Comportamentul unor actionari minoritari, care ar recurge la modalitati de "hartuire" a majoritarilor, blocandu-le deciziile in repetate randuri, a fost pus pe tapet ieri, la Constanta, cu prilejul lucrarilor conferintei itinerante "Finantarea companiilor prin bursa".

Conferinta este organizata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Asociatia Brokerilor, in toate centrele economice importante din tara, Constanta fiind a doua locatie, dupa Timisoara.

Imperfectiuni legislative

Extrem de vehement la adresa comportamentului unor actionari minoritari s-a aratat presedintele-director general al operatorului portuar Comvex SA din localitate, Viorel Panait. In structura actionariatului societatii constantene, listata la BVB, se afla, cu un procent de 20%, si fondul de investitii off-shore Broadhurst, controlat de controversatul om de afaceri Siminel Andrei.

"Broadhurst nu ne spune niciodata nimic: cine sunt persoanele implicate sau care sunt fondurile cu care lucreaza. In multe situatii ne intalnim cu un terorism al actionarilor minoritari", a spus Panait, care a avut nu mai putin de noua procese cu fondul mentionat.

El a explicat ca toate aceste probleme sunt cauzate de imperfectiunile legislative, mai exact de traducerea defectuoasa a reglementarilor comunitare in domeniu.

Astfel, in timp ce societatea emitenta, listata la bursa, este obligata sa raporteze orice eveniment semnificativ pentru companie, actionarii minoritari nu sunt obligati sa faca publice informatiile referitoare la schimbarea "parintelui" titlurilor.

Mai exact, orice persoana poate actiona concertat cu un fond de investitii, off-shore sau nu, fara a fi verificata de nimeni, influentandu-se in acest fel piata bursiera.

Adrian Manaila, membru in Consiliul BVB, a replicat, aratand ca, pana la modificarea legislatiei in domeniu, care este necesara, singura masura de protectie este angajarea de catre conducerea companiei a unei case de avocatura cunoscute, care sa asiste si sa-si dea "girul" la fiecare sedinta a AGA.

Integral in Romania Libera