Doar unul dintre filmele romanesti selectate se afla insa in competitia pentru cel mai important trofeu al festivalului: „Restul e tacere”, de Nae Caranfil, care isi va avea premiera mondiala la Locarno.

Concureaza la Leopardul de Aur alaturi de alte 18 pelicule - printre care sapte debuturi in lungmetraj -, inclusiv aceea a lui Anthony Hopkins, „Slipstream”.

„Restul e tacere” este totodata singurul reprezentant al Europei de Est in competitie. In plus, participarea la Festivalul de la Locarno este o premiera pentru Nae Caranfil. Potrivit declaratiilor regizorului, nici un film de-ale sale nu a mai fost prezentat la Locarno pina acum si nici el nu a mai pus piciorul in localitate.

Caranfil se va afla aproape de subiectul si de sursa lui de inspiratie. Filmul „Independenta Romaniei”, mediumetrajul mut realizat de Grigore Brezeanu si Aristide Demetriade, va avea parte de o proiectie speciala la Locarno tocmai pentru a complementa vizionarea peliculei „Restul e tacere”, care se axeaza pe „making of-ul” filmului din 1912.

Tot intr-o sectiune competitiva, „Filmmakers of the Present”, a fost selectionat si „Nu te supara, dar...”, un mediumetraj documentar, debutul Adinei Pintilie in format digital. Pelicula de 50 de minute a fost realizata in cadrul atelierului Aristoteles, organizat de canalul franco-german Arte si de TVR.

Regizoarea povesteste ca, o data cu experienta atelierului, a descoperit „avantajele digitalului, libertatea incredibila pe care ti-o ofera, am regasit exact bucuria aceea si placerea experimentului si curajul de a gresi si de-a fi ridicol”.

Adina Pintilie mentioneaza ca vizionarea documentarului a dat nastere unor „reactii foarte diverse in sala de la Cluj (la TIFF-ul din acest an - n.red): de la cei care au huiduit revoltati pina la aceia care au plins de emotie incepind inca de la al doilea cadru”.

Integral in Cotidianul