Preafericitul Teoctist s-a stins din viata

Patriarhul Teoctist a decedat ieri, la ora 17.00, dupa ce a fost operat la prostata, la Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti. Cauza interventiei chirurgicale a fost un adenom de prostata. Cel care l-a operat a fost chiar seful Clinicii de chirurgie urologica si transplant renal a Spitalului Clinic Fundeni, profesorul Ionel C. Sinescu.

Medicii spun ca au incercat sa-l reusciteze, dar inima Preafericitului a ramas nemiscata. La ora 17.00 s-a consemnat decesul oficial al celui care a condus Biserica Ortodoxa Romana in ultimii 21 de ani. Medicii care s-au ocupat de caz sustin ca Patriarhul avea probleme cardiace de mai multa vreme, iar organele interne erau afectate din cauza virstei inaintate.

Patriarhia Romana a aflat de la posturile tv despre moartea Patriarhului Teoctist, dupa cum a declarat pentru NewsIn un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane. Cu nici doua ore inainte de decesul Patriarhului, Biserica Ortodoxa Romana remisese un comunicat in care preciza ca starea acestuia era buna dupa operatia la prostata.

Comunicatul mai anunta ca Teoctist era „asteptat sa se intoarca cit mai curind la resedinta patriarhala“.

Din momentul anuntului decesului Preafericitului Teoctist, clopotele au inceput sa bata incontinuu la Patriarhie. Pe peretele din holul central al Patriarhiei a fost asezat un tablou cu chipul lui Teoctist, peste care a fost asezata o panglica neagra de doliu. Patru preoti si doi diaconi au tinut o slujba de pomenire incepind cu ora 18.00, in fata a citorva sute de oameni adunati spontan.

Cotidianul

Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu

„Dupa operatie, patriarhul a fost dus la terapie intensiva. La 12.30 a inceput sa tuseasca si sa aiba tulburari respiratorii si de ritm cardiac. Am crezut ca poate fi redresat rapid, dar la ora 17.00 a facut stop cardiac”, afirma medicul Ionel Sinescu, seful Centrului de Chirurgie urologica si transplant renal de la Institutul Fundeni.

Echipa medicala de la Sectia de terapie intensiva a incercat sa-l tina in viata pe Teoctist vreme de patru ore si jumatate. Din pacate, efortul medicilor a fost in zadar.

In mod normal, operatia de prostata prezinta un risc mediu. Varsta inaintata a Patriarhului, insuficienta cardiaca de care suferea si modificarile de la toate vasele de sange au condus insa la deces.

Patriarhul Teoctist suferea de afectiuni ale prostatei de 20 de ani. In ultimii ani, acesta urina foarte des, avea o iesire la fiecare 30 de minute. Acest lucru il deranja foarte rau, facandu-l aproape sa nu se poata odihni deloc noaptea, a povestit pentru „Evenimentul zilei” o sursa medicala din Institutul Fundeni.

„Tot sistemul cardiovascular era afectat. Din aceasta cauza au aparut complicatiile. La cateva ore dupa interventie a fost o suita de evenimente cardiace. Unele au raspuns la tratament, dar, in final, inima s-a oprit”, a declarat Dan Tulbure, seful clinicii Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Evenimentul zilei

Moment de rascruce pentru Biserica Ortodoxa Romana

Patriarhul Teoctist a fost primul Patriarh ortodox care l-a invitat pe seful Bisericii Catolice in vizita la Bucuresti. Vizita istorica facuta in 1999 de Papa Ioan Paul al II-lea in Romania ramane una dintre cele mai importane gesturi de apropiere facute de cele doua biserici crestine.

Cei doi inalti prelati au impartasit ideea ca Biserica Ortodoxa si cea Catolica "trebuie sa contribuie impreuna la o misiune de unitate in si prin credinta".

Mircea Pacuraru, preot profesor

"Sfantul Sinod se va intruni imediat dupa inmormantarea sa si va alege un loctiitor interimar, urmand ca in 90 de zile sa se hotarasca data Sinodului de alegeri. Sub imperiul unor urgente, aceasta perioada poate fi mai scurta.

Viata indelungata i-a permis o activitate de 57 de ani de Arhierie, in BOR nu am avut parte de ceva atat de longeviv.

Ca urmas, eu cred ca trebuie sa vina un Patriarh mai tanar, avem mare nevoie de revigorare si sper sa avem parte apoi si de un Sinod intinerit."

Ovidiu Ghitta, istoric si profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj

"Patriarhul Teoctist nu a stat in calea reconcilierii Bisericii Ortodoxe si a celei Greco-Catolice. Daca relatia dintre cele doua se raceste sau se imbunatateste, totul depinde de noul succesor, dar nu cred ca lucrurile vor merge in directia unirii lor.

Sunt multe necunoscute legate de acesta. Iar alegerea noului patriarh poate genera o surpriza daca regulile se schimba in timpul jocului.

Dupa moartea Patriarhului Teoctist, BOR nu va suferi o criza doctrinara, insa, avand in vedere recenta fractionare a Mitropoliei Ardealului, pot exista surprize in ceea ce priveste unitatea BOR, dar nu cred ca se va ajunge la o sciziune."

Romania libera

Patriarhul a plecat senin

Reprezentantii BOR nu au stabilit inca unde va fi inmormantat Teoctist, dar exista variante.

Daca Sinodul Permanent va fi de acord, Patriarhul Teoctist ar putea fi inmormantat la Manastirea Vorona din satul sau natal sau in ultimul loc ramas liber in Catedrala Patriarhala din Capitala, au declarat, pentru Mediafax, surse din cadrul Bisericii Ortodoxe Romane.

Sursa citata a mentionat ca Patriarhul a construit "o manastire de suflet in Vorona (judetul Botosani), unde si-a exprimat intentia de a fi inmormantat.

Cu toate acestea, Patriarhul Teoctist le-a spus apropiatilor, in repetate randuri, ca si-ar fi dorit ca locul sau de veci sa fie primul din Catedrala Neamului, constructie a carei temelie nu a mai apucat sa o vada.

Adevarul

Si-a inchinat toata viata Bisericii Romane

Nimic din comportamentul public al Patriarhului din ultima luna, cel putin, nu lasa sa se intrevada, acest deznodamant derulandu-se destul de rapid.

Cu toate acestea, exista voci care sustin ca Patriarhul Teoctist le-ar fi marturisit ca simte apropierea mortii, dar in ciuda suferintelor fizice care-l incercau in fiecare zi, parca mai presant in ultima vreme, n-a lasat nimic din toate acestea sa se intrevada.

Mai mult, acum doua zile, Patriarhul le-ar fi spus senin apropiatilor ca trebuie sa mearga la spital pentru a se opera de prostata, spunand ca-si incredinteaza viata in mainile proniei ceresti. Dumnezeu a hotarat sa-l cheme la el!

Libertatea

Cand scaunul de Patriarh devine vacant, locotenenta patriarhala ii revine de drept primului ierarh eparhiot, cu cea mai mare vechime in scaun, adica in hirotonie. In caz de impediment sau refuz, urmatorului, si asa mai departe.

Astfel, locotenenta ar putea fi asigurata de IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, care nu va mai putea candida, ulterior, pentru scaunul de Patriarh, potrivit Statutului BOR.

Mitropolitul Banatului a recunoscut, in urma cu mai multi ani, din proprie initiativa, relatia de colaborare cu Securitatea si s-a cait pentru acest episod din trecutul sau.

Dupa 41 de zile de vacantare, se va convoca Sinodul pentru desemnarea candidatilor pentru scaunul de Patriarh. Candidatii pentru slujirea de Patriarh sunt desemnati, de regula, din randul mitropolitilor.

Primul candidat desemnat devine cel care a obtinut majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul de voturi valabil exprimate. La fel se procedeaza si pentru urmatorii candidati.

In caz ca nu se intruneste majoritatea absoluta, se repeta scrutinul. In caz de paritate, decid sortii.

Gandul