Agentia Spatiala Americana (NASA) a aprobat lansarea pentru miercuri seara a navetei spatiale Endeavour, dupa o serie de amanari provocate de probleme tehnice si de recentele dezvaluiri despre astronauti care ar fi zburat in stare de ebrietate. Naveta va efectua un zbor catre Statia Spatiala Internationala, pentru o noua misiune de construire a acesteia, relateaza AFP.

Decolarea este prevazuta la ora locala 18.36 (01.36, ora Romaniei) de la Centrul spatial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, Florida. Numaratoarea inversa a inceput oficial duminica, la ora 24.00 GMT si, in afara de problemele tehnice neasteptate, singura incertitudine o reprezinta conditiile meteorologice.

Potrivit lui Chris Lovett, meteorolog de la baza aeriana Cape Canaveral, vremea continua sa ofere 70% sanse de conditii favorabile in momentul lansarii.

Aceasta misiune spatiala are ca obiectiv continuarea constructiei avanpostului orbital. Nava va instala pe ISS o grinda metalica cu o greutate de aproape 1,6 tone, care va intari structura Statiei. Endeavour si cei sapte astronauti, printre care doua femei, vor ramane pe ISS timp de sapte zile.

Acesta este primul zbor al Endeavour de la accidentul navetei Columbia din februarie 2003, in care si-au pierdut viata sapte astronauti. Incidentul a determinat NASA sa opreasca la sol flota de navete spatiale timp de doi ani si jumatate, in vederea efectuarii unor imbunatatiri.

Misiunea Endeavour va fi urmata de un zbor al navetei Discovery, prevazut pentru data de 20 octombrie, si de un zbor al navetei Atlantis, programat pentru 6 decembrie.