Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a trimis, sambata dupa-amiaza, o actualizare a avertizarii hidrologice cod galben pentru 22 de prefecturi.

Este vorba de Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Salaj, Cluj, Alba, Sibiu, Brasov, Valcea, Mehedinti, Dolj, Olt, Covasna, Prahova, Dambovita, Suceava, Mures, Harghita, Neamt, Bacau, Vrancea si Buzau.

De asemenea, a fost emisa si o avertizare hidrologica cod portocaliu catre prefecturile judetelor Bihor, Cluj, Arad, Alba, Hunedoara, Timis, Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea si Arges, pentru perioada 11.08.2007 ora 18:00 - 13.08.2007 ora 08:00.

Fenomele vizate: scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri pe unele rauri mici din bazinele superioare ale raurilor mentionate cu posibile depasiri ale cotelor de atentie si ale celor de inundatie.

Bazinele hidrografice afectate: Viseu, Iza, Tur, Crasna, Somes, Crisuri, Mures, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Olt, bazinele superioare ale raurilor: Arges, Ialomita, Buzau, Putna, Susita, Trotus, Bistrita, Moldova si Suceava.

In intervalul mentionat se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie cu efecte locale de inundatii si cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie si ale cotelor de inundatie pe raurile mici si pe cursurile superioare ale raurilor din arealele vizate.

Pe raurile mici, inundatiile locale pot fi cauzate si de blocaje artificiale ale albiilor, neantretinute corespunzator.

Cod galben

Incepand cu data de 11.08.2007 ora 18:00 exista risc de producere de viituri rapide pe versanti, torenti, paraie si cresteri de niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie pe cursurile superioare si raurile mici din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Crasna, Somes, Mures, Olt, Desnatui, Jiu inferior si Vedea superioara, Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Susita, Putna, Buzau,

Ialomita-cursuri superioare, din judetele: Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud, Salaj, Cluj, Alba, Sibiu, Brasov, Valcea, Mehedinti, Dolj, Olt, Mures, Harghita, Covasna, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Buzau, Prahova, Dambovita.

Pe raurile mici din judetele: Suceava, Mures, Harghita, Neamt, Bacau, Vrancea si Buzau, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce doar izolat in intervalul 11.08.2007 ora 18:00 - 12.08.2007 ora 12:00, urmand ca frecventa de producere sa creasca dupa 12.08.2007 ora 12.

Cod portocaliu

Incepand cu data de 11.08.2007 ora 18:00 exista risc de producere de viituri rapide pe versanti, torenti, paraie si cresteri de niveluri cu depasiri ale cotelor de inundatie pe cursurile superioare si raurile mici din bazinele hidrografice: Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, afluentii de pe cursul mijlociu al Muresului, Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Jiu, pe afluentii Oltului

mijlociu si inferior si Argesul superior din judetele: Bihor, Cluj, Arad, Alba, Hunedoara, Timis, Caras Severin, Mehedinti, Gorj, Valcea si Arges.