Zeci de familii din Timisoara sunt terorizate de trei clanuri de rromi care cumpara vilele din zona centrala, apoi incep sa-i ameninte pe vecini. Dupa ce familia unui batran de 78 de ani a filmat modul de operare, politia a demarat o ancheta ampla.

Un cartier de vile, construit in perioada interbelica de industriasii vremii, este de zece ani scena unor scandaluri interminabile. Sute de familii, majoritatea formate din batrani, au fost terorizate pentru a vinde cat mai ieftin clanurilor care fac afaceri imobiliare de zeci de milioane de euro. „Bastanii” Carpaci, Covaci si Stancu au reusit sa ia in proprietate strazi intregi.

Pe bulevardul Loga au ramas necumparate doar doua licee, primaria, Mitropolia si fostul hotel al lui Ceausescu. Reprezentantii rromilor se declara si ei revoltati de scandalurile provocate de „bastani”, acuzandu-i ca afecteaza grav imaginea intregii etnii.

Primii care au filmat tot

Sute de timisoreni din acest cartier au reclamat situatia la politie si la primarie. De fiecare data, autoritatile au ridicat din umeri, spunand ca nu se poate dovedi nimic pentru ca, la fiecare control oficial, era liniste.

Pentru prima data, una dintre familiile terorizate a inceput sa adune dovezi audio si video. Ioan Diaconu, in varsta de 78 de ani, detine un apartament si demisolul unei vile cu etaj de pe strada Grozavescu.

„Apartamentul de sus a fost ocupat de fostul rabin al Timisoarei, care a cumparat cu Legea 112, cea privind vanzarea imobilelor catre chiriasi. Cand rabi a murit, vecinii rromi au venit cu acte ca le-a lasat mostenire apartamentul. De fapt, era o vanzare mascata, pentru ca Legea 112 nu permitea acest lucru. Din 1957 locuiesc aici. Ei vor sa ma scoata din casa ca sa le vand casa lor.

Le-am spus ca nu e de vanzare. Au distrus gardul, verdeata, geamuri, au inundat subsolul, copiii isi arata fundul, m-au imbrancit, mi-au pus piedica, m-au amenintat ca ma impusca in cap, ca dau foc la casa, toate blestematiile de pe fata pamantului s-au abatut asupra mea”, povesteste batranul.

Acesta a incercat in urma cu o luna sa rezolve problema, inchiriind spatiul de la subsol unei firme de fitness, detinuta de un fost sportiv de performanta.

„Ne-a falimentat intr-o luna. Tin calea clientilor. Fac mizerie, injura, fac scandal, copiii in special, si nu poti sa le faci nimic. Mi-au oferit 50.000 de euro sa-l conving pe domnul Diaconu sa le vanda cu 150.000 de euro casa si pamantul. Am refuzat, am fost amenintat si ca-mi taie capul cu sabia.

Dupa ce politia a spus ca nu are ce sa le faca, am inceput sa filmam”, spune Vladimir Voiasciuc, administratorul firmei Record Vlading.

Integral in EvZ

de Malin Bot