Cotidianul proguvernamental “Moldova Suverana” de la Chisinau a publicat, in editia online, noi elemente din ancheta desfasurata de autoritatile moldovene in scandalul vizelor pentru Romania.

Publicatia citeaza rezultatele “controalelor si masurilor operative de investigare efectuate de catre Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane si Directia Operativa a MAI, in comun cu Procuratura Anticoruptie”.

Ancheta a demonstrat faptul ca Russu Ina, directoare a SRL “INA TUR”, “in complicitate cu o grupare criminala de trafic de persoane, intermedia si favoriza obtinerea ilegala de catre cetateni ai Republicii Moldova a vizelor romanesti”, conform “Moldovei Suverane”.

Ina Russu primea, de la doritorii de vize obtinute pe baza unor documente false, sume in valoare de 250-300 de euro. Ina Russu a fost de altfel prinsa, in flagrant delict, in momentul in care primea de la cetateanul moldovean Pocitarenco Vasile 175 de euro, dintr-un total de 325, pentru obtinerea unei vize romanesti, caz pentru care a fost deschisa si urmarirea penala.

“Toate cererile de vize inaintate de catre «INA TUR» erau primite si avizate favorabil in regim de urgenta. Cererile de vize ale SRL «INA TUR» erau transmise prin intermediul consulului Alexandru Rus, acesta sau alti functionari o intilneau pe Ina Russu sau pe intermediarii ei la intrarea in ambasada.

Exista dovezi in acest sens care sint relevate de un set de fotografii si inregistrari de convorbiri telefonice”, scrie “Moldova Suverana”.

Jurnalistii moldoveni scriu chiar ca “ancheta a stabilit clar implicarea in aceste ilegalitati a unor functionari ai Ambasadei Romaniei, inclusiv a sefului Sectiei Consulare, Alexandru Rus”.

“Moldova Suverana” sustine ca “pe 18.07.2007 au fost inregistrate convorbiri telefonice intre Ina Russu si Alexandru Rus legate de obtinerea ilegala de mijloace banesti in scopul eliberarii unei vize ilegale in Romania, de catre Vitalie Calugareanu, red.-sef adjunct al ziarului «FLUX», care dupa obtinerea vizei a facut o plingere la MAE al Romaniei”.

Mentionam faptul ca Vitalie Calugareanu a facut acest demers in cadrul unei anchete jurnalistice despre posibilitatile de obtinere a unei vize pe baza unor documente false.

Desi autorul articolului scrie ca inregistrarea convorbirii telefonice contine date despre obtinerea de mijloace banesti, relatarea acesteia, care urmeaza, nu face referire la astfel de date, care ar demonstra primirea de foloase necuvenite de catre diplomatul roman.

“In convorbirea telefonica de la ora 17.05, Alexandru Rus a avertizat-o pe Ina Russu ca a primit un telefon de la directorul sau din Romania, care i-a cerut sa-i transmita Inei Russu sa aiba grija ce fel de oameni trimite”, relateaza cotidianul.

“Ulterior, a mai fost inregistrata o convorbire telefonica dintre Alexandru Rus si Ina Russu in care se discuta despre plata primita de aceasta pentru viza. Alexandru Rus ii comunica Inei Russu ca a vorbit cu directorul sau de la Bucuresti pentru ca I. Russu si firma ei sa nu aiba probleme pe cazul dat, ca totul va iesi bine etc.”, continua relatarea.

“I-am spus sa nu se ia de prietenii mei... da, i-am spus ca persoana, firma respectiva sint niste prieteni de-ai mei... asa i-am spus si directorul m-a inteles”, ar fi spus Alexandru Rus, citat de “Moldova Suverana”.

De asemenea, “pe 20.07.2007, ora 14.20, consulul Alexandru Rus discuta cu Ina Russu privind eliberarea vizelor pentru trei persoane cu copii, unul dintre copii neavind procura de la parinti”.

Intr-un comunicat al MAE roman, remis redactiei Cotidianul, se precizeaza faptul ca “urmare a informatiilor vehiculate in presa din Republica Moldova privind situatia creata in jurul eliberarii vizelor la sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza solicitarea adresata autoritatilor Republicii Moldova de a utiliza canalele oficiale de dialog

direct existente pentru a furniza probe concrete, cu nume si date certe, privind presupusele ilegalitati comise sau sprijinite de catre membri ai Ambasadei Romaniei la Chisinau. In masura in care acestea ne vor fi transmise in timp util si se refera la aspectele concrete precizate, vor fi luate in considerare in analiza noastra”.

“Deocamdata, informatiile ce parvin pe calea presei de la Chisinau sint neconcludente si par a cauta mai curind o polemica cu substrat politic, care sa eludeze fondul problemei”, continua comunicatul MAE, referindu-se la comentariile acide incluse in articolul din “Moldova Suverana” la adresa declaratiilor presedintelui Basescu.

Traian Basescu declarase pentru BBC ca “stim unde se fac fraudele - la firmele de turism. Stim foarte bine si vom raspunde. Este ultima agresiune la adresa Romaniei si vom raspunde extrem de dur de data asta”.

integral in Cotidianul