Volatilitate. Fenomen cu care ne-am infruntat din plin in saptamanile recente. Schimbari majore de evolutii ale cotatiilor in timpul sesiunii de tranzactionare, scaderi sau cresteri masive de la o zi la alta, pe scurt, iadul oricarui investitor. Ce se ascunde in spatele acesteia?

Mai intai si mai intai, trebuie sa precizam la ce fel de volatilitate ne referim. Una este volatilitatea statistica, aceea care ne da masura variatiilor cotatiilor, de exemplu, ale unei companii si alta este evolutia indicilor de volatilitate.

In cele ce urmeaza, ne vom referi la cea de-a doua categorie, si anume: indicele de volatilitate VIX, in legatura directa cu evolutia indicelui S&P500 din Statele Unite.

Ce este cu acest VIX?, veti intreba. Nimic complicat. Este un indice care masoara gradul de risc perceput de investitori. Intr-un mod foarte simplu: ia in calcul cotatiile optiunilor care au ca acitv de baza indicele S&P. Cu cat acestea sunt mai scumpe, inseamna, in mod logic, ca au aparut presiuni pe cumparare.

Bine, si cine sa exercite aceasta presiune? Investitorii, atat cei individuali, cat si marile fonduri de investitii. De ce? Pentru a-si proteja investitiile. Cei cu pozitii Long pe actiuni cumpara contracte PUT, iar cei cu pozitii Short, contracte CALL.

Din ce cauza? Pentru ca se asteapta la miscari masive, pe termen scurt, ale cotatiilor. Automat, costul protectiei pentru risc creste, fenomen perfect natural.

Tocmai din acest motiv, indicii de volatilitate inregistreaza cresteri importante in perioadele tulburi si scaderi in cele de liniste pe pietele financiare. Cu cat riscul este perceput ca fiind mai mare, cu atat scad cotatiile companiilor si viceversa.

In saptamana care tocmai s-a incheiat, indicele VIX a scazut cu peste 30%, mai cu seama ca urmare a deciziei Federal Reserve de a reduce dobanda de refinantare.

Mesajul trasmis de Fed “stati linistiti, urmarim cu atentie evolutiile din pietele financiare si, in caz de nevoie, o sa mai intervenim” a fost extrem de bine primit de investitori, iar perceptia asupra riscului asociat investitiilor in pietele de capital s-a diminuat considerabil.

De mentionat ca si VDAX, care masoara volatilitatea (riscul) asociata indicelui DAX30 din Germania, a inregistrat o traiectorie similara.

Comenteaza pe blogul lui Liviu Moldovan