Asociatia Brokerilor il acuza pe Dinu Patriciu ca a furnizat a furnizat cu intirziere informatiile privitoare la tranzactia cu KazMunaiGas, noteaza Cotidianul.

Astfel, persoanele care au aflat inainte oficialilor BVB despre tranzactie au putut achizitiona actiuni care ulterior au cunoscut o apreciere semnificativa, afirma Romania Libera.

Potrivit ziarului Gandul, brokerii au cerut suspendarea tranzactionarii campaniei la bursa pana la finalizarea anchetei.

In replica oficialii Rompetrol sustin ca au trimis anuntul prin intermediul unui firme de PR, noteaza EvZ.

Brokeri acuza: Patriciu a manipulat bursa!

Potrivit Asociatiei Brokerilor, care reuneste 65 de persoane, Rompetrol Group NV., firma detinuta de Dinu Patriciu si care a vindut 75% din pachetul de actiuni catre KazMunaiGas, a informat cu o intirziere considerabila Bursa de Valori Bucuresti asupra tranzactiei.

Dinu Patriciu declarase ca informatia a fost trimisa catre Bursa de Valori luni dimineata la ora 11.00, insa brokerii il contrazic.

Acestia spun ca bursa, prima institutie care ar fi trebuit instiintata de vinzarea grupului si care, daca ar fi avut informatia, ar fi suspendat orice tranzactie cu titlurile celor trei societati tranzactionate detinute de Rompetrol Group NV., a aflat abia luni la prinz, de pe canalele de televiziune.

Acestea au transmis luni, la orele prinzului, conferinta de presa in care Patriciu anunta vinzarea pachetului de 75% de actiuni. Brokerii afirma, in comunicatul de presa, ca informarea oficiala a fost remisa bursei de catre Rompetrol abia luni seara.

In plus, acuza principalii actori ai bursei, contractul a fost semnat vineri, 24 august, iar regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prevede ca instiintarea bursei trebuie facuta in 24 de ore de la momentul la care au survenit modificarile in structura actionariatului.

„Chiar daca erau zile libere, Rompetrol putea instiinta bursa si simbata, si duminica“, afirma Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Din comunicat mai reiese ca persoanele informate din vreme in privinta tranzactiei au avut timpul necesar, luni dimineata, pentru a cumpara ieftin actiuni, cu scopul de a le revinde ulterior scump. Aceasta deoarece aprecierea titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) era de asteptat. Datele privitoare la tranzactiile din 27 august confirma ipoteza.

„Aceste suspiciuni sint intarite si de variatia semnificativa a pretului RRC in intervalul de la deschiderea pietei in 27 august si pina la suspendarea de catre BVB a acestor titluri (ora 13.22 - n.r.), in vederea difuzarii informarii catre participantii la piata“, afirma conducerea Asociatiei Brokerilor in respectivul comunicat de presa.

Potrivit datelor oficiale publicate de BVB, tranzactiile cu titluri Rompetrol Rafinare, una dintre cele trei societati ale Rompetrol BV prezente pe bursa, au atins luni niveluri neintilnite atit ca volum al pachetelor tranzactionate, cit si din punctul de vedere al cresterii inregistrate.

Astfel, actiunile rafinariei erau cotate luni la 13.22, ora suspendarii de la tranzactionare, la 0,1120 lei, in urcare cu 14,29% fata de deschiderea de dimineata. In ultimele doua saptamini, majorarea maxima intr-o sedinta a fost de 6%.

Volumul tranzactiilor a fost luni de5 milioane de lei, in conditiile in care, de la jumatatea lunii curente, cel mai mare volum zilnic a fost de 3 milioane de lei. Daca temerile brokerilor se adeveresc, aceasta inseamna ca o persoana care a cumparat luni dimineata titluri in valoare de 5 milioane de lei, citeva ore mai tirziu, la ora inchiderii, a obtinut un cistig de 700.000 de lei.

Profitul poate fi si mai mare daca persoanele care au cumparat ieftin asteapta cresterile prognozate de brokeri pentru urmatoarea perioada ale valorilor actiunilor celor trei societati Rompetrol listate la bursa.

Calendarul prezentat de BVB arata ca luni, la ora 13.22, a fost decisa oprirea tranzactiilor cu RRC, din cauza cresterii ridicate, care atingea aproape 15%. La ora 13.48, Rompetrol a trimis bursei un comunicat de presa in care anunta achizitia, insa raportul curent cerut prin lege nu a fost trimis decit seara, la ora 18.43.

Asociatia Brokerilor a solicitat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) demararea de urgenta a unei investigatii asupra tranzactiilor cu actiuni ale SC Rompetrol Rafinare SA efectuate pe 27 august 2007.

„Solicitarea Asociatiei Brokerilor are la baza ingrijorarea in legatura cu modul in care informatia privind achizitia de catre KazMunaiGaz a 75% din The Rompetrol Group NV., actionar majoritar al SC Rompetrol Rafinare SA, societate listata pe piata reglementata, administrata de SC Bursa de Valori Bucuresti SA, a fost adusa la cunostinta investitorilor din piata de capital“, spun brokerii.

Cotidianul.

Actiuni in crestere

Pretul actiunilor a crescut in citeva minute cu 10 la suta dupa ce vestea a fost data presei de Dinu Patriciu, patronul Rompetrol. Pretul lor crescuse cu 4 procente inca inainte de a se afla de vanzare.

Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, spune ca informatia depre vanzarea a 75% din compania Rompetrol trebuia sa vina mai intai la Bursa de Valori Bucuresti si nu la presa. Paul a precizat ca documentele trimise de companie nu precizeaza cu exactitate suma pentru care au fost vandute actiunile Rompetrol.

Romania Libera

Suspendarea listarii

Asociatia Brokerilor a solicitat si suspendarea tranzactionarii Rompetrol Rafinare pana la finalizarea investigatiei si, respectiv, pana la completarea raportului curent al emitentului, care nu contine toate informatiile necesare privind contractul mentionat, “pentru o informare corecta si completa asupra pretului si conditiilor tranzactiei”.

Gandul

Oficialii Rompetrol: anuntul a fost trimis

In replica, Rompetrol a transmis ieri seara un comunicat in care califica aceste afirmatii ca fiind tendentioase: „Anuntul oficial privind tranzactia (...) a fost facut public in data de 27.08.2007, ora 12 p.m. a Romaniei, prin intermediul agentiei internationale de PR Newswire.

Lista de distributie a inclus, cu prioritate, BVB si ANVM, alaturi de Bursa din Londra, mass-media, alte institutii”.

EvZ