International Romani Art Festival organizat de Asociatia Culturala Turn in 31 august- 6 septembrie 2007 la Timisoara, si-a propus sa ofere o perspectiva noua asupra etniei rome. Ne-am propus sa gandim vechiul, traditia cu o minte noua, sa determinam societatea sa renunte la prejudecati si la rasism, prin propriul exemplu.

International Romani Art Festival a inseamnat accesul gratuit la concerte in aer liber, concursuri de fotografie si film, targuri ale mestesugrailor, expozitii de fotografie indoor si outdoor, concursuri de foto si film cu premii in valoare de de mii de euro, happening-uri si performance-uri, proiectii de filme inspirate din viata romilor in Romania, worshopuri de dans si

fotojurnalism, spectacole de dans, teatru modern, dezbateri despre arhitectura roma, istoria romilor si multe altele.

Unul dintre modurile alese de noi pentru a face ca aceste obiective sa prinda contur este fotografia. Prin fotografie am vrut sa aratam traditiile rome, veselia, viata de nomad, muzica, dansul, aurul, trasaturile lor specifice, comunitatiile sarace sau antagonismul bogatiei, intr-un mod sincer, fotojurnalistic, necosmetizat.

Pentru ca oriunde te-ai afla in Romania, esti la cel mult o ora de o comunitate de romi, am provocat lumea sa observe aceasta etnie- atat de des discriminata si atat de putin cunoscuta.

Sectiunea de fotografie a International Romani Art Festival a cuprins:

1. Concurs de fotografie cu premii de mii de euro

2. Expozitii personale: Cosmin Bumbut (Comunitatea din Sintesti), Bogdan Croitoru (Tiganii Caramidari si Viata in Mocirla), Robert Ghement (Scolarizarea romilor), Iosif Kiraly (Arhitectura roma), Marius Nemes (Comunitatea de la Marasesti), Luiza Puiu (O satra de tigani), Emmanuel Sapet (Tiganii de langa Paris).

3. Workshop saptamanal de fotojurnalism tinut de Andrei Pungovschi, absolvent al cursurilor de jurnalism de la Missouri, USA. Participantii selectati au fost Bogdan Dinca, Bogdan Stamatin, Laszlo Mihaly, Calin Ilea si Luiza Puiu.

4. Proiect foto: „Romii vazuti de romi”. Expozitie cu fotografii facute de copii romi cu aparate de unica folosinta.

Vezi galeriile foto:

  • “Pentru trei copii” - fotografii de Luiza Puiu
  • “Abhimanyu” - fotografii de Calin Ilea
  • “Gunoier pe veci” - fotografii de Laszlo Mihaly
  • “Domnul Vily” - fotografii de Bogdan Stamatin
  • “Mariana” - fotografii de Bogdan Dinca