Autoritatile ucrainene s-au pregatit mai bine ca niciodata pentru negocierile cu Moscova privind noile tarife la tranzitul de gaze pentru anul urmator, anunta Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit ministrului ucrainean al energiei, Iuri Boiko, societatea Naftogaz Ukraini a acumulat in rezervoarele ei subterane un volum record de 30 miliarde metri cubi de gaze naturale.

In opinia Kievului, estimeaza cotidianul citat, acest lucru va ajuta conducerea tarii sa evite o modificare drastica a preturilor la acest carburant.

Dupa cum a precizat Boiko, din aceasta cantitate, 9,5 miliarde metri cubi apartin companiei RosUkrEnergo, care asigura intreg necesarul de gaze importate, alte aproape 6 miliarde revin companiilor Naftogaz Ukraini si Ukrnafta, 500 de milioane - Comitetului pentru rezervele statului, aproximativ un miliard - companiilor private, restul intrand in proprietatea societatii UkrGaz-Energo, holding format din RosUkrEnergo si Naftogaz Ukraini.

In opinia expertilor intervievati de Nezavisimia Gazeta, optimismul oficialilor de la Kiev s-ar putea dovedi pur conventional, avand in vedere consumul anual al Ucrainei de gaze naturale: 75 miliarde metri cubi.

Ca tare, concluzioneaza publicatia, cantitatea stransa poate servi Kievului drept camp de manevra, dar pentru o perioada foarte limitata de timp.

Din fericire pentru Gazprom, in cazul Ucrainei, totul depinde de bunavointa Turkmenistanului, gazul turkmen reprezentand 40% din totalul de 55 miliarde metri cubi importanti de Kiev anual, spune Valeri Nesterov, analist la firma de consultanta Troika Dialog.

Daca autoritatile turkmene vor cere pentru 2008 un pret, sa spunem, de 150 de dolari mia de metrii cubi, fata de 100 in prezent, Kievul nu va avea ce face.