Cifrele noastre norocoase in acest an au fost 4, 3, 2 - extrase din titlul filmului "4 luni, trei saptamani si doua zile" cu care tanarul regizor Cristian Mungiu a obtinut Palme d?or la Cannes pentru Romania. In sfarsit, dupa alte 4 luni, trei saptamani si doua zile de la marele premiu, filmul a ajuns si pe ecranele romanesti.

Te-ai fi asteptat ca televiziunile noastre sa organizeze (cum s-a intamplat in toate tarile UE unde a rulat) dezbateri asupra acestui film cu adevarat de exceptie si sa intampine acest noroc cum se cuvine.

Dar ti-ai gasit! Filmul a fost ignorat de micile ecrane desi era mult mai interesant decat scenariul motiunii de cenzura, decat interpretarile care i se dau de-o luna incoace si decat distributia actorilor politici intr-o alta coproductie de criza cu "322" de figuranti. Cum s-ar zice, 432 a fost invins de 322 intrucat, nu-i asa? la noi viata umileste arta.

Ultimele secvente din studiourile politice au surprins lansarea programului de pensii private prin care tinerii de azi trebuie sa aleaga catre ce fonduri de investitii isi vor dirija procentele din salarii menite sa le asigure o batranete decenta. Prezenti la premiera, presedintele Basescu si ministrul Vosganian s-au simtit obligati sa se ignore si sa ignore eventualele riscuri ale programului.

Dl Basescu s-a declarat ultraoptimist in materie de pensii private si a respins orice pericol: "FNI sau Caritas nu mai sunt posibile acum".

Parol? Facem pariu ca sunt posibile? Ce sa le impiedice? Nimic! In aceeasi zi, premierul Tariceanu a sunat clopotelul la una din scolile gatite si pregatite in acest scop unde a dat si un autograf cu creta pe tabla: "sa invatati cu spor pentru al vostru viitor". Nu fumati pe coridor, nu beti in laborator si nu dati in profesor.

Din partea PSD, cel trimis la scoala a fost primarul Vanghelie intrucat liderii licentiati aveau de lamurit o teza importanta: sa respinga (sau nu) ordonanta de urgenta privind restructurarea guvernului, ajunsa in Senat, punand astfel cabinetul Tariceanu II in ofsaid juridic? Liberalii nu s-au alarmat deloc: dam imediat alta ordonanta cu acelasi continut.

Care-i problema? Cea mai mare achizitie liberala ii apartine insa dlui Ludovic Orban care (potrivit presei) si-a luat-o consiliera pe dna Adriana Saftoiu, fosta consiliera a presedintelui Basescu timp de sapte ani. Asta da, lovitura! Cum de a trecut dna Saftoiu in tabara inamicului presedintelui nu e cazul sa ne intrebam noi: meritul ii apartine dlui Basescu si, partial, dnei Elena Udrea.

Vorba presedintelui: va udrez succes in ramura. Dupa cum se vede, viata politica bate intr-adevar filmul - dar nu produce capodopere.