Incetul cu incetul, Uniunea Europeana pare sa-si construiasca propria legitimitate in stabilirea statutului final al provinciei Kosovo, in conditiile in care Rusia blocheaza la Natiunile Unite acordul asupra provinciei separatiste sarbe, se arata intr-o ampla analiza Reuters de marti, preluata de Rador.

Printr-o serie de declaratii, presedintia portugheza a UE, sefii politicii externe si responsabilii extinderii europene au declarat ca statutul Kosovo este o problema europeana, ca viitorul sau este in Uniune si ca europenii sunt cei care vor trebui sa se ocupe de consecinte.

"Statutul Kosovo este in principiu o problema europeana", a declarat comisarul pentru extindere Olli Rehn intr-un interviu acordat luna aceasta agentiei Reuters. "Suntem increzatori ca celelalte parti precum Statele Unite si Rusia vor evita actiunile unilaterale".

Cele doua milioane de etnici albanezi din Kosovo cer independenta, in timp ce Serbia le-a oferit o autonomie larga. Oficialii UE subliniaza ca prefera o solutie negociata intre guvernul de la Belgrad si liderii albanezi din Kosovo, solutie sustinuta de o rezolutie a Consiliului de Securitate ONU.

Provincia a fost intr-o situatie incerta din punct de vedere legal sub conducerea ONU dupa ce NATO a declansat un razboi aerian in 1999 pentru a forta retragerea sarba. Un grup de mediatori internationali condus de diplomatul german Wolfgang Ischinger incearca sa obtina un acord pana la 10 decembrie.

Dar sansele unui rezultat consensual sunt reduse si UE se pregateste pentru situatia in care nu exista niciun acord iar Consiliul de Securitate ramane blocat.

Amenintarea Moscovei ca va folosi dreptul de veto impotriva oricarei solutii care ofera independenta Kosovo fara consimtamantul Serbiei si promisiunea Washingtonului ca va recunoaste o declaratie unilaterala de independenta a albanezilor din Kosovo ii pune in dificultate pe europeni, arata Reuters.

"Teritoriu european"

"Nu pot concepe sa ne confruntam la final cu o situatie in care exista o pozitie ferma a Rusiei, o pozitie ferma a Statelor Unite, dar in care Europa pur si simplu nu exista", a declarat ministrul portughez de externe Luis Amado pe 8 septembrie. "Acesta este un teritoriu european. Nu este in Asia sau America Latina", a afirmat seful UE pe politica externa, Javier Solana.

Oficialii UE subliniaza ca Bruxelles-ul a platit pentru ultimii 8 ani de incertitudini, trupele europene reprezentand deja majoritatea fortelor de mentinere a pacii din Kosovo sub conducerea NATO, iar UE va prelua supravegherea si administrarea politiei de la Natiunile Unite.

Tot UE ar trebui sa se confrunte si cu o potentiala criza mai extinsa in Balcani daca in Kosovo va erupe violenta, au spus ei.

Dar diplomatii si analistii sustin ca exista probleme legale, politice si practice in incercarea de a face din UE o sursa alternativa de legitimitate pentru statutul final al Kosovo. Problema legala o constituie precedentul de a recunoaste independenta unui stat fara sustinerea Consiliului de Securitate al ONU, autoritatea recunoscuta de comunitatea internationala.

Moscova a avertizat ca situatia actuala ar putea deveni un model pentru zonele separatiste din Georgia si Moldova sau pentru teritoriul Nagorno-Karabakh din Azerbaijan ocupat de armeni.

NATO si-a lansat in 1999 campania aeriana impotriva fostei Iugoslavii fara acordul ONU din cauza opozitiei Rusiei, dar infiintarea unui stat fara aceasta autoritate cauzeaza mult mai multe probleme pe termen lung decat o operatiune militara de cateva saptamani.

"Desi oamenii recunosc ca asta a facut si NATO in 1999, nu multi ar fi de acord ca si UE sa faca la fel in acest moment", a declarat o sursa militara europeana.

Kosovo nu ar putea deveni membra a Natiunilor Unite fara consimtamantul Rusiei sau Serbiei si nici nu ar putea accesa creditele de care are mare nevoie de la institutiile financiare internationale.

Problema politica o reprezinta faptul ca statele membre UE nu au ajuns inca la un consens pe problema recunoasterii suveranitatii Kosovo, subliniaza agentia citata. Ungaria, Slovacia, Romania, Grecia, Cipru si intr-o mai mica masura Spania au rezerve in privinta acestei decizii din cauza minoritatilor etnice sau miscarilor separatiste de acasa.

Oficialii UE sustin ca decizia tendinta generala la intalnirea de doua zile din Portugalia a ministrilor de externe ai blocului a fost aceea de a pune unitatea europeana mai presus de temerile statelor. Dar asta nu garanteaza un consens in decembrie.

Printre problemele practice se numara mentinerea fortelor NATO si prezenta politiei si administratiei UE fara o rezolutie a Consiliului de Securitate si prevenirea secesiunii partii de nord a provinciei Kosovo, populata de etnici sarbi.

Sursa militara europeana a declarat ca europenii vor avea nevoie probabil de un fel de acoperire ONU, poate de o declaratie permisiva a secretarului general Ban Ki-moon, pentru a prelua conducerea.

Acesta a afirmat ca avocatii NATO sustin ca rezolutia ONU 1244 existenta in Kosovo ofera suficienta legitimitate pentru a mentine trupele KFOR in provincie in eventualitatea unei declaratii unilaterale de independenta.