Bucurestiul va avea, pana in 2010, inca 1,3 milioane patrati de spatii de birouri in conditiile in care vor fi finalizate proiectele anuntate, potrivit unui studiu al companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox. Oferta de spatii de birouri din Capitala ar putea acoperi cererea pentru astfel de constructii.

„Pana la sfarsitul anului 2007 estimam o oferta de pana la circa un milion de metri patrati, urmand ca pe urmatorii doi - trei ani sa fie livrati pe piata pana la 1,3 milioane de metri patrati. S-au anuntat foarte multe proiecte, care vor fi dezvoltate in mai multe faze pe o perioada de trei ani.

Acest lucru este benefic pentru cererea in continuare ridicata si de-abia din 2010 ne-am putea gandi la un echilibru intre cerere si oferta”, a declarat Mihaela Cnobloch, consultant senior in departamentul birouri al DTZ.

Stocul actual de spatii de birouri din Bucuresti este estimat la circa 450.000 de metri patrati. Avand in vedere insa, ca, deocamdata, cererea de spatii de birouri depaseste cu mult oferta, analistul DTZ apreciaza ca firmele se orienteaza cu cel putin un an inainte asupra proiectelor care se anunta pe piata, tocmai pentru a-si securiza spatiile dorite.

In ceea ce priveste topul chiriasilor, primul loc este ocupat de firmele din domeniul bancar, inclusiv pentru call-center-uri, banking-uri urmate de companiile de soft si de cele din domeniul farmaceutic.

Zona este foarte importanta cand vine vorba de sediu, astfel ca, in continuare, firmele sunt interesate sa isi amplaseze sediul in zona de nord a Bucurestiului. Cea mai mare cautare o au spatiile de pe bulevardul Barbu Vacarescu si pe soseaua Floreasca si, de asemenea, in Pipera si Baneasa.

Potrivit previziunilor DTZ, proiectele din aceste zone vor continua sa fie cele mai cautate pentru sedii de birouri.

integral in Gandul