Firma de stat chineza PetroChina a devenit a doua companie din lume ca valoare de piata, surclasand grupul american General Electric, in urma castigurilor inregistrate in ultimele luni ca urmare a cresterii pretului petrolului, informeaza Bloomberg.com

Potrivit informatiilor, valoarea companiei PetroChina a ajuns la 434 de miliarde de dolari, comparativ cu cei 420 de miliarde de dolari cat valoreaza General Electric. Prima companie din lume ca valoare continua sa ramana Exxon Mobil, apreciata la 518 miliarde de dolari.

"Companiile petroliere chineze merita evaluari mai bune comparativ cu firmele similare din strainatate, tinand cont de cresterea economica interna importanta si un influx asteptat de capital din partea investitorilor chinezi", a declarat Wang Jing, analist in cadrul Orient Securities Co. din Shanghai.

Valoarea companiei din China ar putea creste in situatia in care vor fi descoperite noi zacaminte de titei in regiunile Liaohe si Dagang. Acestea se vor adauga rezervelor din campul petrolier Jidong Nanpu, cel mai mare zacamant descoperit in China in jumatate de secol.

Compania PetroChina a fost fondata in anul 1999 si este parte a principalului producator de petrol din China continentala, China National Petroleum Corporation (CNPC). PetroChina are in jur de 450.000 de angajati, iar cartierul general se afla in districtul Dongcheng din capitala Beijing.

Actiunile sale sunt tranzactionate la bursele din Hong Kong si New York, reprezentantii companiei anuntand ca urmeaza in cateva saptamani listarea lor si la bursa din Shanghai.

Din cauza intereselor pe care CNPC le are in Sudan, diversi investitori straini si-au vandut actiunile in cadrul PetroChina pentru a protesta fata de genocidul din Darfur. Miliardarul american William Buffett a vandut, in primavara acestui an, mai mult de jumatate din portofoliul de actiuni detinut la compania de stat chineza.