Documente:
Blocada la Budapesta
(26.10.2007) WMV

Incepand cu ora 8 dimineata, demonstrantii antiguvernamentali au blocat principala artera ce leaga Buda de Pesta, anume podul Erzsebet. Aproximativ 250-300 de demonstranti au intrat pe carosabil, blocand traficul la o ora de varf cand lumea se deplasa la munca. Abia la ora 11 s-a reusit degajarea circulatiei, care se desfasoara intre cordoane ale politistilor.

Nesupunere civica la Budapesta
Foto: HotNews.ro

Simpatizantii miscarilor anti-Gyurcsany au sprijinit copios actiunea, motorul masinilor abia degajate “inecandu-se” inainte de a parasi perimetrul si blocand in continuare traficul. Cateva zeci de masini de politie au sosit la fata locului si un numar important de politisti cu caini. De asemenea, s-au utilizat, din nou, elicoptere care sa sprijine trupele de la sol.

La ora 9 fara un sfert politia a somat demonstrantii sa paraseasca podul. Li s-a raspuns cu deja clasicul slogan “Gyurcsany, care-te!” Masinile blocate intentionat in trafic au fost puse in miscare de politisti, parte din ele ridicate, dupa ce soferii au fost retinuti si perchezitionati.

Demonstrantii au incercat sa blocheze circulatia inclusiv prin gaurirea anvelopelor masinilor de politie.

Politia i-a sfatuit pe pietonii care doreau sa traverseze podul sa utilizeze mijloace de transport in comun, pentru a nu se confunda cu demonstrantii. La ora 9, politia a intrat in forta in demonstranti. Numeroase persoane au fost retinute. O buna parte a demonstrantilor s-au regrupat insa in centru, in perimetrul Asztoria.

La aceast moment insa, numarul demonstrantilor s-a triplat si circulatia s-a blocat din nou in tot centrul, desi nu pe pod, unde se circula pe o singura banda.

Intre timp, statiile de metrou au primit amenintari cu bomba si s-au inchis. Demonstrantii si-au indreptat atentia catre celelalte poduri. La ora 10, circulatia era blocata efectiv in tot centrul. Abia dupa ora 10.15 au reusit tramvaiele sa se puna in miscare.

Catre 10 si 30 de minute politia inchide Lanchid, intrucat cativa demonstranti se urcasera pe pilonii podului, printre acestia si bloggerujl Tomcat, unul din eroii rezistentei anti-Gyurcsany. Au fost chemati asadar pompierii sa ii coboare pe demonstranti.

Daca Pesta era ocupata de demonstranti, nici Buda nu a scapat de blocaje, artera de circulatie ce trece paralel cu Dunarea fiind blocada datorita dopurilor de circulatie de la capetele podurilor si au unui grup de cca. 70 de demonstranti.

Nu mai putin de alti trei capi ai demonstrantilor au fost retinuti, manifestantii fiind deocamdata imprastiati din zona Pietei Blaha Lujza. Fortele de ordine au ramas in centrul capitalei ungare. Cu toate acestea, multimea, in numar mai mic insa, a reusit sa se regrupeze in Piata Ferenciek.

Majoritatea partidelor s-au delimitat deja public de blocarea podurilor de peste Dunare si au condamnat actiunile demonstrantilor.

UPDATE 1: Zeci de persoane retinute, demonstrantii se regrupeaza

Potrivit televiziunii nationale ungare MTV 1, "alte cateva duzini de persoane au fost retinute in cursul acestei zile". De asemenea, televiziunea nationala a transmis in jurul orei 13.00 - ora Budapestei ca demonstrantii s-au regrupat la proximitatea podului Erzsebet si ca fortele de ordine se pregatesc sa disperseze multimea.

Centrul Budapestei este impanzit de politie, toate grupurile sunt atent supravegheate de fortele de ordine care continua sa legitimeze fara incetare trecatorii. Totusi, fortele de ordine (carora li s-au alaturat in cursul zilei si trupe de graniceri) se asteapta la noi miscari de protest odata cu lasarea intunericului, chiar daca numarul persoanelor retinute in cursul zilei se ridica la 60-70.

UPDATE 2: Demonstrantii asteapta lasarea intunericului

Comandantul politiei nationale, Bencze Jozsef, a declarat in conferinta de presa ca actiunile din cursul zilei de vineri au fost ilegale, nimeni neanuntand intentia de a organiza demonstratii.

Bencze a subliniat ca au fost legitimate sute de persoane si ca s-au operat retineri, in ceea ce priveste persoanele retinute, acestea fiind deferite procuraturii pentru inceperea procedurilor judiciare accelerate.

La lasarea serii, sute de persoane continua sa roiasca in partea dinspre Pesta a podului Elisabeta, importante forte politienesti si de graniceri fiind deja trimise la fata locului.

UPDATE 3: Cele 82 de persoane retinute au fost eliberate

In pofida declaratiilor belicoase rostite de fortele de ordine, in cursul serii de vineri toate cele 82 de persoane retinute la Budapesta au fost eliberate. Fortele de ordine au patrulat in centrul capitalei ungare pana noaptea tarziu pentru a nu permite demararea altei demonstratii. In cele din urma lumea s-a retras de pe strazi.

Siteul http://www.kuruc.info/ apropiat extremei drepte anunta insa cu mandrie faptul ca "politia idioata le-a facut treaba" si ca incercand sa degajeze podul a blocat circulatia in Budapesta. Acelasi site vorbeste in termeni duri despre FIDESZ, organizatie politica ce o califica "lasa" pentru lipsa de sprijin la constituirea blocadei.

Site-ul noteaza insa ca s-a obtinut, totusi, o importanta victorie, anume ca a devenit limpede ca o mana de "patrioti" - estimativ o suta, pot suplini cu succes masele care ar iesi in strada daca nu ar fi fricoase.