Accesul la o locuinta ANL este permis oricarui cetatean care are solvabilitatea bancara, indiferent de cate alte proprietati mai are. Avantajele achizitionarii unei locuinte prin ANL sunt multiple.

Spre exemplu, in cartierul de vile Henri Coanda din Bucuresti, pentru constructia imobilelor statul acorda o subventie de 20% din pretul locuintei.

De asemenea, sunt gratuite utilitatile (apa, canalizare, gaze, electricitate), iar terenul este primit de ANL in folosinta gratuita.

Initial, proiectele de locuinte ANL erau destinate tinerilor sub 35 de ani si persoanelor evacuate din casele nationalizate. Ulterior insa majoritatea beneficiarilor au ajuns a fi demnitarii sau copiii acestora. Nici parlamentarii cu vederi de stanga ca Tudor Mohora si Octavian stireanu nu au refuzat un astfel de chilipir.

Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 al Capitalei, crede ca s-a ajuns sa se construiasca vile sponsorizate cu bani publici "printr-o extensie a legii, o smecherie (...) Am ajuns sa construim gratuit pana si utilitati de peste 100 de milioane de euro pentru persoane care nu reprezinta probleme sociale".

peste 100 de milioane de euro vor fi investite de Primaria Generala a Capitalei pentru realizarea infrastructurii necesare complexului de vile ANL din cartierul Henri Coanda din nordul Capitalei, sustine Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.

El a refuzat alocarea acestor bani, desi viitorul cartier rezidential se afla in sectorul al carui edil este, motivand ca are alte prioritati: "Mie nu mi se pare normal sa oferi utilitati gratuite unor oameni care isi cumpara acolo vile cu curte, in conditiile in care avem multi tineri sub 35 de ani fara locuinte sau chiriasi evacuati din casele retrocedate.

ANL nu trebuia sa faca vile, ci blocuri si sa le inchirieze unor persoane defavorizate. Eu am refuzat sa aloc gratuit 50 de milioane de euro pentru apa si canalizare in acea zona pentru ca eu am strazi fara apa, unde oamenii locuiesc de zeci de ani si am preferat sa le rezolv acolo problemele".

Subventia statului: 20% din pretul locuintei

Pe lista beneficiarilor de vile subventionate de stat in viitorul cartier Henri Coanda, contractate de la ANL cu credit ipotecar, figureaza - pe langa persoane care indeplinesc criteriile de atribuire a acestui tip de locuinte - parlamentari PSD, judecatori, procurori, politisti, fii de militari, demnitari, consilieri de tot felul, in special din anturajul PSD.

Proiectul a fost lansat in 2003, la o expozitie de machete inaugurata de catre premierul de atunci, Adrian Nastase, si de catre ministrul Transporturilor, Constructiilor si Locuintei din acea vreme, Miron Mitrea.

Oferta era tentanta: case cochete, cu suprafete cuprinse intre 100 si 300 de metri patrati, la care se adauga curti, terase, garaje, toate la preturi de constructie minime, scutite de TVA. Exceptarea de la TVA este o subventie mascata a statului, ne-a precizat un oficial ANL.

Vilele sunt situate pe terenuri transferate gratis de catre stat la ANL, un adevarat cartier exclusivist la pret de chilipir. Costul general al unei vile cu suprafata construita de 120 metri patrati este de 55.000 de euro, iar al uneia de peste 300 de metri patrati construiti e de 160.000 de euro.

Fiecare vila are o curte de circa 500 mp, iar utilitatile (apa, canalizare, gaze, electricitate) sunt gratuite. In prezent, pretul pietei pentru o vila de peste 300 metri patrati construiti poate ajunge la cateva milioane de euro. Numai curtea unei vile in suprafata de circa 500 de metri patrati valoreaza peste 500.000 de euro, afirma primarul Chiliman.

Integral in Romania libera