Google a lansat vineri OpenSocial - un set comun de API-uri (interfete pentru programare de aplicatii) pentru dezvoltarea de aplicatii sociale pe web, se arata intr-un comunicat al gigantului american. Acesta se adreseaza dezvoltatorilor de aplicatii si website-uri, care doresc sa-si imbogateasca serviciile oferite utilizatorilor prin adaugarea de functii sociale.

OpenSocial va oferi capabilitati sociale mai puternice, permitand devoltatorilor sa construiasca aplicatii cu o arie mai mare de acoperire. Lansarea OpenSocial marcheaza momentul in care, pentru prima data, mai multe retele sociale au devenit accesibile sub un API comun, pentru a face mai simpla si mai eficienta dezvoltarea si distributia unor astfel de servicii.

Potrivit reprezentantilor Google, OpenSocial ofera dezvoltarilor de aplicatii sociale un set unic de API-uri de invatat, pentru ca aplicatiile lor sa ruleze pe orice website cu capabilitati OpenSocial.

API-urile OpenSocial ofera acces dezvolatorilor, cu permisiunea utilizatorilor, la datele necesare pentru a construi aplicatii sociale: acces la informatii referitoare la, un profil al utilizatorului, la lista sa de prieteni si abilitatea de a le impartasi prietenilor lor activitati.

Fondat in 1998 de Larry Page si Sergey Brin, Google detine in prezent cel mai mare motor de cautare pe Internet, dar si o serie intreaga de aplicatii, printre care Gmail, Google Earth. Compania are sediul central in Silicon Valley si mai multe birouri pe continentul american, in Europa si in Asia.