Cotidianul Libertatea, editat de trustul elvetian de presa Ringier, este, in continuare, cel mai citit cotidian national, potrivit datelor Studiului National de Audienta (SNA), realizat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT), in perioada 17 iulie 2006-15 iulie 2007.

Tabloidul Libertatea a inregistrat in aceasta perioada, in medie, 1,37 milioane de cititori pe aparitie. Totusi, publicatia a inregistrat o scadere a numarului de cititori pe aparitie de 1% fata de perioada 25 iulie 2005-16 iulie 2006. Scaderea este mica, in comparatie cu variatiile inregistrate de alte publicatii, de sapte, opt sau chiar 13 procente.

Scaderea numarului de cititori este legata si de scaderea vanzarilor, care reiese din datele de difuzare publicate de BRAT, in conditiile in care publicatiile isi cresc tirajele.

Majoritatea presei quality asociaza publicatiei un alt produs premium, fie ca este carte, muzica sau film, pentru a creste in preferintele cititorilor, insa acestia au aratat ca ii interseaza mai mult presa tabloida sau de weekend.

Suplimentul Libertatea de duminica are mai multi cititori pe aparitie decat cotidianul Evenimentul zilei. Astfel, fiecare aparitie a suplimentului duminical asociat tabloidului Libertatea are o medie de peste 900.000 de cititori, fata de Evenimentul Zilei, editat, de asemenea, tot de Ringier, care a avut o medie de 704.000 de cititori pe aparitie.

De asemenea, daca in Top 5 cele mai citite cotidiane intra si doua publicatii quality, Jurnalul National si Evenimentul Zilei, pe langa presa sportiva si cea tabloida, in cazul saptamanalelor, preferinta este clara pentru ghiduri si suplimente tv sau de weekend.

Cotidiane. Dupa Libertatea, pe locul al doilea in clasamentul celor mai citite cotidiane nationale romanesti, in perioada ultimelor masuratori de audienta, se afla Jurnalul national, editat de trustul Intact, cu o medie de 900.000 de cititori pe aparitie, in scadere cu aproximativ sapte procente fata de perioada 25 iulie 2005-16 iulie 2006.

integral in Bussines Standard