Invitat in cadrul unei Editii speciale de pe TVR 1, presedintele Traian Basescu a explicat de ce doreste varianta de vot uninominal in doua tururi de scrutin si a sustinut ca varianta de vot uninominal propusa de Pro Democratia si asumata de Guvern este un fals.

Faptul ca in legea asumata nu sunt stabilite si circumscriptiile electorale arata ca cei d ela guvernare nu au dorit decat sa abata atentia de la referendum si sa amane astfel introducerea votului uninominal.

Seful statului a declarat ca va face o analiza publica a legii votului uninominal asumat de Guvern imediat ce legea ii va fi propusa spre promulgare dar spune ca legea nu se mai poate insa promomulga decat dupa referendum sau europarlamentare.

Presedintele a reafirmat ca va repeta referendumul daca guvernul va continua sa-l saboteze prin tot feluld e tertipuri cum ar fi inchiderea sectiilor de votare mai repede, plasarea lor in zone nepotrivite etc. Traian Basescu a atacat si televiziunea publica pe care o acuza ca nu a inceput inca dezbaterile politice asupra tipurilor de vot uninominal.

In cazul in care referendumul este validat el este obligatoriu pentru Parlament, afirma presedintele care spune ca cei care pun sub semnul intrebarii obligativitatea referendumului uita ca suntem un stat de drept si ignora vointa poporului.

"Imaginati-va ce vor spune romanii daca parlamentarii nu vor vota ceea ce poporul a ales la referendum. Una e sa faci o coalitie anti prezidentiala si alta e sa faci o coalitie impotriva poporului. De accea cred ca Parlamentul va vota acest tip de uninominal."

Votul uninominal in doua tururi de scutin va aduce in Parlament doua partide mari si inca unul sau doua partide mai mici. Ingrijorarea manifestata de UDMR in acest sens este nejustificata deoarece legea acorda minoritatilor reprezentare in Parlament, iar in plus este greu de crezut ca maghiarii din Harghita si Covansa nu-si va vota proprii conetnici, mai sustien Traian Basescu.

Presedintele a explicat pe scurt de ce, in opinia sa, nu este bun votul uninominal mixt.

"Discutam de un prim tur in care sunt 16-18 candidati, iar voturile se distribuie pe candidaturi, deci vom avea ales un parlamentar nelegitim care nu va avea 50%+1 din voturi. Apoi se face o redistribuire judeteana a voturilor pentru locurile inferioare si ii dai mandat sa intre in Parlament unui om care nu a fost practic ales.

Intra apoi si a treia categorie de parlamentari-cei alesi pe lista-care nu au fost niciodata votati."

"Voi rechema multi ambasadori

Traian Basescu s-a referit pe finalul emisiunii si la situatia tensionata din Italia. Presedntele a declarat ca va rechema de la posturi "foarte multi ambasadori care nu si-au inteles menirea", acuzandu-i pe acestia ca nu au fost aproape si nu s-au implicat in rezolvarea problemelor comunitatilor de romani din strainatate .

"Multi ambasadori au inteles ca menirea lor este sa participe la cocktailuri, sa paraseasca ambasadele pentru a locui in imobile cu chirii de 8-9-10.000 de euro. Dispretul pentru romani este o realitate si acest lucru il pot proba oricand".

Presedintele a fost transant in ce priveste infractiunile savarsite de rromi spunand ca "cele mai mari probleme le avem cu romanii de etnie roma care comit cele mai multe infractiuni". Totodata, Traian Basescu l-a atacat si pe ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, caruia i-a cerut demisia pentru declaratiile privind deportarea in desertul egiptean a infractorilor.