Orice intirziere la emiterea autorizatiei de constructie cauzeaza pierderi, fie ca este vorba despre blocuri de locuinte, cladiri de birouri sau depozite. Sumele sint consistente, daca tinem cont ca in multe cazuri este vorba despre investitii de milioane sau zeci de milioane de euro.

Se considera ca in general astfel de intirzieri sint cauzate de birocratie, iar o simplificare a procedurii de acordare ar rezolva problemele.

„Costul final al unei constructii poate creste foarte mult din cauza intirzierilor eliberarii autorizatiei de constructie. Cresterea poate depasi 50-60%, mai ales in cazul in care proiectul respectiv pierde sezonul de constructii din cauza intirzierilor si ajunge sa se amine debutul lucrarilor“, afirma Oana Taraze, associate managing director la Eurohouse.

Potrivit specialistilor, costurile sint mai mari in sectorul comercial decit in cel rezidential.

Printre problemele generate de intirzieri sint cele de ordin material, ca penalizarile, despagubirile, pierderea colaboratorilor si a finantarii, precum si cresterea costurilor materialelor de constructie. Exista totodata si costuri nemateriale, ca pierderea credibilitatii unui dezvoltator.

„Dezvoltatorul, pentru a nu pierde clientul, este de multe ori fortat sa vinda locuinta la pretul stabilit initial, chiar daca intre timp au crescut costurile“, mai spune reprezentantul Eurohouse.

Cauzele intirzierilor tin, conform dezvoltatorilor, de sistemul birocratic. Faptul ca eliberarea autorizatiilor depinde de aprobarea mai multor birouri genereaza intirzieri semnificative ce implica mari costuri ulterioare.

„Pentru intirzierile aparute, primariile de sector, autoritatile care elibereaza aceste autorizatii in Bucuresti, invoca de la problemele de organizare interna, documentatia incompleta depusa de catre solicitanti, volumul mare de cereri pina la necesitatea deplasarii pe teren pentru a verifica situatia, desi in cele mai multe cazuri de vina este slaba organizare a autoritatilor“, mai spune Taraze.

In acelasi timp, sistemul birocratic romanesc impune ca Procentul de Ocupare a Terenului sa fie obtinut de la primaria de sector, iar Cota de Utilizare a Terenului, de la Primaria Generala. Intirzierile legate de acest demers sint de asemenea importante, deoarece durata de rezolvare a unei astfel de cereri este de aproximativ sase luni.

„In tot acest timp este posibil ca santierul sa fie inchis temporar, iar nivelul costurilor se modifica substantial.

In situatia in care in zona aferenta investitiei se impun amenajari edilitare, precum strazi, iluminat public, racorduri la utilitati, termenul de finalizare se indeparteaza“, explica inginerul Gabriel Paun, project manager in cadrul Residential Department la Odiseea Real Estate.

integral in Cotidianul