Deficitul comercial al Romaniei s-a adancit in primele noua luni la 15 miliarde de euro, cu 5,51 miliarde de euro mai mult decat in perioada corespunzatoare a anului trecut, pe fondul cresterii cu 27% a importurilor si cu 11,7% a exporturilor, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Exporturile realizate in perioada ianuarie - septembrie au totalizat 21,40 miliarde de euro, iar importurile s-au cifrat la valoarea de 36,48 miliarde de euro.

Cresterea mai accentuata a importurilor de bunuri comparativ cu exporturile, fata de perioada corespunzatoare a anului 2006, a fost influentata in principal, in cazul exporturilor, de mentinerea trendului descendent al livrarilor de produse petroliere pe piete externe (cu circa 30% fata de perioada similara din 2006), precum si de continuarea trendului descendent al operatiunilor de prelucrare activa (lohn), in special pentru produsele textile.

In cazul importurilor, evolutia a fost determinata de incheierea, in anul 2007, a regimurilor vamale incepute inainte de data aderarii la UE, prin Autoritatea Nationala a Vamilor, in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere, precum mijloace de transport, aparate si echipamente electrice, si de influenta datorata introducerii sistemului de comert general pentru schimburile intracomunitare (Intrastat).

Prin acest sistem, bunurile se inregistreaza in totalitate la trecerea frontierei nationale si nu la punerea in libera circulatie, cum se proceda anterior si cum se realizeaza in prezent comertul Extrastat (sistem special de comert).