Pentru comparatie, Posta Romana, cel mai mare angajator la nivel local, avea anul trecut 35.000 de angajati. Pe domenii, cei mai multi dintre ei activeaza in FMCG (cinci), industrie si IT&C (fiecare cu cate patru).

Ca pondere, doua treimi din afacerile miliardarilor se deruleaza in industrie (siderurgie - 62%, auto si textile - 2,8%), retail - 17,5%, constructii - 11% si IT&C - 2%.

“Faptul ca atat de multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii investesc aici arata atat oportunitatile oferite de Romania ca piata emergenta, cat si apetitul printre miliardarii lumii de a-si extinde businessul la nivel mondial mai degraba decat a ramane in propria tara,

unde poate si-au inceput afacerile”, a declarat pentru Business Standard Luisa Kroll, editor al topului “The World’s Billionaires”, realizat de revista Forbes.

Cum se fac averi in industriile-cheie ale Romaniei: de la otel, ciment si auto pana la retail

1 Lakshmi Mittal

In momentul in care Lakshmi Mittal, unul dintre cei mai bogati indieni din lume, a preluat fostul combinat Ispat Sidex, entitatea inregistra pierderi de un milion de dolari pe zi.

Know-how-ul lui Mittal a transformat una dintre petele negre ale economiei romanesti intr-un bulgare de aur, iar indianul a platit 70 mil. dolari in acel moment pentru a prelua Sidex si a-si demonstra abilitatile.

In 2004, businessul din Romania al lui Mittal a avut punctul de maxim, cand profitul a depasit nivelul de 300 mil. euro, ajutat si de conjunctura internationala a pietei otelului. Arcelor Mittal, firma indianului, este cea mai mare companie siderurgica din lume, cu peste 320.000 de angajati si prezenta in mai mult de 60 de tari.

Indianul, in varsta de 56 de ani si stabilit in Marea Britanie, este activ implicat in businessul sau si isi viziteaza fabricile, inclusiv pe cele din Romania, unde controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

In urma cu doar cateva saptamani, Mittal soca autoritatile romanesti, spunandu-se ca ar fi amenintat ca, in cazul in care nu se schimba mentalitatea locala, “isi va lua jucariile si va pleca”. Declaratia, daca este intr-adevar reala, nu ar trebui sa uimeasca, indianul avand un stil de business agresiv.

Ca dovada, preluarea ostila a celui mai mare jucator din industria siderurgica, firma rivala Arcelor, in urma cu doar un an. Ce ar pierde Romania in acest context?

In primul rand, o companie cu un business anual de 2,2 miliarde euro, doar aici. Pentru comparatie, Petrom, cea mai mare companie din Romania, a avut anul trecut un business de aproape 3,7 miliarde euro. Mittal, iata, tinteste cu succes topul clasamentului.

Daca vorbim despre profit, de la preluare, doar Sidex a adus profituri cumulate de 500 mld. euro.

Insa si Mittal si-a tinut promisiunea facuta la privatizarea Sidex: programul de investitii asumat, de 351 mil. dolari pe zece ani, a fost depasit in primii patru ani de management, valoarea a ajuns la 366 mil. dolari, conform unor declaratii anterioare ale oficialilor Mittal Steel Galati.

Pe langa aceasta, indienii s-au implicat activ in reorganizarea businessului local, renegociind contractele in derulare cu noua bijuterie romaneasca.

Compania avea, la finele anului 2006, un total de 21.489 de angajati, ceea ce face din Mittal unul dintre cei mai mari angajatori din Romania. Lakshmi Mittal detine, conform Forbes, o avere de 32 miliarde dolari (22 mld. euro).

Locul 5 in topul Forbes

Avere estimata de 22 miliarde euro

Cifra de afaceri de 2,28 mld. euro in Romania

Incepand cu 2001, a investit peste 310 mil. euro

Numar mediu de angajati - 21.489

Integral in Business Standard