Duminica, 11 noiembrie, s-a oficiat prima liturghie in noua biserica de lemn de la Salzburg-Schaalmoos, din Austria. Biserica a fost ridicata in doar 70 de zile, cu ajutorul substantial al Manastirii benedictine Sf. Petru si al altor asociatii din Salzburg, apartinand Comunitatii ortodoxe romane..

„Ea va ramane o zi de neuitat pentru romanii ortodocsi din Salzburg si imprejurimi” se spune in comunicatul de presa al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord.

O repeziciune uimitoare

Preotul-paroh Dr. Dumitru Viezuianu, a relatat cum „Dumnezeu a lucrat in acest timp mai repede decat oamenii: temelia bisericii, ridicarea ei doar in doua saptamani, iconostasul, clopotul, incalzirea centrala, electricitatea, candelabrul, toate s-au succedat cu o repeziciune uimitoare”.

Lunea trecuta a fost ridicat turnul inalt de 20 de metri, pe biserica din Salzburg-Schallmoos. „Astazi are loc intalnirea intre cer si pamant, turnul ne uneste cu cerul”, ar fi spus parintele Dumitru Viezuianu la eveniment. Lunga de 20 de metri si lata de 8, biserica de lemn este realizarea unui proiect al arhitectului Eugen Dumitru, dupra modele autohtone romanesti.

Pasi intru ecumenism

Edmund Wagenhofer, Parohul Misiunii St. Peter, care a pus la dispozitie terenul pentru constructie, a laudat entuziasmul preotului roman, spunand ca „Noua biserica este un semn al devenirii comune a bisericilor crestine. Ea reprezinta un nou accent, al rugii si sarbatorii, intr-o zona a orasului Salzburg, plina de constructii industriale si larma garii”.

Noul lacas de cult este rezultatul cooperarii dintre Misiunea St. Peter, proprietara terenului, fundatia "Propter Homines" din Liechtenstein, dioceza Salzburg si comunitatea ortodoxa romana.

Fostul prefect al regiunii, Hans Katschthaler, care conduce fundatia ecumenica "Pro Oriente" din Salzburg, fondata de cardinalul Franz Konig, a precizat ca "Propter Homines", la propunerea sa, a pus 100.000 de euro la dispozitie, pentru construirea bisericii.

Din partea conducerii landului austriac, presedinta Doraja Eberle a sustinut constructia noului obiectiv cu 12.000 de euro, caile ferate salzburgheze au pus la dispozitie 5.000 de euro.

„Este un puternic semn al ecumenismului viu“, a spus Hans Katschthaler despre realizarea noului lacas de cult, citat de oficiosul local „Pro Oriente“, al Cercului de lucru ecumenic Salzburg, din Tirolul de Sud. In acest cerc de lucru sunt inscrise vechea biserica catolica, precum si cea romano-catolica, bisericile evanghelica, metodista si ortodoxa-romana.

Li se alatura bisericile ortodoxe rusesti si sarbesti, baptisti, mennonistii (comunitatea pacii), crestinii liberi, nazaretanii si misionarii protestanti.

Sarbatoare pentru ortodoxismul roman

La Liturghia arhiereasca din 11 noiembrie, oficiata de IPS mitropolitul Serafim, au participat peste 300 de credinciosi, precum si numeroase autoritati bisericesti si locale, care s-au implicat in constructia bisericii.

Dupa predica, IPS Serafim a oferit cate o icoana cu Maica Domnului, celor care au sprijinit substantial noua constructie, printre care si printesa Alexandra, fiica printesei Ileana a Romaniei.

A urmat o bogata agapa oferita de parohie, tuturor celor prezenti. Pe tot parcursul constructiei, presa locala austriaca a relatat despre acest eveniment, cu totul nou pentru orasul lui Mozart. Tot in presa locala, se speculeaza ca la sfintirea bisericii, din primavara anului 2008, „va lua parte, probabil, si noul patriarh al Romaniei, PF Daniel”.