Valoarea depozitelor din sistemul bancar romanesc era, la sfarsitul lunii septembrie, de 184,72 miliarde de lei, in crestere cu 51,5% comparativ cu nivelul de 121,89 miliarde lei inregistrat la finele anului trecut, potrivit datelor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB).

In aceeasi perioada, depozitele totale la institutiile de credit participante la Fond insumau 176,64 miliarde de lei, cu 55,1% mai mult decat la sfarsitul anului 2006.

Potrivit raportului FGDB, ritmul anual de crestere a depozitelor in valuta a fost mai rapid decat cel al depozitelor in lei, respectiv 120,2% la depozitele in valuta, fata de 51,6% la depozitele in lei. In primele noua luni ale anului, depozitele in valuta au avansat cu 57,6%, iar cele in lei cu 52,7%.

Pe categorii de deponenti, cresterea depozitelor persoanelor juridice a devansat-o pe cea a depozitelor persoanelor fizice atat in primul semestru al acestui an (+49,7% fata de +16,8%), cat si in cel de-al treilea trimestru (+14,8% fata de +9,9%).

La sfarsitul lunii septembrie, existau 17,41 milioane de titlularilor de depozite, in scadere fata de finele anului cand erau 18,34 milioane de titulari de depozite. Numarul titularilor de depozite la institutiile de credit participante la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar era de 17,06 milioane, cu un milion mai putini decat la sfarsitul anului 2006.

Cea mai accentuata scadere s-a inregistrat in ceea ce priveste numarul deponentilor persoane juridice (-10,3%), in timp ce numarul deponentilor persoane fizice s-a diminuat usor, cu doar 0,6%.

Scopul fundamental al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar este garantarea depozitelor detinute de persoanele fizice si persoanele juridice la institutiile de credit, respectiv plata de compensatii deponentilor garantati ai unei institutii de credit participante la Fond in cazul intrarii in faliment a acesteia.

Plafonul maxim de garantare este egal cu echivalentul in lei al sumei de 20.000 de euro.

La 30 septembrie, 33 de institutii de credit participau la Fond.