In sesizarea depusa pe 7 noiembrie la Parchetul Militar, IICCR sustine ca Dan Mihoc era, la inceputul anilor 80, secretar 2 al Ambasadei Romaniei la Bonn.

Potrivit sesizarii, un anume Constantinescu “a dezvaluit autoritatilor germane ca Mihoc a organizat impreuna cu teroristul Ilici Ramirez Sanchez, alias “Carlos Sacalul”, atentatele cu colete explozive, trimise lui Paul Goma, Serban Orascu si Nicolae Penescu”.

Coletele fusesera trimise in februarie 1981, “cu intentia de a provoca moartea sau vatamarea corporala grava a acestora precum si pentru a intimida ceilalti contestatari ai regimului comunist”. Cercetatorii de la IICCR sustin ca pana la atentate, Dan Mihoc a fost ofiter in cadrul UM 0195.

Contactat de HotNews.ro, Mihoc a negat categoric acuzatiile formulate in sesizarea catre Parchetul Militar: “nu au nici in clin, nici in maneca cu realitatea. Sunt inventii”. “Este adevarat ca am fost ofiter”, mai spune Mihoc, dar sustine ca n-a avut nici o legatura cu atentatele impotriva Europei Libere.

“Nu am avut nicio legatura cu acest caz, nici cu persoane romane. Am desfasurat in Germania doar activitati economice si tehnico-stiintifice”. Mihoc crede ca acuzatiile care i se aduc nu sunt de natura sa-i afecteze pozitia: “partenerii de afaceri ma cunosc foarte bine”.

“A avut o cadere nervoasa dupa atentate”

Pe langa functia de director general la Premium Lubricants Romania, care este reprezentanta British Petroleum in Romania, Mihoc este membru in Consiliul Director al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Potrivit sesizarii depuse de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, dupa operatiunile din 1981, Mihoc “a avut o cadere nervoasa si a fost transferat la o alta unitate, lucrand din anul 1983 la serviciul pentru America de Nord si la cel pentru Europa Occidentala.”

Potrivit unor surse, pe langa trimiterea unor colete-exploziv, rolul lui Mihoc dupa atentatul esuat din 1981 ar fi fost sa identifice brese in sistemul de securitate al Europei Libere.

Reamintim ca in noaptea de 21 februarie 1981, o bomba a explodat in cladirea postului de radio „Europa Libera” de la Munchen. Desi au fost afectate birourile redactiei in limba ceha, atacul fusese programat impotriva departamentului romanesc al „Europei Libere”. Atentatul fusese executat de celebrul terorist Carlos, la comanda Securitatii.

Richard Cummings, fostul sef al Serviciului de Securitate al Europei Libere: “Si Nicolae Plesita, si fostii ofiteri va trebui sa dea socoteala in justitie pentru faptele lor”

Fostul director al Serviciului de Securitate al Europei Libere, Richard Cummings, ne-a declarat ca exista date certe ca fosti ofiteri de securitate au negociat direct cu teroristul Carlos atentatele, pentru care i-ar fi platit aproximativ un milion de dolari. Unul dintre ofiterii de legatura a fost Sergiu Nica, mort in 1995 intr-un accident de masina considerat suspect.

Nica a scris la 21 februarie 1990 un raport de mana in care relata cum fusese organizat atentatul, la comanda directa a lui Nicolae Ceausescu. Cumming mai spune ca Serviciul de Informatii Externe refuza sa devzaluie numele celorlalti ofiteri implicati in atentatul din 1981.

“Si fostul sef al DIE, Nicolae Plesita, si fostii ofiteri implicati in atentate va trebui sa dea socoteala in justitie pentru faptele lor”, mai spune Cummings, care s-a ocupat de de serviciile de securitate ale sediului central “Europa Libera” timp de 15 ani, intre 1980 si 1995.

Potrivit unor surse din IICCR, Serviciul de Informatii Externe a raspuns recent in termeni foarte generali unor adrese trimise catre SIE la inceputul lunii octombrie, prin care institutul solicita date in legatura cu ofiterii implicati in atentatele impotriva Europei Libere. “Nu avem date pe care sa vi le putem pune la dispozitie”, se arata, intre altele, in raspunsul SIE.

Cinci fosti diplomati si fostul sef DIE, acuzati de terorism

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a depus in data de 7 noiembrie 2007, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o sesizare penala privind fapte de terorism savarsite de catre generalul de Securitate Nicolae Plesita, respectiv de catre cinci fosti diplomati ai Ambasadei Republicii Socialiste Romania la Bonn (Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu si Ion Grecu).

Sesizarea IICCR este insotita de material probator constand in documente de la CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii), Central Intelligence Agency (CIA), STASI (fosta Securitate comunista est-germana), AVH (securitatea comunista ungara), adrese oficiale si alte marturii din diferite surse.