Antreprenor in Romania

Cum afecteaza firmele noile modificari in legislatia fiscala? Expertii Deloitte au discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 21 aprilie 2010, 14:55 Antreprenor in Romania


Daniel Petre si Lucian Tanase
Foto: Arhiva personala
Guvernul tocmai a aprobat modificarea Codului de Procedura Fiscala, introducand penalitati pe langa dobanzile de intarziere, desi cele din urma se reduc. Despre aceasta idee organizatia patronala a IMM a comentat deja ca este neconstitutionala. Initiativele Ministerului Finantelor Publice de modificare a legislatiei fiscale au starnit deja reactii aprinse in mediul de afaceri. O alta modificare asteptata: noul impozit forfetar, proiect care inca nu a intrat in dezbatere publica.

Despre toate acestea si alte modificari propuse de autoritati au discutat online Daniel Petre, Tax Manager, Deloitte Romania si Lucian Tanase, Avocat, Reff & Asociatii, firma de avocatura afiliata Deloitte Romania.


Daniel Petre, Tax Manager, Deloitte Romania

Daniel ocupa poziția de manager in cadrul departamentului de taxe al Deloitte Romania. El servește clienți importanți care iși desfașoara activitatea atat pe piețele locale, cat și internaționale, avand peste 8 ani de experiența profesionala in domeniul fiscal și contabil. Daniel este specializat in acordarea de consultanța in ceea ce privește taxarea internaționala și impozitele directe. El deține o vasta experiența in consultanța fiscala internaționala, asistand numeroși clienți in special in structurarea internaționala a portofoliului de afaceri, achiziții și restructurari de grup, due diligence fiscal, precum și consultanța cu privire la impozitele directe in special in sectorul imobiliar, al bunurilor de consum și cel de producție. Daniel este membru al Camerei Consultanților Fiscali.

Lucian Tanase, Avocat, Reff & Asociatii, firma de avocatura afiliata Deloitte Romania

Lucian este membru al Baroului București din 2000, și face parte din echipa  Deloitte incepand cu 2007. Lucian și-a obținut diploma in drept la Universitatea București in anul 1999, avand 10 ani de experiența in domenii precum dreptul imobiliar, drept societar și comercial, achiziții și fuziuni, precum și dreptul muncii. Lucian a fost implicat in dezvoltarea unor numeroase proiecte imobiliare in București asistand dezvoltatori straini sau romani, in toate fazele de dezvoltare a acestor proiecte. De asemenea, Lucian a participat in procesul de achiziție a mai multor societați și afaceri in Romania, avand și o bogata experiența in domeniul litigiilor civile, comerciale și fiscale reprezentand cu succes in numeroase cazuri, interesele clienților, societați publice și private.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Rares

  Se modifica impozitul pentru PFA? Ramana in continuare impozitarea pe baza normei de venit si nu a incasarilor efectiva?

  • Daniel Petre

   Pana acum nu s-au vehiculat schimbari in lgatura cu regimul PFA, deci impozitarea pe baza normelor de venit va ramane in vigoare. Atentie, impozitarea pe baza normelor de venit este aplicabila pentru un numar restrans de activitati (ex: IT, taximetrie, etc). Pentru celelalte activitati impozitarea se face pe baza veniturilor reale obtinute.

 • Întrebarea nr. 2 CD

  prin Lg.313/1879 ,in vigoare si art.5 din codul civil,intrucat cumulul de dobanzi cu penalitati constituie clauza penala si acesta clauza penala este prohibita prin Lg.313/1879 .
  Cum explicati acesta ineptie juridica in legislatia fiscala ?

  • Lucian Tanase

   Legea 313/1879 interzice inserarea de clauze penale in anumite contracte civile (contracte de imprumut, contracte de munca ). Astfel aplicarea ei se restrange la raporturile juridice de drept civil dintre particluari, neputand fi aplicata din pacate si in doemniul dreptului administrativ fiscal.

   Nu cred ca este neaparat o ineptie din punct de vedere juridic si mai mult o ineptie de politica fiscala avand in vedere doua motive: se pare ca favorizeaza rau-platnicii si prin schimbarile intervenite nu mai exista egalitatea dintre penalitate si dobanda acordata contribuabilului ceea ce nu lanseaza un mesaj pozitiv fata de mediul de afaceri.

 • Întrebarea nr. 3 Steluta Brinza

  Va rog sa precizati daca pentru firmele care nu au activitate de mai muta vreme, respectiv noiembrie 2008 se aplica impunerea impozitului forfetar incepand cu ianuarie 2010.
  Va multumesc!

  • Daniel Petre

   In baza proiectului de act normativ care a fost facut public, firmele care se afla in inactivitate temporara nu cad sub incidenta impozitului forfetar, daca inactivitatea este declarata la Registrul Comertului. Prin urmare, daca starea de inactivitate a fost declarata la Registrul Comertului, dvs. nu ar trebui sa fiti afectata de impozitul forfetar.

 • Întrebarea nr. 4 Alexandra

  Daca au scazut la jumatate dobanzile de intarziere dar simultan au fost introduse penalitati, o firma mica va plati mai mult sau mai putin pentru doua, trei luni de intarziere?

  • Lucian Tanase

   Pe vechiul sistem daca intarzierea la plata depasea 60 de zile o firma datora majorari de intarziere in cuantum de 6 % din suma neachitata (0,1 % pe zi).

   Pe noul sistem daca intarzierea depaseste 60 de zile o firma va plati 3 % dobanzi (0,05 % pe zi) plus 5 % penalitate de intarziere. Dupa cum se vede, exista o diferenta chiar si la 2 luni.

   Daca intarzierea depaseste 90 de zile,  o firma va plati 3 % dobanzi (0,05 % pe zi) plus 15 % penalitate de intarziere. Diferenta la 3 luni este semnificativa.


 • Întrebarea nr. 5 elis

  am incheiat anul cum l am incheiat cu impozit forfetar (minim) in conditiile cand in 2009 aproape ca nu am avut de lucru (firma de constructii) in 2 trim.am iesit cu pierdere dar am achitat impozit forfetar.Anul acesta tr.1 suntem cu pierdere dar achitam din buzunar imp.forfetar va intreb cat mai are in plan sa tina guvernul acest impozit (jaf)?Dece statul nu se gandeste sa ne acorde si noua dobanzi,penalitati la banii care ii avem de incasat de la stat? pt.ca invers am vazut ca vine cu "planuri mari".

  • Daniel Petre

   Se pare ca odata cu introducerea impozitului forfetar se va elimina obligatia de plata a impozitului minim. Din pacate, inca nu se stie cand va fi adoptat impozitul forfetar, proiectul de ordonanta care reglementeaza impozitul forfetar fiind inca in dezbatere. Totusi, nu cred ca impozitul minim va fi eliminat in cursul acestui an.

   In ceea ce priveste penalitatile de incasat de la stat, daca vorbim de creante fiscale, si in prezent se pot solicita dobanzi de la stat pentru sumele nerambursate la timp. Daca vorbim de creante comerciale, ar trebui studiate cu atentie contractele pentru a se vedea in ce conditii se pot solicita dobanzi de la stat.

 • Întrebarea nr. 6 Diana

  Sunt o microintreprindere si am de platit impozitul minim -550 RON pe primul trimestru 2010. Daca intarzii sa-l platesc cu o luna sau doua, cat vor fi penalitatile + dobanzile de intarziere? Multumesc

  • Daniel Petre

   Pe baza legislatiei publicate deja, dvs. ar trebui sa platiti numai dobanzi de intarziere de 0.1% pe zi. Daca va fi publicat si actul normativ care introduce penalitati de intarziere, va trebui sa platiti dobanzi 0.05% pe zi si penalitati de intarziere. Daca plata se intarzie cu mai putin de o luna nu se vor aplica penalitati de intarziere, daca insa se intarzie cu 2 luni se vor aplica si penalitati de 5% aplicate la suma datorata.

 • Întrebarea nr. 7 Andrei

  Ce categorii de firme sunt avantajate de noul sistem de plata al dobanzilor respectiv penalitatilor de intarziere?

  • Lucian Tanase

   Cred ca in principal prin noul sistem este avantajata autoritatea fiscala.

   De asemenea un avantaj este creat celor care platesc obligatiile fiscale in 30 de zile (vor plati o dobanda de 1,5 % in loc de 3 %). Peste 30 de zile noile dobanzi si penalitati depasesc cuantumul vechilor majorari de intarziere.

   Acum dupa 90 de zile fima ar trebui sa plateasca o suma care pe vechiul sistem o platea in aproximativ jumatate de an. Rezulta ca efectul ar fi o descurajarea a firmelor de a plati imediat obligatiile fiscale, daca au depasit termenul 90 de zile.

 • Întrebarea nr. 8 Rares Calin

  Am vazut pe HotNews ca mediul de afaceri a solicitat Guvernului sa nu introduca aceste modificari. Dv. ati fost consultati cu privire la aceste modificari? Daca i-ati sfatuit sa nu le introduca, ce rostmai au consultarile cu mediul de afaceri? Care este opinia dv. in privinta impozitului forfetar?

  • Lucian Tanase

   In ceea ce priveste modificarile la Codul de Procedura Fiscala, din cunostintele mele nu a exista o consultarea cu mediul de afaceri inainte de publicarea proiectului de ordonanta de urgenta. Argumentul celor de la ministerul de finante fiind acela ca modificarile aduse sunt impuse prin acordul cu FMI si nu sunt negociabile.

   La modul general impozitul forfetar poate avea un impact pozitiv asupra evaziunii fiscale din anumite domenii.

 • Întrebarea nr. 9 Niculina Nicolae

  Ce se va intampla cu firmele care activeaza in domeniile pe lista impozitului forfetar, dupa cum arata proiectul legislativ care circula pe la patronate??? Eu am deschis un mic bar in Bucuresti, voi plati mai mult sau mai putin decat acum? Mentionez ca am incheiat anul 2009 cu putin peste zero. Abia facem fata cheltuielilor. Cel mai probabil va trebui sa-l inchid de tot??

  • Daniel Petre

   Proiectul de act normativ pentru introducerea impozitului forfetar prevede ca acest impozit se va aplica in cazul anumitor activitati, in cazul in care cifra de afaceri a firmei respective este sub 35,000 EUR sau 100,000 EUR (inca nu s-a stabilit pragul). Daca cifra de afaceri a barului va fi sub acest prag va trebui sa platiti impozit forfetar. Pana acum se pare ca nu s-au stabilit formule de calcul a impozitului decat pentru baruri si restaurante si hoteluri. Din aplicarea acestor formule, in cazul in care pragul se va stabili la 35,000 EUR, impozitul va fi semnificativ.

 • Întrebarea nr. 10 client X

  Buna ziua!
  Personal mi se pare de o volatilitate ce poate fi dusa spre habotnicie lasarea la aprecierea organului fiscal a stabilirii bazei de impozitare, in functie daca evidentele contabile reflecta sau nu situatia reala a agentului economic. Se va pleca de la un element al bazei de impozitare "prezumat a fi corect"?? Aceasta metoda de calcul va apartine numai uneia dintre parti, cealalta parte neavind cum sti pe viitor cum sa procedeze legal???? Adicatelea la ce folos contabil, sau toata legislatia fiscala de pina acum, daca oricind poate cineva sa spuna "decizia mea se prezuma a fi corecta"??????
  Am vazut discutii chiar pe acest forum argumentate pro si contra obligativitatii facturarii penalitatilor stipulate intr-un contract; acum se incearca ridicarea la nivel de postulat a deciziei inspectorilor fiscali...?
  Poate ca sunt si opinii care nu vad atit de malefica aceasta implementare, fapt pt care astept niste pareri referitoare la ce argumente ar putea fi folosite in sprijinul constituirii apararii fata de noile reglementari.

  • Lucian Tanase

   Pe Codul de Procedura fiscala exista deja posibilitatea organului fiscal de estima marimea bazei de impunere cat mai apropiat de situatia de fapt fiscala luandu-se in considerare pretul de piata al bunurilor sau serviciilor.

   Noua reglementare aduce un element de incertitudine avand in vedere ca dispozitiile cu privire la reconstituirea veniturilor nu sunt corelate cu dispozitiile privitoare la baza de impozitare. Rezulta ca in codul de procedura fiscala sunt reglementat doua institutii ce tind spre acelasi lucru.

   De asemenea acum codul nu prevede nici macar la modul general in ce constau acele metode indirecte de reconstituire a veniturilor acestea urmand a fi stabilite prin ordin emis de ANAF. Astfel conform unei metode de legiferare bine impamantenite la noi se introduc dispozitii normative ce sunt inaplicabile in practica.

   Nu exclud posibile surprize neplacute la adresa contribuabilului in mometul in care ANAF va emite acest ordin

   De asemenea nu este clar ce se intelege prin faptul ca evidentele sau declaratia contribuabilului nu reflecta situatia fiscala, avand in vedere ca in general situatia de fapt fiscala rezulta din astfel de declaratii sau evidente ( probabil se gandesc la controalele incrucisate din care pot rezulta astfel de diferente).

   Deciziile de impunere emise de autoritatile fiscale pot fi atacate in contencios administrativ neavand caracterul unor "postulate".

   Am putea vorbi despre aparari doar la momentul la care ANAF va emite ordinul de aplicarea a acestor dispozitii.

 • Întrebarea nr. 11 Stafen

  Stimati domni, mai exista in vreo tara europeana acest tip de dobanzi+penalitati pe care tocmai l-a introdus statul roman? Am vazut ca aveti expertiza pe zona de taxare internationala. Care model credeti ca ar fi recomandabil si pentru Romania? Aceeasi intrebare si in ceea ce priveste impozitul foerfetar.

  • Lucian Tanase

   Din cate cunosc eu Franta ar avea un sistem similar de dobanzi plus penaltiati dar nu stiu care este cuantumul acestora. Franta si Ungaria au avut un asemenea impozit forfetar dar tendinta in vestul Europei este de a se renunta la el.

   Cred ca ideea in spatele acestui sistem, facuta publica de autoritati, este ca dobanzile au un rol de acoperi lipsa folosintei banilor si deci ar trebui situate la nivelul dobanzilor bancare din piata iar penalitatile au un rol de sanctiune administrativa a celor care nu platesc la timp obligatiile fiscale.

   In ceea ce priveste procedura fiscala modelul este cel german, avand in vedere ca la baza redactarii Codului de Procedura Fiscala a stat codul de procedura fiscala german.

 • Întrebarea nr. 12 elena popescu

  Buna ziua, Care credeti ca a fost cea mai buina decizie adoptata de Guvern in domeniul fiscalitatii? In ultimul an, de exemplu. Multumesc anticipat!

  • Daniel Petre

   O intrebare extrem de dificila la care imi e foarte greu sa gasesc un raspuns concret. As mentiona totusi clarificarile aduse in ceea ce priveste posibilitatea cesionarii creantelor fiscale impotriva statului care ar putea rezolva intr-o anumita masura si pentru anumite companii problema rambursarilor de TVA.

   Altfel, initiative au fost mai multe - scutirea de impozitul pe profitul reinvestit, facilitati pentru cercetare - dar sunt foarte greu de pus in practica si beneficiile reale sunt destul de mici.

 • Întrebarea nr. 13 Marian Petrica

  Buna ziua stimati domni! As vrea sa va intreb daca vi se pare normal ca impozitul forfetar nu este facut public! Trebuie sa aflam numai de propuneri discutate in culise? Vi se pare normal ca nu se publica aceste propuneri?

  • Daniel Petre

   In general, propunerile de modificari legislative sunt facute publice pe site-ul Ministerului de Finante, la sectiunea transparenta decizionala. Sub rezerva ca s-ar putea sa ma insel, eu cred ca si proiectul privind impozitul forfetar a fost publicat. Oricum, cam toate propunerile sunt discutate cu diverse organizatii patronale, camere de comert, Grupul de Dialog Social, etc, deci nu se poate spune ca sunt "discutate in culise".

   Se mai intampla cateodata ca, in urma acestor discutii, punctele de vedere ale acestor organizatii sa nu fie adoptate/insusite iar discutiile sa fie practic doar de forma, dar acesta e deja un alt subiect.

 • Întrebarea nr. 14 marius

  Buna ziua, ce se mai aude cu acel proiect de lege privind infiintarea de firme starter pt tinerii sub 35 ani?

  • Daniel Petre

   In afara de informatiile vehiculate la inceput de an in presa, nu stiu sa fi aparut ceva concret in acest sens. Se poate sa fi fost doar declaratii care sa convinga de bunele intentii ale guvernului, se poate sa nu, ramane de vazut.

 • Întrebarea nr. 15 Andrei Cosmovici

  Buna ziua,

  Cand va exista un ghiseu virtual unic, astfel incat pentru toate platile (cas, cass, impozite etc), sa fie necesar doar un scaun, un calculator, internet si un card bancar?

  Stiati ca pentru plata taxei la CAS (de exemplu in Cluj, unde locuiesc, dar am inteles ca este la fel in toate judetele), exista un singur loc unde se face plata, respectiv in Cluj? Cireasa de pe tort este ca trebuie mers de doua ori la aceasta institutie, odata cu "anticipata" primita de la finante, si in toamna cu "anuala" pentru anul trecut. Cum comentati aceasta aberatie? Un judet intreg, la dispozitia regulilor CAS, care de 10 ani de existenta nu a putut pune la punct un sistem de anuntare prin posta a datoriilor catre CAS, sau macar sa deschida cate un centru de colectare a taxelor in fiecare oras mai mare.

  Va multumesc,
  Andrei Cosmovici

  • Lucian Tanase

   Din cunsotintele mele exista un asemenea ghiseu, la www.ghiseul.ro, insa prin acesta se pot efectua plati doar in ceea ce priveste impozitul pe venitul persoanelor fizice si amenzi - in cazul amenzilor este valabil doar pentru Bucuresti.

4666 vizualizari

 • impozit PFA modificat? (Miercuri, 21 aprilie 2010, 20:46)

  Rares [anonim]

  Se modifica impozitul pentru PFA? Ramana in continuare impozitarea pe baza normei de venit si nu a incasarilor efectiva?
  • r (Joi, 22 aprilie 2010, 11:02)

   Daniel Petre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rares

   Pana acum nu s-au vehiculat schimbari in lgatura cu regimul PFA, deci impozitarea pe baza normelor de venit va ramane in vigoare. Atentie, impozitarea pe baza normelor de venit este aplicabila pentru un numar restrans de activitati (ex: IT, taximetrie, etc). Pentru celelalte activitati impozitarea se face pe baza veniturilor reale obtinute.
 • Dobanda si penalitatile sunt interzise.. (Joi, 22 aprilie 2010, 7:27)

  CD [anonim]

  prin Lg.313/1879 ,in vigoare si art.5 din codul civil,intrucat cumulul de dobanzi cu penalitati constituie clauza penala si acesta clauza penala este prohibita prin Lg.313/1879 .
  Cum explicati acesta ineptie juridica in legislatia fiscala ?
  • Raspuns (Joi, 22 aprilie 2010, 11:04)

   Lucian Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui CD

   Legea 313/1879 interzice inserarea de clauze penale in anumite contracte civile (contracte de imprumut, contracte de munca ). Astfel aplicarea ei se restrange la raporturile juridice de drept civil dintre particluari, neputand fi aplicata din pacate si in doemniul dreptului administrativ fiscal.

   Nu cred ca este neaparat o ineptie din punct de vedere juridic si mai mult o ineptie de politica fiscala avand in vedere doua motive: se pare ca favorizeaza rau-platnicii si prin schimbarile intervenite nu mai exista egalitatea dintre penalitate si dobanda acordata contribuabilului ceea ce nu lanseaza un mesaj pozitiv fata de mediul de afaceri.
 • Impozitul Forfetar (Joi, 22 aprilie 2010, 7:36)

  Steluta Brinza [anonim]

  Va rog sa precizati daca pentru firmele care nu au activitate de mai muta vreme, respectiv noiembrie 2008 se aplica impunerea impozitului forfetar incepand cu ianuarie 2010.
  Va multumesc!
  • r (Joi, 22 aprilie 2010, 11:09)

   Daniel Petre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Steluta Brinza

   In baza proiectului de act normativ care a fost facut public, firmele care se afla in inactivitate temporara nu cad sub incidenta impozitului forfetar, daca inactivitatea este declarata la Registrul Comertului. Prin urmare, daca starea de inactivitate a fost declarata la Registrul Comertului, dvs. nu ar trebui sa fiti afectata de impozitul forfetar.
 • efect (Joi, 22 aprilie 2010, 8:23)

  Alexandra [anonim]

  Daca au scazut la jumatate dobanzile de intarziere dar simultan au fost introduse penalitati, o firma mica va plati mai mult sau mai putin pentru doua, trei luni de intarziere?
  • Raspuns (Joi, 22 aprilie 2010, 11:11)

   Lucian Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandra

   Pe vechiul sistem daca intarzierea la plata depasea 60 de zile o firma datora majorari de intarziere in cuantum de 6 % din suma neachitata (0,1 % pe zi).

   Pe noul sistem daca intarzierea depaseste 60 de zile o firma va plati 3 % dobanzi (0,05 % pe zi) plus 5 % penalitate de intarziere. Dupa cum se vede, exista o diferenta chiar si la 2 luni.

   Daca intarzierea depaseste 90 de zile,  o firma va plati 3 % dobanzi (0,05 % pe zi) plus 15 % penalitate de intarziere. Diferenta la 3 luni este semnificativa.


 • taxe (Joi, 22 aprilie 2010, 8:24)

  elis [anonim]

  am incheiat anul cum l am incheiat cu impozit forfetar (minim) in conditiile cand in 2009 aproape ca nu am avut de lucru (firma de constructii) in 2 trim.am iesit cu pierdere dar am achitat impozit forfetar.Anul acesta tr.1 suntem cu pierdere dar achitam din buzunar imp.forfetar va intreb cat mai are in plan sa tina guvernul acest impozit (jaf)?Dece statul nu se gandeste sa ne acorde si noua dobanzi,penalitati la banii care ii avem de incasat de la stat? pt.ca invers am vazut ca vine cu "planuri mari".
  • r (Joi, 22 aprilie 2010, 11:16)

   Daniel Petre [hotnews.ro] i-a raspuns lui elis

   Se pare ca odata cu introducerea impozitului forfetar se va elimina obligatia de plata a impozitului minim. Din pacate, inca nu se stie cand va fi adoptat impozitul forfetar, proiectul de ordonanta care reglementeaza impozitul forfetar fiind inca in dezbatere. Totusi, nu cred ca impozitul minim va fi eliminat in cursul acestui an.

   In ceea ce priveste penalitatile de incasat de la stat, daca vorbim de creante fiscale, si in prezent se pot solicita dobanzi de la stat pentru sumele nerambursate la timp. Daca vorbim de creante comerciale, ar trebui studiate cu atentie contractele pentru a se vedea in ce conditii se pot solicita dobanzi de la stat.
 • impozitul minim (Joi, 22 aprilie 2010, 8:25)

  Diana [anonim]

  Sunt o microintreprindere si am de platit impozitul minim -550 RON pe primul trimestru 2010. Daca intarzii sa-l platesc cu o luna sau doua, cat vor fi penalitatile + dobanzile de intarziere? Multumesc
  • r (Joi, 22 aprilie 2010, 11:26)

   Daniel Petre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana

   Pe baza legislatiei publicate deja, dvs. ar trebui sa platiti numai dobanzi de intarziere de 0.1% pe zi. Daca va fi publicat si actul normativ care introduce penalitati de intarziere, va trebui sa platiti dobanzi 0.05% pe zi si penalitati de intarziere. Daca plata se intarzie cu mai putin de o luna nu se vor aplica penalitati de intarziere, daca insa se intarzie cu 2 luni se vor aplica si penalitati de 5% aplicate la suma datorata.
 • firme avantajate? (Joi, 22 aprilie 2010, 8:28)

  Andrei [anonim]

  Ce categorii de firme sunt avantajate de noul sistem de plata al dobanzilor respectiv penalitatilor de intarziere?
  • Raspuns (Joi, 22 aprilie 2010, 11:26)

   Lucian Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Cred ca in principal prin noul sistem este avantajata autoritatea fiscala.

   De asemenea un avantaj este creat celor care platesc obligatiile fiscale in 30 de zile (vor plati o dobanda de 1,5 % in loc de 3 %). Peste 30 de zile noile dobanzi si penalitati depasesc cuantumul vechilor majorari de intarziere.

   Acum dupa 90 de zile fima ar trebui sa plateasca o suma care pe vechiul sistem o platea in aproximativ jumatate de an. Rezulta ca efectul ar fi o descurajarea a firmelor de a plati imediat obligatiile fiscale, daca au depasit termenul 90 de zile.
 • modificari (Joi, 22 aprilie 2010, 8:30)

  Rares Calin [anonim]

  Am vazut pe HotNews ca mediul de afaceri a solicitat Guvernului sa nu introduca aceste modificari. Dv. ati fost consultati cu privire la aceste modificari? Daca i-ati sfatuit sa nu le introduca, ce rostmai au consultarile cu mediul de afaceri? Care este opinia dv. in privinta impozitului forfetar?
  • Raspuns (Joi, 22 aprilie 2010, 11:38)

   Lucian Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Rares Calin

   In ceea ce priveste modificarile la Codul de Procedura Fiscala, din cunostintele mele nu a exista o consultarea cu mediul de afaceri inainte de publicarea proiectului de ordonanta de urgenta. Argumentul celor de la ministerul de finante fiind acela ca modificarile aduse sunt impuse prin acordul cu FMI si nu sunt negociabile.

   La modul general impozitul forfetar poate avea un impact pozitiv asupra evaziunii fiscale din anumite domenii.
 • forfetar (Joi, 22 aprilie 2010, 8:35)

  Niculina Nicolae [anonim]

  Ce se va intampla cu firmele care activeaza in domeniile pe lista impozitului forfetar, dupa cum arata proiectul legislativ care circula pe la patronate??? Eu am deschis un mic bar in Bucuresti, voi plati mai mult sau mai putin decat acum? Mentionez ca am incheiat anul 2009 cu putin peste zero. Abia facem fata cheltuielilor. Cel mai probabil va trebui sa-l inchid de tot??
  • r (Joi, 22 aprilie 2010, 11:38)

   Daniel Petre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Niculina Nicolae

   Proiectul de act normativ pentru introducerea impozitului forfetar prevede ca acest impozit se va aplica in cazul anumitor activitati, in cazul in care cifra de afaceri a firmei respective este sub 35,000 EUR sau 100,000 EUR (inca nu s-a stabilit pragul). Daca cifra de afaceri a barului va fi sub acest prag va trebui sa platiti impozit forfetar. Pana acum se pare ca nu s-au stabilit formule de calcul a impozitului decat pentru baruri si restaurante si hoteluri. Din aplicarea acestor formule, in cazul in care pragul se va stabili la 35,000 EUR, impozitul va fi semnificativ.
 • MODIFICAREA CODULUI DE PROCEDURA FISCALA (Joi, 22 aprilie 2010, 8:39)

  client X [anonim]

  Buna ziua!
  Personal mi se pare de o volatilitate ce poate fi dusa spre habotnicie lasarea la aprecierea organului fiscal a stabilirii bazei de impozitare, in functie daca evidentele contabile reflecta sau nu situatia reala a agentului economic. Se va pleca de la un element al bazei de impozitare "prezumat a fi corect"?? Aceasta metoda de calcul va apartine numai uneia dintre parti, cealalta parte neavind cum sti pe viitor cum sa procedeze legal???? Adicatelea la ce folos contabil, sau toata legislatia fiscala de pina acum, daca oricind poate cineva sa spuna "decizia mea se prezuma a fi corecta"??????
  Am vazut discutii chiar pe acest forum argumentate pro si contra obligativitatii facturarii penalitatilor stipulate intr-un contract; acum se incearca ridicarea la nivel de postulat a deciziei inspectorilor fiscali...?
  Poate ca sunt si opinii care nu vad atit de malefica aceasta implementare, fapt pt care astept niste pareri referitoare la ce argumente ar putea fi folosite in sprijinul constituirii apararii fata de noile reglementari.
  • Raspuns (Joi, 22 aprilie 2010, 12:07)

   Lucian Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui client X

   Pe Codul de Procedura fiscala exista deja posibilitatea organului fiscal de estima marimea bazei de impunere cat mai apropiat de situatia de fapt fiscala luandu-se in considerare pretul de piata al bunurilor sau serviciilor.

   Noua reglementare aduce un element de incertitudine avand in vedere ca dispozitiile cu privire la reconstituirea veniturilor nu sunt corelate cu dispozitiile privitoare la baza de impozitare. Rezulta ca in codul de procedura fiscala sunt reglementat doua institutii ce tind spre acelasi lucru.

   De asemenea acum codul nu prevede nici macar la modul general in ce constau acele metode indirecte de reconstituire a veniturilor acestea urmand a fi stabilite prin ordin emis de ANAF. Astfel conform unei metode de legiferare bine impamantenite la noi se introduc dispozitii normative ce sunt inaplicabile in practica.

   Nu exclud posibile surprize neplacute la adresa contribuabilului in mometul in care ANAF va emite acest ordin

   De asemenea nu este clar ce se intelege prin faptul ca evidentele sau declaratia contribuabilului nu reflecta situatia fiscala, avand in vedere ca in general situatia de fapt fiscala rezulta din astfel de declaratii sau evidente ( probabil se gandesc la controalele incrucisate din care pot rezulta astfel de diferente).

   Deciziile de impunere emise de autoritatile fiscale pot fi atacate in contencios administrativ neavand caracterul unor "postulate".

   Am putea vorbi despre aparari doar la momentul la care ANAF va emite ordinul de aplicarea a acestor dispozitii.
 • Alte tari (Joi, 22 aprilie 2010, 8:44)

  Stafen [anonim]

  Stimati domni, mai exista in vreo tara europeana acest tip de dobanzi+penalitati pe care tocmai l-a introdus statul roman? Am vazut ca aveti expertiza pe zona de taxare internationala. Care model credeti ca ar fi recomandabil si pentru Romania? Aceeasi intrebare si in ceea ce priveste impozitul foerfetar.
  • Raspuns (Joi, 22 aprilie 2010, 12:20)

   Lucian Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stafen

   Din cate cunosc eu Franta ar avea un sistem similar de dobanzi plus penaltiati dar nu stiu care este cuantumul acestora. Franta si Ungaria au avut un asemenea impozit forfetar dar tendinta in vestul Europei este de a se renunta la el.

   Cred ca ideea in spatele acestui sistem, facuta publica de autoritati, este ca dobanzile au un rol de acoperi lipsa folosintei banilor si deci ar trebui situate la nivelul dobanzilor bancare din piata iar penalitatile au un rol de sanctiune administrativa a celor care nu platesc la timp obligatiile fiscale.

   In ceea ce priveste procedura fiscala modelul este cel german, avand in vedere ca la baza redactarii Codului de Procedura Fiscala a stat codul de procedura fiscala german.
 • decizie buna (Joi, 22 aprilie 2010, 8:46)

  elena popescu [anonim]

  Buna ziua, Care credeti ca a fost cea mai buina decizie adoptata de Guvern in domeniul fiscalitatii? In ultimul an, de exemplu. Multumesc anticipat!
  • r (Joi, 22 aprilie 2010, 12:10)

   Daniel Petre [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena popescu

   O intrebare extrem de dificila la care imi e foarte greu sa gasesc un raspuns concret. As mentiona totusi clarificarile aduse in ceea ce priveste posibilitatea cesionarii creantelor fiscale impotriva statului care ar putea rezolva intr-o anumita masura si pentru anumite companii problema rambursarilor de TVA.

   Altfel, initiative au fost mai multe - scutirea de impozitul pe profitul reinvestit, facilitati pentru cercetare - dar sunt foarte greu de pus in practica si beneficiile reale sunt destul de mici.
 • forfetar (Joi, 22 aprilie 2010, 8:50)

  Marian Petrica [anonim]

  Buna ziua stimati domni! As vrea sa va intreb daca vi se pare normal ca impozitul forfetar nu este facut public! Trebuie sa aflam numai de propuneri discutate in culise? Vi se pare normal ca nu se publica aceste propuneri?
  • r (Joi, 22 aprilie 2010, 11:47)

   Daniel Petre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian Petrica

   In general, propunerile de modificari legislative sunt facute publice pe site-ul Ministerului de Finante, la sectiunea transparenta decizionala. Sub rezerva ca s-ar putea sa ma insel, eu cred ca si proiectul privind impozitul forfetar a fost publicat. Oricum, cam toate propunerile sunt discutate cu diverse organizatii patronale, camere de comert, Grupul de Dialog Social, etc, deci nu se poate spune ca sunt "discutate in culise".

   Se mai intampla cateodata ca, in urma acestor discutii, punctele de vedere ale acestor organizatii sa nu fie adoptate/insusite iar discutiile sa fie practic doar de forma, dar acesta e deja un alt subiect.
 • firme starter (Joi, 22 aprilie 2010, 9:27)

  marius [anonim]

  Buna ziua, ce se mai aude cu acel proiect de lege privind infiintarea de firme starter pt tinerii sub 35 ani?
  • r (Joi, 22 aprilie 2010, 11:50)

   Daniel Petre [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   In afara de informatiile vehiculate la inceput de an in presa, nu stiu sa fi aparut ceva concret in acest sens. Se poate sa fi fost doar declaratii care sa convinga de bunele intentii ale guvernului, se poate sa nu, ramane de vazut.
 • eRomania, sau ceva de genul: cand? (Joi, 22 aprilie 2010, 11:07)

  Andrei Cosmovici [anonim]

  Buna ziua,

  Cand va exista un ghiseu virtual unic, astfel incat pentru toate platile (cas, cass, impozite etc), sa fie necesar doar un scaun, un calculator, internet si un card bancar?

  Stiati ca pentru plata taxei la CAS (de exemplu in Cluj, unde locuiesc, dar am inteles ca este la fel in toate judetele), exista un singur loc unde se face plata, respectiv in Cluj? Cireasa de pe tort este ca trebuie mers de doua ori la aceasta institutie, odata cu "anticipata" primita de la finante, si in toamna cu "anuala" pentru anul trecut. Cum comentati aceasta aberatie? Un judet intreg, la dispozitia regulilor CAS, care de 10 ani de existenta nu a putut pune la punct un sistem de anuntare prin posta a datoriilor catre CAS, sau macar sa deschida cate un centru de colectare a taxelor in fiecare oras mai mare.

  Va multumesc,
  Andrei Cosmovici
  • Raspuns (Joi, 22 aprilie 2010, 12:28)

   Lucian Tanase [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Cosmovici

   Din cunsotintele mele exista un asemenea ghiseu, la www.ghiseul.ro, insa prin acesta se pot efectua plati doar in ceea ce priveste impozitul pe venitul persoanelor fizice si amenzi - in cazul amenzilor este valabil doar pentru Bucuresti.
 • Ordin 2861/2009 (Joi, 22 aprilie 2010, 12:26)

  Iulian C [anonim]

  Buna ziua distinsi domni,

  Desi poate nu este o întrebare cu incidenta directa asupra subiectului propus, incerc sa profit de aceasta ocazie pentru a obtine o parere avizata, asupra prevederilor art 2 (4) din Ordinul 2861/2009 privind Normelor privind organizarea şi efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii:

  ” Toate elementele de natura activelor trebuie sa fie date in raspundere gestionara sau in folosinta , dupa caz, salariatilor ori administratorilor entitatii”

  Referitor la conceptul de răspundere gestionară, din interpretarea mea, aceasta ar viza existenţa activelor ( fie ele maşini, unelte etc.) în gestiunea/folosinţa angajaţilor sau administratorilor.

  În lumina articolului invocat, consider că această formă de răspundere, aşa cum este ea definită, nu ar putea fi transferată unei alte entităţi-pe principiu de externalizare. Inventarierea acestora,
  putându-se realiza, totuşi, de către un terţ.

  Această linie de abordare ar rezultă în mod direct din formularea clară şi neechivocă a articolului menţionat, coroborat cu art. 6 alin.4 din Norme.

  Vă mulţumesc anticipat!

  Cu deosebita consideraţie,

  Iulian C.
  • r (Joi, 22 aprilie 2010, 12:36)

   Daniel Petre [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian C

   Intrebarea dvs. e foarte specifica si oarecum excede tema discutiei de azi. Vom reveni cu un raspuns putin mai tarziu.
 • cum se tine contabilitatea CAR? (Miercuri, 5 mai 2010, 22:00)

  maria dragavei [anonim]

  as dori sa stiu cum se tine contabilitatea CAR


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by