Guvernul a decis sa permita PFA sa angajeze terte persoane. Vezi ce alte prevederi au fost reformulate

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 20 mai 2011, 9:29 Antreprenor in Romania


Potrivit modificarilor aduse joi, 19 mai, Ordonantei 44/2008, Persoanele Fizice Autorizate vor putea angaja terte persoane, fiind de asemenea reformulata si prevederea prin care se stabileste ca un PFA ce desfasoara o activitate catre un tert nu va fi considerat angajat, chiar daca are un singur beneficiar al serviciilor. „Implicatiile trebuie intelese in contextul general al OUG nr. 44/2008, care reglementeaza autorizarea persoanei fizice ce nu desfasoara activitati liberale si/sau profesiile ce nu sunt reglementate prin legi speciale”, explica Adrian Benta, consultant  fiscal. Potrivit acestuia, modificarile nu opereaza in domeniul avocatilor, notarilor, consultantilor fiscali, auditori, medici, arhitecti etc, care pot efectua angajari ca si pana acum.

“Pentru PFA ce se autorizeaza in baza OUG nr. 44/2008 cu modificari, permisiunea angajarii unui salariat  trebuie inteleasa in functie si de prevederea normativa existenta anterior si care spune ca PFA nu poate angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 6, chiar daca colaborarea este exclusiva. Interpretarea acestei prevederi in marea majoritate a cazurilor, inclusiv de persoane din cadrul Inspectiei Muncii a fost ca un PFA nu poate angaja salariati in domeniul sau de activitate insa poate angaja cu contract de munca persoane ce nu efectueaza aceeasi meserie, dar sunt necesare activitatii. De exemplu, un instalator – PFA nu a putut sa angajeze cu contract de munca un alt instalator, insa putea sa angajeze un asistent manager. Prin noua modificare intelegem ca acum se pot angaja persoane ce desfasoara activitatea chiar in domeniul de activitate pentru care este autorizata PFA”, mai arata Adrian Benta.

O alta posibila analiza priveste faptul daca un PFA se poate angaja pe el insusi. „Reamintim faptul ca un SRL cu asociat unic poate angaja asociatul unic, iar PFA detine patrimoniu de afectatiune aferent activitatii, distinct de patrimoniu personal. Daca PFA se putea angaja pe sine, prin depunerea declaratiei 112, PFA scapa de birocratia mersului la Casa de Pensii, la Casa de Sanatate, iar eventualele diferente de plata se puteau regulariza anual prin depunerea declaratiei de venit ca si pana acum. Avem in vedere si faptul ca aceasta posibilitate de angajare poate duce si la situatii absurde in care salariatul poate da in judecata angajatorul, de exemplu pentru neplata la timp a salariului, sau invers concediere pentru necorespundere profesionala", mai arata consultantul fiscal.

Potrivit lui Benta, prin exprimarea de angajare de „terte persoane”, se poate considera ca PFA nu se poate angaja pe sine ca salariat. "In ce priveste faptul ca un PFA nu se considera angajat al unui tert, chiar daca activitatea desfasurata este exclusiv in favoarea acestui tert, consideram utila aceasta precizare, in contextul reincadrarii activitatii din independenta in dependenta, conform Codului fiscal. „Prin norma metodologica pentru art. 7 alin. (2) din Codul fiscal s-a stabilit ca activitatea PFA nu poate fi reincadrata in activitate dependenta, cu conditia ca obiectul contractului sa fie unul real. Existenta unui singur client avut de PFA poate conduce la suspiciuni cu privire la obiectul contractului astfel consideram utila reformularea adusa de actul normativ publicat aseara”, mai explica Benta.

In concluzie, un PFA autorizat prin OUG nr. 44/2008, poate angaja salariati ce desfasoara activitate chiar in domeniul autorizat al PFA si nu se poate angaja pe sine. Pentru celelalte profesii libere sau activitati reglementate prin Legea speciala, actul normativ nu produce efecte si nici nu modifica desfasurarea activitatii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8641 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Care-i rostul? (Vineri, 20 mai 2011, 10:11)

  bobo21 [utilizator]

  Nu exista deja Intreprinderea Individuala care functiona la fel ca noul PFA? Mai bine ar lucra la reducerea numarului de ghisee pe la care pierzi vremea.
 • 0 (0 voturi)    
  dreptul la munca (Vineri, 20 mai 2011, 10:52)

  tibi [anonim]

  Art. 10 din Codul Muncii permite de vreo 8 ani oricarei persoane fizice sa poata angaja, cu contract de munca, o alta persoana fizica.
  • 0 (0 voturi)    
   Outsourceing (Vineri, 20 mai 2011, 12:59)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui tibi

   Deci ca si PFA daca am prea mult de lucru (sau nu am chef), pot sa subcontractez alt PFA, care sa se ocupe de una sau mai multe lucrari ale mele, la un pret negociat intre mine si acel PFA, indiferent de legea asta noua ???
   • 0 (0 voturi)    
    Subcontractare (Vineri, 20 mai 2011, 12:28)

    Kreatorx [anonim] i-a raspuns lui Adrian

    Poti subcontracta cu alt PFA oricand , insa poti face o angajare numai cu contract de munca:)
  • +2 (2 voturi)    
   Exact (Vineri, 20 mai 2011, 13:40)

   lena [anonim] i-a raspuns lui tibi

   Si eu am bona angajata cu carte de munca ca persoana fizica si cand le-am cerut prima data celor de la administratia financiara parca il aduesem pe ET in camera...au dat cinci telefoane sa se dumireasca daca nu cumva trebuie sa cheme salvarea pentru mine. Acum le da dreptul si PFA-urilor.
 • 0 (0 voturi)    
  activitate dependenta (Vineri, 20 mai 2011, 15:15)

  ionut_1981 [anonim]

  Deci sa inteleg de aici ca activitatea unei PFA nu mai poate fi reconsiderata ca activitate dependenta ? Unde pot sa gasesc aceste modificari MO ?
  • 0 (0 voturi)    
   Si eu sint curios (Vineri, 20 mai 2011, 15:50)

   didel [anonim] i-a raspuns lui ionut_1981

   Unde gasesc textul legii.
  • 0 (0 voturi)    
   detalii (Sâmbătă, 21 mai 2011, 7:00)

   minus [anonim] i-a raspuns lui ionut_1981

   In Monitorul Oficial, partea I, nr. 350 din 19 mai 2011a aparut OUG pt modificarea art 17 din OUG 44/2008.

   Articolul 17 din OUG 44/2008 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

   1. Alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
   Art. 17. (1) PFA isi poate desfasura activitatea conform prevederilor art. 4 lit. a) sau poate angaja, in calitate de angajator, terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii.

   2. Dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
   (3) PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva.
   • +1 (1 vot)    
    dependent si independent (Sâmbătă, 21 mai 2011, 17:33)

    mihai_J [anonim] i-a raspuns lui minus

    Prevederea nu este noua.

    In 17 (1) din OUG 44/2008 scria acelasi lucru"...si nici nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza potrivit art. 16, chiar daca colaborarea este exclusiva. "

    Mai tarziu, a aparut in Codul Fiscal posibilitatea ca "oricand" activitatea sa fie considerata dependenta pe "principiul prevalenţei economicului asupra juridicului".

    Legi in Romania!
    • 0 (0 voturi)    
     Lege organica (Luni, 23 mai 2011, 9:46)

     Combo [anonim] i-a raspuns lui mihai_J

     Nu cumva Codul fiscal e mai tare, fiind lege organica ? Adica ramane "principiul prevalenţei economicului asupra juridicului" indiferent de ce scrie in OUG asta nou ?
     • 0 (0 voturi)    
      ai dreptate (Luni, 23 mai 2011, 13:35)

      ionut_1981 [anonim] i-a raspuns lui Combo

      dar tot prin OUG ( 58 ) a fost modificat codul fiscal in iulie cand s-a introdus teoria dependentei, chiar daca e lege organica. N-am inteles atunci cum au putut face asta, in orice caz mediul de afaceri din Romania numai de predictibilitate nu poate fi caracterizat !
     • 0 (0 voturi)    
      Domnul stie! (Luni, 23 mai 2011, 18:39)

      minus [anonim] i-a raspuns lui Combo

      Pe de o parte exista Codul Fiscal si Normele de aplicare care pot reconsidera tipul activitatii. La un control poate sa nu iasa bine.

      Pe de alta parte, OUG 44.2008 si OUG de modificare a ei care spun ca PFA nu poate fi considerata "angajat".

      Ce poti pricepe? Nimic!

      Realitatea este ca OUG 58/2010 de modificare a Codului Fiscal a distrus o gramada de PFA-uri care au fost notificate ca dat fiind riscul mare de reconsiderare ca dependenta a activitatii contractuale, se doreste renuntare la colaborare....
      Ordonanta de acum nu repara nimic!
      • 0 (0 voturi)    
       ai dreptate (Marţi, 24 mai 2011, 14:35)

       ionut_1981 [anonim] i-a raspuns lui minus

       Exact asta este si dilema mea. Mi-ar place sa primesc un raspuns de la o persoana avizata, sa stau linistit si eu, sau sa plec din tara !


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by