Suspansul alegerilor care au făcut o lume întreagă să-și îndrepte atenția asupra SUA continuă și vineri, deși Joe Biden se apropie în statele cheie de cifra magică de 270 de voturi în colegiile electorale, cifră care îi va asigura președinția. Între timp, Donald Trump a susținut prima sa conferință de presă după scrutin, acuzând tentativele de fraudare, fără să prezinte niciun fel de probe. Unii republicani s-au delimitat de el, afirmând că astfel de poziții subminează procesul democratic. De partea cealaltă, Biden a făcut apel la calm și la răbdare.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images / AFP / Brendan SMIALOWSKI
  • Scorul actual: Biden - 253 vs. Trump 214
  • Încă în joc: Pennsylvania (20), Georgia (16 voturi), Carolina de Nord (15 voturi), Arizona (11 voturi), Nevada (6 voturi)

Principalele informații legate de deznodământul alegerilor live pe HotNews:

06:40Biden promite să acționeze în „prima zi” împotriva pandemiei Covid-19: Am putea avea 200 de mii de cazuri pe zi

"Ieri, senatorul Harris și cu mine am avut întâlniri cu grupuri de experți în domeniul sănătății publice și al crizei economice cu care se confruntă această țară", a spus Biden.

"Pandemia, după cum știți și dumneavoastră, devine din ce în ce mai îngrijorătoare în toată țara. Cazurile sunt în creștere. Se crede că am putea vedea până la 200.000 de cazuri pe zi, iar numărul morților se apropie de 240.00. 240.000 de scaune goale în toată America. "

06:30 Biden: Nu avem încă o confirmare finală a victoriei, dar cifrele ne spun că este clar. Vom câștiga aceste alegeri

"Nu avem încă o declarație finală de victorie, dar cifrele ne spun că este clar", a spus Biden din Wilmington, Delaware, în această seară. "Vom câștiga această cursă. Uită-te doar la ce s-a întâmplat de ieri. Cu douăzeci și patru de ore eram în urmă în Georgia, acum suntem în avans și vom câștiga acel stat. Acum douăzeci și patru de ore eram în urmă în Pennsylvania și vom câștiga Pennsylvania. Și acum suntem în față, dar câștigăm în Arizona, câștigăm în Nevada și, de fapt, avansul nostru tocmai s-a dublat în Nevada. Suntem pe drumul spre peste 300 de voturi electorale. Și uitați-vă la numerele naționale. Vom câștiga această cursă cu o majoritate clară, cu națiunea în spatele nostru", a spus Biden.

05:31 Pennsylvania: Avansul lui Biden crește la 27 de mii de voturi / Georgia: Avansul lui Biden se menține la 4 mii de voturi /Arizona: Biden, avansul scade la 40 de mii de voturi / Nevada:Avans Biden de 23 de mii

Avansul lui Biden în Pennsylvania crește odată cu ultimul lot de voturi din districtul Allegheny. Din cele 3.212 voturi, Biden a primit 2.436 de voturi, iar președintele Trump a obținut 733 de voturi.

05:10 Nevada: Potrivit secretarului de stat, se estimează că mai există 124.500 buletine de vot de numărat. Nu sunt incluse și buletinele provizorii (pe liste speciale)

04:20 Cel mai mare district din Arizona a lansat un nou lot de voturi vineri seară, iar avansul lui Joe Biden scade la 29.861

Totalurile voturilor actualizate lansate de districtul Maricopa îl arată Biden cu 1.004.003 voturi și pe Trump cu 950.503 acolo. Există o diferență de 29.861 de voturi între Biden și Trump în stat. Anterior, Maricopa raporta 972.570 de voturi pentru Biden și 912.115 pentru Trump, potrivit CNN.

03:48 Judecătorul din Arizona stabilește audierea în cazul stilourilor Sharpie folosite la completarea buletinelor de vot pentru 13 noiembrie, potrivit CNN.

Un judecător al curții de stat din Arizona a organizat o ședință pentru vinerea viitoare în cadrul unui litigiu susținut de campania Trump, care a contestat utilizarea stilourilor Sharpie pentru completarea buletinelor de vot din districtul Maricopa din Arizona, cel mai mare district din acest stat atât d eimportant pentru rezultatul final.

03:00 Judecătorul Alito de la Curtea Supremă ordonă statului Pennsylvania să respecte instrucțiunile secretarului de stat

Judecătorul Samuel Alito a ordonat tuturor consiliilor districtuale din Pennsylvania să separe buletinele de vot primite după ziua alegerilor și a spus că, dacă buletinele de vot sunt numărate, acestea vor fi numărate separat. Acest ordin este în conformitate cu îndrumările pe care secretarul de stat din Pennsylvania le-a emis deja.

01:50 Trump spune că Biden nu ar trebui să revendice „în mod nelegitim” victoria, deoarece procedurile juridice abia încep

01:30 Avansul lui Biden în George scade din nou la doar 4 mii de voturi

00:45 Georgia. Avansul lui Biden crește din nou de la circa 1.600 de voturi la circa 4.200 / Arizona: Biden, avans de 40 de mii de voturi / Nevada: Avans Biden de 21 de mii / Pennsylvania: Avansul lui Biden a crescut la peste 14.000 de voturi.

00:35 Purtătorul de cuvânt al Michiganului, Lee Chatfield, a anunțat vineri că toate comitetele de supraveghere ale legislativului se vor întruni sâmbătă „pentru a începe o anchetă privind alegerile și procedurile de numărare în statul nostru pentru aceste alegeri și viitoare”.

23:35Numărarea buletinelor de vot în Arizona se va extinde până la sfârșit de săptămână, cu 250.00 buletine rămase de numărat, potrivit CNN.

Potrivit secretarului de stat Katie Hobbs, Arizona are aproximativ 250.000 până la 270.000 de buletine de vot necontestate. Hobbs, vorbind cu CNN, a declarat că 137.000 dintre aceste buletine de vot se aflau în districutl Maricopa și că, după publicarea mai multor rezultate în această seară, acest număr ar scădea sub 100.000 de buletine.

23.25: Pennsylvania: Avansul lui Biden a crescut la peste 14.000 de voturi.

23:00 CNN: Liderii republicani urmăresc cu neliniște modul în care președintele Trump se ocupă de alegeri, îndemnându-i pe el și echipa sa să formuleze în mod clar un caz specific de fraudare a votului.

22.40: Avansul lui Biden în Arizona a scăzut la 39.769 de voturi, cu numărătoarea la 93%, iar în Georgia scade din nou la peste 1.593.

22.10:Comitetul Național Republican vrea să strângă cel puțin 60 de milioane de dolari pentru a finanța contestarea în plan juridic a rezultatelor alegerilor prezidențiale de către președintele Donald Trump.

21.55: Georgia: Avansul lui Biden a crescut la peste 1.600 de voturi.

21:40 Un judecător de stat din Pennsylvania a ordonat separarea buletinelor de vot provizorii (n.r. cele d epe liste suplimentare), potrivit CNN. În prezent, nu se știe câte voturi cu probleme sunt în Pennsylvania și dacă ar putea avea efectasupra scorului fina.

21.30: Avansul lui Biden din Arizona scade ușor la 41.302 de voturi de la 43.779, cu numărătoarea la 93%.

21:07 Echipa lui Biden amenință că îl va "expulza" pe Donald Trump dacă refuză să părăsească Casa Albă

20.30: Avansul lui Biden din Penssylvania a crescut la peste 13.000 în timp ce primarul orașului Philadelphia, Kimm Kenney, spune că afirmațiile lui Trump cu privire la fraudarea alegerilor sunt ”fără temei”

20.00: Pennsylvania: avansul lui Biden a crescut la peste 12.000 de voturi de la peste 9.000. Asta în timp ce avansul democratului în Nevada a scăzut la 20.352, în contextul în care mai sunt de centralizat 63.000 de voturi.

19.55: Senatorul republican Mitt Romney l-a criticat vineri pe Donald Trump pentru că a repetat, fără dovezi, că alegerile prezidențiale au fost trucate, estimând că afirmațiile președintelui au subminat instituțiile și au stârnit tensiuni.

”Președintele are dreptul de a cere renumărarea”, dar ”greșește când spune că alegerile au fost fraudate, corupte sau furate”

19.50: Biden este așteptat să țină un discurs vineri seară (echipa de campanie)

18.33 Nevada: Avansul lui Biden s-a dublat: +22.076 voturi.

18.22 Pennsylvania: avansul lui Biden a crescut la peste 9.000 de voturi. Mai sunt de centralizat circa 120.000 de voturi.

18.20: Președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, l-a numit vineri pe Joe Biden „președintele ales” al Statelor Unite, în timp ce l-a devansat pe Donald Trump la numărarea voturilor în curs de desfășurare în mai multe state cheie, dar fără să fie declarat câștigător deocamdată.

"În această dimineață este clar că echipa Biden-Harris va câștiga Casa Albă", a spus Nancy Pelosi despre Joe Biden și Kamala Harris, care candidează pentru funcția de vicepreședinte.

18.12 Arizona: avansul lui Biden scade ușor la 43.779 de voturi, cu numărătoarea la 92%.

18.00 Georgia: Avansul lui Biden crește la peste 1.500 de voturi. Mai sunt de centralizat circa 4.000 de voturi.

17.55: Secretarul statului Georgia, Brad Raffensberger, a anunțat vineri că se vor renumăra voturile.

Cursa din Georgia "rămâne prea strânsă", a declarat secretarul de stat local Brad Raffensperger la o conferință de presă la Atlanta. "Cu o marjă atât de mică, va exista o renumărare în Georgia."

17.15: A fost restricționat traficul aerian deasupra casei lui Joe Biden din Wilmington, Delaware.

De asemenea au fost trimise serviciile secrete la casa acestuia anticipând o posibilă victorie a lui Biden, scrie CNN.

17.05: Echipa de campanie a lui Donald Trump a susținut vineri că alegerile prezidențiale din SUA „nu s-au terminat”, într-un moment în care adversarul său, Joe Biden, se afla la un pas de câștigarea Casei Albă după ce l-a depășit pe președintele republican în statul cheie al Pennsylvania, relatează AFP.

"Aceste alegeri nu s-au terminat. Proiecțiile eronate care proclamă victoria lui Joe Biden se bazează pe rezultate departe de a fi finale în patru state", a declarat Matt Morgan, oficial al echipei pentru Donald Trump, într-un comunicat.

Nicio publicație americană importantă nu a atribuit victoria democratului.

17.00 Pennsylvania: Avansul lui Biden crește ușor, la 6.737 de voturi. Ultimele voturi prin corespondență centralizate au venit din zone pro-republicane, dar l-au avantajat mai mult pe Biden. În Pennsylvania mai sunt de centralizat circa 130.000 de voturi.

16.23 New York Times informează că toate voturile prin corespondență ce au fost numărate până acum în Pennsylvania sunt exclusiv primite înainte de data de 3 noiembrie (ziua scrutinului electoral). Cele primite după 3 noiembrie au fost puse separat în caz că vor fi contestații legate de ele și încă nu au fost centralizate.

15.51 Răsturnare de situație în Pennsylvania: Biden trece în fața lui Trump cu 5.587 de voturi.

Rocada între cei doi candidați s-a petrecut după ce au fost centralizate circa 24.000 de voturi primite prin poștă din zona Philadelphia, o zonă puternic pro-democrată.

13.24 Autoritățile din Philadelphia, Pennsylvania (stat cu 20 de electori), sunt așteptate să anunțe noi rezultate în următoarele două ore.

În prezent, situația din Pennsylvania este următoarea:

  • Trump - 49.5%, total voturi 3.286.171
  • Biden- 49.2%, total voturi 3.267.942

13.03 Avansul lui Biden în Georgia crește la aproape 1.100 de voturi.

12.40 Preluarea conducerii în Georgia ar fi, dincolo de matematica voturilor electorale, o victorie simbolică importantă pentru democratul Joe Biden. Practic, ultima oară când democrații au reușit să câștige în acest stat a fost în 1992, când a candidat Bill Clinton. Statul s-ar transforma într-o insulă albastră (culoarea democraților) într-o mare roșie.

11.45 Georgia: Biden preia avansul cu 917 voturi în fața lui Trump, în condițiile centralizării a 99% din voturi.

Georgia are 16 electori. Dacă avansul lui Biden se menține, Georgia l-ar aduce la un bilanț de 269 de electori, adică la un vot distanță de câștigarea președinției SUA (pentru care sunt necesare 270 de voturi în colegiile electorale).

Candidatul democrat a reușit să întoarcă statul pe care Trump l-a luat în 2016. Fără Georgia, Trump nu mai are disponibilă varianta victoriei, ci doar a egalului 269-269.

10.57 Situația la această oră. Numărătoarea continuă vineri, decisive fiind rezultatele din statele cheie, unde lucrurile stau astfel:

• În Georgia, cei doi candidați sunt umăr la umăr, Trump având un ușor avans de 600 de voturi. Autoritățile locale au transmis că vor continua numărătoarea și speră să aibă rezultatle în cursul zile de vineri.

• Biden are un avans de peste 11.000 de voturi în Nevada, după numărarea a 89% din buletine

• Avansul lui Trump în Pennsylvania a scăzut la mai puțin de 20.000 de voturi, fiind în continuare de numărat sute de mii de voturi

• În același timp Trump a redus decalajul din Arizona, democratul Biden având un avans de 7.000 de voturi

Alaska și North Carolina continuă și ele procesul de numărare a voturilor, cu Trump conducând în ambele state. Importante rămân însă Georgia și Pennsylvania, fără de care Trump nu poate fi reales pentru un nou mandat.

10.37 Trump insistă, pe twitter, că a câștigat bătălia prezidențială în ziua alegerilor, iar toate voturile care sunt numărate în această perioadă, respectiv voturile prin corespondență, trebuie declarate ilegale de către Curtea Supremă.

Mesajul său a fost ascuns de twitter și marcat din nou ca dezinformare, spre iritarea liderului de la Casa Albă.

10.33 În timp ce câţiva aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de fraudă lansate, fără dovezi, de Donald Trump după scrutinul de marţi unde s-a confruntat cu democratul Joe Biden, senatorii Lindsey Graham şi Ted Cruz l-au apărat cu înverşunare pe preşedinte la postul de televiziune Fox News.

10.08 Serviciul Secret trimite întăriri în Wilmington începând de vineri pentru a asigura protecția fostului vicepreședinte Joe Biden care ar putea susține discursul de revendicare a victoriei în alegeri.

09.13Atmosfera, în așteptarea deznodământului alegerilor: Suporterii lui Trump protestează, cei ai lui Biden dansează în stradă.

08.20 Mai mulți republicani s-au delimitat de acuzațiile lui Trump.

”Nu există nicio susţinere pentru afirmaţiile preşedintelui din această seară care subminează procesul nostru democratic. America numără voturile şi trebuie să respectăm rezultatele aşa cum am făcut întotdeauna înainte'', a spus Larry Hogan, guvernatorul republican din Maryland.

------

Trump continuă să aibă vineri dimineața un avans în Georgia de aproximativ 1.805 de voturi și de 23.953 în Pennsylvania, dar pierde teren. Trump nu are cum să atingă cifra magică de 270 de voturi în colegiile electorale, care asigură victoria în alegeri, fără Georgia și Pennsylvania.

În prezent situația celor doi candidați arată că Joe Biden și-a asigurat 253 de electori, iar Trump 214.

Trump a vorbit pentru prima dată de la noaptea alegerilor prezidențiale, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Casa Albă. Președintele american a declarat, fără să ofere probe care să susțină acuzațiile sale, că se încearcă fraudarea scrutinului prin intermediul voturilor prin corespondență.

"Dacă numărați voturile legale, câștig cu ușurință", a spus Trump. ”Dacă numărați voturile ilegale, ei pot încerca să ne fure alegerile”.

Mai multe televiziuni americane au decis joi seară să întrerupă difuzarea unui discurs al președintelui Donald Trump, acuzându-l că dezinformează.

Ultimele date arată că preşedintele american Donald Trump pierde teren în Pennsylvania, stat care reprezintă 20 de voturi în colegiul electoral, având un avans de mai puţin de 50.000 de voturi la fiecare nouă tranşă de buletine de vot.

În Arizona, care reprezintă 11 voturi în colegiul electoral, conduce candidatul democrat Joe Biden care a înregistrat o creştere de aproximativ 46.000 de voturi. Între timp, în Georgia sunt 2.500 de voturi care îi separă pe cei doi candidaţi.

În Nevada, unde situaţia nu se actualizează continuu, Biden are un avans de aproximativ 11.400 de voturi. Statul are şase voturi în colegiul electoral. Pennsylvania este unul dintre cele cinci state în care votul nu este încă cunoscut şi care ar putea influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale.