În timp ce câţiva aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de fraudă lansate, fără dovezi, de Donald Trump după scrutinul de marţi unde s-a confruntat cu democratul Joe Biden, senatorii Lindsey Graham şi Ted Cruz l-au apărat cu înverşunare pe preşedinte la postul de televiziune Fox News. Cei doi, apropiaţi de Trump, au avertizat că republicanii ar putea respinge legitimitatea rezultatelor la alegerile prezidenţiale dacă ele îi sunt defavorabile preşedintelui american, relatează AFP citată de Agerpres.

Ted CruzFoto: Wikipedia

"Sunt aici în această seară pentru a-l susţine pe preşedintele Trump, aşa cum m-a susţinut şi el pe mine", a spus Lindsey Graham, reales marţi după o campanie dificilă în statul său, Carolina de Sud. "Pot să vă spun că preşedintele este furios, dar şi eu sunt furios. Şi alegătorii ar trebui să fie furioşi", i-a spus Ted Cruz prezentatorului Sean Hannity, a cărui emisiune este una dintre preferatele preşedintelui republican în exerciţiu.

Cruz a afirmat, eronat, că procurorul general din Pennsylvania a dispus ca toate voturile să fie numărate "până când câştigă Biden".

"Trebuie să intrăm acum", a adăugat senatorul din Texas, în contextul în care tabăra Trump cere ca observatorii săi să poată monitoriza mai de aproape în Pennsylvania operaţiunile de numărare.

Acest stat din Est ar asigura victoria lui Joe Biden dacă ar înclina în favoarea sa. Autorităţile electorale din Philadelphia, cel mai mare oraş din Pennsylvania, au permis accesul observatorilor, dar le-au cerut să păstreze o distanţă de cel puţin 4,5 metri, din cauza riscurilor de răspândire a COVID-19.

Un judecător le-a dat câştig de cauză joi observatorilor lui Donald Trump permiţându-le să se apropie mai mult. Însă Comisia Electorală din Pennsylvania a făcut apel, susţinând că au deja un acces suficient.

"Alegerile din Philadelphia sunt fraudate. De ce îi împiedică pe oameni să intre? Pentru că nu vor ca oamenii să vadă ce fac", a acuzat Lindsey Graham. Ultimele voturi care mai trebuie numărate provin în mare parte din Philadelphia şi ar putea fi în favoarea candidatului democrat.