Alegeri americane: comparație a programelor lui Donald Trump și Joe Biden - La Libre

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 21 octombrie 2020, 0:30 Actualitate | Alegeri SUA 2020


Joe Biden si Donald Trump, confruntare electorala
Foto: JIM WATSON/AFP/ Profimedia
La alegerile prezidențiale din 2020, alegătorii americani vor trebui să opteze pentru realegerea președintelui miliardar Donald Trump sau pentru senatorul democrat Joe Biden. Dar care este programul lui Trump în domeniile sănătății, economiei sau discriminărilor rasiale? Și ce conține programul lui Biden privind migrația, politica externă și clima? La Libre Belgique a realizat o comparație între cei doi candidați la președinția americană, relatează Rador.

Dezbaterea televizată din 29 septembrie 2020 a putut lăsa să se creadă că între Donald Trump și Joe Biden totul se reduce la o înfruntare de personalități. Cei doi candidați la alegerile prezidențiale apără totuși idei, chiar dacă programul actualului președinte al Statelor Unite este articulat mai puțin detaliat și mai puțin sofisticat decât cel al adversarului său democrat. Covid-19 a ajuns, totuși, să domine agenda și a făcut din sănătate primul subiect de îngrijorare a alegătorilor. Cu atât mai mult cu cât în Statele Unite, accesul cetățenilor la o asigurare de sănătate și la îngrijiri de sănătate este strâns legat de locul de muncă – al căror procentaj a scăzut dramatic din cauza măsurilor luate pentru a opri epidemia.

Sănătate


Donald Trump:
Nereușind să abroge Obamacare, Donald Trump s-a străduit să golească de substanță această reforma prin care guvernul lui Barack Obama a încercat să democratizeze accesul la îngrijirile de sănătate. “Obamacare va fi înlocuit printr-o alternativă NET mai bună și DE DEPARTE mai puțin scumpă, dacă va fi anulat de Curtea Supremă”, a promis dl Trump. Într-adevăr, Curtea Supremă trebuie să se pronunțe din nou pe această reformă pe 10 noiembrie. Pe linia dorită de republicani, președintele american pledează pentru impunerea de limite Medicaid, un program destinat să dea o asigurare de sănătate persoanelor cu venituri scăzute.
El a promis totuși să reducă prețul medicamentelor, în special importându-le din țări străine.

Joe Biden:
Nesurprinzător, Joe Biden intenționează nu numai să refacă în totalitate Obamacare, ci și să-i extindă beneficiile pentru – a promis el – 97% dintre americani. Printre direcțiile avute în vedere, propunerea unei asigurări publice copiate după modelul Medicare (programul existent deja pentru seniori) și reducerile fiscale pentru a ajuta clasa mijlocie să-și plătească primele. Dorește nu numai să-i ajute pe cei mai săraci, ci și pe cei care au venituri prea mari pentru a fi ajutați, dar prea mici pentru a beneficia de îngrijiri de sănătate de calitate. Biden vrea de asemenea să combată concentrarea în cadrul industriei farmaceutice și puterile exorbitante care decurg de aici pentru a fixa prețurile medicamentelor. Pentru a crește concurența, el intenționează să le permită concetățenilor săi să cumpere medicamente din străinătate.


Economie şi locuri de muncă


Donald Trump:
Moştenind o economie solidă, republicanul s-a putut lăuda, în mandatul lui, cu o creştere continuă a PIB, un optimism debordant pe Wall Stret şi un nivel al şomajului istoric de scăzut. Pandemia de coronavirus, sinonimă cu o severă criză economică, a venit să măture acest castel de cărţi de joc. Fără a-l destabiliza pe Donald Trump, care se prezintă drept singurul capabil să refacă "cea mai bună economie din istorie".
Una din promisiunile lui de bază este crearea a 10 milioane de noi locuri de muncă în zece luni şi a unui milion de noi întreprinderi mici.
Cum? "Vom continua să reducem impozitele şi reglementările la niveluri nemaivazute înainte", a explicat el, angajându-se să dezvăluie în acest an un "Pachet de reducere a impozitelor 2.0". El vrea de asemenea să lărgească Zonele de Oportunitate, un program care furnizează incitări fiscale pentru cei care investesc în comunităţi defavorizate - dar al căror impact asupra acestora din urmă este pus la îndoială.
Deşi politicile sale i-au favorizat în special pe americanii bogaţi, Donald Trump caută să dea garanţii clasei muncitoare, care constituie o parte a electoratului său. El s-a declarat recent "deschis" pentru o creştere a salariului minim la 15 dolari pe oră - în situaţia în care acesta stagnează la 7,25 dolari de un deceniu. Acelaşi Trump declarase totuşi că veniturile americanilor sunt deja "prea ridicate"...

Joe Biden:
Economia şi locurile de muncă reprezintă fără îndoială terenul cel mai dificil pentru Joe Biden. Epidemia a modificat fără îndoială situaţia, dar, continuând, paradoxal, să performeze, Bursa poate sugera că era Trump se face în continuare simţită, cel puţin pentru cei avuţi. Promiţând să abroge reforma fiscală, Biden a dat apă la moară rivalului său republican, care asigură convingător că toţi americanii vor plăti impozite mai mari dacă adversarul lui va câştiga. De aceea, Joe Biden nu vrea să restabilească economia de dinainte de Covid-19, ci mai curând să creeze o economie nouă, modernă şi mai bună. Accentul e pus, de exemplu, pe dezvoltarea energiilor durabile şi pe investiţia în serviciile publice sau sociale, fie că este vorba de creşe, educaţie, persoane în vârstă sau cu handicap.

Discriminări rasiale


Donald Trump
Cel care se prezintă ca "persoana cea mai puţin rasistă din lume" este acuzat că a aţâţat tensiunile rasiale în Statele Unite. Dl Trump a cerut să se dea un răspuns militar manifestaţiilor care au urmat asasinării afro-americanului George Floyd de către poliţie.
Generând un sentiment de teamă în electoratul lui, majoritar alb, el a promis să facă să domnească "legea şi ordinea" în ţară, pe care totuşi o conduce de patru ani. Dl Trump a numit mişcarea Black Lives Matter "simbol al urii" şi se opune ferm diminuării fondurilor serviciilor de poliţie. Respingând ideea că există un rasism sistematic în cadrul societăţii americane, actualul ocupant al Casei Albe propune puţine proiecte orientate spre comunitatea afro-americană. După părerea lui, aceasta va beneficia inevitabil de crearea "celei mai bune economii din lume".

Joe Biden
Asociat cu anii Obama, Joe Biden este în elementul lui când vorbeşte despre discriminari rasiale, deşi partenera lui de listă, Kamala Harris, a fost cea care i-a reproşat, la dezbaterea televizată a primarelor democrate, un angajament uneori echivoc, pe vremea când era senator de Delaware, în favoarea desegregării în şcoli. Candidatul intenţionează să nu lase să planeze nicio îndoială astăzi privilegiind reducerea inegalităţilor economice şi sociale. El promite 50 de miliarde de dolari pentru finanţarea proiectelor antreprenorilor de culoare în parteneriatele public-private şi 100 de miliarde de dolari pentru împrumuturi cu dobândă mică pentru a susţine programe care să fie benefice pentru aceste comunităţi. Mai multe iniţiative urmăresc să faciliteze crearea de IMM-uri de către cetăţeni provenind din rândul minorităţilor.

Migraţie


Donald Trump:
Republicanul a făcut din lupta contra imigraţiei calul său de bătaie. El s-a angajat să continue construirea zidului la graniţa dintre Statele Unite şi Mexic - el a obţinut o finanţare pentru a construi 716 km din cei 1.160 km de zid promişi. El mai vrea să pună capăt loteriei vizelor - sistem de tragere la sorţi care permite în fiecare an unui număr de 50.000 de străini să se stabilească în Statele Unite - ca şi "migraţiei în lanţ (bazate pe reîntregirea familiilor). Aceasta, pentru a instaura un sistem exclusiv pe bază de merit.
Donald Trump ar vrea de asemenea să blocheze accesul imigranţilor clandestini la ajutorul social sau la asigurări de sănătate. El are ambiţia de a face să dispară oraşele sanctuar - de unde poliţia nu predă migranţii ilegali autorităţilor federale - pentru a "reface cartierele noastre şi a ne proteja familiile". Astfel, republicanul continuă să asocieze aceste persoane cu pericolul, ca şi în timpul campaniei electorale din 2016.

Joe Biden:
Înainte de orice, Joe Biden înţelege să "reafirme valorile Americii ca naţiune de imigranţi". Mai curând decât un zid, candidatul democrat vrea să construiască punţi şi să ducă o politică de imigraţie care să fie în acelaşi timp "justă şi umană". Deşi acceptă că frontierele trebuie să fie controlate eficient, Biden înţelege să fie respectate drepturile refugiaţilor şi solicitanţilor de azil. El nu va mai acţiona pentru separarea copiilor de părinţi, ci va reface diferite dispozitive care protejează reîntregirea familială. Biden reafirmă pertinenţa programelor lansate sub preşedinţia lui Obama (în special în favoarea celor numiţi “Dreamers”, tinerii ajunşi clandestin în Statele Unite pe când erau minori) şi aminteşte sprijinul pentru reforma imigraţiei care se bucură de un larg sprijin în cele două partide, dar pe care majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor a respins-o totuşi în 2013.

Probleme sociale


Donald Trump:
Avortul este fără îndoială chestiunea care divizează cel mai mult politica americană. Pentru a electriza electoratul american evanghelic şi ultra-conservator, republicanul se prezintă drept garant al restricţionării acestui drept al femeilor. Motiv pentru care încearcă să o numească in extremis pe Amy Coney Barret, catolică practicantă, în locul judecătoarei progresiste şi decane a Curţii supreme Ruth Bader Ginsburg, decedată în septembrie. În ianuarie, Donald Trump a devenit primul preşedinte care a asistat la o manifestaţie anti-avort. Această poziţie ultraconservatoare se manifestă şi în ce priveşte drepturile comunităţii LGBT, pe care s-a străduit să le limiteze în cei patru ani de preşedinţie a sa. Donald Trump este un fervent apărător al celui de-al Doilea Amendament din Constituţie. Poziţia sa rămane vagă în ce priveşte verificarea antecedentelor unei persoane care doreşte să-şi procure o armă. El a declarat, dimpotrivă, că nu există "niciun apetit politic" pentru introducerea puştilor de atac. Şi se opune ideii de a-i obliga pe deţinătorii de arme de foc să şi le înregistreze.

Joe Biden:
Poziţiile unui candidat democrat în dezbaterile sociale sunt clare, dar uneori dificil de susţinut în faţa caricaturizării de către adversarii săi republicani în timpul cursei prezidenţiale. Joe Biden susţine libertatea de a avorta, drepturile minorităţilor sexuale, uniunea între parteneri de acelaşi sex - principii care nu trebuie să apară în contradicţie cu convingeri religioase puternice (care trebuie revendicate întotdeauna dacă vrei să fii ales în America). Problema armelor de foc impune un exerciţiu de echilibristică: trebuie să-ţi proclami ataşamentul la acest drept constituţional, dar să ceri controale mai eficiente pentru ca armele "să nu cadă în mâini rele". Biden vrea să interzică vânzarea puştilor de asalt şi a încărcătoarelor de mare capacitate, dar şi vânzarea online a armelor şi muniţiilor.

Climă


Donald Trump:
În septembrie, dl Trump a prezis că "începe răcirea climei" şi estimează că "ştiinţa nu ştie" de fapt ce înseamnă schimbările climatice. Cu aceste puternice convingeri, înţelege să-şi continue politica ce constă în reducerea la zero a măsurilor de protecţie a mediului ale fostului preşedinte democrat Obama şi în promovarea combustibililor fosili. Extragerea de gaze naturale prin fracturare hidraulică este, după părerea lui, un mijloc de a crea locuri de muncă şi a menţine preţuri fiabile la energie. Preşedintele înţelege să stimuleze, de altfel, o renaştere a "frumosului cărbune curat", combustibil care emite cel mai mult dioxid de carbon când arde.

Joe Biden:
Candidatului democrat îi place să spună că este cunoscut drept un pionier în materie de luptă contra schimbărilor climatice pentru că a fost iniţiatorul, în 1986, a unei prime legi în domeniu. Ca vicepreşedinte, el a fost direct implicat în negocierea acordului de la Paris din 2015 şi ar trebui, logic, să facă din nou din Statele Unite un participant la acest tratat pe care Donald Trump l-a denunţat. Biden are ambiţii mari: el se angajează să creeze o economie bazată exclusiv pe energii regenerabile şi cu zero emisii de carbon până în 2050 cel mai târziu. Planul lui pentru a reuşi acest lucru combină diverse măsuri, de la construirea de mici centrale nucleare la ameliorarea motoarelor automobilelor sau avioanelor, de la transformarea tehnicilor agricole la sanctuarizarea spaţiilor marine şi terestre pe care Donald Tump a vrut să le deschidă pentru exploatare energetică. Cercetarea şi inovarea în materie de mediu sunt în centrul proiectului economic al campaniei prezidenţiale a candidatului democrat.

Politică externă şi comerţ


Donald Trump:
America first. Candidatul republican rămâne fidel acestei concepţii de politică externă, care constă în a acţiona singur, cu riscul de a-şi înstrăina partenerii şi a renunţa la locul de lider al multilateralismului. Pentru a slăbi legăturile economiei americane cu economia altor ţări şi a promite noi locuri de muncă pentru clasa muncitoare, el se angajează să stimuleze industria prelucrătoare naţională şi să descurajeze companiile să-şi delocalizeze activităţile. Mândru că este "primul preşedinte care ţine piept Chinei", el intenţionează să continue războiul nervilor cu Beijingul.
Pe teren geopolitic, Donald Trump îşi menţine sprijinul pentru Israel şi intenţionează să-şi sporească eforturile pentru a face să fie recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului. În acelaşi timp, vrea să continue strategia presiunilor faţă de Iran, faţa de care a denunţat acordul privind nuclearul. În domeniul militar, retragerea trupelor americane din Afganistan rămâne un obiectiv cheie al lui Donald Trump. Pe de altă parte, dacă va fi reales, republicanul va continua să facă presiuni asupra aliaţilor din NATO să-şi crească propriile cheltuieli pentru apărare.

Joe Biden:
Pentru că a prezidat mai mulţi ani Comisia de afaceri externe din Senat, Joe Biden are cunoştinţe solide în probleme internaţionale şi pune mai mult preţ pe multilateralism decât Donald Trump. Aşa cum Barack Obama a restabilit un climat de încredere cu aliaţii Americii după tumultuoşii ani Bush, reprezentantul democrat ar trebui să repare daunele produse în epoca Trump, în special în cadrul NATO. Dacă va încerca, logic, să reabiliteze acordul nuclear cu Iranul (de vreme ce a fost încheiat sub preşedinţia lui Obama), nu ar trebui, în schimb, să repună în discuţie mutarea la Ierusalim a Ambasadei Statelor Unite în Israel. Se poate, totuşi, conta pe ceva mai multă bunăvoinţă faţă de palestinieni. Marea necunoscută rămâne atitudinea pe care o va adopta Biden faţă de China: se va arăta probabil mai puţin agresiv, dar, în contextul post-Covid, îi va fi imposibil să ignore dezechilibrul imens al schimburilor comerciale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5039 vizualizari

 • -11 (35 voturi)    
  Comparatie ? (Miercuri, 21 octombrie 2020, 1:11)

  danmarian [utilizator]

  sunt unul din romanii care "si-au luat lumea-n cap" din aug.1990 si a lucrat numai prin strainatate . acum m-am stabilit in chicago - usa, ca sa fiu aproape de unicul copil ce locuieste si lucreaza in chicago de vtreo 20 de ani.
  sanatate - am incercat sa ma inscriu la "obamacare" !!! mi-au oferit conditii jalnice si la pret exorbitant !! trebuia sa platesc 24,000 us$/an si sa primesc - in caz de boala maxim 48,000 us$/an !!!! am spus multumesc - si l-am cadorisit pe initiatoruyl gainariei cu o veche vorba romaneasca ! am trecut la medicaid - care e mai ieftin decat cel mai bun medicare - si sunt multumit !
  economie si locuri de munca - nu a mostenit o situatie economica solida !!! ce se afirma este gresit ! in cei trei ani pana la aparitia covid economia a crescut permanent iar la locuri de munca niciodata n-a avut usa asa de mic numar de neangajati ! - s-au rediscutat si imbunatatit acordurile comerciala - in special usa - canada - mexic reducandu-se pirderile usa din greseli acceptate. mai mult : s-au revizuit acordurile si politica vamala cu europa si - mai ales - china, care a profitat flagrant si incorect , asigurandu-si castiguri enorme - dar ducand o politica economica de pungasi care nu plateau nici la onu nici la alte organizatii - de ex. oms ( unde usa contribuia cu peste 400 mil us$/an - iar china cu 20 mil. us$/an)decat sume modice si de nivel de mica si saraca tara (vedeti ca cat contribue romania si va lamuriti !!!) mai mult a lansat sloganul "america first" si a cerut sa se intoarca in tara producerea bunurilor care fusesera externalizate - cu precadere in china !
  de ce nici obama - 8 ani - nici clinton - tot 8 ani - n-au facut nimic in acest sens ? ca la "gurita" nu-i intrece nimeni !!!!
  discriminari rasiale - impartirea usa intre negrii si restul raselor s-a facut si desavarsit sub mandatul obama !!! se vede si de pe luna !
  • +10 (26 voturi)    
   Medicaid (Miercuri, 21 octombrie 2020, 3:14)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   Medicaid este un program guvernamental care nu poate fi accesat decît de persoanele cu venituri foarte reduse. Atîta prosperitate în jurul dumitale, și tu ești asistat social, pe banul contribuabilului, păi se poate?
  • -8 (14 voturi)    
   OMS face parte din ONU (Miercuri, 21 octombrie 2020, 8:57)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   Tin doar sa amintesc asta, deoarece lumea are impresia ca ar fi independente una de alta. In rest cele spuse de tine pot fi observate si de aici, poate nu asa in detaliu.
  • -1 (1 vot)    
   Sunt curios (Joi, 22 octombrie 2020, 14:45)

   Vruum [utilizator] i-a raspuns lui danmarian

   câte din minusurile primite sunt date de americani de origine română și câte de către postaci care nici nu au călcat vreodată - ei și neamurile lor - pe pământul american.
 • -10 (34 voturi)    
  continuare ... (Miercuri, 21 octombrie 2020, 1:42)

  danmarian [utilizator]

  iar china comunista are un mare program de construit centrale electrice pe carbune !! ca sa nu mai amintim de india si alte tari din asia ... biden si altii ca el propun programe utopice si nu tin seama de situatia intregului glob !
  politica externa - l-as intreba pe biden sau kamala care este viziunea - programul lor in caz de atac al chinei comuniste asupra usa sau a unui aliat al usa !!! sunt covins ca nici prin cap nu le trece un asemenea gand ! sau cum "loaza" lui biden are legaturi "puturoase" (ca sa ne limitam la un cuvant de miros numai...) cu china sau alte "tarisoare" din care extagea bune sume de dolari nemunciti .... .... biden este un batran ramolit - de fapt o papuse care trebue sa joace cum ii canta corul de demokk care nu mai au acces la fonduri federale - vaca de muls in usa
  si cam asta este adevarul ! daca iese biden si demokk vor fi pe cai mari usa se va prabusi in haos si incompetenta si hotia vor domina usa ! speram sa se desteptesi restul de americani - inca nehotariti sau terorizati se "haitele pasnice " !
  scuze pentru lungime - dar ma simt obligat sa spun adevarul - si sa-mi caut o alta tara de resedinta daca acesti demokk pun mana pe usa !
 • +10 (22 voturi)    
  Comparatie ? (Miercuri, 21 octombrie 2020, 2:12)

  Dinu-I [utilizator]

  "... biden este un batran ramolit" si nu trebuie votat si atunci alternativa este sa votam pe tinerelul (care-i tot batran ramolit dar mai primavaratec cu doar 4 anisori) trump nu-i asa ?
  Faina pledoarie
 • -4 (6 voturi)    
  felicitari petru articol! (Miercuri, 21 octombrie 2020, 8:04)

  mongolul [utilizator]

  o prezentare necesara, exhaustiva.
 • -10 (18 voturi)    
  Comparatie dificila, cifre putine (Miercuri, 21 octombrie 2020, 9:21)

  animatron [utilizator]

  Ziarul, apropiat candva de crestin-democratie si cercuri catolice, astazi critic al dreptei conservatoare, are un bias evident la fiecare parte a programului administratiei Trump si chiar cateva erori de cifre (sau omisiuni) defavorabile sistematic taberei republicane.

  "Obamacare", tot ce a realizat in 8 ani administratia de stanga, e considerata nu doar foarte scumpa pt particulari si pt bugetul tarii, dar si partial neconstitutionala si are mari sanse sa fie abrogata in parte de Curtea Suprema pur si simplu pt ca introduce obligatii care incalca drepturi individuale (nu pt ca vrea Trump neaparat).

  Medicaid trebuie reformat pt ca e o risipa imensa de bani, sistemul fiind parazitat de indivizi (multi din "minoritati rasiale" si imigranti ilegali) care nu au dreptul sa acceseze banii publici (cum ai in Romania interlopi din clanuri care se dau "asistati sociali" si se duc in bmw sa-si ia alocatiile).

  Cresterea economica US a fost mult mai puternica in mandatul Trump decat cea din Europa, somajul a atins cote minime nevazute in 60 de ani, presedintele a actionat continuu pt a repatria business dus in China de corporatii, s-a batut pt a limita pierderile din comertul cu Mexic, Canada, UE sau China.

  Somajul e acum la 7,9% (date 2/10), comparat cu 8,1% in euro-zone, recuperarea dupa carantina (PIB-ul a scazut procentual mai putin ca cel al Germaniei in aceeasi perioada!) e foarte rapida (10,1 milioane joburi in 4 luni), ritmul anual e la +13% PIB (vezi grafic "real time" Federal Reserve Bank).

  Gazele din "fracturare" au adus sub mandatul Trump totala independenta energetica a USA, fara precedent in istorie, US devenind exportator net de gaz spre necazul Rusiei, Iranului si arabilor din Golf.

  OECD a publicat ieri un raport aratand ca USA, Japonia, Australia, au avut imigratie ilegala "spre zero" in 2020, politica reusita care va continua.

  Biden nu a cifrat programul economic/climatic "socialist", e laxist cu migratia, Rusia, Iran, China, ignorat de extremistii PD.
 • -7 (7 voturi)    
  va rog (Miercuri, 21 octombrie 2020, 9:54)

  mongolul [utilizator]

  sa-mi explicate si mie, de ce ati sters comentariul si ati votat negativ? Nu-mi exprim adeziunea pentru nici unul din candidati; felicit autorul articolului, pentru ca prezinta pozitia celor doi. Clar si exhaustiv.
  Va deranjeaza adevarul? Informarea corecta a cititorilor?
 • -3 (7 voturi)    
  se pare ca stingistii (Miercuri, 21 octombrie 2020, 11:21)

  mongolul [utilizator]

  ramin stingisti, indiferent de origine: rusi, chinezi, romani, americani. Niste cacanari mincinosi!
 • +5 (9 voturi)    
  Diferenta (Miercuri, 21 octombrie 2020, 11:56)

  kmcd [utilizator]

  Programul lui Biden este al unui politician matur si responsabil, care tine cont de expertiza economica si stiintifica. Programul lui Trump este al unui nationalist primitiv, ignorant in ale stiintei si analfabet economic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by