Toro T. Tibor (PPMT): Nu exista pace interetnica pana nu se solutioneaza scopurile majore ale comunitatii maghiare
"Nu exista pace interetnica si nu va exista pace interetnica, poate o stabilitate falsa va exista, dar nicicum o pace interetnica, pana nu se solutioneaza aceste scopuri majore ale comunitatii maghiare, care se contureaza in constructia autonomiei comunitare. Romania, cu toate ca este membru al Uniunii Europene, nu va putea sa fie de facto integrata in civilizatia europeana pana nu-si rezolva aceste probleme. Noi credem ca solutia este reorganizarea pe baza principiilor federalismului. Aceasta dezbatere profunda ar trebui sa inceapa. E clar ca nu noi vom face federalizarea Romaniei, nu maghiarii, nicicum PPMT. Noi ce putem face cu 6,5% maghiarii? (...) Deocamdata suntem o mica rotita in intreaga masinarie politica a Romaniei", a afirmat Toro.
Acesta a sustinut ca a participat la zeci de intalniri electorale si a "simtit pulsul Tinutului Secuiesc" ca populatia doreste un statut special de autonomie si ca ar fi simtit "o mica radicalizare" din partea populatiei maghiare.
Liderul PPMT a spus ca aceasta miscare pentru autonomia Tinutului Secuiesc sau pentru diferite forme de autonomie "a primit un nou avant in aceasta campanie electorala" si ca pe fondul refuzului majoritatii politice s-ar putea amplifica.
"Cu aceste refuzuri categorice din partea politicii majoritare, probabil aceasta miscare se va amplifica. Modelul este miscarea civica a catalanilor - in fiecare an, de 11 septembrie, peste un milion de oameni in strada. Noi am fost 4.000 la mitingul de la Sfantu Gheorghe, dar probabil in afara campaniei, cand va fi vorba de asa ceva, si va fi vorba, va asigur, organizate nu numai de noi, de CNS, probabil si UDMR se va alatura pana la urma, CNMT, societatea civila, Bisericile traditionale maghiare, toate institutiile noastre sunt pentru autonomie, se vor inmulti aceste actiuni si pana la urma vocea noastra va fi auzita la Bruxelles, va fi auzita in Ambasada SUA, va fi auzita la toate cancelariile europene si pana la urma vom sensibiliza si majoritatea", a sustinut Toro T. Tibor.
România a subliniat că această decizie are la bază poziţia de principiu pe care o promovează consecvent, bazată pe dialog şi negocieri directe între părţi, în cadrul formatelor de reglementare recunoscute la nivel internaţional şi al acordurilor existente.
"În baza aceleiaşi concepţii, România nu favorizează iniţiativele unilaterale, indiferent care ar fi partea iniţiatoare, întrucât acestea pot avea efecte contrare reluării negocierilor din procesul de pace", precizează MAE.
MAE român consideră că rezoluţia adoptată nu facilitează recunoaşterea Palestinei ca stat şi nici accederea sa la organizaţii internaţionale sau tratate.
"Deşi recunoaşte aceste deziderate ca fiind obiective legitime ale poporului palestinian, România crede cu tărie că singura cale de a materializa viziunea soluţiei celor două state este reluarea negocierilor directe între israelieni şi palestinieni. Solicităm celor două părţi să se angajeze în acest proces fără precondiţii. România va sprijini orice iniţiativă care va servi acestui scop"
Esti multumit acum?
In conditiile in care:
- UDMR a fost partidul cu cea mai lunga experienta de guvernare din Romania;
- Invatamant gratuit de 12 clase in limba materna;
- dreptul de a fi reprezentati in Parlament indiferent de rezultatul votului;
- conducerea efectiva a oraselor si localitatilor de catre membri ai minoritatilor majoritare in aceste localitati
as zice ca pe UE si pe SUA nu-i doare niciunde de parerea voastra.
Mai mult, UE are destule problema cu ideea de secesiune a Cataluniei care este vazuta drept un posibil rezultat negativ si divizarea Belgiei,
SUA are din ce in ce mai multe probleme cu manifestarile publice de secesiune a statului Texas.
As zice ca nici una din aceste puteri nu o sa sustina autonomia deoarece nu ar face decat sa incurajeze alte asemenea miscari in interiorul statelor.