VIDEO Nicusor Dan despre campania sa electorala: Nu am inceput sa batem cartierele, ci am avut un public tinta care a fost segmentul ONG, oameni din multinationale, oameni cu salarii mari, lumea culturala

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 14 iunie 2012, 12:26 Alegeri 2012 | Alegeri Locale


Nicusor Dan
Foto: HotNews / DP
Candidatul independent Nicusor Dan a obtinut 8,45% din voturile bucurestenilor pentru functia de primar general si 4,7% din voturi pentru cea de consilier, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Municipal. Cum a ajuns Nicusor Dan sa aiba atatia sustinatori? Ce sanse are un candidat independet in fata marilor partide? Cat l-a costat campania electorala? Cine sunt cei care l-au finantat? Ce sanse are sa castige la Curtea Constitutionala un mandat de consilier general? Nicusor Dan raspunde la aceste intrebari in interviul de mai jos.

Reporter: Cum consideri rezultatele alegerilor de duminica, in ceea ce te priveste?
Nicusor Dan: Au fost sustinatoare care au plans la Green Hours, cand s-au anuntat rezultatele, dar realist vorbind cred ca sunt foarte bune si mai ales este important ca oamenii au avut incredere. 70.000 de oameni au avut incredere unii in altii si s-au dus sa voteze cum credeau ei, nu cum le spuneau sondajele de opinie, un vot fara sanse, isrosit, si asa mai departe.R: Care este mesajul acestui rezultat, chiar daca nu ai obtinut fotoliul de primar general si inca nu este sigur ca vei obtine un loc in Consiliu? Ce inseamna ca tu ai luat aproape 9% din voturile bucurestenilor?
ND: Inseamna ca este posibil ca oameni noi sa intre in politica. Cred ca trebuie ca oameni noi sa incerce, chiar din toamna, sa candideze ca independenti. Este mult mai simplu decat ceea ce am avut noi de facut. Sunt colegii de aproximativ 70.000 de oameni. Trebuie sa te voteze 30.000 de oameni. Poti, cu o echipa de cateva zeci de voluntari, sa bati la toate usile, chiar daca, cum a fost si in cazul nostru, nu vei avea acces la televiziune. Deci, este posibil pentru oameni care au 20-30 de mii de euro si cativa voluntari sa castige un loc in parlament. Cativa oameni noi in Parlament, care sa nu aiba niste partide in spate si sa poata spune lucrurilor pe nume, va fi un mare pas inainte. Noi, pentru Bucuresti, putem sustine astfel de oameni cu structura care s-a creat acum.

R: Potrivit ultimelor date furnizate de Biroul Electoral Central inca nu ai pragul acela de 5 la suta ca sa intri in Consiliul General. Ti se pare corect ca legea sa ceara unui independent 37.000 de voturi pentru aceasta pozitie, iar candidatilor partidelor doar 13.000?
ND: Evident, este incorect si mai mult decat atat, este neconstitutional. Daca am ajuns la subiectul acesta vreau sa spun ca in aceasta lege sunt mai multe puncte aberante. In primul rand, alegerile intr-un singur tur. Cum s-a putut vedea in aceasta campanie nu a fost nicio dezbatere. Primarii in functie s-au ferit cat au putut, tocmai ca sa-si pastreze avantajul de notorietate.

Dupa aceea, numarul de semnaturi care au fost cerute independentilor este dublu fata de maximul pe care il prevede Comisia de la Venetia. Asta, daca este coroborat cu un timp foarte scurt in care trebuie sa aduni semnaturile, practic te scoate din cursa. A fost inuman ceea ce a trebuit sa facem noi in 40 de zile.

Mai este pragul electoral foarte ridicat si faptul ca independentii nu pot sa constituie liste. Eu daca as fi candidat cu o lista la Consiliul General as fi putut sa fac publicitate si acelei liste, unde ar fi fost probabil personalitati publice, si cei 9% pe care i-am obtinut la Primaria Generala s-ar fi transformat in cinci locuri la Consiliul General. Cinci locuri din 55 ar fi fost important.

Si, in fine, o chestiune tehnica, independentii desi fac efortul acesta urias si au numarul de semnaturi, un suport popular, nu au dreptul la observatori, ceea ce, la ce intuim ca se intampla prin sectiile de votare, este un dezavantaj.

R: Dar pragul acesta de 5% este corect? Vei ataca la Curtea Constitutionala aceasta prevedere legala?
ND: Da. Este o masura nedreapta sa nu intri in Consiliul General cand ai 37.000 de voturi si sa intre altcineva care are 13.000 de voturi. Este un principiu in Constitutia Romaniei, privind liberul acces la demnitatile publice. Vom ataca, dar nu direct la Curtea Constitutionala, ci asa cum spun procedurile, intai contestatie, apoi proces la Tribunal si in cadrul procesului vom ridica exceptia de neconstitutionalitate. O chestiune care se va transa la Curtea Constitutionala in cateva luni.

 
R: Daca am inteles eu bine, vei ataca procesul verbal prin care Biroul Electoral Municipal da publicitatii rezultatele alegerilor si spune ca ai luat X la suta din voturi?
ND: Da.

 
R: Iar decizia Curtii Constitutionale, daca iti va fi favorabila, se aplica din acest mandat?
ND: Da. Consiliul General va functiona in aceasta formula pana procesul nostru se va termina, cu tot cu trimiterea la Curtea Constitutionala, si, din momentul acela, in cazul in care Curtea Constitutionala imi da dreptate, atunci va pleca un consilier si voi intra eu pe locul pe care l-am obtinut.

R: Care crezi ca sunt sansele de a castiga?
ND: Eu le estimez la 70-80%.

R: Au fost foarte multe intrebari pe forum, legat de cat a costat campania ta electorala si cine sunt finantatorii. Cititorii doresc nume.
ND: In primul rand, am pus pe site situatia pana la 31 mai. Ce a venit, in ce zi, ce sume si ce cheltuieli. Pana in momentul acela erau intre 35.000 si 40.000 de euro, si primiti si cheltuiti. O sa punem in curand situatia finala. Probabil, am primit vreo 45.000 de euro si am cheltuit vreo 50.000 de euro. Cam astea sunt cifrele la care ma astept pentru ca sunt facturi care nu sunt platite, cum se intampla.

Nu am acceptul oamenilor care mi-au dat bani sa le fac publice numele. Oricum, o parte dintre ei au donat inainte ca eu sa-mi depun candidatura. I-am declarat in declaratia de avere pentru ca este obligatoriu sa o fac. Pe scurt, au fost cam 400 de oameni care mi-au donat bani. Suma cea mai mica a fost de 5 lei, 10 lei, 5 euro, 10 euro. Au fost sume de 100 de euro, 50 de euro, cele mai multe. Si sumele cele mai mari au fost 5.000 de euro, 3 persoane, si o persoana 4.000 de euro.

R: Cat din cei 50.000 de euro sunt donatii si cat trebuie sa dai inapoi? Am inteles ca a fost vorba si de niste imprumuturi. Cum intentionezi sa restitui banii acestia?
ND: Au fost niste imprumuturi, dar doar ca sa acopere banii pe care eu ii aveam dati in alta parte si pe care nu am putut sa-i recuperez. A trebuit sa-i mai pasuiesc pe niste prieteni carora le-am dat banii si atunci am luat acele sume din alta parte.

Una peste alta, in momentul inceperii campaniei aveam 20.000 de euro, banii mei, dati cuiva, si a trebuit sa-i iau din alta parte, ca sa asigur un rulaj.

R: Care a fost componenta staff-ului de campanie?
ND: Am avut un coordonator pe partea de strategie, Daniel Gavrila, un om care a facut publicitate si care acum are o firma de consultanta in domeniu. Am avut un coordonator pe partea operationala, Raluca Savu, ea s-a ocupat de tot ce a insemnat alergatura, ia afise, trimite voluntari, etc. Pe creatie si comunicare am avut un grup de oameni coordonati de Dan Popov si Octav Gheorghe. Am mai avut pe online doi specialisti: Nicu Tanase si Ioana Blanaru. Alte doua persoane s-au ocupat de voluntari: Mirabela Gradinaru si Adina Borta. Cam ei au consntituit staff-ul meu de campanie, lor alaturandu-se sute de voluntari.

R: Acesti oameni au fost platiti sau au facut voluntariat?
ND: Au fost voluntari, mai putin coordonatorul operational care a fost platit cu norma intreaga, si coordonatorul de social media care a fost platit la jumatate de norma.

R: Ziceai ca au fost cateva sute de voluntari. De unde au venit acesti oameni. Cum i-ati adunat?
ND: In noiembrie, la inceput, erau cateva zeci, oameni din ONG-uri si care, desi organizatiile lor nu au vrut sa se implice sau statutul nu le permitea asta, s-au implicat ei ca indivizi. Dupa care au venit tot felul de oameni atrasi de idee, in general oameni tineri si in general oameni cu functii importante, specialisti fiecare pe domeniul lor. Este remarcabil ca multi dintre ei au acceptat sa faca munci foarte neprofesionale, sa lipeasca etichete, sa care, sa distribuie materiale la 7 dimineata, la metrou.

R: Am vazut pe site-ul nostru mai multe intrebari de la cititori, daca ai fost sustinut de un partid politic sau daca ai avut ca sustinatori oameni apropiati unor formatiuni politice?
ND: Nu. Stiu intrebarea din subtext - daca esti omul PDL-ului sau nu.

R: Nu neaparat al PDL-ului.
ND: Raspunsul este nu.

R: Ce presa te-a sustinut in aceasta campanie si ce presa nu ti-a acordat nici macar timpul acela prevazut de lege, ca sa fie echitate intre candidati? Te rog sa nominalizezi.
ND: Am avut un acces sporadic la marile televiziuni: adica am avut cate o ora la Antena 3, Realitatea si RTV. Am avut o prezenta corecta la televiziunile cu audienta mai mica: B1, Money Chanel, Giga, H2.0, Nasul Tv, Digi Tv. In presa scrisa a fost un tratament corect si la HotNews.ro si RFI, unde am fost prezent.

R: Cate afise mari ai avut in oras? Din ce am vazut eu, majoritatea erau niste foi A3.
ND: Am avut 15 bannere mari si un mash, cu tancurile din Tienanmen, care a starnit niste controverse. Mash-ul mi-a fost donat.

R: Daca vei obtine acel loc in Consiliul General, cat de mult crezi ca poate schimba si influenta un om deciziile celor de acolo?
ND: Direct, foare putin, insa accesul la actele din Primariei este un lucru foarte important. Practic asta ar fi avantajul. Si, sa vorbesti tot timpul despre anumite lucruri face sa se schimbe ceva, asa cum vorbea Ratiu, in ani 90, intr-un parlament total potrivnic. Asta este deomcratia, face oamenii sa gandeasca un pic altfel.

R: Ca si consilier vei avea posibilitatea sa initiezi proiecte de hotarari. Ce ai pe lista la acest subiect?
ND: Noi, inca din 2008, dupa ce am scris Pactul pentru Bucuresti, l-am transformat in 18 proiecte de hotarari de Consiliu General. Evident, ele au fost neglijate in momentul respectiv. Un consilier care nu are acces la aparatul tehnic al Primariei Capitalei, nu poate scrie proiecte de hotarare care implica bani pentru studii de fezabilitate. Dar pot fi reglementari de tipul unui procent de spatii verzi la noile ansambluri rezidentiale, pot fi reglementari de transparenta la anumite achizitii publice, reglementari care tin de concursuri de arhitectura si urbanism.

R: Cat de greu este pentru un candidat independent sa lupte impotriva marilor partide mai ales in conditiile in care ai nevoie de foarte multi bani pentru campania electorala?
ND: A fost, evident, o lupta disproportionata. Am avut o strategie adecvata pentru asta. Nu am inceput sa batem cartierele, ci am avut un public tinta care a fost segmentul ONG, oameni din multinationale, oameni cu salarii mari, lumea culturala. Am mers catre publicul tinta, cu speranta ca ei vor difuza mai departe mesajul nostru in mediile unde se invart, si cu mijloacele pe care le-am avut, am reusit sa atingem acesti 9%. Am avut si marele dezavantaj ca am inceput campania in noiembrie, stiind ca alegerile vor fi in noiembrie anul viitor, dar ne-am pomenit in ianuarie ca ele vor fi in iunie. Deci, in intervalul ianuarie-iunie, a trebuit sa facem multe acrobatii si multe improvizatii care nu erau prevazute la inceput. Una peste alta, cred ca procentul acesta de 9% este un semnal ca se poate.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5613 vizualizari

 • -11 (13 voturi)    
  Mda (Joi, 14 iunie 2012, 12:50)

  xmen [anonim]

  Un balon de sapun...
  • +5 (11 voturi)    
   In capul tau e un balon (Joi, 14 iunie 2012, 13:51)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui xmen

   dar nu de sapaun, de aer.
  • +4 (8 voturi)    
   De oxigen (Joi, 14 iunie 2012, 14:07)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui xmen

   Un balon de oxigen într-o lume (politică) toxică.
  • -2 (6 voturi)    
   Cel mai amuzant lucru pe care l-am citit azi (Joi, 14 iunie 2012, 15:54)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui xmen

   Cum domnu Nicusor, asa ati vrut sa castigati alegerile? Cu multinationalele, oamenii de cultura si ONG-urile? :)
   Data viitoare cand candidati deplasati-va prin cartierele de blocuri igrasioase, prin pietele pline de lume pestrita, prin metrou dimineata si seara...acolo e lumea reala...aia care are nevoie de un primar bun.
   • +3 (3 voturi)    
    ca sa nu ai mai multe... (Joi, 14 iunie 2012, 18:19)

    aki [anonim] i-a raspuns lui mihai

    .. lipsuri decat ai acum, iti pot spune ca eu merg in fiecare zi cu metroul, fac cumparaturi din piata de foarta multa vreme si locuiesc intr-un bloc igrasios (ca de altfel multi dintre bucuresteni); dar asta nu m-a impiedicat sa CAUT eu cu mana mea informatii despre acest om (pe toate mijloacele media: internet, tv si radio) sa vad cine e, ce propune pentru acest oras , cum e, ce stie, ca a facut pana acum..etc.
    Pentru tine, puteau sa vina 10mii de ND prin piete , metrouri etc. ,ca tu tot nu l-ai fi ales pe ND.. pur si simplu din cauza ca ai fost invatat de 22 de ani sa alegi partidul, nu omul si te-ai complacut in aceasta prostie: prima intrebare pe care ai fi adresat-o lui ND ar fi fost daca face parte dintr-un partid si care este acela..
   • +1 (5 voturi)    
    oprescu nu ne poate reprezenta pe toti :)) (Joi, 14 iunie 2012, 18:54)

    derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui mihai

    ideea ta ca cei instruiti si bine platiti nu ar trebui sa fie niciodata, nicaieri reprezentati e destul de cinica...

    cei din "cartierele de blocuri igrasioase" si-au cumparat apartamentele cu 100$ si acum le vand cu 70.000, lor le platim in fiecare iarna 1/2 din factura de caldura si tot lor le reabilitam gratis blocurile care stau sa se darame cu de 5 ori costurile de constructie pe mp; as zice ca sunt destul de bine reprezentati.
    • -1 (3 voturi)    
     nu ai inteles nimic (Joi, 14 iunie 2012, 22:40)

     mihai [anonim] i-a raspuns lui derblauereiter

     nu am spus ca cei instruiti si bine platiti (ca mine de ex., care castig mult peste medie si am un doctorat la o universitate cu traditie de peste 100 de ani) nu trebuie sa fie reprezentati. Spun ca e o stupiditate sa crezi ca poti sa fii ales primar, adresandu-te unui segment atat de ingust si elitist. Primarul trebuie sa fie primar pentru toti bucurestenii.
     • 0 (0 voturi)    
      Mda... (Vineri, 15 iunie 2012, 12:43)

      Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui mihai

      ... adica unul cam ca Oprescu sau Prigoana, pe care, de asemenea, numai cu cizme de cauciuc prin noroaiele din cartierele de care vorbesti ii vezi toata ziulica...
      Exista un fenomen ciudat, pervers, care-i afecteaza pe unii dintre oamenii ca tine, Mihai (adica oameni foarte bine educati, culti, chiar sofisticati, suficient de indestulati... elita culturala a clasei medii). Nu stiu daca are un nume; s-ar putea numi voluptatea mizeriei, fleurs du mal, sau altfel.
      In cazul de fata, nu-l votez pe ND pentru ca nu-i perfect (si, intr-adevar, nu-i perfect, caci nimeni nu e perfect, cu putina straduinta o minte sclipitoare poate gasi bube-n cap oricui).
      Mai bine-l votez pe X sau Y, care sunt mult inferiori, dar asa, chiar daca si eu o sa traiesc in continuare in jeg, mizerie, coruptie, o sa am suprema satisfactie intelectuala de a zice ca primarul mi-e mult inferior, ca eu stiu si as face mai bine etc. Important e doar ca el, alesul, sa nu fie mai bun decat mine.
 • -7 (17 voturi)    
  din pacate! (Joi, 14 iunie 2012, 12:52)

  coco [anonim]

  sunt din ce in ce mai convins ca acest personaj este o marioneta a PSD.
  • +6 (10 voturi)    
   A bate campii cu gratie (Joi, 14 iunie 2012, 13:22)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui coco

   Sunt din ce in ce mai convins ca bati campii.
   Pana acum, a fost acuzat ca e omul PDL, al Elenei Udrea personal, al USL, al PSD, al PNL, al lui Naumovici... hotarati-va, fratilor!
  • +9 (9 voturi)    
   toti sunt platiti.... (Joi, 14 iunie 2012, 13:30)

   math [utilizator] i-a raspuns lui coco

   toti sunt corupti, toti sunt marionete! Nu avem ce face. da-i inainte pana lacustele rosii ocupa 87% din Parlament si nu uita sa te lamentezi pe unde ai ocazia ca nu se poate face nimic.

   Pacat ce cei destepti si incoruptibili ca tine se rezuma la forum si scara blocului.
  • +7 (7 voturi)    
   PSD sau PDL? (Joi, 14 iunie 2012, 13:32)

   if0014 [utilizator] i-a raspuns lui coco

   Hotarati-va si voi, ca nu mai stiu pe cine sa cred. Oricum, daca coco e din ce in ce mai convins ca Nicusor Dan e omul PSD-ului e grav.

   Coco draga, important e sa nu fii din ce in ce mai convins ca exista particule ce pot circula cu viteze mai mari decat viteza luminii. Mi-ar parea tare rau pentru Einstein, saracu'.
 • +9 (9 voturi)    
  keep .... fighting (Joi, 14 iunie 2012, 12:56)

  dana eugenia [anonim]

  bravo pentru curaj si viziune .... eu am aflat de dvs din intamplare, cu 2 saptamani inainte de alegeri

  si dupa aproape doua decenii in care am votat "constiincioasa" (acum am 36 ani) cel mai mic dintre rele, aceasta este prima data cand am votat din suflet ... ma uit la toate biletelele lipite pe buletin si e prima data cand zambesc in urma unui vot - se poate si la noi curata clasa politica chiar inainte sa moara marshavii de batranete

  dupa ce v-am "descoperit" pe net, la scurt timp, am fost invadata de mesaje de la prieteni pentru sustinerea dvs - parerea mea este ca daca va miscati mai repede, aveati mult mai multe voturi

  succes in continuare, daca ramaneti la fel de activ sunt sigura ca data viitoare il invingeti pe oparescu, chiar daca face el autostrada zburatoare cu caprioare
  • +6 (6 voturi)    
   Succes in continuare (Joi, 14 iunie 2012, 13:25)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui dana eugenia

   Procentele obtinute de dumneavoastra sunt singurul mesaj pozitiv venit in ultimul timp din Romania. Sunt o raza de speranta si arata ca tara asta mai are poate o sansa.
   Suntem mai multi care va sustinem decat credeti si probabil si decat cele 9 procente.

   Keep fighting indeed
 • -4 (8 voturi)    
  Am mai spus-o (Joi, 14 iunie 2012, 13:11)

  Mih. [utilizator]

  Nu sunt locuitor al Bucurestiului, asa ca nu am votat Nicusor Dan.
  In ultima perioada, cum candidatul ND a capatat dimensiunile unui fenomen ND, mi-am pus intrebarea daca, locuind in Bucuresti, tinand cont de lista candidatilor pt functia de PG, l-as fi votat. Greu de spus.. Daca balanta ar fi inclinat, totusi spre ND, ceea ce pare posibil, argumentul meu principal, indus de candidatul ND insusi, este prezumtia de ONESTITATE. Al doilea argument, poate ca ar fi fost faptul ca l-as fi considerat, in urma declaratiilor facute in campanie si, in buna masura, in urma proiectului propus, un caz rar de NEUTRALITATE POLITICA REALA : un om apolitic, un om care se dedica exclusiv unui crez si proiect civic la care subscriu.
  Zilele acestea s-a scris mult si d-ul Nicusor Dan personal a confirmat acest lucru, domnia sa ARE OPTIUNI POLITICE, pe care banuiesc ca le sustine in continuare, atata timp cat nu le-a retractat si a dus, la un momentdat, o activitate de PROPAGANDA POLITICA DE STANGA, militand pentru demiterea presedintelui Basescu in 2007, alaturi de 322,
  lucru pe care, deasemenea, l-a confirmat si nu l-a retractat.
  Eu nu afirm nici ca aceasta stare de fapt este in regula, nici ca ceva nu este in regula. Personal, daca as fi votat ND, pe considerentele de mai sus, ulterior m-as fi considerat un alegator pacalit de candidat si de propria naivitate.
  Fac un APEL catre oamenii care au optiuni de DREAPTA sa reflecteze calm, si obiectiv asupra fenomenului ND, fie ca au votat, fie ca nu, cu Nicusor Dan. Cred ca este un exercitiu necesar care, poate chiar se impune in acest moment critic pentru noi toti, pentru viitorul democratic al Romaniei, cand manipularea si propaganda de stanga ating cote maxime.
  Succes!
  • +5 (9 voturi)    
   nu este importanta orientarea (Joi, 14 iunie 2012, 13:53)

   deceneus [utilizator] i-a raspuns lui Mih.

   esti spalat pe creier cu DREAPTA si STANGA. De fapt in Romania nu exista o dreapta sau stanga autentice. Rand pe rand s-au cuplat intre ei doar ca sa ajunga la ciolan. ( PDL + PSD , iar acum PSD + PNL). Basescu se da de dreapta dar nu e decat un comunist notoriu.


   Asa ca sa lasam doctrinele, pentru ca cel mai important lucru la un candidat este sa fie onest, destep si bine intentionat. Daca are aceste calitati va face o diferenta reala pentru oras si Nicusor le are din plin.
   • -2 (6 voturi)    
    Ba dimpotriva (Joi, 14 iunie 2012, 14:13)

    Mih. [utilizator] i-a raspuns lui deceneus

    Sunt dintre cei care stiu sa-si apere creierii de unii ca tine!
    Spune-le alor tai ca nu exista doctrine si ca nu esti un stangel delicat sau chiar un ditamai comunistoidu!
    I-ati prostit pe multi, dar nu-i puteti prosti pe toti!
    • +3 (3 voturi)    
     De fapt... (Joi, 14 iunie 2012, 18:03)

     aki [anonim] i-a raspuns lui Mih.

     .. tu te iei de ND pentruca in 2007 a scris un articol in care era de acord cu suspendarea presedintelui... ? dar cine a spus ca presedintele tarii este de dreapta? Tu? El? altcineva? In aceasta tara nu mai exista nicio forta autentica de Dreapta: ultima a fost PNL, dar pana sa fie condus de un om aerian si aiurit ca Antonescu... Revenind la ce tot spui tu acolo ca sunt oameni pe net care spala creierii: Basescu l-a atacat pe Mihai I, Regele Romaniei, folosind testele din manunalele bolsevice si comuniste. Cand un om ataca un simbol al dreptei intr-o asemenea masura si cu asemenea argumente, atunci nu mai poti spune despre el ca reprezinta forta de dreapta... ci mai degraba ca e comunist-oid(adica un produs al comunismului)
     ND, ar fi avut mai multe sanse daca stiau toti votantii lui ca el candideaza si pe listele de consilier al CGMB. Te asigur ca nu l-am votat pe ND pentruca sunt nemaipomenit de bogat, sau ca sunt un om de cultura, sau ca lucrez in vreun ONG sau pentruca am un salariu extraordinar de mare..
     Cum am auzit de ND am avut aceeasi reactie catoti oamenii in sensul ca nu i-am dat nicio sansa; apoi am inceput sa ma interesz de el, am vazut cine este, ce poate sa faca, ce a facut, ce isi doreste sa faca si mai ales am vazut cum a prezentat toate aceste intentii ale lui(l-am vazut intr-o aparitie TV)..si abia dupa aceea am fost convins de acest om si l-am pomenti coelgilor, prietenilor, cunostintelor, tuturor oamenilor din mediul meu.
     Cam asta era scopul campaniei lui ND: un om cu un nivel de intelegere mai mare, poate influenta si oamenii din jurul lui, dar fara spalare de creier, cum au facut unii oameni de televiziune cu telespectatorii lor..
     • +1 (1 vot)    
      cel mai bun comentariu (Joi, 14 iunie 2012, 18:58)

      derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui aki

      ai dreptate :)
     • 0 (0 voturi)    
      wtf ?? (Vineri, 15 iunie 2012, 10:48)

      x [anonim] i-a raspuns lui aki

      De unde pana unde ai tras tu concluzia ca Regele e de dreapta ??????
  • +3 (3 voturi)    
   optiuni politice (Joi, 14 iunie 2012, 14:25)

   sori romanu [utilizator] i-a raspuns lui Mih.

   Probabil ca ND are optiuni politice, ca majoritatea locuitorilor acestei tari. Si la fel, ca majoritatea locuitorilor acestei tari, nu este nici membru al vreunui partid, nici nu desfasoara activitati in cadrul sau impreuna cu un partid.

   Nu inteleg ce legatura au toate astea cu programul lui pentru Bucuresti sau cu faptul ca a candidat ca independent.

   Cuvinte ca "propaganda" si "alaturi de cei 322" sunt un pic ciudate, daca stai sa vezi de fapt despre ce a fost vorba.
   • 0 (0 voturi)    
    Da, a facut propaganda pro-322. (Vineri, 15 iunie 2012, 10:53)

    xx [anonim] i-a raspuns lui sori romanu

    In momentul in care zici ceva gen : Trimiteti la toti CUNOSCUTII vostrii ce scriu eu aici pro-322, se numeste propaganda.
 • -7 (7 voturi)    
  Cultura pe burta goala (Joi, 14 iunie 2012, 13:14)

  Piramidon [anonim]

  Cultura se face numai cu burta plina iar in democratie numarul conteaza.
  Nicusor Dan e departe de a fi politician. Cand esti politican trebuie sa fii omul tuturor nu numai al celor cu Q7 si studii la facultatea de matematica.
  • +3 (3 voturi)    
   Deci (Joi, 14 iunie 2012, 15:46)

   Gica [anonim] i-a raspuns lui Piramidon

   Aia cu Q7 de obicei sunt manelisti, oameni din tabloide etc. Nu asta a fost tinta lui ND. Mai mult politicianul nu este omul tuturor. El trebuie sa adune voturi la alegeri de la oameni prin promisiuni false dar transparente si bani de la companii prin promisiuni reale dar netransparente. Daca nu intelegeti atunci ma scuzati.
 • -6 (6 voturi)    
  Adica omul de rand nu e bun? (Joi, 14 iunie 2012, 13:18)

  Nely Boc [anonim]

  Cartierele sunt murdare? Doar corporatiile sunt bune drept public tinta al domnului Nicusor Dan?
  • +4 (4 voturi)    
   lispa de resurse a impus strategia de campanie (Joi, 14 iunie 2012, 13:56)

   deceneus [utilizator] i-a raspuns lui Nely Boc

   Nicusor nu a avut milioane de euro ca sa isi poata face campanie in strada. Asa ca s-a orientat spre mediul online si elite.

   Asta nu inseamna ca este departe de alegatorii simplii ci doar ca nu a avut resursele necesare pentru a se face cunoscut acestui segment...
  • +4 (4 voturi)    
   Nu, nu s-a gandit asa (Joi, 14 iunie 2012, 14:56)

   Cri [anonim] i-a raspuns lui Nely Boc

   In masura posibilului, s-a mers si in cartiere. Insa pur si simplu, publicul tinta, cel receptiv la ideea de onestitate si transparenta ca lucru foarte important, transport in comun, poluare etc, este cel indicat de ND :( A fost o chestie de timp, normal ca daca ar fi fost destul timp, s-ar fi mers peste tot - chiar logic vorbind, a intrat intr-o cursa electorala ca sa sustina niste idei, le-ar fi sustinut cel mai bine ca primar, si ar fi iesit primar daca ar fi castigat cat mai multe voturi. Normal ca s-ar fi adresat tuturor in egala masura,dar timpul fiind scurt, s-au concentrat eforturile pe segmentul cel mai receptiv. Si cei mai receptivi erau cei enumerati de el. In rest, de mers s-a mers si prin piete, si prin parcuri - chiar procentul arata ca a fost votat si de alte categorii decat corporatisti.
  • +2 (2 voturi)    
   daca ar fi... (Joi, 14 iunie 2012, 18:28)

   aki [anonim] i-a raspuns lui Nely Boc

   .. sa intrebi ce facem fiecare din cei care il sustin pe ND, ai sa descoperi cu stupoare, probabil, ca nu e unul care sa nu fi terminat o facultate(de stat, pe bune si din prima) sau sa nu fi terminat liceul si sa nu se gandeasca deja la examenul de admitere la o facultate serioasa (nu aprticulara)

   Cu alte cuvinte, oamenii simpli, tot de la elite asteapta iluminarea; un om din elita poate ajuta sa inteleaga zeci de oameni simpli si va fi intotdeauna respectat pentru asta; ND este un exponent al elitelor si prin urmare ideal si pentru oamenii simpli; problema lui ND a fost timpul foarte scurt, iar timpul este esential ca sa dai peste cap masinarii politice precum USL sia PD-L..
  • +3 (3 voturi)    
   ai auzit vreodata de vreun politician (Joi, 14 iunie 2012, 19:03)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Nely Boc

   care sa-i bage in seama pe aia din corporatii? uite ca s-a gasit cineva - probleme?
 • +6 (6 voturi)    
  succes şi eşec (Joi, 14 iunie 2012, 13:33)

  andrei [anonim]

  Felicitări pentru realizare.
  E o disproporţie între voturile pentru Primărie şi cele pentru CG. Problema este că în timpul campaniei nu s-a promovat prezenţa lui ND şi pe listele de consilieri. Putea să obţină un loc în consiliu fără procese şi probleme. E bine şi aşa, dar consider că a fost o greşeală de campanie.
  Felicitări din nou. E amuzant cum un candidat cu adevărat independent este acuzat că este "iepurele PDL-ului" sau, cum este un comentariu mai sus, "marioneta PSD".
  Lupta împotriva sistemului de-abia a început. Doamne ajută să continue.
  Amin.
 • +6 (6 voturi)    
  a aratat ca se poate (Joi, 14 iunie 2012, 13:34)

  vic [anonim]

  Multi nu stiau de Nicusor Dan, au aflat in ziua alegerilor cand l-au vazut pe locul 3.
  Daca s-ar repeta alegerile maine, sunt convins ca ar fi votat de 15, poate 20%.
  Felicitari Nicusor Dan! Nu renunta si ramai independent !
 • -1 (3 voturi)    
  Bucurestenii. (Joi, 14 iunie 2012, 13:39)

  Cristi [anonim]

  Nicusor Dan a uitat putin....ca are nevoie de voturile BUCURESTENILOR. Adica batrani, tigani ,bugetari (cele mai mari spitale ,admninistratii financiare ,ministere ,etc) ,fostele hoarde de muncitori de la fabricile dezafectate care acum sunt "security" prin banci, fostii "baietashi de cartier" care acum au si ei cate un biznis sau sunt tot "security" si DOAR CATIVA care lucreaza prin multinationale, etc. Astia AU BULETIN DE BUCURESTI. Toti provincialii ambitiosi care au venit din 2000 incoace sa-si cladeasca un viitor si l-ar vota pe Nicusor stau cu chirie ,cate 3-4 intr-un apartament fara forme legale pentru ca proprietarul nu vrea sa plateasca taxe ,si NU au buletin de Bucuresti.
  Astia ,l-ar duce pe Nicusor la 20% lejer...daca ar putea. Peste 4 ani insa ,prea putini dintre ei vor putea sa il ajute.
  • +5 (7 voturi)    
   nu cred (Joi, 14 iunie 2012, 13:49)

   a [anonim] i-a raspuns lui Cristi

   nu cred ca a uitat, doar ca pe multi prosti oricum nu ii poti convinge orice ai face si apoi omul nu a avut suficiente resurse pentru a se adresa tuturor. citeste si tu ce zice, 50k euro costuri si 45k venituri, la ce candidat ai mai auzit de sume asa de mici?

   fii rational, cu ce a avut el nu se putea face mai mult, mi se pare mult si 9% in conditiile spuse de el.

   din nefericire, multi "provinciali ambitiosi" nu sunt decat ambitiosi cand vine vb de propriul salariu, la capitolul civilizatie sunt extrem de deficitari. de parca nu erau suficienti bucurestenii sadea, deficienti la capitolul asta, mai vin si provincialii.

   oamenii cu bun simt si care sa intelegea ce spune omul asta, care nu ofera marea cu sarea ca stie ca nu se poate, sunt extrem de putini, asta e adevarul.
   • +1 (1 vot)    
    de acord ,dar.... (Joi, 14 iunie 2012, 13:59)

    Cristi [anonim] i-a raspuns lui a

    Ambitiosii astia, in multe moduri mai de proasta calitate decat Bucurestenii sunt tineri. Au FB ,au Tweeter si le folosesc. PE aceste canale s-a "imprastiat" cu Nicusor Dan ,eu de-aici mi-am luat doza. Ar fi vazut ca e "cool" sa votezi cu nenea asta si pentru ca si corporatistii in felul lor sunt niste oi (la costum ,dar tot oi) s-ar fi dus in turma sa voteze cu cine e "in trend" :) Din pacate ,majoritatea au buletine de comune maricele si orase monoindustriale din Moldova si Oltenia...
 • -2 (2 voturi)    
  elitismul romanesc (Joi, 14 iunie 2012, 14:05)

  Iliescu reloaded [anonim]

  Traiesc in strainatate dar sa stiti ca pe aici elitismul nu se manifesta prin a fi "om din ONG sau multinationala". Ma mir ca un om destept e redus la o stereotipie temporara de 2 bani, repet specific Romaniei. Plus ca daca faci politica arta este sa atragi "bizonii" sa te voteze si nu "ONG-istii" altfel e frectie la picior de lemn.
 • -3 (3 voturi)    
  Nicușor cel fără antemergător- primarul Piperei... (Joi, 14 iunie 2012, 14:21)

  Andrei George [anonim]

  Întâmplător sau nu, Bucureștiul are vreo 2 milioane și ceva- parcă spre 3 milioane de locuitori.
  Publicul țintă a dlui. Nicușor, cel rămas fără antemergător din ”răutatea” bucureștenilor este compus din ”am avut un public tinta care a fost segmentul ONG, oameni din multinationale, oameni cu salarii mari, lumea culturala. ”- cu alte cuvinte un 50.000 în cele mai bune momente.
  Problema este- de ce a vrut dl.Nicușor să candideze în București ? Pentru oamenii cu salarii mari ? Pentru lumea culturală ? Fraierii cu cioc care l-au votat nu fac din păcate parte din acest segment de public- ei sunt pur și simplu proști care au crezut poveștile cu independentul ăla care va face ceva nu în Bucureștiul celor 50.000 ci în București.
  Îi recomandăm ca la viitoarele alegeri să proclame zona rezidențială Pipera drept target și poate poate ajunge primarul dlui.Gigi Becali.
  • +5 (5 voturi)    
   Pai, nu, publicul tinta (Joi, 14 iunie 2012, 15:38)

   Cri [anonim] i-a raspuns lui Andrei George

   a fost acesta pentru ca era cel mai receptiv. Ideea a fost urmatoarea: sunt foarte putini bani si foarte putin timp. Putem sa alerge dupa toata lumea, si sa nu obtina nimic, pentru ca alte segmente ale populatiei sunt mult mai putin receptive. Sau merge in special catre cei care sunt mult mai receptivi, si apoi ei vor difuza si catre alte segmente. Pentru ca fiecare mai are si niste parinti, care mai au si niste prieteni etc - ca nu sunt toti din provincie. In paralel, ND a mers si prin piete, si parcuri. Adica, serios, crezi ca se calca in picioare corporatistii in Piata Obor ? Asta fiind unul din locurile in care ND a stat cateva ore de vorba cu oamenii de acolo. Si e clar ca a avut votanti din mai multe categorii - ma indoiesc ca obtine cineva 10% doar cu tineri corporatisti.
  • +3 (3 voturi)    
   statistica (Joi, 14 iunie 2012, 19:35)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Andrei George

   bucuresteni suntem "3 milioane de locuitori" spre 1.628.426;

   din astia fraieri cu cioc care l-am votat pe ND vreo 72.000 - adica mai multi decat votantii lui vanghelie, ontanu, chiliman sau boc;

   nici cu partea "culturala" nu mi-as face griji: din 6 primari de sector 3 "alesi" si-au luat bacalaureatul pe la 30 de ani; asa ca restul de 600.000 au exact ce si-au dorit, nu stiu de ce esti asa nelinistit.
 • +3 (3 voturi)    
  lege aberanta (Joi, 14 iunie 2012, 14:35)

  bogdan [anonim]

  Legea electorala trebuie modificata urgent. Legea ar trebui sa asimileze TOTI independentii unei categorii, si pe aceasta categorie, a independentilor, sa se aplice pragul de 5%. Apoi, ptr fiecare independent in parte se va aplica coeficientul electoral ptr a vedea care dintre ei va primi mandatul. Altfel, se intampla situatii uluitoare ca la Galati, unde cei 11 independenti au obtinut impreuna 12.980 de voturi dar nu a intrat nici unul in consiliu. In schimb, Alianta Pentru Progres(PDL-UNPR) a strans 11.803 voturi si a primit 3 mandate !!!
 • -3 (5 voturi)    
  Uite aici cine-i Nicusor Dan. Poate va lamuriti (Joi, 14 iunie 2012, 14:47)

  Trojan.H [utilizator]

  http://www.blogary.ro/2012/06/nicusor-dan-70-000-de-bucuresteni-demiterea-lui-basescu-si-alegerea-lui-geoana/
  • +1 (1 vot)    
   Bleen??? (Vineri, 15 iunie 2012, 13:34)

   Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui Trojan.H

   Cel care injura sinucigasii ca-i tulbura inaltele meditatii, consilierul consilierului Lazaroiu, intrigantul-sef???
   Mi-am pierdut vremea citind articolul; cam 90% din text reprezinta citate (inclusiv din sine insusi), cea mai mare parte din diverse chestii scrise de ND cu ani in urma si pe care acesta din urma are acum demnitatea sa si le asume. Chestie rara in tara asta, de altfel, demnitatea.
   Prin urmare, nu vad care-s dezvaluirile, articolul lui Bleen nu lamureste nimic. De altfel, nici nu cred ca era ceva de lamurit aici.
   Nicusor Dan este cine este, cu bune si rele, ca noi toti.
   Bleen (si inteleg ca si tu) crede ca relelele depasesc bunele; in cazul lui nu e de mirare, nu cred sa existe mai mult de 2-3 personalitati publice care sa corespunda standardelor lui Bleen.
   Ca si alte zeci de mii de votanti, eu cred ca bunele prevaleaza in cazul lui Nicusor Dan intr-o masura in care eu nu-mi amintesc sa o fi intalnit la vreun alt ins in vremea din urma.
   Nu-i nici problema si nici suparare ca nu impartasim aceeasi opinie. Puteti intelege si accepta asta, Bleen, si tu, si altii, ca faptul ca avem alte opinii nu inseamna neaparat ca suntem impotriva voastra?
 • +2 (2 voturi)    
  omul mi se pare NORMAL (Joi, 14 iunie 2012, 14:47)

  eu [anonim]

  simplu, NORMAL!
 • -2 (4 voturi)    
  "Taci si ramii frumoasa" (Joi, 14 iunie 2012, 15:01)

  Dor [anonim]

  Aha.
  Proverbul frantuzesc se potriveste perfect in cazul acestei gafe. Sigur a fost votat si de "nechemati" care acum se vor simti umiliti. Nu cred ca proportia celor cu salarii mari se apropie de 10% si ca toti acestia l-au votat fix pe Nicusor Dan.

  Deci este clar ca nu avea intentia de a deveni Primar General

  Putea alege un principiu mai inalt ...care sa-i includa pe toti cei cu intentia de a salva Bucurestiul
  • +4 (6 voturi)    
   greu cu logica (Joi, 14 iunie 2012, 15:23)

   deceneus [utilizator] i-a raspuns lui Dor

   e asa greu sa citesti intrebarea si raspunsul ?

   e clar ca strategia a fost dictata de lipsa de bani pentru campanie... oamenii din ONG-uri, multinationale si mediul cultural sunt cei care sunt foarte activi in mediul online , singurul unde poti sa faci campanie cu bani putini ...

   Nicusor stia ca nu va avea access la televiziuni, ca nu va putea impanzi Bucurestiul de afise si atunci decat sa se risipeasca pentru un segment imposibil de atins cu bani putini a preferat ca target un alt segment care mai departe putea sa ii popularizeze si catre alte persoane care nu sunt active online...
   • -3 (3 voturi)    
    Internet are tot poporul (Joi, 14 iunie 2012, 16:46)

    Dor [anonim] i-a raspuns lui deceneus

    Si vecinele mele pensionare citesc presa pe net. Si l-au votat pe Nicusor Dan, desi nu erau in target-ul lui. Numai ca nu stiau asta.
   • -3 (3 voturi)    
    Anti-logica (Joi, 14 iunie 2012, 16:51)

    Dor [anonim] i-a raspuns lui deceneus

    Deci cind nu ai bani, te gindesti sa devii reprezentantul celor cu bani. Logic.
 • +3 (5 voturi)    
  Adica, lume educata.... (Joi, 14 iunie 2012, 18:33)

  costica [anonim]

  Care oricum nu se vede reprezentata acum pe scena politica....
  PDL e departe de asta, nu vad oamenii de dreapta, educati sa se inscrie in PDL, PDL are o fauna cu ramasite comuniste din fostul FSN si nu ma mir ca a inregistrat dezastrul asta in alegeri, dupa ce lumea s-a convins ca PDL=PSD=aceeasi mizerie politica!!
  Strategie inteligenta, succes pe masura!!
  Felicitari, ati obtinut un rezultata excelent chiar fara o strucura de partid, cum se tot comenteaza azi in Romania ca ari fi absolut necesar!!
  Felicitari!!!
  Eu nu am mai votat din 2004, dar nu locuiesc in Bucuresti, altfel v-as fi votat...
 • 0 (2 voturi)    
  oare??? (Joi, 14 iunie 2012, 21:19)

  catalin_mattei [utilizator]

  oare vom gasi un Nicusor Dan ca sa avem ce vota la prezidentiale?
 • +1 (1 vot)    
  catiusa, catiusa... (Joi, 14 iunie 2012, 22:11)

  Pierre de Vara [anonim]

  he's had you swooned...
  • +1 (1 vot)    
   Pe romaneste nu se poate? (Vineri, 15 iunie 2012, 13:38)

   Prostu' satului [anonim] i-a raspuns lui Pierre de Vara

   De citit s-ar parea ca poti citi un text in limba romana, ba chiar intelegi nuantele.
   Cu siguranta nu vei avea nevoie de mari eforturi sa scrii cinci cuvinte in romana.
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 15 iunie 2012, 10:37)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  putini (Vineri, 15 iunie 2012, 12:15)

  manuel [anonim]

  da ba nene... dar sunt putini. 'geaba destepti.
  astept ca votul sa nu mai fie egal! nu poate cineva care nici nu stie sa scrie sau sa citeasca sa decide pentru noi.
 • -1 (1 vot)    
  speram la mai mult pentru viitor (Vineri, 15 iunie 2012, 12:18)

  Maria [anonim]

  Cand am aflat de candidatura lui Nicusor Dan, eu am sperat in sinea mea, ca, de altfel, multi alti romani satui de politicienii din Romania, la mai mult.

  Speram ca Nicusor Dan sa tinteasca, progresiv, functii mai inalte la nivelul intregului stat, nu doar la nivelul Bucurestiului. (De exemplu, el ar fi un bun ministru al invatamantului.)

  Romanii au mare nevoie de o speranta de mai bine la nivel de tara, nu doar de administrare a capitalei.

  Din cate vad, Nicusor Dan nu doreste sa se implice in politica, sa-si creeze un partid, astfel incat miscarea generata de el sa ia realmente amploare. Doreste doar o schimbare a orasului in care locuieste. Aceasta este tinta dumnealui, asta ii place, se pare.

  Macar, daca Nicusor nu doreste sa intre in politica (si-i respect alegerea), ar fi bine sa incurajeze oameni valorosi din cercul sau sa tinteasca la mai mult. Avem mare nevoie de o schimbare la nivel de tara, avem nevoie de oameni onesti si priceputi care sa doreasca sa se implice. Sustinatori se vor gasi cu siguranta.

  Eu, de exemplu, (desi bucuresteanca) nu planuiesc sa raman definitiv in Bucuresti, m-am dus la vot din spirit civic si i-am indemnat si pe altii sa-l voteze pe Nicusor Dan.

  In esenta, nu vreau ca lucrurile sa se opreasca aici si, mai ales, imi doresc redresarea intregii tari, nu doar a Bucurestiului. (Nicusor Dan are sustinatori din diverse orase si din diaspora. Unii nu pot vota pentru Bucuresti.)

  Va urez succes si sa nu va opriti aici!
 • 0 (0 voturi)    
  jos palaria (Sâmbătă, 16 iunie 2012, 16:48)

  un oarecare [anonim]

  Un baiat de toata isprava. La fel si Funeriu.
  De genu asta de politicieni romania are nevoie.
 • 0 (0 voturi)    
  eu ii inteleg ezitarea de a se implica mai mult (Miercuri, 27 iunie 2012, 19:47)

  Maria [anonim]

  Nicusor Dan a avut sustinatori pe cei care sunt nemultumiti de cum arata Bucurestiul dupa noile interventii (cerute de expres de toate studiile de specialitate privitoare la trafic) dar l-ar fi sustinut oare aceia cu adevarat?
  Singura solutie de mediere a traficului - monumente este introducerea de taxe astfel incat sa descurajezi cetatenii sa isi foloseasca masina personala in centru. Asa au facut toate marile capitale europeene si nu exista practic alta solutie. Ori le dai infrastructura de care au nevoie ori ii fortezi sa foloseasca alte mijloace de transport.

  Intrebarea este daca cei care au votat cu Nicusor Dan l-ar fi sustinut in toate aceste masuri, sau doar au votat cu un rockstar dupa care sa planga la Green Hours daca a pierdut.

  Eu cred ca el s-ar implica in politica daca ar fi sigur ca de fapt populatia vrea sa protejeze centrul capitalei sau doar sunt de acord cu absorbtia de fonduri europeene pentru infrastructura si aceasta se realizeaza deja si ca sa fie facuta ea trebuie facuta intr-un ritm impus.

  Dar ar fi devenit repede nepopular dupa alegeri pentru ca lucruri magice nu se pot intampla, daca asemenea primar/presedinte se asteapta, acela nu exista.

  Eu ma intreb care dintre cei care il sustin pe Nicusor Dan cu vorba sunt posesori de masina personala si ar fi de acord sa isi modifice practica zilnica sau sa plateasca in plus pentru ea, si atunci da, inseamna ca are sustinatori adevarati si se poate implica in politica cu rezultate reale.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by