Primăria Capitalei face primii pași pentru deblocarea lucrărilor de restaurare a Palatului Voievodal ”Curtea Veche” din Centrul Istoric. Primarul Nicușor Dan a anunțat că a încheiat contractul pentru expertizarea lucrărilor de consolidare făcute de administrația Firea, dar și a stării monumentului istoric. Expertiza va dura două luni. În paralel, Primăria pregătește lansarea licitației pentru desemnarea unui nou constructor, Compania Municipală Consolidări, care a început lucrările de consolidare în 2018, fiind în faliment.

Palatul Voievodal 5Foto: Hotnews

Reamintim că lucrările de consolidare au început în 2018 și aveau termen de finalizare aprilie 2021, dar au ajuns abia la 5%, șantierul fiind oprit din 2020 și de atunci locul este în paragină. Proiectul de restaurare a stârnit și el mai multe controverse, dacă intervenția propusă este potrivită pentru monument.

  • „Mai parcurgem o etapă pentru restaurarea Palatului Voievodal - Curtea Veche: am atribuit contractul pentru expertiza stării tehnice a ansamblului monumental operatorului economic SC Ibn Engineering Consulting SRL, iar termenul de finalizare a serviciilor de expertiză este de 60 de zile de la emiterea ordinului de începere.
  • După finalizarea expertizei tehnice și actualizarea devizului general, conform noilor reglementări legislative, se va definitiva documentația de licitație, în vederea atribuirii unui nou contract pentru finalizarea lucrărilor”, a anunțat Nicușor Dan, joi, pe pagina de Facebook.

După consolidare și restaurare, Palatul Voievodal - Curtea Veche”, Monument istoric de importanță națională, va fi redat circuitului turistic și va avea diverse spații expoziționale și multifuncționale destinate manifestărilor culturale, a mai scris primarul.

Ce lucrări de consolidare s-au făcut până acum și de ce s-au blocat lucrurile

Lucrările de consolidare au început în 2018 și aveau termen de finalizare aprilie 2021, constructorul fiind Compania Municipală Consolidări.

În octombrie 2020, stadiul lucrărilor era de nici 5%, potrivit informațiilor transmise anul trecut de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

În 2020, șantierul a fost abandonat, fără măsuri de conservare, ceea ce a dus la înrăutățirea condiției monumentului, arată un document al municipalității.

„Lucrările eferente obiectivului de investiții „Restaurare și punere în valoare a Palatului Voievodal „Curtea Veche" - monument istoric" sunt oprite din anul 2020 și nu au fost luate măsurile minimale de conservare și de punere în siguranță a monumentului istoric, potrivit proiectantului general”, se arată în caietul de sarcini elaborat de municipalitate și ridicat în SICAP pentru consultare în vederea demarării licitației pentru alegerea unui nou constructor care să termine lucrările.

Accentuarea și agravarea avariilor relevate la momentului expertizării inițiale în anul 2014 au fost cauzate, potrivit sursei citate de:

  • neprotejarea structurilor impotriva factorilor de mediu (infiltrații de apă, îngheț-dezgheț, etc.);
  • actiunile seismice (cutremur cu magnitudinea de 5.6 în septembrie 2016, cutremur cu magnitudinea 5.8 octombrie 2018) pe fondul unei structuri de rezistentă existente extrem de șubrede, cu materiale îmbătrânite.

Șantierul abandonat, imagini din 2022

Lucrările au încetinit inițial din cauză că a fost nevoie de cercetare arheologică, apoi compania municipală a fost trasă pe linie moartă.

Chiar dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat, oricum lucrările s-ar fi blocat deoarece expertiza tehnică nu a fost actualizată când a început lucrarea, iar situația din teren nu mai era aceeași.

  • „Pentru acest obiectiv de investiții au fost emise Autorizația de Construire nr. 22/1589357 din data de 06.02.2018 și respectiv Ordinul de începere a execuției lucrărilor nr. 827 din data de 24.05.2018.
  • Proiectul intitulat "Restaurare și punere valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche" a fost întocmit de către Polarh Design S.R.L. în anul 2016, pe baza unei Expertize Tehnice elaborată în anul 2014, de către expertul tehnic atestat Dr. Ing. Ionel Gosav.
  • Lucrările de execuție aferente Proiectului au început în iunie 2018, la peste 2 ani de la întocmirea proiectului și la peste 4 ani de la elaborarea Expertizei Tehnice. În lipsa unei actualizări a expertizei tehnice din 2018, lucrările de execuție riscau să fie oprite deoarece soluțiile tehnice din proiect nu mai puteau fi aplicate în teren ca urmare a unor situații neprevăzute apărute în urma cercetării arheologice preventive, dar și a agravării progresive a degradărilor structurilor de zidărie”, se arată în caietul de sarcini.

Pentru deblocarea situaţiei, Primăria a comandat în 2019 actualizarea Expertizei Tehnice din 2014.

  • „În data de 08.07.2019, Direcția Generală Investiții înaintează Direcției Pentru Cultură a Municipiului București, Expertiza Tehnică actualizată, în vederea analizării acesteia în cadrul Secțiunii Tehnice de Inginerie și Arhitectură din cadrul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Ministerul Culturii și Identității Naționale a transmis in data de 06.08.2019, AVIZUL nr.244/M/2019 prin care această expertiză actualizată este avizată FAVORABIL.
  • Potrivit acestei expertizei tehnice, şi confirmat ulterior de Ministerul Culturii, din lipsa unor noi soluții constructive de intervenție adaptate la cerințele din teren, lucrările de execuție riscă să fie oprite în cel mai scurt timp. Soluțiile tehnice de consolidare stabilite inițial prin proiect nu se mai pot realiza, fiind necesară actualizarea Proiectului Tehnic. ”, se arată în document.

Practic în urma descoperirilor arheologice făcute, care trebuie puse în valoare, era nevoie de reproiectare, iar proiectul reavizat la Ministerul Culturii. Abia la finalul lunii august 2020, Primăria a încheiat un proiect în acest sens cu biroul care a făcut proiectul inițial de restaurare - Polarh DEsign SRL.

În perioada 2018-2020 au fost executate următoarele lucrări, potrivit documentului citat:

  • sprijiniri provizorii pentru asigurarea stabilității în regim de maximă urgenţă;
  • acoperişuri de protecție provizorii;
  • au fost montați martori topografici pentru urmărirea comportării în exploatare pe durata execuției lucrărilor de consolidare;
  • săpături și cercetări arheologice;
  • au fost desfăcute zidării parazitare fără valoarea istorică;

Proiectul inițial de restaurare, care a stârnit controverse

Despre Palatul Voievodal

Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche păstrează cele mai vechi mărturii istorice din București, care datează din secolul al XIII-lea, însă cel mai important aspect îl reprezintă continuitatea locuirii acestui spațiu timp de peste 500 de ani, foarte puține locuri din București având această valoare istorică, potrivit datelor transmise de municipalitate la începerea lucrărilor. Muzeul este organizat în incinta Curții Domnești, reședință a principilor Țării Românești începând din secolul al XIV-lea. Între anii 1459-1660, Bucureștiul a fost reședința domnitorilor Țării Românești, în paralel cu vechea capitală a Târgoviștei, iar după anul 1660 a rămas capitală unică.

Perioada de glorie a Curții Domnești a fost în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), când suprafața palatului și a grădinilor însuma 25.000 mp, într-un perimetru delimitat azi, la sud, de râul Dâmbovița, la vest de străzile Smârdan și Șelari, la nord de artera comercială Lipscani, iar la est de bulevardul I.C. Brătianu. Muzeul a fost amenajat între anii 1969-1974 și păstrează în cea mai mare parte amprenta istorică a secolului al XVIII-lea precum și fragmente de ziduri din timpul domniei lui Vlad Țepeș (1456-1462), alături de fundațiile primei reședințe din secolul al XIV-lea.