​SURSE ​Cât vor plăti bucureștenii în plus la apă caldă și căldură / Termoenergetica cere majorarea cu peste 85% a prețului de distribuție și transport a energiei termice

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 2 noiembrie 2021, 7:52 Actualitate | Administratie Locala


Calorifer cu repartitor
Foto: Agerpres
Termoenergetica, furnizorul de agent termic din Capitală, cere majorarea tarifului de distribuție și transport a energiei termice cu peste 85%, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro. Tariful actual este 220 lei fără TVA, iar majorarea cerută trebuie aprobată de ANRE.

Acestei majorări se adaugă și majorarea cu 86% a prețului de producție a gigacaloriei de la 206 la 329 lei plus TVA pentru ELCEN, deja aprobată de ANRE, astfel că per total prețul pe gigacalorie ar putea ajunge undeva la 740 lei fără TVA, circa 900 de lei cu TVA 19%.

După electricitate și gaz, urmează gigacaloria. Creștere de peste 85%


Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, Termoenergetica cere majorarea tarifului la distribuție și transport deoarece pierderile pe rețea au crescut, ajungând la 2.200.000 l/h în 2020 (în 2021 se calculează și se stabilesc pierderile pe 2020), dar și în contextul în care prețul de producere a gigacaloriei a crescut cu 86%. Astfel, Termoenergetica plătește mai scump pierderile, iar asta se vede pe factură.

Prețul gigacaloriei, subvenționat de Primăria Capitalei. Cum se calculează factura


Deocamdată, nu se știe cât va plăti populația, deoarece, după aprobarea tarifului pentru transport și distribuție, Primăria Capitalei și Consiliul General vor stabili cât la sută din această creștere vor subvenționa. Primarul general, Nicușor Dan, a declarat vinerea trecută că nu promite că va subvenționa integral majorarea tarifului, dar în cel mai rău caz se va menține raportul de o treime plătește populația și două treimi primăria. Dacă acum populația plătește 163 pe gigacalorie,TVA inclus, iar restul de până la 506 lei subvenționează Primăria, dacă gigacaloria va ajunge undeva la 900 lei, cetățenii vor plăti în jur de 300 lei/gigacalorie.

În medie, un apartament cu două camere consumă iarna în jur de două gigacalorii pe lună. La un preț al gigacaloriei de 900 de lei, din care subvenția Primăriei este de 600 lei, iar 300 de lei plătește cetățeanul, factura ajunge undeva la 600 lei/lună.

TVA-ul la energie termică este 19%. Potrivit unei legi aprobate în această vară, de anul viitor, TVA-ul va fi de 5% pentru producția și transportul de energie termică, ceea ce va mai scădea costurile.

Fără ajutor de la Guvern, subvenția la căldură ar putea ajunge la 1,8 miliarde lei


În funcție de cât la sută din creșterea tarifului la gigacalorie va decide municipalitatea să subvenționeze, banii pe care instituția îi va aloca din buget pentru subvenție vor crește considerabil: de la 950 milioane lei în prezent până la 1,4 miliarde lei în scenariul în care se păstrează această proporție de o treime populația/două treimi Primăria și TVA 5% la energia termică și 1,8 miliarde lei în condițiile în care va subvenționa integral creșterea de tarif. Reamintim că Primăria Capitalei are în 2021 un buget de circa 6 miliarde lei, iar dacă adăugăm și subvenția la transport, circa 1 miliard de lei, subvențiile consumă aproape jumătate din bugetul orașului și nu prea mai rămân bani pentru investiții.

Primarii din orașele cu sisteme centralizate de încălzire au cerut ajutorul Guvernului pentru a trece iarna, ultima întâlnire cu premierul Florin Cîțu având loc în această seară, iar acesta a promis că statul va subvenționa o parte din gigacalorie în această iarnă, însă deocamdată nu se știe cu cât și câți bani va primi fiecare oraș. În funcție de banii primiți, presiunea pe bugetele autorităților locale va fi redusă.

Nicușor Dan le-a cerut bucureștenilor să aibă răbdare


Primarul Nicușor Dan a explicat vinerea trecută când vor afla bucureștenii prețul la gigacalorie.

”Până în secunda aceasta, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producție, 220 lei transport și distribuție, la care se adaugă TVA 19%, rezultând 506 lei gigacaloria. Atât costă. Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, restul de 340 sunt plătiți de PMB. Pe aceste două componente avem informația doar ceea ce înseamnă producția, nu mai este 206 lei este 329 lei, plus TVA, tarif aprobat ieri de ANRE. TVA-ul este 19% în general. Conform unei legi aprobate în această vară, TVA-ul va fi de 5% pentru producția și transportul de energie termică. Acum a mai rămas componenta de transport și distribuție. Azi este 220 lei. În aceste zile, Termoenergetica se duce către ANRE cu prețul nou, care va trebui să fie aprobat de ANRE. În momentul acela o să avem prețul total și în momentul acela o să luăm o decizie cu Consiliul General”, a explicat Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută vineri la sediul PMB.

În prezent, subvenția pe care municipalitatea o plătește este 950 milioane lei, iar primarul a spus că ar putea plăti în plus undeva la 200 de milioane lei.

”După cum știți, de la nivel național s-a aprobat subvenția la căldură și energie electrică pentru consumatorii individuali. Nu există până la acest moment o subvenționare din partea statului pentru consumatorii racordați la sistemele centralizate. Sunt discuții la nivelul Parlamentului, eu sper că va fi o plafonare sau un ajutor, o sumă care să vină de la bugetul național pentru că este o problemă cu care se confruntă primăriile din toate marile orașe. În acest moment subenția anuală pe care PMB o plătește este de 950 milioane lei. Este posibil să suplimentăm această sumă, dacă ne permitem. Decizia o să o luăm după ce o să avem prețul pentru transport și distribuție și în funcție de ce decid autoritățile naționale, ajutorarea marilor orașe. Ce vreau să fie clar în continuare, PMB o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei. Acum raportul este 2 la 1 între municipalitate și cetățeni și probabil raportul o să fie și mai mare între prețul plătit de municipalitate și cetățean. Putem să plătim încă 100-200 de milioane în plus, dar decizia o ia Consiliul General. PMB poate să mărească subvenția pe care o acordă”, a explicat Nicușor Dan.

”Interesul nostru este să păstrăm oamenii în sistemul centralizat. Și din punctul de vedere al funcționării Termoenergetica, dar și din punctul de vedere al mediului nu vrem ca mulți bucureșteni să migreze din sistemul centralizat spre mijloace individuale de încălzire. Vrem să ajutăm cât mai mult bucureștenii în această iarnă în ceea ce privește prețul. Nu pot să dau asigurări că va fi acoperită 100% creșterea. Pot să vă spun că subvenția va fi substanțială și mai mare decât ce dăm acum”, a mai spus primarul.

Doar puțin peste 10% din rețea este modernizată


În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt colosale, undeva la 2.200.000 l/h în 2020.

Potrivit informațiilor făcute publice de compania Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat ai Gabrielei Firea s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară.

Într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii septembrie, Nicușor Dan declara că în 2021 au fost modernizați 15 km de rețea primară.

Reabilitarea celor 210 kilometri de rețea primară cu fonduri europene - 1,6 miliarde lei - și a altor 40 de kilometri din banii Primăriei Capitalei - 150 milioane lei plus TVA -, lucrări care vor îmbunătăți considerabil calitatea serviciului, nu a început încă. Pentru cei 40 de kilometri licitațiile pentru desemnarea constructorului sunt în desfășurare, iar pentru cei 210 de kilometri ce urmează să fie reabilitați cu bani europeni, licitațiile nici nu au fost lansate.

În sistemul de termoficare s-au înregistrat, în primele șase luni ale anului 2021, 836 de avarii pe circuitul primar și alte 844 de avarii pe circuitul secundar. În ceea ce privește cantitatea de apă de adaos, adică pierderile din rețea, care a fost cumpărată în primul semestru din anul 2021, aceasta este de 9.422.357 mc.

În prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. Pentru 2021 subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste 1 miliard lei.

Instalaţiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea Termoenergetica, se compun din:

 • 46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
 • rețelele termice primare - 987,34 km;
 • puncte termice și module termice - 1.012 buc.;
 • rețele termice secundare - 2.964,64 km.

De sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei beneficiază circa 1.200.000 de locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 de apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.

Un raport aprobat de Consiliul General al Municipiului București în 2018 arată starea extrem de proastă în care se află sistemul centralizat de termoficare la vremea respectivă, iar de atunci lucrurile s-au înrăutățit:

 • din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani, și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;
 • din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22% o vechime mai mică de 10 ani.
Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai preciza documentul.

În perioada septembrie 2019-septembrie 2020, pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat, circa 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte ajungând în pământ, se arată într-un comunicat de presă transmis în septembrie 2020 de ELCEN, producătorul de energie termică din Capitală.

Situația pierderilor din rețeaua de termoficare era următoarea în septembrie 2020, potrivit ELCEN:
 • 2016: 800.000 l/h
 • 2019: 1.200.000 l/h
 • 2020: 2.200.000 l/h
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12354 vizualizari

 • +11 (31 voturi)    
  Subvenție cu BMW la scară (Marţi, 2 noiembrie 2021, 8:11)

  Adrian Calin [utilizator]

  Modul în care se acordă subvențiile pentru căldură este stupid. Înainte de toate, se acordă doar celor care stau în blocuri racordate la sistemul centralizat, dacă nu ești racordat la acest sistem nu beneficiezi de subvenție. În al doilea rând, nu contează veniturile celor care stau în blocurile racordate: pensionar sau proprietar de BMW, toți beneficiază de aceeași subvenție. Ar fi fost extrem de simplu să se acorde subvenție în funcție de venit, nu e normal să să arunce cu banii (și mulți bani) doar pentru că e mai comod pentru cei cu pixul în mână. Sunt sute de milioane de euro, cred că s-ar salva mulți bani dacă subvenția s-ar duce la cei care au nevoie de ea.
  Cine are neșansa să nu-și permită întreținerea peste iarnă, dar nu este racordat la sistemul centralizat al orașului: ghinion.
  • +9 (17 voturi)    
   sa crezi tu ca cei cu BMW la scara depind (Marţi, 2 noiembrie 2021, 8:33)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

   de caldura de la Termoenergetica. Oamenii cu bani au centrale de apartament, au incalzire in pardoseala, nu stau sa depinda de cata caldura da Termoenergetica. Doar cei care au BMW dar in realitate nu si-l permit, adica falsii oameni cu bani, depind de incalzirea centralizata.
   • +1 (9 voturi)    
    Nu știu ce experiențe ai tu ... (Marţi, 2 noiembrie 2021, 10:49)

    Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    ... dar eu am locuit în asemenea blocuri și-ți spun că sunt oameni care chiar își pot permite să plătească prețul întreg al căldurii. Nu toți cei care locuiesc în blocurile racordate la sistemul centralizat sunt niște nevoiași. Eu văd lucrurile așa: oamenii nu știu cu adevărat care este costul vieții lor dacă subvenția e plătită direct de primărie către furnizorul de căldură și, deci, n-au niciun motiv să facă vreo schimbare. Dacă ar vedea că ei sunt cei care plătesc incompetența unor s-ar putea să ai o masă critică de oameni care vor schimba ceva.
    • +3 (11 voturi)    
     am spus in alte post: (Marţi, 2 noiembrie 2021, 11:49)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

     eu prefer sa platesc si dublu la caldura, numai sa am caldura in casa. Din pacate nu mai am caldura din martie.
     Problema este alta: in aceasta iarna vom plati si mult, si nu vom avea nici caldura. Din acest motiv s-a introdus obligativitatea repartitoarelor de apartament ptr cei racordati la sistemul de incalzire centrala: ca sa te puna sa platesti caldura chiar si cand ai caldura cu taraita. Caloriferul abia se incalzeste, tu vei da drumul la un calorifer electric, si vei vedea cum contorul inregistreaza caldura emisa de caldoriferul electric/focul aragazului de la bucatarie ca si cand ar fi emise de caloriferul din perete. Si asa vom ajunge la situatii paradoxale in care vom plati mult si la Termoenergetica si nu vom avea nici caldura (suficienta) in calorifere.
     • 0 (8 voturi)    
      mai pune mana pe carte (Marţi, 2 noiembrie 2021, 18:36)

      rov [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      cu atat mai mult cu cat zici ca ai mai spus...
      Repartitorul nu e contor, si nu inregistreaza de la sursa externa.

      Esti ori prost informat, ori dezinformezi gen fake-news intentionat.

      In toate tarile din lume cu exceptia Romaniei sunt bune repartitorele...sa nu mestecam ce nu pricepem.
      • +1 (5 voturi)    
       depinde (Marţi, 2 noiembrie 2021, 19:59)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui rov

       Repartitorul ia in calcul si mediul extern.
       Cea mai corecta impartire a costurilor in cazul incalzirii centralizate este cea cu gigacalorimetru. Platesti pe delta T in/out.
       Problema este insa ca instalatiile sunt concepute pe verticala si ar insemna sa ai un gigacalorimetru pe fiecare iesire orizontala.
      • 0 (2 voturi)    
       spui niste ineptii de ma iau cu mainile (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 10:33)

       bancher [utilizator] i-a raspuns lui rov

       de cap. Am repartitor la unul din apartamente si stiu ce vorbesc: are un contor pus in partea de sus a caloriferului (la treimea superioara a caloriferului), care este citit de cei de la Techem prin intermediul undelor (adica fara a intra in casa). In bucatarie am consum mai mare decat in sufragerie, desi caloriferul este minuscul. De ce? Pentru ca inregistreaza caldura de la focul de aragaz.
       :La fel, daca deschid geamul sa aerisesc, fara sa opresc repartitorul, acesta incepe sa inregistreze. Alta masura de precautiune este sa nu acoperi contorul sub nicio forma (ex cu rufe puse la uscat).
       Nu contest ca in alte tari sunt bune repartitoarele, dar cele pe care le pune Techem in Bucuresti sunt practic niste contoare, iar ei citesc indexul la final de fiecare luna, si apoi tarifeaza diferenta intre cele 2 indexuri. Daca era posibil, iti puneam poze cu factura, sa vezi indexul consumului la inceput si sfarsit de luna.
       In concluzie repartitoarele asta fac: contorizeaza caldura, inclusiv din surse externe (daca sursa de caldura e suficient de puternica).
       • +4 (6 voturi)    
        Vorbesti prostii! (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 18:58)

        Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        Pai repartitorul ala (din poza articolului) functioneaza non stop, vara/iarna 24/7 si nu are absolut nicio legatura cu vreo teava de apa sau cu vreun robinet de calorifer..
        Daca ar sesiza si ar fi influentat de caldura aragazului sau orice alta sursa de caldura, ar insemna ca in lunile de vara, cand caloriferele sunt inchise dar totusi ai 23-25 de grade in incapere, ai plati pt caldura mai mult decat in lunile de iarna cand ai in incapere 20 °C sau chiar mai putin.
        • -5 (5 voturi)    
         Ce bine stii ... nimic (Joi, 4 noiembrie 2021, 11:20)

         all23 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

         Repartitorul masoara diferenta de temperatura , vara caloriferul are temperatura camerei ...
  • -1 (15 voturi)    
   exact (Marţi, 2 noiembrie 2021, 8:40)

   balex [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

   asta spun și eu. aia saraci, care au strans din dinți și și-au montat centrala in apartament (nu cei bogați și-au montat centrală) plătesc gazul integral. cei săraci, care anu au avut bani de apartament in bucurești și au cumpărat apartament in chiajna sau pe langa bucurești plătesc gazul integral. dar pentru asistații sociali cu bmw trebuie să plătească toata lumea gazul pentru căldură.
  • +12 (18 voturi)    
   nu e chiar asa (Marţi, 2 noiembrie 2021, 8:44)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

   Sa ma lase sa ma debransez si sa se spele pe cap atat cu subventia, cat si cu gaura neagra numita radet.

   Cat timp tin consumatorii captivi cu forta, este o palida compensare subventia aia, in conditiile in care si cu ea este scump si prost la radet.
   • -6 (10 voturi)    
    Repartitoare (Marţi, 2 noiembrie 2021, 9:35)

    Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Dacă vrei musai să rezolvi problema "captivității" îți pui repartitoare, oprești caloriferele și îți pui un alt sistem de încălzire (de la aerul condiționat la încălzire în pardoseală). Ideea este că vei avea surpriza să constați că o să fie destul de scump, indiferent de situație. Oamenii cred că prețul căldurii este mic, întreabă un om cu centrală cât îl costă încălzirea pe mp și o să ai niște surprize. Problema subvenției este că nu ține cont de niște valori realiste, este făcută din pix ca să nu supere votanții. Cei care se plâng că sunt captivi se cam alintă, nu există captivitate, există doar comoditatea de a rămâne într-o situație care nu e chiar așa de neplăcută și, deci, de ce să schimbi ceva. La o adică poți să aduci argumentul că ești captiv (în cazul în care îți zice cineva că beneficiezi de subvenție).
    • +3 (5 voturi)    
     Nu poti (Marţi, 2 noiembrie 2021, 11:06)

     Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

     Sa ti pui repartitoare de unul singur…
    • +2 (8 voturi)    
     so... (Marţi, 2 noiembrie 2021, 11:35)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

     Ti-a raspuns costi888 mai jos. Nu vorbi daca nu stii cu ce se mananca realitatea cu repartitoarele si ca Nu poti sa-ti pui singur.

     Am atat apartament cu centrala, cat si bransat radet. Identice, 4 cam, la ~1km unul de altul, ultimul etaj. Pe langa "parametrii" caldurii, ai idee in cat timp vine apa calda daca nu se spala vreunul de mai jos fix in momentul ala?

     Eu vorbesc pe facts si experiente _proprii_, iar in mintea ta ma "alint". Tu pe ce baze vorbesti mai exact in speta asta? Sunt chiar curios pe ce se bazeaza vehementa ta superioaro-sferto-docta.
     • -1 (7 voturi)    
      De ce nu-ți poți pune singur? (Marţi, 2 noiembrie 2021, 15:09)

      Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Pentru că pe oameni îi doare la bașcheți. Nu-i interesează realitatea. Am stat în două trei blocuri conectate la Radet (pe vremea aia), m-am lovit de toate problemele de care spui, dar ce nu înțelege omul care stă la bloc este că statul la bloc înseamnă statul în comun, cu bune și cu rele. De ce nu vorbești și despre reversul medaliei cu centrala de apartament? Ești obligat să-ți faci revizia la doi ani iar asta costă. Ai un cazan sub presiune în casă. Cine și-a pus centrală cu tiraj e obligat să le schimbe pentru că sunt preferate cele pe condensare. Care este costul pe care-l ai cu încălzirea pe mp la ap. de la sistemul centralizat și care este costul încălzirii la centrală? Înțeleg că e frig acolo unde sunt probleme cu sistemul centralizat, dar asta este o situație despre care se știa de ani de zile, orice om zdravăn la cap știa că o să crape Radet, eu știam de acum 10 ani. Ne trezim acum că ne e frig și suntem supărați. 30 de ani ne-a durut la pălărie, vociferăm abia când nu e cald în casă. E ca la faza cu locurile de parcare: nu sunt locuri de parcare. Cum se schimbă și devin locuri cu plată cele care erau ocupate gratis, dintr-o dată e gol pe stradă, nimeni nu mai vrea să plătească. Dintr-o dată sunt locuri de parcare, dar costă, așa cum este firesc. Nu mă impresionezi cu comentariul tău. Am trecut prin toate experiențele, știu despre sistemul de încălzire (că e casă, bloc fără sistem centralizat sau bloc racordat) mai mult decât crezi tu. Realitatea este că oamenilor le-a fost comod să stea pe subvenție ani de zile, n-a comentat unul nimic, acum le e frig și s-au trezit cu probleme.
      • +1 (9 voturi)    
       Centrala de apartament (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:44)

       Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

       este cea mai buna solutie.Am asa ceva de 18 ani si pot spune ca este foarte eficienta.Revizia la doi ani este foarte ieftina,nu stau acum sa caut chitanta.Pe mine ma deranjeaza un lucru: de ce subventioneaza Primaria si statul incalzirea centralzata?De ce sa platesc eu,sau amaratii dintr-un sat uitat de lume,pentru caldura timisorenilor?Sistemul centralizat este ineficient si asa va ramane.Centralele pe condensare sunt o teapa,ca si masinile electrice.Se taie padurile la greu,circula tirurile,gunoiul nu se colecteaza corect iar eu sa dau 40k pe o elctrica,sa respre aer curat Cutu!
      • +2 (8 voturi)    
       ca NU poti, desteapto (Marţi, 2 noiembrie 2021, 18:36)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

       Poti sa-ti pui si 8 repartitoare per calorifer. Cat timp blocul nu are gigacalorimetru si calculul nu se efectueaza prin decizie adunare generala cf repartitoare, e fix ca atunci cand iti repeti in oglinda, ca tu nu te alinti, deh, ca esti desteapta si frumi. Cand iesi pe strada descoperi ca viata bate filmul.

       Costul este spre dublu, din _experienta_ PRACTICA. Cu toate costurile, de care spui tu ref centrala, incluse. Si asta in cazul in care pretul radet este subventionat, nu oricum. Sa mai amintesc si faptul minor ca in cazul centralei ai apa calda si caldura cat si cum vrei?

       PS: funny aia cu schimbat centrala cu tiraj cu in condensare. Spune multe ref cat anume stii tu de fapt si la ce nivel. Cine are habar de centrale la nivel de gradi, rade maxim.
      • +2 (6 voturi)    
       Caline (Marţi, 2 noiembrie 2021, 22:21)

       Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

       Sincer, nu inteleg de ce te certi cu noi aici :)
       Este vina mea ca cetatean bucurestean, bun platnic si racordat la sistemul centralizat de caldura, ca Radetul are pierderi? Este vina mea ca primaria este OBLIGATA sa ajusteze preturile.. pe cheltuiala ei (indirect a bucurestenilor) ca Firma ei are pierderi pe retea? Sincer acum. Te inteleg ca ai frustrari ca poate sunt cheltuiti bani pe subventii, bani cotizati de tine ca bucurestean (daca esti bucurestean), cum si eu am frustrari ca platesc caldura.. si nu am. Ca 3-4 zile pe luna nu am apa calda etc. Fiecare are dreptatea lui. Pana cand primariile nu vor rezolva problemele avariilor de pe retelele publice, subventiile vor continua - si personal, mi se pare normal. Ca doar n o sa dau 5 mil pe luna la 2-3 camere la caldura si sa ma incalzesc la calorifer electric. Asa dau 3 mil, si tot suplimentez cu caloriferul electric :)).
       S au cheltuit miliarde pentru anveloparea blocurilor. Poate era o idee mai buna sa fie investiti banii in modernizarea retelei de termoficare, nu stiu.
     • 0 (0 voturi)    
      conteaza si etajul, (Miercuri, 3 noiembrie 2021, 12:16)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      daca stai la 4/4 vine apa calda mult mai repede decat la 10/10.
      Pe de alta parte, la apart cu 4 camere, cam stai ceva pana incalzeste centrala apa de la baia de serviciu, spre exemplu. Depinde de cum este tevaraia, prin ce camere trece mai intai.
  • +1 (13 voturi)    
   asa e.. (Marţi, 2 noiembrie 2021, 8:55)

   CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

   dar taxele sint platite de aia care au cu ce sa le plateasca. Ce te faci daca pina la urma se satura toti si migreaza din acest sistem si lasa doar pensionarii si persoanele ce nu pot sustine magaoaia?
   Ideal e sa opreasca aces monopol tinut in viat apentru voturi si sifonat bani. Odata ce fiecare va fi pe barba lui atunci ai putea subventiona separat o anume cota din incalzire - ca altfel afacerea subventionarii se va muta pe "persoana fizica"....
   • +1 (7 voturi)    
    Sistemul centralizat e ca METROUL (Marţi, 2 noiembrie 2021, 18:43)

    rov [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

    pentru un oras. Faptul ca metroul e prost condus si jefuit, fara investitii, nu inseamna ca e o solutie proasta.

    Centrala de apartament e conceputa pentru locuinte izolate, nu pentru locuite colective, ea este precum masinila personala intr-un oras.
  • -3 (11 voturi)    
   e cu dus si intors asta (Marţi, 2 noiembrie 2021, 9:09)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

   si cel cu BMW la scara plateste taxe locale si la buget poate mult peste ce plateste puturosul de langa, poate cel cu BMW munceste de ii sar capacele ca sa aiba si nu se bucura de viata si de timp liber si tot el e pus la plata, in schimb are vecini care dau petreceri de dimineata pana seara (unii in strada) si vai, sa fie tot aceia compensati...din banii lui? Si sunt multi din astia in Bucuresti, sunt cartiere celebre pt petrecerile din strada si muzica non stop aproapee pe la unii.
   Deci, cum stabilim ce e MORAL si CORECT?
   Da, logica ar fi sa fie compensati cei care NU pot munci si au venituri mici (pensionarii cu pensii mizere, persoanele cu dizabilitati, persoanele vulnerabile , tinerii fosti institutinalizati etc). Toti ceilalti, care au tot felul de venituri la negru (care de fapt poate fac mai multi bani decat un corporatist)sau loazele care nu au chef de munca, sau sa invete ca sa aiba un loc de munca mai bun, deci sa munceasca, de ce sa fie compensati?
   Aici e pb si atunci, normal e sa dai la toti.
   Porcaria maxima e legata de faptul ca beneficiazii din banii tuturor bucrestenilor doar cei conectati la sistemul centralizat, cei care stau la case, de ex, platesc gazele etc pt centrale.
   Sa vezi la tara, unde o masina de lemne (si fctie de cate camere si membri ai familiei ai nu te tine o iarna) a ajuns la 5000 lei , pt 5 luni, inca de anul trecut. Daca pp o casa medie, familie cu 2 copii, la tara, deci una cu 2 camere, se consuma o masina pe iarna. Adica 5000:5 luni=1000 lei/luna. Compensare? doar daca is saraci lipiti (si atunci se da un ajutor de mizerie, ctv sute pe an) si atunci nu si-ar permite oricum sa plateasca diferenta. Aaa si sa nu uitam ca lemnele alea trebuie taiate (alta cheltuiala), sparte, aranjate=munca, fac mizeriee=munca. Plus cost centrala.
   No, deci statul discrimineaza crunt intre diversele categorii de cetateni.
   Madam Weber pare ca nu "vede" chestiile astea,
  • +9 (13 voturi)    
   Ai putea avea dreptate, dar nu in contextul actual (Marţi, 2 noiembrie 2021, 9:21)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

   Ai citit de ce cere majorarea tarifului? Citez: "deoarece pierderile pe rețea au crescut, ajungând la 2.200.000 l/h"
   Intr-un context normal, in care fie oamenii ar putea opta intre sistemul centralizat si un sistem individual, fie sistemul centralizat ar avea o eficienta rezonabila, ai avea dreptate. Dar sa obligi oamenii sa ramana intr-un sistem centralizat cu pierderi absolut uriase si sa-i pui sa plateasca acele pierderi, mi se pare total incorect. Practic, subventia acopera pierderile uriase...
   • +7 (9 voturi)    
    rețeaua (Marţi, 2 noiembrie 2021, 9:34)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui IoPaNet

    cu pierderi de 2.200.000 l/h, aia la care face referire Termoenergetica, firmă de stat care asigură distribuția și transportul agentului termic, nu este în administrarea acesteia? Dacă da, atunci cine este de vină pt. că a lăsat lucrurile de izbeliște de s-a ajuns la astfel de pierderi?
    Dacă rețeaua de distribuție a agentului termic este în administrarea PGMB, atunci cu ce se mai ocupă Termoenergetica ca să justifice obiectul de activitate numit ”distribuție și transport”?
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 2 noiembrie 2021, 9:38)

   [anonim] i-a raspuns lui Adrian Calin

   • -3 (3 voturi)    
    Păi nu e dată tuturor, tocmai (Marţi, 2 noiembrie 2021, 10:45)

    Adrian Calin [utilizator] i-a raspuns lui

    Tocmai asta este chestia, că această subvenție este dată doar celor din blocurile vechi care sunt racordate la sistemul centralizat. Dacă o familie care chiar are nevoie de ajutor stă într-un imobil care nu e racordat la acest sistem nu primește nimic. Este o prostie modul în care este acordată subvenția. Nu este o sumă pentru bucureșteni, este o sumă pentru anumiți bucureșteni (care n-au vreo vină). Este prostia primăriei.
    • +1 (3 voturi)    
     Mai atent! (Marţi, 2 noiembrie 2021, 14:35)

     john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

     Atunci fii mai atent cand si ce cumperi, daca ai cumparat intr-un imobil neracordat la nimic e treaba ta!
  • 0 (6 voturi)    
   Cred ca (Marţi, 2 noiembrie 2021, 11:04)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui Adrian Calin

   Nu intelegeti care e faza cu subventiile, altfel nu mi explic de ce se tot continua cu; de ce se acorda subventii doar celor racordati la sistemul centralizat?
   Voi nu intelegeti ca de ex iarna trecuta atat eu cat si parintii mei am platit asa: eu 300 de lei, iar ei 220 de lei doar caldura? Dar noi nu am avut caldura aproape deloc toata iarna? Pt ce mama naibii as plati gigacaloria la pret intreg in timp ce caloriferele sunt doar “calai”. Subventiile acopera mai degraba pierderile de pe retea.. nu ca au bucurestenii caldura moca. Eu in aceasta iarna daca nu voi avea caldura voi face reclamatii peste reclamatii doar pt a putea primi acordul de debransare.
   Si apropo, daca tot aveti centrala, nu va mai lamentati ca au altii reducere, ca doar daia v ati pus centrala.. ca nu aveati caldura la sistemul centralizat - chiar daca aveati subventii.
 • +6 (10 voturi)    
  Fiecare (Marţi, 2 noiembrie 2021, 8:13)

  Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator]

  Plateste dupa merit. Mai devreme sau mai tarziu votul se intoarce in buzunar.
  • +5 (11 voturi)    
   Eu nu am nicio problema in a plati o factura (Marţi, 2 noiembrie 2021, 8:36)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Tokeniza. Din carne de vake.

   mai mare la intretinere, numai sa am caldura in casa. In prezent nu am caldura, si ultima oara cand am avut caldura a fost in martie. Nicusor Dan a promis ca va fi putin mai bine decat anul trectu, in realitate este mai rau decat anul trecut (cand am primit caldura in jur de 15 octombrie).
   • +6 (8 voturi)    
    Stii care e paradoxul? (Marţi, 2 noiembrie 2021, 10:02)

    Tokeniza. Din carne de vake. [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    Ca vei plati mai mult tot fara sa ai caldura…
  • 0 (14 voturi)    
   De ce sa plateasca primaria facturile tale? (Marţi, 2 noiembrie 2021, 9:38)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Tokeniza. Din carne de vake.

   Primaria primeste bani de la guvern, in loc sa foloseasca acei bani pt toti bucurestenii, pt PARCURI! sosele, etc

   ei trebuie sa arunce banii pe suventii pt Metrorex, STB, caldura si multe altele.

   nu toti bucurestenii sunt racordati la sistemul centralizat, aia nu primesc nimic
   • -5 (9 voturi)    
    Totusi, sa recunoastem ca in Bucuresti (Marţi, 2 noiembrie 2021, 9:56)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    pomana guvernamentala este la ordinea zilei. Poate nu primesti subventie la caldura ptr ca esti debransat, dar sunt si alte pomeni de care beneficiezi si nu iti dai seama.
    Bucuresteanul s-a invatat sa ii rezolve primaria si guvernul toate problemele: sa ii ia gunoiul gratis din fata usii, sa ii dea zapada la o parte din fata scarii, sa ii repare usa de la scara si ghena de gunoi, sa ii dea ditamai subventia ptr RATB si Metrorex, sa ii dea primaria parcare cu 50 LEI pe an, sa ii stranga primaria gunoiul lasat de caine in parc si pe trotuar etc, etc.
 • +1 (7 voturi)    
  Trebuie ca,din nou sa:.... (Marţi, 2 noiembrie 2021, 8:33)

  gigiN [utilizator]

  ...."Multumim din inima partidului"!!!
 • +4 (6 voturi)    
  "PENTRU CA PUTEM!" (Marţi, 2 noiembrie 2021, 9:29)

  Mortaciune ambulanta [utilizator]

  Daca detii monopolul absolut, de ce sa nu majorezi pretul si cu 200%, nu doar cu un modest 85%?
 • -4 (4 voturi)    
  solutii (Marţi, 2 noiembrie 2021, 10:06)

  atc [utilizator]

  Printre multele cauze ale problemei cetatenilor, una le apartine: lipsa de mobilitate. In tari mai bogate, cetatenii isi cauta singuri solutii, inclusiv mutandu-se dintr-un oras mai scump in unul mai ieftin; sau, devenind singuri, schimba doua-trei camere cu o garsoniera.
 • +7 (9 voturi)    
  Fratilor (Marţi, 2 noiembrie 2021, 10:08)

  Geneme [utilizator]

  Sa lasam BMW urile la locul lor, acum cinstit vorbind, de ce sa platim acum 1000 ron la intretinere si sa nu avem caldura si apa calda? Asta e nenorocirea. Platim niste sume de bani si nu beneficiem de nimic - toate costurile se ridica cand incercam sa ne cream comfort cu alte surse de caldura electrice, deci despre ce vorbim? Practic, tot Bucurestiul este inselat si doarme in frig si se spala iarna cu apa care este mai rece decat temperatura corpului.
  • +1 (3 voturi)    
   eu mi-am pus un incalzitor instant (Marţi, 2 noiembrie 2021, 11:51)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Geneme

   Mi-a stricat aspectul faiantei superbe din baie, dar macar am apa calda cand vreau eu. Nu doresc sa repet experienta de asta vara si asta iarna, cand apa calda se lua cu zilele (chiar si 2 saptamani la rand).
 • -5 (5 voturi)    
  Gigacaloria bla bla bla (Marţi, 2 noiembrie 2021, 10:13)

  TrueBlue [utilizator]

  Dom'le chiar vreti sa scrieti in fiecare zi despre chestia asta? In fiecare toamna de vreo cateva zeci de ani incoace ni se spune ce greu o sa fie la iarna si se dau tot felul de cifre despre cat o sa coste intretinerea la 2 camere, 3 camere etc. nu se pot da asemena cifre, sunt diferente mari, cazuri diferite, iar pe unii ii costa mai mulot factura la tigari, la carciuma, mersul cu masina zilnic decat factura la incalzire. Si sa nu uitam ca in Bucuresti salariul mediu net este de 4700 RON conform statisticilor oficiale.
 • +2 (2 voturi)    
  de unde scot cifrele astea ? (Marţi, 2 noiembrie 2021, 11:35)

  GNG [utilizator]

  2200000 l/h, sunteti nebuni, unde intra atata apa? Pana acum trebuia sa innotati in Bucuresti si in imprejurimi! Va dati seama ce cifre aberante aruncati? 2200000x24x365 ??? Aveti sub voi jumatate din Marea Neagra!
  • +2 (2 voturi)    
   greu de crezut? (Marţi, 2 noiembrie 2021, 16:02)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui GNG

   2.200 de tone/h
   Atat se pierde.

   Ca idee, debitul Argesului la varsare este ~73m3/s. Debitul Dambovitei este sub 20m3/s.

   2.200 de tone/h inseamna doar 0.6m3/s
  • +2 (2 voturi)    
   Gng (Marţi, 2 noiembrie 2021, 21:26)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui GNG

   Daca imparti 2.2k l/4000km atat cat are reteaua din bucuresti, rezulta 500l/km. Parca nu mai e atat de mult, nu? :) se intampla sa curga zeci/sute m3 de apa la o avarie pana e remediata. Uita te pe siteul radet si o sa vezi in permanenta zeci de avarii, zilnic. Pierderile sunt enorme.
 • +1 (1 vot)    
  Care e faza cu bogatii ? (Joi, 4 noiembrie 2021, 11:23)

  all23 [utilizator]

  De ce ar trebui sa plateasca unii mai mult fiindca isi permit ? PAi o gigacalorie produsa cu o centrala de apartamanet nu ar trebui sa fie mai mult de 300 lei . De ce ar trebui sa plateasca 506 sau mai nou 900 ? Ca sa isi traga unii salarii nesimtite la Elcen si Termoenergetica ? Exista o subventie pentru cei cu venituri mici , si da , aceea ar trebui data doar celor care nu isi permit ....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by