​​STUDIU DE CAZ În București înghețăm în case, în alte orașe e cald și bine / Cum și-au reabilitat Iașiul, Oradea și Botoșaniul sistemele de termoficare cu bani europeni

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 26 octombrie 2021, 11:22 Actualitate | Administratie Locala


CET Grozăvesti
Foto: Hotnews
În timp ce bucureștenii îngheață de frig în case și se spală zile întregi cu apă încălzită pe aragaz, din cauza avariilor tot mai mari și mai dese la sistemul de termoficare, în alte orașe ale țării este cald și bine. Oradea și-a modernizat CET-ul și 75% din rețeaua primară, Iașiul a investit și el în CET-uri și a reabilitat circa 56% din rețeaua primară, iar la Botoșani magistralele sunt reabilitate în proporție de 100%.

Lucrările de reabilitare în aceste orașe au început în 2010-2013, când Bucureștiul avea alte preocupări - ceasuri de aur, chioșcuri pagodă și plante exotice - și s-au făcut în mare parte pe bani europeni, circa 500 de milioane de euro. Bucureștiul a semnat abia anul trecut contractul de finanțare pentru reabilitarea a 210 km de rețea primară cu bani europeni, iar lucrările ar putea începe anul viitor. Și Clujul abia acum face studiile necesare pentru accesarea fondurilor europene.

Oradea: 75% din rețeaua primară este modernizată


Oradea are modernizată circa 70-75% din rețeaua primară, 30-40% din rețeaua secundară și CET-ul. Aproape toate investițiile s-au făcut cu fonduri europene, peste 200 milioane de euro.

Orașul are 86 de km de rețea primară și aproximativ 232 km de rețea secundară. În 2013, înainte să înceapă modernizarea sistemului de termoficare 26% din rețeaua primară era mai veche de 35 de ani, aproximativ 50% avea o vechime între 25 și 35 de ani, iar 10% era cu o vechime mai mică de 10 ani, a explicat primarul Florin Birta pentru HotNews.ro.

În Oradea și sursa de producere a energiei, CET-ul, se află tot la primărie. Modernizarea lui a început tot în 2013.

”Era o centrală veche din 1966 și ne încălzeam pe păcură și pe cărbune, până când, în 2013, printr-un proiect pe fonduri europene de aproximativ 110 milioane de euro am reușit să schimbăm această centrală veche a orașului cu o centrală pe gaz. Sunt gata lucrările. Este ca un motor de avion la sol care funcționează foarte bine în sistem de cogenerare, pe lângă faptul că produce energie termică, el produce și energie electrică care ne ajută să reducem anumite cheltuieli ale gigacaloriei”, a explicat Birta.


S-au investit peste 200 de milioane de euro din bani europeniDupă lucrările de reabilitare pierderile au scăzut de la 50% la 24%, acestea fiind considerate pierderi tehnologice normale.

”Pentru reabilitarea CET-ului și reabilitarea rețelei investiția se ridică la aproximativ 200 de milioane de euro fonduri europene. Pierderile pe rețea, înainte să începem lucrările de reparații, se ridicau la peste 50%. În acest moment, după reabilitare, suntem undeva la 70% rețeaua primară reabilitată și lucrăm inclusiv la rețeaua de distribuție și transport pentru a o reabilita, pierderile au scăzut undeva la 24%. Dacă înainte de modernizare aveam undeva la 1000 de avarii/an și asta însemna că rămâneam și noi ca și alte orașe zile întregi fără încălzire, în acest moment, dacă mai avem undeva până în 500 de avarii pe an și sunt avarii mici. În Oradea de 3-4 ani de zile nu s-a mai întâmplat să rămânem mai mult de o zi două fără încălzire în anumite zone ale orașului”, spune Florin Birta.

Și prețul la gigacalorie a scăzut considerabil, iar primăria a putut reduce masiv subvenția și a direcționat banii către investiții.

”Noi avem cel mai scăzut preț al gigacaloriei din țară, undeva la 335 lei. Avem și cea mai mică subvenție din țară. Din cei 335 lei, costul gigacaloriei, Primăria Oradea subvenționează 51 de lei, populația plătind 284 lei. Noi am încercat încet-încet să reducem subvenția și banii rămași să-i ducem în investiții, să modernizăm în continuare acest sistem de termoficare. Ideea este simplă, cu cât se reduc pierderile pe sistem, cu atât gigacaloria ar trebui să fie mai ieftină, iar noi să ne retragem încet-încet subvenția de la termoficare. Gândiți-vă că în câțiva ani, conform unor înțelegeri și directive ale Uniunii Europene, subvenția pentru termoficare nu va mai putea fi acordată de administrațiile publice locale și atunci prin investițiile pe care le facem și prin politica pe care o avem trebuie să reducem tot mai mult această subvenție acordată cetățenilor. Înainte de începerea lucrărilor de modernizare cred că aveam și mai mult de 50% subvenționat. În acest moment subvenționăm doar undeva la 15%”, a mai explicat Birta.


Investițiile în sistemul de termoficare din Oradea continuă, tot pe bani europeni.

”Acum suntem în cadrul semnării unui contract pentru modernizarea diferenței de 25% a rețelei primare, etapa III de modernizare pentru rețeaua de termoficare, și vom începe lucrările în primăvara anului viitor. Când vom finaliza și această etapă de reabilitare va însemna că toată rețeaua primară va fi reabilitată, urmând să ne axăm apoi pe ce a rămas din rețeaua de transport și distribuție. Valoarea proiectului este de aproximativ 15 milioane de euro”, spune primarul orașului, Florin Birta.

Oradea stă pe izvoare geotermale, iar în contextul scumpirii prețului la gaze, primăria vrea să exploateze la maxim această resursă. În 4-5 ani circa 25% din sistemul de termoficare va folosi apă geotermală.

”Acum, mai ales în acest moment în care prețul gazului este destul de ridicat, încercăm să căutăm alte surse alternative de energie. Noi, în Oradea, suntem pe o falie de apă geotermală și trebuie să profităm cât mai mult pentru a o folosi la încălzirea orașului. În acest moment noi folosim 5% din apa geotermală la necesarul de încălzire al orașului într-un an de zile și vrem ca în următorii 4-5 ani de zile să ajungem la aproximativ 25%. De aceea avem o serie de proiecte de foraje de apă geotermală și de centrale termice pe apă geotermală care să crească aportul apei geotermale în cadrul încălzirii orașului. Pe lângă faptul că gazul este din ce în ce mai scump se plătesc și acele certificate de CO2 pentru emisia de noxe în atmosferă și atunci prețul gigacaloriei va fi tot mai greu de ținut sub control. Aceste investiții în apă geotermală pe care vrem să le facem în următorii ani se ridică undeva la 20-30 milioane de euro”, a spus Birta.


Cea mai mică subvenție din țarăPrimăria are în vedere și extinderea sistemului de termoficare.

”Îl extindem în funcție de analizele cost beneficiu pe care le realizăm la viitoarele cartiere care se dezvoltă în oraș. Am mers pe următorul sistem. La blocuri alimentăm cu energie termică produsă în sistemul centralizat de termoficare, iar în zonele de case lăsăm gazele să intre pentru a se racorda la gaz consumatorii individuali”, a spus primarul Florin Birta.

După investițiile făcute, acesta spune că debranșarea de la sistem nu mai este permisă în Oradea în anumite zone.

”Noi după ce am făcut acele investiții majore în sistemul de termoficare am declarat inclusiv o zonă protejată pentru sistemul de termoficare în care nu permitem accesul altor surse de încălzire. Nu am probat și nu am realizat niciodată debranșări. Totodată, după reabilitare, au fost situații în care oamenii au dorit să se branșeze la sistemul de termoficare, mai mult, tot ce se construiește nou în Oradea, blocurile de locuințe, Primăria Oradea le obligă în momentul emiterii autorizației de construire să se branșeze la sistemul de termoficare al orașului”, a mai spus primarul.


Iași: investiții de 130 milioane euro din bani europeni


La Iași este reabilitată circa 56% din rețeaua primară, respectiv 54,15km din total 97,6 km și 65,2% din rețele secundare, adică 81,11 km din total 124,4 km, spune primarul Mihai Chirica. Și în cele două CET-uri din oraș s-au făcut investiții. În total, în rețea și CET-uri s-au investit peste 250 milioane de euro.

”În total am investit peste 250 milioane de euro, am avut 3 surse finanțare. Începând cu anul 2006 am avut programul național ”Căldură și confort” și am investit zeci de milioane de lei pentru reabilitarea rețelei de termoficare care leagă cele două CET-uri. Conexiunea dintre cele două CET-uri se face printr-o magistrală, de 1.100 în diametru. Producem energia termică în CET-ul de cărbune, o livrăm într-o cameră imensă de amestec în CET-ul pe gaz și de acolo se distribuie în toate magistralele din oraș. Noi avem două surse importante de energie termică și electrică, un CET la 11 km de oraș care a fost finalizat prin anii 87, destul de modern, cu o tehnologie nouă de ardere a cărbunelui și CET-ul pe gaz, unde nu mai producem energie electrică decât printr-un motor termic foarte performant de 6 MW, cu care dăm energie în sistemul național și ne aduce și profit.”, a explicat Chirica.

Lucrările de modernizare au continuat apoi pe bani europeni.

”S-a mai accesat un împrumut luat de CET, dar preluat de Primărie, de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare pentru reabilitarea rețelelor de transport, 20 de milioane euro fără TVA și apoi două granturi POIM, unul finalizat în 2016 și al doilea în 2021. Ambele au fost în jur de 130 milioane de euro. POIM 1 a fost în jur de 78 milioane de euro, și POIM 2 vreo 56 milioane de euro. POIM 1 a avut componentă de mediu, respectiv modernizarea cazanelor la CET 1 și 2, introducerea filtrelor pe coșurile de fum la CET-ul pe cărbune, modernzizarea arzătoarelor la CET-ul pe gaz pentru reducerea emisiilor de NoX și a pulberilor în atmosferă, la care se adaugă și modernizarea a câțiva km de rețea. POIM 2 a avut doar rețele, aproape 40 km de rețea primară și 45 km de rețele secundare. Din împrumut am făcut punctele termice, respectiv introducerea de module termice. La acest împrumut s-a adăugat și un grant din partea Guvernului elvețian, de aproape 6 milioane de fraci elvețieni”, a explicat Chirica pentru HotNews.ro.După lucrările de modernizare, pierderile pe rețea au scăzut considerabil.

”Iarnă trecută noi nu am depășit 6-7mc/24 ore. Asta înseamnă foarte puțin. Sunt două categorii de pierderi. Pierderile accidentale, provocate de fisuri, rupturi în rețea, și pierderile tehnologice, cele de energie, cauzate de circulația apei, care intră în proces de răcire de cum pleacă din cazan. Pe rețelele magistrale, care aveau pierdere de până la 50%, în momentul de față pierderile sunt de 20-22%, pierderi tehnologice normale. Pe rețelele de distribuție pierderile sunt cam de 18-20%”, a explicat Chirica.

Anul acesta, orașul a început chiar extinderea rețelei de termoficare.

”Dacă în multe orașe din România sistemele de termoficare au fost distruse, închise sau abandonate, noi am făcut extinderea sistemului în această vară, cu aproape 4 km, spre sudul orașului, spre cartierul Bucium. Încercăm în această toamnă să ne ridicăm și spre nord, pe Copou, până aproape de Grădina Copou, să ducem o magistrală acolo, într-un program pe care îl derulăm cu Ministerul Dezvoltării. Este ultima parte din programul Căldură și Confort și a urmărit extinderea rețelelor de termoficare, până în cartierul Bucium și Copou. Lucrările la rețeaua din cartierul Bucium s-au finalizat, suntem acum cu lucrările în curtea spitalului de Psihiatrie să-l racordăm, este cât un orășel. Iar la Copou suntem în derulare, am semnat contractul și urmează să începem lucrările. Pentru etapa de extindere a fost în jur de 4 milioane de euro”, a explicat Chirica.

Lucrările de modernizare a rețelei continuă, tot pe bani europeni.

”Avem un proiect foarte important pe care-l derulează Transgaz, aducerea magistralei de gaz până la poarta CET-ului din Holboca, face parte din planul de modernizare al Transgaz pe zona Moldovei și deja au terminat studiul de fezabilitate, au dat drumul la proiectul tehnic și asta înseamnă că în maxim 3 ani trebuie să avem rețeaua de gaze naturale de medie presiune acolo, ceea ce ne va da drumul la un proiect pe care l-am depus și pe PNRR, transformarea CET-ului de acolo de pe cărbune pe gaz. Este obligatoriu să facem asta în 3, maxim 4 ani de zile. Valoarea estimată este de 96 milioane de euro. Al doilea proiect este etapa 3 din POIM, pentru care noi am și terminat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic și așteptăm să aplicăm pe fonduri europene pentru a putea finaliza modernizarea sistemului de termoficare”, a mai explicat primarul.

Numărul de abonați a rămas la nivelul populației aproape constant din 2014 până în prezent, spune edilul. ”Am avut și rebranșări, dar este foarte important că am reușit să legăm aproape întreaga rețea școlară la sistem, cu excepția zonelor unde nu există rețea. Avem aproape toate spitalele din Iași, adică 12 din 14 legate la rețea și foarte important, s-au legat hoteluri, Hotelul Unirea, Moldova, complexul comercial din zona industrială. A venit și consumatorul privat în sistem. Noi nu avem avarii mari, nu am avut nicio oră închisă termoficarea, să dea Dumnezeu să nu se întâmple nici de acum înainte”, a mai spus primarul.

La Iași, prețul gigacaloriei este 385 lei cu TVA. Subvenția este 140 lei, iar 245 lei plătește populația.

Botoșani: toată rețeaua primară este modernizată


La Botoșani, rețeaua primară este modernizată în proporție de 100%, iar cea secundară 50%, potrivit datelor furnizate de primarul orașului, Cosmin Andrei. Și CET-ul este modernizat în întregime. Investițiile au fost făcute din fonduri europene.

”În Botoșani avem vreo 50 km traseu de rețele de termoficare primare, cu 37 puncte termice. Rețeaua primară este modernizată 100%, rețeaua secundară circa 70%. Reabilitarea a început prin programul ”Termoficare 2006-2015 Căldură și confort”, de unde am accesat 23 milioane euro din bugetul de stat - Ministerul Dezvoltării. Apoi am accesat fonduri europene. În 2012 s-a finalizat proiectul la sursă prin POS MEDIU. Valoarea proiectului pe POS MEDIU a fost de 36,5 mil euro. Din suma asta s-au achiziționat cele 2 module de cogenerare, 2 caf-uri, s-a continuat reabilitarea rețelei primare ( de la 80% la 100%) , iar a rețelei secundare de la 30 la 70%, și reabilitarea a 36 puncte termice din 37”, a explicat edilul pentru HotNews.ro.

După primele investiții au început să scadă și pierderile și subvenția. Dacă în 2005 acestea erau de 120.000 gcal, în 2010 s-au redus la 50.000 gcal.

”Că efect, subvenția a scăzut de la 18,8 milioane lei(înainte de reabilitare) la 11,6 milioane după. Numărul salariaților a scăzut de la 226 la 172. Prețul pe gcal, în 2011, când s-a înființat Modern Calor, era 491 lei, din care 183 lei preț facturare și 308 lei subvenție, iar acum, după 10 ani, preț total 403 lei din care 200 lei preț facturare și 203 lei subvenție”, a explicat primarul.

Acum orașul accesează fonduri europene pentru extinderea rețelei.


”Lucrări de extindere mai însemnate sunt prinse acum pe POIM. Până acum au fost doar extinderi de mică anvergură (stadionul municipal, centrul medical de la stadion). Acum sunt prevăzute extinderi însemnate, de la Centrul de transfuzii până la teatru, de la AJOFM la spitalul de copii și mai jos, la Polivalentă, de la Laurian la Economic, clădirea Direcției Muncii, Cantină de ajutor social, creșă municipală, maternitatea, DGASPC, grădinița de lângă, Liceul de artă, Școala 16. Proiectul are o valoare de aproape 9 milioane euro și este în etapă de pre-contractare. Au fost depășite stadiile de verificare a eligibilității și admisibilității și, respectiv, de verificare tehnică”, a mai explicat primarul.

Instituția nu are o situație clară pe debranșări.

”Debranșările sunt într-o dinamică. Nu se poate trage o concluzie clară că a scăzut ritmul lor după realizarea investițiilor. Debranșarea nu este permisă în sezonul rece. Cadrul legal este constituit din legea 325 din 2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică și Legea 51 din 2006 privind serviciile publice. Avantajele sistemului centralizat se circumscriu randamentelor mai ridicate de ardere a combustibililor și din punct de vedere al efectelor asupra mediului. Numai că CET-urile nu prea sunt ajutate. Dimpotrivă, ele plătesc 60 euro pentru tona de CO2, în timp ce pentru centralele de apartament nu se plătește această taxă, deși ele poluează mai mult”, a mai explicat primarul Cosmin Andrei.

Clujul abia acum accesează bani europeni


Cluj-Napoca este în față pe foarte multe paliere de dezvoltare, însă în ceea ce privește modernizarea rețelei de termoficare a rămas în urmă. Orașul a investit circa 60 milioane de lei în rețea, bani de la bugetul local și abia acum aplică pentru a accesa fonduri europene.

”Mi-e greu să vă spun cât la sută din rețea am modernizat. Dar pot să vă spun că din anul 2006 până în prezent peste 60 de milioane lei au fost investiți fie în modernizarea cazanelor, fie a rețelei de transport. Banii au fost de la bugetul local. Fonduri europene nu am accesat. Urmează. Suntem în faza de elaborare a strategiei, e pusă în dezbatere publică, este un pas normal ca să putem accesa fonduri europene. Noi avem o strategie făcută în 2008, dar trebuie actualizată. Vrem să atragem sute de milioane de euro din bani europeni. În acest moment nu pot să vă spun care sunt valorile, pentru că se lucrează la strategie, urmând ca după finalizarea documentului să avem și sumele pe care dorim să le atragem. Sunt mai multe programe pe care le putem accesa, unele sunt cu finanțare de 100%, altele 98% sau 85%, în funcție de axa pe care o accesează fiecare companie de termoficare”, a declarat pentru HotNews.ro viceprimarul orașului, Dan Tarcea.

Acesta spune că orice investiție în sistem se vede.

”Se vede foarte clar că orice investiție în această componentă de termoficare reduce pierderile. La noi, pierderile sunt undeva la 25-30%. Au fost făcute investiții în cazane, în optimizare, fiindcă mulți cetățeni s-au deconectat de la rețea și și-au pus centrale de apartament. Unde au fost făcute investiții în optimizare, pierderile sunt mai mici. Dar avem zone unde, de exemplu, într-un singur bloc, mai avem un singur apartament racordat la rețea și avem obligația legală să-i furnizăm energie termică. Noi prin strategie ne propunem să folosim soluții noi, adică să nu folosim în totalitate gazul, să putem să generăm și curent electric. Există un proiect și la nivelul termoficării, în care să avem pe o suprafață de 5000 mp panouri fotovoltaice. Cu siguranță că după ce vom face investițiile majore, cele pe fonduri europene, lucrurile vor sta diferit și atunci vom putea calcula cu exactitate, că una este să investești 60 de milioane de lei și una este să investești 60-100 de milioane de euro”, a explicat Tarcea.

Prețul gigacaloriei la Cluj-Napoca este la 450 lei, dintre care 213 lei este subvenția asigurată de Primăria Cluj-Napoca, undeva la 40%.

Nu mai sunt așa de mulți proprietari de apartamente care doresc să se debranșeze, așa cum a fost în perioada 2006-2010, s-a oprit puțin, avem 21.000 de apartamente conectate la rețeaua de termoficare. Rețeaua de termoficare merge mai departe și-și caută clienți, creșe, grădinițe, agenți economici, astfel încât să suplinească aceste deconectări și sunt anumite zone din oraș în care oamenii plătesc același preț ca și la o centrală termică de apartament și nu există riscul defectării în perioada de iarnă. Nu sunt probleme ca blocurile să rămână pe perioada de iarnă fără apă caldă și căldură. Poate am avut o dată în 16 ani o problemă, s-a spart o conductă mare în urma unor lucrări și au fost 3 zile fără apă caldă, dar în rest lucrurile sunt sub control. Avariile sunt nesemnificative în raport cu numărul de km de rețea, iar când apar, sunt chestiuni punctuale, nu sunt avare majore, astfel încât să scadă calitatea serviciilor prestate.

București: doar puțin peste 10% din rețea este modernizată


În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt colosale, undeva la 2.200.000 l/h în 2020.

Potrivit informațiilor făcute publice de compania Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară.

Într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii septembrie, Nicușor Dan declara că în 2021 au fost modernizați 15 km de rețea primară.

Reabilitarea celor 210 kilometri de rețea primară cu fonduri europene - 1,6 miliarde lei - și a altor 40 de kilometri din banii Primăriei Capitalei - 150 milioane lei plus TVA -, lucrări care vor îmbunătăți considerabil calitatea serviciului, nu a început încă. Pentru cei 40 de kilometri licitațiile pentru desemnarea constructorului sunt în desfășurare, iar pentru cei 2100 de kilometri ce urmează să fie reabilitați cu bani europeni, licitațiile nici nu au fost lansate.

În sistemul de termoficare s-au înregistrat, în primele șase luni ale anului 2021, 836 de avarii pe circuitul primar și alte 844 de avarii pe circuitul secundar. În ceea ce privește cantitatea de apă de adaos, adică pierderile din rețea, care a fost cumpărată în primul semestru din anul 2021, aceasta este de 9.422.357 mc.

În prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. Pentru 2021 subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste 1 miliard lei.

Instalaţiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea Termoenergetica, se compun din:

 • 46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
 • rețelele termice primare - 987,34 km;
 • puncte termice și module termice - 1.012 buc.;
 • rețele termice secundare - 2.964,64 km.

De sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei beneficiază circa 1.200.000 de locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 de apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.

Un raport aprobat de Consiliul General al Municipiului București în 2018 arată starea extrem de proastă în care se află sistemul centralizat de termoficare la vremea respectivă, iar de atunci lucrurile s-au înrăutățit:

din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani, și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;
din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire), 48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22% o vechime mai mică de 10 ani.

Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai preciza documentul.

În perioada septembrie 2019-septembrie 2020, pierderile din rețeaua de termoficare aproape s-au dublat, circa 2,2 milioane de litri/oră de apă fierbinte ajungând în pământ, se arată într-un comunicat de presă transmis în septembrie 2020 de ELCEN, producătorul de energie termică din Capitală.

Situația pierderilor din rețeaua de termoficare era următoarea în septembrie 2020, potrivit ELCEN:

 • 2016: 800.000 l/h
 • 2019: 1.200.000 l/h
 • 2020: 2.200.000 l/h


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18489 vizualizari

 • -30 (42 voturi)    
  da (Marţi, 26 octombrie 2021, 11:26)

  Hexadanus [utilizator]

  bine ca sunt cei din bucuresti campioni la vaccinare.
  si la incidenta.
  • +3 (9 voturi)    
   Dan Tarcea: (Marţi, 26 octombrie 2021, 16:28)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Hexadanus

   "Noi prin strategie ne propunem să folosim soluții noi, adică să nu folosim în totalitate gazul, să putem să generăm și curent electric. Există un proiect și la nivelul termoficării, în care să avem pe o suprafață de 5000 mp panouri fotovoltaice"
   1 Se exprima ca un analfabet! "...nu folosim gazul in totalitate..." Adica nu il ardem complet? Ii dam drumu la o parte pe horn?
   2 Ce legatura au panourile foto-voltaice cu termoficarea? Te pomenesti ca vor sa foloseasca panouri solare (momentan ineficiente si foarte fragile, care mai mult polueaza prin faptul ca trebuiesc scoase relativ repede din uz si nu pot fi reciclate) sa produca electricitate folosita apoi de locatari cu aeroterme? Dupa ce ca ar pune sub stres reteaua electrica, e o ideie stupida, pentru ca ai nevoie de caldura cand lumina soarelui este cea mai putin intensa! Adica in zilele scurte de iarna si mai ales in noptile lungi si reci din acelasi anotimp!
   3 Practic nu spune nimic in mod concret! Spune doar ca au cheltuit 60 milioane de lei, dar asta poate sa insemne ca au reabilitat doar 2 km de conducta... din cate stim noi... e posibil, atata timp cat nu spune cat au reabilitat!
   4 Cea mai laudata administratie din tara (Cluj vezi Doamne) au stat cu mainile in san si nu au atras fonduri europene! Nici macar in alte arii... Sunt suficiente date in presa care arata asta... Iar o parte din fondurile UE care totusi au fost atrase, au fost decontari pt lucrari deja facute, cum ar fi renovarea pietei Unirii (Matei Corvin), pt ca, nu-i asa... mai usor TE INTELEGI cu niste firme prietene care sa faca lucrari din fondurile primariei, unde noi dam, noi "controlam" si pentru care nu se cer tot felul de acte care sa asigure ca banul este cheltuit corect si lucrarea este de calitate!
   5 Clujul mereu cauta senzationalismul, "practici inovatoare", dar au doar 21.000 de apartamente bransate la termoficare vs 562000 in B! E si normal sa nu ajunga in presa eventualele avarii de la cj la asa putini clienti!
 • -40 (60 voturi)    
  Nicusor Dan (Marţi, 26 octombrie 2021, 11:32)

  Unforgiven [utilizator]

  Se va situa cu modernizarea retelei de termoficare la cel mult 15-20% din ce a modernizat Firea.

  USR+PNL si-au dovedit incapacitatea de lucru, prostia si incompetenta, asa cum bucurestenii au votat raul mai mare, nu pe cel mai mic.

  Totul e in paragina, iar pe rezisti ii doare in cur si stau acasa, de unde privesc cum tara este batjocorita de inaltii lor oficiali de dreapta!
  • +21 (35 voturi)    
   Firea nu a modernizat absolut nimic (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:08)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   0km ba mai mult in anul cu alegerile nu a vrut sa se faca nici lucrarile de mentenanta in vederea pregatirii iernii (ce se fac prin sistarea apei calda in timpul verii) ca sa nu piarda electoral -> principalul motiv pentru care au fost atatea avarii iarna trecuta. In schimb la toate televiziunile rulau obsesiv toata ziua clipuri cu marile realizari ale primariei. Clipuri difuzate desigur "gratis" de televiziuni.
   • +3 (7 voturi)    
    Și bani a avut destui (Marţi, 26 octombrie 2021, 17:50)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    Dar a preferat să-i dea Marelui Alb pentru Siloz.
    • -1 (1 vot)    
     300.000.000 milioane EURO (Miercuri, 27 octombrie 2021, 18:57)

     rov [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

     A cheltuit fiREA pentru paranghelii, concerte, firme municipale, panselute si donatii.

     Jumatate din reteua de termoficare era gata daca scorpia facea ce trebuie.
   • +1 (3 voturi)    
    bingo... sa suporte votul pentru Firea... (Marţi, 26 octombrie 2021, 17:56)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui yyyxxx1981

    bingo... sa suporte votul pentru Firea... Prosti au fost cand au votat, acum sa suporte.
  • +16 (28 voturi)    
   Cât exact a modernizat Firea? (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:17)

   bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   Zero vrei să zici? în afară de ouă şi iepuraşi a mai făcut ceva prin bucureşti? A da, a dat nişte contracte babane lui Pandele, a aprobat nişte blocuri în spaţii verzi şi zone istorice, şi a luat nişte ciurucuri de autobuze la preţ de Mercedes.
   • -13 (21 voturi)    
    Vreau sa zic (Marţi, 26 octombrie 2021, 13:56)

    Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui bumble-bee

    Cel mai bine te informezi inainte sa vorbesti sau nu te mai informezi pe linie de partid, ca sa nu dezinformezi, adica poti inchide linia de comunicare cu partidul comunist USR.
    Nicusor Dan care i-a prostit pe toti a declarat ca Firea a modernizat doar 680 m de retea de termoficare, realitatea fiind insa aceasta:

    "Potrivit informațiilor furnizate de Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare. În plus, municipalitatea a reușit să depună cererea de finanțare pentru accesarea a peste 170 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de termoficare - 200 km de rețea. Rămâne de văzut dacă va primi bani."

    https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-24040127-4-ani-gabriela-firea-primaria-capitalei-nicio-revolutie-trafic-orasul-din-mai-poluat-doar-cativa-piste-pentru-biciclete-facut-primarul-peste-4-miliarde-euro.htm
    • +2 (12 voturi)    
     Raspuns! (Marţi, 26 octombrie 2021, 14:25)

     john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     Ma obosesc sa raspund la postacimile tale cu un indemn: Da matale fuguta repede la Moscova sau la Kim mai stiu eu care si lasa-ne pe noi aici in durerea noastra!
     • -1 (7 voturi)    
      cand unul zice ca esti prost (Marţi, 26 octombrie 2021, 16:36)

      AES [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

      il "trimiti" la Moscova. Dar tu tot prost ramai. :)))
    • -4 (6 voturi)    
     Scrie si mai sus (Marţi, 26 octombrie 2021, 14:32)

     Crop [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     2964 km retea secundara.
     987 km retea primara.

     Firea cu 4 milarde de euro a reusit doar 200 km, cica.
     Cost total pentru toata reteaua e de 1.4 miliarde.

     Restu' de bani s-au 'scurs'.

     Total km 3951. Cam din Bucuresti pana in Germania la granita cu Olanda si retur. Primara ate conducte uriase si secundara mai micute.

     E linie partid oare? Nicusor macar se misca in directia asta cu toate bombele lasate in buget si functionari publici inamovibili plus propaganda agresiva usereplusere. La categoria propaganads pot aminti faza cu Voiculescu cand se vedea vice promar dar habar n-avea ca doar Consiliu general voteaza viceprimarul deci nu primarul. Ma rog..adta pe langa Clotilda care visa sa refaca Cismigiul dar sectorul 1 are alte mari probleme.
    • +2 (8 voturi)    
     ha-ha-ha, si marmota ce facea?! (Marţi, 26 octombrie 2021, 15:01)

     Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     "Potrivit informațiilor furnizate de Termoenergetica”
    • +1 (3 voturi)    
     Continuarea: (Marţi, 26 octombrie 2021, 16:37)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     Da de ce te-ai oprit cu citarea acolo maica? Ia sa vedem si ce scria in continuare:
     "...din care doar puțin peste 30 km de rețea primară."
     In plus, nu este specificat in mandatul cui! Poate e vorba de mandatul directorului!
    • -1 (3 voturi)    
     Am fost indulgent (Marţi, 26 octombrie 2021, 19:10)

     Unforgiven [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     Cand am spus ca Nicusor Dan se va situa cu modernizarea la cel mult 15-20%, pentru ca cel mai sigur va fi pe la 10%.

     Din acelasi articol:
     "Termoficare

     Din 2016 până în prezent s-au modernizat 245 km de rețea, dintre care 52 km din rețeaua primară, 193 km din rețeaua secundară. Zilele trecute am depus în data de 5 iunie aplicația de finanțare prin POIM “Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București”. Astfel vom avea la dispoziție aproximativ 278 de milioane de euro (cheltuieli nerambursabile), pentru reabilitarea a aproximativ 200 km de conductă de traseu primar de transport a energiei termice din Municipiul București.

     Cartierele Ghidigeni, Olteniței, Cheile Turzii și Henri Coandă beneficiază de apă potabilă de calitate și de servicii de canalizare, finanțate din fonduri europene. Proiectul are o valoare totală de 69.272.181 euro, din care fonduri nerambursabile 39.774.995 euro și beneficiază de finanțare europeană prin POIM 2014-2020, obținută în decembrie 2019.

     Prin programele sociale derulate în premieră de Primăria Capitalei peste 140.000 de bucureşteni au beneficiat de stimulente financiare în valoare de 220 milioane de euro, acordate de Primăria Capitalei prin Direcţia de Asistenţă Socială. Aceste stimulente se acordă și anul acesta."

     Nicusor Dan nu face absolut nimic, dar activistii de partid continua s-o frece pe linie de partid cu cat de frumos e Nicusor Dan cu minciunile lui USR-isto-PNL-iste.

     USR+PNL = aceeasi mizerie!
    • +1 (1 vot)    
     200 km (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:03)

     yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

     Nu s-au facut in 30 de ani, ar fi trebuit sapat tot bucurestiul. Tu ai vazu vreo lucrare de termoficare pe vremea lui Fierea oriunde?
  • -9 (29 voturi)    
   "A doua zi cand ajung primar, o sa fie apa calda!" (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:57)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   In timpul campaniei electorale pentru primaria Bucuresti erau peste tot imagini cu "Imagineaza-ti ziua de luni, 28. A castigat Nicusor Dan. Vei putea sa faci dus" sau "Va fi apa calda. Nici nou nu ne vine sa credem ca e nevoie sa va promitem asa ceva!"
   In realitate, este fix ca inainte....
   • -4 (10 voturi)    
    Nu, nu e "fix ca inainte" (Marţi, 26 octombrie 2021, 15:25)

    Sympa [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Nu, nu e "fix ca inainte".
    Inainte aveai "gripa Firea", acum ai "Covidul Pungusor Ban".
    OMS zice ca nu-s egale!
  • +9 (23 voturi)    
   30 km din reteaua primara in Bucuresti (Marţi, 26 octombrie 2021, 13:37)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Unforgiven

   15 km au fost facuti in mandatul lui Nicusor. Deci 30 de ani a durat ca altii sa faca 15 km, cam 0.5 pe an.

   Ai dreptate. Mai are Nicusor pana sa ajunga precum Firea. Diferenta dintre ei e ca si cand ai pune o Toyota langa o caruta, Nicusor fiind Toyota, iar Firea e vaca ce trage caruta. Nici macar caruta nu e.
 • +22 (38 voturi)    
  "bucureştenii plătesc 164 de lei" (Marţi, 26 octombrie 2021, 11:35)

  pehash [utilizator]

  Oradea - 284 lei
  Iasi - 245 lei
  Cluj - 237 lei
  Botosani - 200 lei

  Cele mai mari pierderi si cea mai mare subventie in orasul cu cele mai mari venituri/locuitor.
  • +4 (6 voturi)    
   250 lei din 1.043 la CT (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:12)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Subventii potop din ”buzunarul” lui Moș Teacă.
   https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/administratie-locala/sedinta-clm-constanta-nu-creste-pretul-gigacaloriei-759621.html
  • -5 (31 voturi)    
   Bucurestenii NU sunt in stare sa plateasca (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:26)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   desi se lauda zilnic ca ei dau 25% din bugetul Romaniei sarakii astia nu sunt in stare sa plateasca NIMIC

   - STB e platit de toti romanii doar pt bucuresteni

   - metrorex 70% din buget subventionat de TOTI romanii

   - Apa calda si caldura subventionata de TOTi romanii pt bucuresteni.
  • +8 (26 voturi)    
   Pai la ce servicii primesc... (Marţi, 26 octombrie 2021, 13:06)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   ... pretul e relativ mare. Tu cat ai da pentru 18 grade in casa, apa calda cand nu e avarie, etc?

   Acum, lasand gluma la o parte, faptul ca Bucurestiul e singurul oras din Romania care nu a fost capabil sa isi asigure niste banale servicii de termoficare, e de-a dreptul penibil. Dupa stiincta mea asemenea probleme nu exista nici in Vaslui, nici in Teleorman, nici in alte regiuni de zeci de ori mai sarace si care nu primesc anual sute de milioane de euro de la bugetul de stat.

   Si, din pacate, asta arata si care e calitatea medie a votantului bucurestean. Desi suna jenant, pana la urma bucurestenii au votat primari gen Firea, Piedone, Mutu, sau alte personaje din astea desprinse din filme cu prosti.
   • 0 (2 voturi)    
    Lasa ca s-a gasit solutia! (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:52)

    Rdu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    la pierderi de 2200000l/h se vor pune obligatoriu repartitoare de caldura. Adica se va asigura profitul celor care importa astfel de dispozitive si a celor care citesc, interpreteaza ,calculeaza, frigul din case.
    Daca inregistreaza consumul de energie de ce mai e nevoie de competenti care sa citeasca, interpreteze si calculeze? Pt ca de fapt tot o repartizare conventionala se face ! Dar de data aceasta pe bani multi de catre unii care prin lege in statul care implementeaza in ritm alert "piata libera" trebuie sa obtina profituri! Daca la intrarea in bloc exista un dispozitiv care cu adevarat masoara energia consumata si membrii asociatiei sunt multmiti de repartizarea pe care o face administratia blocului de ce sunt obligati sa cumpere repartitoare ( care posibil sa fie necesar a fi schimbate destul de des) si sa si plateasca lunar o firma specializata pt repartizarea ( subliniez TOT CONVENTIONALA! )a consumului?
    • 0 (0 voturi)    
     In toata Europa, absolut toata, chiar si in RUSIA (Miercuri, 27 octombrie 2021, 19:01)

     rov [utilizator] i-a raspuns lui Rdu

     REPARTITOARELE sunt bune si reprezinta singura solutie de calcul pentru distributia verticala.

     De ce nu sunt bune in DOAR IN ROMANIA?

     Tot blocul European a terminat contorizarea, in Romania se filozofeaza...
     • 0 (0 voturi)    
      Pentru (Joi, 28 octombrie 2021, 11:53)

      Rdu [utilizator] i-a raspuns lui rov

      ca punem din nou caruta inaitea boilor ! (ca si cu" liberalizarea" pretului la energie!)Daca tot nu pot sa-mi reglez temperatura in apartament la o temperatura suportabila 18-21 grade (cat e acum prin apartamente?) de ce sa platesc in plus? Oricum consumul e contorizat la intrarea in bloc, toit incearca sa obtina tot ce se poate si nu cred ca ajung la 15 grade, si atunci plateste in plus aprox 50 lei pe luna pt repartitoare! Mai bine platesc 50 plus si se reabiliteaza infrastructura, nu mai sunt pierderile acelea imense si apoi da, cand fiecare poate sa-si regleze temperatura ,poate exista o diferentiere si functie de temperatura.
  • -1 (9 voturi)    
   asa-i (Marţi, 26 octombrie 2021, 13:08)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   dar cand tragi linie totul se regleaza: cat dai atata face :)
   • -1 (7 voturi)    
    va furati singuri caciula.. (Marţi, 26 octombrie 2021, 15:51)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    cand tragi linie, subventia aia de unde vine?.. si cate s-ar putea face cu banii aia daca nu ar fi irositi pe subventii si pierderi de apa?
    sunt o gramada prin Bucuresti care au venituri de 2-3000 de euro pe luna si primesc aceeasi subventie ca pensionari care traiesc cu 200 de euro pe luna.
  • +3 (7 voturi)    
   Platesc din banii lor! (Marţi, 26 octombrie 2021, 14:26)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Nu platesc din banii tai, platesc din bugetul primariei lor!
  • +4 (6 voturi)    
   Apa calda... (Marţi, 26 octombrie 2021, 16:45)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Ai redescoperit apa calda!
   Pai de aia sunt subventii! Pentru ca sunt pierderi! Si tariful este mic pt ca si serviciul furnizat este sub-optim! La Botosani si cu o retea modernizata 100% magistrale si 70% distributie, plus ceturile, tot au subventie mai mare de 50%!
   Iar la Cj e mai bine ca toata lumea a fugit de termoficare si zace poluarea printre blocuri, in loc sa fie ridicata pe hornurile ceturilor la un nivel unde sa o ia vantul?
  • +1 (1 vot)    
   Pehash (Marţi, 26 octombrie 2021, 19:52)

   Costi888 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Pai si 164 de lei mi se par multi avand in vedere ca nu e cald in casa. Daca te gandesti mai bine bucurestenii platesc cel mai mult daca faci un raport caldura/cost.
 • -17 (37 voturi)    
  Alte orașe (Marţi, 26 octombrie 2021, 11:43)

  Lovercraft [utilizator]

  nu îl au pe Nicușor Dan...
  • +13 (19 voturi)    
   Pentru că până acu un an (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:19)

   bumble-bee [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

   aveam super reţea de termoficare nu? Au avut Bucureştenii 12 ani primar garantat PSD + PNL, ce au păzit? De ce nu a modernizat Oprescu? sau Firea? De ce au pus ceasuri poleite şi iepuri gigantici prin oraş în timp ce Bucureştenii se spălau cu apă rece?
  • +6 (10 voturi)    
   nici pe cei 15 primari anteriori ai psd-ului (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:23)

   qwerasdf [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

   fsn-ului...
  • +18 (28 voturi)    
   Domnu'postacescu (Marţi, 26 octombrie 2021, 13:10)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

   Daca citesti si articolul, nu doar titlul si pozele, poti vedea ca in orasele mentionate investitiile au inceput in 2013 sau chiar in 2006 (in cazul Iasi-ului). Nu Nicusor dan a cheltuit bugetul pe sute de milioane de euro donate la Catedrala Neamului, nu Nicusor dan a impanzit orasul cu iepurasi de ghips. Ci stapana lu' matale, duamna Gabi.
   • -17 (23 voturi)    
    Normal, greaua moștenire (Marţi, 26 octombrie 2021, 13:13)

    Lovercraft [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Știu placa deja...
    • +12 (18 voturi)    
     Asha e cand nu pricepi nimic (Marţi, 26 octombrie 2021, 13:24)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

     In votezi pe Gigel sef si de maine ai pretentia ca toate sa mearga struna. Degeaba iti explica ala ca niste proiecte cu bani europeni au nevoie de niste proceduri si etape care dureaza... Si atunci preferi sa votezi cu cine ofera ceva, orice, maine. Si uite asha, cel mai bigat oras din tara a ajuns sa nu fie in stare sa-si asugure nici macar servicii de termoficare, servicii care-s functionale pana si in Vaslui sau Teleorman. Pana la urma in democratie calitatea votantului determina calitatea vietii.
     • +1 (1 vot)    
      Gigelu' (Miercuri, 27 octombrie 2021, 11:44)

      atc [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      N-ai inteles sau doar te faci?Taman Gigel a avut pretentia ca de-a doua zi vom avea apa calda! Pai, se poate sa nu-l crezi pe Gigelul "Salvator de Bucuresti" mai an?
    • +4 (10 voturi)    
     Nu stiu ce placa stii dar clar (Marţi, 26 octombrie 2021, 13:28)

     vladionvladion [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

     nu e aia buna
    • +3 (5 voturi)    
     Cand esti impotriva USR (Marţi, 26 octombrie 2021, 14:47)

     , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

     e greu sa accepti o opinie de bun simt si echilibrata. Nu/mi place Nicusor Dan, il blamez pentru multe dar... am dreptate integral?
     Firea si restul de "puleti" din poporul pesede au jefuit si au cheltuit in prostie. Nu are sens sa aduc aminte, ce...
     Asta, Nicusor, putea sa faca mai mult dar cand gaura este abisala, e greu sa pui in loc 30 de ani de jaf pesedist si penelist. Ii reprosez ca a renuntat la USR si a "cotit-o" spre penele.
     Poate isi da seama.
     Ii reprosez ca nu comunica nimic.
     Face, e adevarat putin, dar fata de nimucul pesede, e ceva.
     Asa ca daca ai bun simt, taci si rosesti.
     E greu de crezut avand in vedere faptul ca pesedist bine crecut, politicos.... n u exista!
     Ramane doar sa taci. Nici asta nu e posibil, nesimtirea este mare!
 • -3 (7 voturi)    
  Foarte bine (Marţi, 26 octombrie 2021, 11:54)

  Ionnut [utilizator]

  Dupa aproape o saptamana in care nu a fost nici ACC nici INC ieri intr-un final a fost bine de la ora 16 pana pe la 22 cand s-au oprit din nou.

  Multumim Plicusor Dan, ai facut mai mult rau decat cei care erau inaintea ta, ai promis sus si tare ca faci si dregi si din 54 de km promisi de tine ca ii vei moderniza ai facut doar 10, esti o jivina si un ipocrit ca restul. Ne-am saturat de voi pana peste cap, vrem o reforma totala peste tot. Lumea trebuie sa iasa in strada sa-si ceara drepturile pentru care multi au murit in 89'.
 • +4 (8 voturi)    
  ColdTerm (Marţi, 26 octombrie 2021, 11:59)

  Jolly Roger [utilizator]

  Da' ce, credeți că în Timișoara, așa, mai in vest, s-a auzit de apă caldă și căldură?
 • +3 (3 voturi)    
  neclarități (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:04)

  phane [utilizator]

  "Potrivit informațiilor făcute publice de compania Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară"

  Nu e precizat, e vorba de mandatul Firea presupun?

  De asemenea, mai jos "iar pentru cei 2100 de kilometri", bănuiesc că sunt 210 kilometri, cum e scris mai sus?
  • +1 (3 voturi)    
   Asha pare, dupa procente (Marţi, 26 octombrie 2021, 14:49)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui phane

   170 din 2900 km retea secundara si 30 din cei 987 km retea principala, suna a "realizare" marca "Duamna Gabi"
 • 0 (8 voturi)    
  mda (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:05)

  SoulSearcher [utilizator]

  pai bine bre.. da bucurestiul e bucuresti..

  chiar nu pricepeti ca de aici incepe smecheria si tot aici se termina hotia ? :DDD
 • +7 (17 voturi)    
  O noua zi cu un articol tendentios al Hotnews (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:06)

  Crop [utilizator]

  Iasi, Oradea si Botosani formeaza aproape 2 sectoare ale Bucurestiului. Nu stiu daca doamna Ivanov poate sa realizeze dimensiunea orasului si ce implica asta in administrare.

  Basca ca la Bucuresti vin toate scursurile tarii. Un exemplu e Mahler plecata de la Oradiea la Bucale ca sa faca 'ordine'. Ca ea sunt multi.

  Asadar administrarea acestor orase este usor in comparatie cu Bucuresti. In Bucuresti avem 2.4 milioane plus 1 milion in jur care lucreaza sau depind de oras.

  Bucuresti nu poate fi racheta daca e sugrumat de toate scursurile. Exemplu: schimbati capitala la cluj si o sa gie si mai jale decat e acolo.

  Alta chestiune: in zona titulescu sunt tevi din vremea lui Ferdinand. Schimbatul e dificil si Nicusor misca lucrurile dar rezultatele se vor vedea abia la anu'. Sa faci santiere peste tor e si nasol dar in fine.

  @pehash

  Orasul asta din ce colecteaza trimite 41% la bugetul de stat si cere doar 14% inapoi pe langa Oradea si iasi care cer mai mult. Asadar subventia este sustinuta ca are de unde spre deosebire de Oradea care nu are de unde.

  P.S Anul asta creste pretul dar e okey ca se trece cu vederea.
  • +4 (8 voturi)    
   Esti totalmente pe langa subiect, stimabile (Marţi, 26 octombrie 2021, 15:01)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Crop

   In lumea asta in care traim sunt orase muuuuult mai mari decat Bucurestiul, si n-am auzit de vre-unul din ele sa aiba probleme cu asigurarea serviciilor de baza, cum ar fi apa calda si incalzirea.

   Nu are importanta cate sectoare formeaza cele 3 orase. Bucurestiul are, proportional, buget mai mare per locuitor decat toate cele 3. Si daca citeai articolul, vedeai ca in Botosani reabiliarea a inceput in 2005, in Iasi in 2006, iar in Sibiu in 2013. Daca incepea si Bucurestiul in 2010, acum avea macar 50% din infrastructura modernizata.

   Problema la Bucuresti, insa, e ca a votat, din 2008 pana acum, in ordine, urmatorii primari: Sorin Oprescu, Sorin Oprescu, Duamna PandeleFirea. Daca macar jumatate din banii domati la catedrala sau cheltuiti aurea pe iepurasi, luminite si alte tzatzisme doar in ultimii 2-3 ani, erau redirectionati pentru termoficare, situatia era altfel acum.

   Asha, oricat suna de rau pentru mandria ta de bucrestean, cel putin dupa cunostinta mea Bucurestiul e singurul oras din Romania care nu e in stare sa ofere servicii de baza, precum termoficarea. Ceea ce e accesibil pana si la Vaslui sau Teleorman, la Bucuresti e problematic. Desi bugetul per locuitor e de zeci de ori mai mare.
  • -1 (5 voturi)    
   Ce scop are subventia? (Marţi, 26 octombrie 2021, 16:03)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Crop

   De ce nu subventioneaza primaria si facturile la curent electric sau bonurile de la supermarket?..

   Inteleg sa ajuti cazurile sociale, dar sa-i subventionezi 60-70% din gigacalorie unuia care sta la 5 camere in Floreasca si castiga 5000 de euro pe luna (caz real) mi se pare aberant. Similar si la metrou.

   Bucurestiul are o contributie mai mare la bugetul de stat pentru ca toate companiile mari au sediile aici. Altfel, bugetul primariei ar trebui sa se compuna in principal din taxele locale.
  • 0 (0 voturi)    
   eroare (Duminică, 31 octombrie 2021, 9:58)

   nadgob1 [utilizator] i-a raspuns lui Crop

   nu stiu zau de unde iti iei informatiile da esti eronat rau....Iasul singur cu 90 km patrati e mai mare decat orice sector al Bucurestiului unde sectorul 1 are 67 km patrati restul au sub 40 km.... iasi cu 388 000 de locuitori si peste 500 000 cu tot cu zona metropolitana e mult mai mare decat orice sector al Bucurestiului.....mai informeaza te....
 • +8 (16 voturi)    
  comparatia e deplasata (Marţi, 26 octombrie 2021, 12:14)

  mmmircea [utilizator]

  Oradea si Botosaniul nu fac impreuna cat Iasi-ul, care nu face nici o treime de Bucuresti.
  Articolulul e o oda adusa socialismului si cheltuirii irationale a banului public. Asa cum reiese clar din articol, acolo unde s-au ingropat sute de milioane de euro si s-a refacut peste 75% din infrastructura, primaria continua sa subventioneze pretul Gigacaloriei. E un sistem care nu a functionat niciodata, o risipa enorma de resurse.

  Da-ti-le oamenilor 1000 de euro subventie de apartament sa-si cumpere centrale si incetati acest circ prost. N-o sa reabilitati niciodata reteaua din Bucuresti, iar pana la primavara Termoenergetica va intra in insolventa, apoi in faliment.
  • +2 (4 voturi)    
   Bine zis (Marţi, 26 octombrie 2021, 14:23)

   NinjaCHE [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Nici eu n-am inteles cum apar preturile alea. Eu in CT platesc cu centrala la 3 camere 150-200 lei pe luna gazul la pret intreg. In orasele cu retea 'modernizata' s-ar plati 450-500 pentru ca la 3 camere trebe cam 2 gicacalorii pe luna. La asta se adauga si subventia dupa ce s-au investit sute de milioane de euro in modernizari. De ce e atat de ineficient un sistem centralizat modernizat?

   La CT e cam 1000 lei pretul intreg deci ar fi cam 2000 lei incalzirea si apa calda pe luna, cam de 10 ori mai scump decat la centrala de apartament. Si tot din banii locuitorilor se plateste fie direct fie prin subventie.

   Poate ar trebui gasite alte solutii.
 • +7 (7 voturi)    
  Cata vreme.. (Marţi, 26 octombrie 2021, 14:03)

  Ben-Zen [utilizator]

  reteaua de termoficare a Bucurestiului va avea 4000 km o sa tot facem analize.
 • -1 (3 voturi)    
  ??? (Marţi, 26 octombrie 2021, 14:37)

  iuflo [utilizator]

  cum e posibil inca in mileniul 3 sa vorbim de termoficare pentru toti inadaptatii??? in orase, comune, sate, oamenii au centrala proprie pe gaz, lemne, si isi platesc cum pot!!! in bucuresti, cluj, oradea, iasi, timisoara, platesc toti pentru confortul unor lenesi care tot ei striga ca ne platesc din banii lor!!!!! si ne mai intrebam de datorii publice??? aceeasi oala sunt, cu parlamentarii, magistratii si asistatii social care asteapta banii ca sa-i fumeze sau bea!!!! ......iar spitalele cu dotari de la 1800 si scolile cu toaleta in fundul tarlalei.........
 • 0 (6 voturi)    
  Prostii si-au taiat retelele de termoficare (Marţi, 26 octombrie 2021, 15:09)

  Victtor [utilizator]

  Orasele serioase si-au pastrat sistemele de termoficare iar celelalte s-au grabit sa le transforme in fier vechi.
  Cei care au decis asta au dat dovada de o inteligenta deosebita si merita felicitati acum.
 • -2 (8 voturi)    
  sistemul centralizat = zero barat (Marţi, 26 octombrie 2021, 15:15)

  mos_teaca [utilizator]

  sunt multe orase in care a disparut sistemul centralizat.confortul unei centrale termice de apartament este de neegalat.investitiile in retele si puncte termice sunt doar o risipa inutila de bani.in timp toata lumea si va monta centrala de apartament
  • +1 (1 vot)    
   invidia... (Miercuri, 27 octombrie 2021, 18:56)

   Victtor [utilizator] i-a raspuns lui mos_teaca

   in localitatea ta de bastina nu exista sistem de termoficare.
 • +3 (7 voturi)    
  Cum iti asterni ....... (Marţi, 26 octombrie 2021, 15:58)

  cristian.l [utilizator]

  asa dormi ..... cand in sistem e plin de nepoate si nepotele care sug bugetul statului nu va putem ura, noi astia de la caldurica o iarna cu adevarat geroasa asa poate iesiti si vo in strada sa dati de pamant cu aceste scursuri politicianiste de care noi ne-am scarbit de-a dreptul.

  Cand veti intelege ca totul sta in mainile voastre ..... nu aveti atitudine inghetati de frig, va meritati soarta.

  Multi, multi bugetari si pumpicuristi in Bucuresti...
 • +2 (6 voturi)    
  daca vine frigu', (Marţi, 26 octombrie 2021, 16:57)

  guuuu [utilizator]

  sa mergem toti sa dormim in catedrala...
 • +3 (3 voturi)    
  19 mld mc pierdere ? (Marţi, 26 octombrie 2021, 17:21)

  all23 [utilizator]

  Pai daca atata apa se arunca, ma mir ca Bucurestiul nu e Venetia! Numai ca niste smecheri au gasit prostu' ( Mucushor) care crede prostia asta ! Cu cat ar cumpara ELCEN apa asta ca sa o "arunce " cu 1 leu /mc tot sunt 4 mld de euro aproape ! pe an Spun 1 leu , ca la Apa Nova e 7 lei/mc ..... Dar sa zicem ca e mai gratis apa la ei .... Diferenta fata de celelalte orase , este ca CET-urile sunt la municipalitate , iar in Bucuresti sunt la minister , care isi pune acolitii pe bani grei in functii de conducere ELCEN ......
 • +2 (2 voturi)    
  Conducte (Marţi, 26 octombrie 2021, 21:22)

  atc [utilizator]

  Pentru cei ce citesc macar articolul (si chiar inteleg ceva din el) si nu doar lozinci de doi bani:
  - se compara orase cu 318 km( Oradea), 222 km( Iasi) , cca.100km. (Botosani), cu 4000km (Bucuresti)?! Macar daca propagandistii ar realiza ce-nseamna sa sapi santuri, sa scoti si sa ingropi conducte in traficul din Buc. fata de cel din Botosani, Iasi sau Oradea! ( Si eu mi-am inlocuit cei 20 m. de conducta de apa din curte in cca. o luna, in lipsa traficului!)
  - in ultimii 10 ani de primari PSD in Buc. s-au inlocuit 755 km. de conducte , din care Firea- 245km / 4 ani.
  - In primul an de Nicusor Dan, s-au inlocuit 15 km. Cu cine sa comparam? Ca fazta de Firea, e de 4 ori mai putin!
  • 0 (0 voturi)    
   era sa iti dau negativ! (Miercuri, 27 octombrie 2021, 10:55)

   all23 [utilizator] i-a raspuns lui atc

   Faptul ca nu va face nimic sau aproape nimic este deja evident , fiindca directia este gresita . CET-urile fura de la Bucuresti . Primaria ar trebui sa le ia tot profitul din energie electrica , fiindca ei folosesc apa ce ramane calda dupa ce trec aburii prin turbine , si o vand de 2 ori , o data vand curentul ( la pretul pietei ) si inca o data catre Bucuresti- Termoenergetica. Nu avem nevoie de un asemenea sistem care are un randament de sub 30 % in acest moment . Cat este poluarea daca ei consuma triplu per gigacalorie fata de o centrala de apartament ? Cat este poluarea pentru intretinerea conductelor ( utilaje, santiere etc.?)
   • +1 (1 vot)    
    Conducte (Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:09)

    atc [utilizator] i-a raspuns lui all23

    Faptul ca termoficarea bucuresteana se-ndreapta spre un posibil faliment nu inseamna ca- pana atunci- primarii trebuie sa-si puna mainile pe piept. Adica, ar trebui sa faca maxim de inlocuiri / carpeli de conducte cat le permite bugetul si nu putinatatea mintii. Aceasta actiune n-ar trebui sa depinda de incapacitatea manageriala a primarului sau / si a guvernului finantator ( indiferent de provenienta fondurilor).
 • +1 (1 vot)    
  Bine (Marţi, 26 octombrie 2021, 22:20)

  ACP [utilizator]

  ca centralele de apartament polueaza mai mult decat un CET cu pierderi pe retea de la 20% in sus. Alte minciuni spuse de persoane interesate, CET-urile de la primarie fiind capusate masiv. In alta ordine de idei CET-urile nu pot asigura o temperatura constanta in locuite si nici caldura la cerere. Doar trecerea sistemului de termoficare pe orizontala ar putea rezolva problema. Cu apa calda iar e o situatie neplacuta pentru cine da drumul primul dimineata pentru ca va consuma apa rece si o va plati de calda. Plus discutii si certuri cu vecinii care vor sa inchida caldura la comun cat mai repede. Nu vrea nimeni sa mai depinda de stat in vreun fel si asta pe buna dreptate. Cazul de fata fiind evident.
 • 0 (0 voturi)    
  mda... (Miercuri, 27 octombrie 2021, 20:31)

  vangall [utilizator]

  stau la etajul 9, Cluj. Pina sa ajunga la mine apa calda din retea sa fac dus, trec 30 min. deci platesc 2mc apa in fiecare dimineata aiurea. Nimic de zis de presiune, e misto presiune. Dar am taiat toate tevile si am pus centrala. Termoficarea centralizata nu este o solutie deocamdata si nu va fi niciodata - sunt bani aruncati pe geam. Bun, daca majoreaza astia de 10 ori pretul certificatului de carbon, atunci, poate poate, gazul va fi mai scump vs. CT. Certificatul de carbon este insa o taxa, in lipsa acestei taxe gazul va fi mai ieftin oricind si la orice ora vs. alte surse de energie. Gazul nu are incorporata nici o subventie, este pret de piata libera si este mai ieftin..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by