​BILANȚ 6 luni cu Nicușor Dan la Primăria Capitalei / Unde este noul București

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 30 aprilie 2021, 11:23 Actualitate | Administratie Locala


Nicușor Dan
Foto: PMB
Primele 6 luni cu Nicușor Dan la Primăria Capitalei au fost liniștite, comparat cu mandatul fostului primar Gabriela Firea, poate prea liniștite pentru gustul celor care așteptau ca schimbarea să se producă imediat. Până acum, cele mai importante realizări ale primarului Nicușor Dan sunt semnarea contractului de finanțare pentru reabilitarea cu fonduri europene a 210 km de rețea principală de termoficare -1,6 miliarde lei, și începerea lucrărilor de reabilitare a 13 km de rețea principală cu bani de la bugetul local. O decizie importantă este și începerea procedurii de desființare a celor peste 20 de companii municipale înființate de Gabriela Firea. Importantă a fost și suspendarea pe 1 an a PUZ-urilor de Sector care betonau sute de hectare de spațiu verde și construirea de blocuri între case, demolării unor clădiri de patrimoniu - Icoanei 2-8, Dionisie Lupu 39 și Știrbei Vodă 132.

Din păcate însă marile proiecte de investiții sunt în continuare blocate, iar orașul nu arată mai bine, ci mai rău, bulevardele principale sunt pline de gropi, marile parcuri sunt în paragină, în Piața Universității avem buruieni, trotuarele sunt în continuare blocate de mașini, iar anul acesta Primăria nu a stropit deloc de țânțari, deși suntem aproape de 1 mai, iar tratamentele trebuiau începute de 1 lună. Aceste lucruri sunt cauzate în mare parte de datoriile colosale lăsate de fosta administrație, peste 2,5 miliarde lei, dar și desființarea companiiilor municipale, aproape toate serviciile publice fiind delegate către acestea, iar în loc nu a mai fost pus nimic cel puțin deocamdată. Nicușor Dan a declarat de mai multe ori că de la începutul mandatului își petrece o bună parte din zi analizând ce datorii să plătească mai întâi din cele 2,5 miliarde lei astfel încât primăria să nu se blocheze.

O altă problemă este sandalul cu USR-PLUS, care nu a votat la ultima ședință de Consiliu General bugetul propus de primar din cauza faptului că acesta ar fi umflat, iar veniturile majorate cu aproape 2 miliarde lei, dar și din cauza faptului că Nicușor Dan nu a delegat dreptul de semnătură viceprimarului USR-PLUS Horia Tomescu, ca acesta să poată demite directorii de la Administrația Spitalelor/spitalele din subordine și face angajări fără semnătura primarului. Astfel ajungem în mai cu toate proiectele de investiții blocate, iar dacă până pe 7 mai problema nu se rezolvă, Primăria nu va primi cotele defalcate din impozitul pe venit de la Guvern și poate intra în incapacitate de plată.
 • Cele mai importante realizări
- termoficare

La finalul anului 2020, primarul Nicușor Dan a semnat contractul de finanțare - în baza documentației lăsate de fosta administrație - pentru reabilitarea cu fonduri europene a 210 km de rețea principală de termoficare - în total 1,6 miliarde lei. Lucrările nu vor începe însă în 2021 deoarece trebuie făcute licitațiile pentru desemnarea constructorilor.

Pe 9 februarie, primarul Nicușor Dan anunța că Primăria Capitalei a început lucrările de modernizare a rețelei de termoficare programate pentru 2021, cu un segment de 13 km din Rahova. Acesta este unul dintre cele cinci tronsoane programate pentru 2021, care însumează 53 km, valoarea investiției fiind de 300 milioane lei, bani de la bugetul local.

În urmă cu câteva zile, Primăria Capitalei a scos la licitație și lucrările pentru reabilitarea a celor 40 de kilometri din rețeaua de termoficare, bucata promisă în 2021. Lucrările au o valoare totală estimată de 150 de milioane de lei + TVA, bani din fondurile Primăriei.

Totuși, va fi nevoie de cel puțin doi ani și reabilitarea a peste 200 de km de rețea ca să se vadă o imbunătățire în calitatea servicului oferit cetățenilor.

- suspendare PUZ-uri Sector

Pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6. Deși au fost contre între PNL și Nicușor Dan, primarul cerând suspendarea pe 2 ani, iar pe PNL pe 3 luni, după negocieri intense s-a ajuns la termenul de 1 an, agreat de ambele părți. Decicia este una foarte importantă pentru București, deoarece PUZ-urile de sector permiteau betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și construirea de blocuri între case, și dă timp administrației locale să facă puțină ordine în haosul urbanistic. Problema este însă doar pe jumătate rezolvată, deoarece trebuie pus un nou regulament de construire în loc, unul sustenabil și de bun-simț, iar acest lucru se poate face prin noul PUG.

- salvarea unor clădiri de patrimoniu de la demolare

Sunt impresionante, cel puțin pentru iubitorii patrimoniului bucureștean, imaginile în care primarul Nicușor Dan merge discret pe șantier ca să oprească demolarea unor case de peste 100 de ani vechime și reușește să facă acest lucru deși lucrările erau autorizate de vechea administrație. În aceste șase luni primarul a reușit să oprească demolarea clădirilor de pe Icoanei 2-8, Dionisie Lupu 39 și Știrbei Vodă 132.

Dionisie Lupu 39Icoanei 2-8

- desființarea companiilor municipale

Pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR-PLUS din Consiliul General a aprobat dizolvarea companiei municipale Turistica București. În luna martie, PNL a inițiat un proiect de hotărâre privind desfiinţarea Companiei Managementul Transportului. Recent, Consilierii USR PLUS au depus un proiect de hotărâre privind demararea procedurilor de dizolvare și lichidare a 16 dintre companiile municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea și PSD. Sunt vizate de dizolvare și lichidare voluntară prin acest proiect următoarele companii municipale: Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Parking București SA, Compania Municipală Managementul Traficului București SA, Compania Municipală Medicală București SA, Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA, Compania Municipală Agrement București SA, Compania Municipală Tehnologia Informației București SA, Compania Municipală Sport pentru toți București SA, Compania Municipală Managementul Transportului București SA, Compania Municipală Publicitate și Afișaj București SA, Compania Municipală Pază și Securitate București SA, Compania Municipală Imobiliară București SA, Compania Municipală Intreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA, Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat București SA, Compania Municipală Cimitire București SA.

- PNRR

În luna martie, Primăria Capitalei a depus la Ministerul Fondurilor Europene pentru a obține finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență o listă de proiecte de 7 miliarde de euro.

Acestea vizează mobilitatea urbană - în special achiziția de tramvaie, extinderea liniilor de tramvai, modernizarea sistemului de termoficare - proiecte de 1 miliard de euro, amenajarea mai multor spații verzi - 900 milioane de euro, extinderea spitalelor, proiecte sociale.


- oprirea toaletărilor abuzive

Pe 21 aprilie, Nicușor Dan a oprit mai multe avize de toaletare. Oricum, aceste lucrări nu sunt permise în sezonul cald, după ce copacii intră în vegetație. Primăriile de sector aveau însă libertatea să toateteze după bunul plac.

”Pentru a proteja vegetația din București și a respecta dreptul bucureștenilor la un aer curat, am oprit avizele de toaletare pentru câteva sute de arbori. Au fost multe abuzuri de-a lungul timpului în contextul acestor toaletări și nu vreau ca ele să mai aibă loc. Decizia a intrat în vigoare ieri, deci din 21 aprilie astfel de intervenții asupra copacilor vor fi absolut punctuale. Oricum, în mod obișnuit, în această perioadă de vegetație nu se fac toaletări decât punctual, acolo unde există vegetație uscată și poate fi un pericol pentru cetățeni sau pentru mediu. Până în sezonul de iarnă când sunt permise astfel de acțiuni, vom organiza Direcția de Mediu din Primăria Capitalei, astfel încât avizele de intervenție asupra vegetației să fie corect justificate, iar monitorizarea avizelor emise să fie atent făcută”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

- planul municipal de restaurare

Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică, la începutul lunii aprilie, Programul Municipal de Restaurare. Principala prevedere este ca proprietarii de imobile monument istoric sau aflate în zonele protejate, indiferent de regimul de proprietate - public sau privat - vor fi restaurate pe cheltuiala municipalității, apoi redate proprietarilor. Daca sunt înstrăinate în 10 ani după restaurarea prin acest program, proprietarii trebuie să dea banii înapoi. Rămâne de văzut în ce formă va fi aprobat, iar dacă lucrurile merg bine, ușor-ușor am putea scăpa de clădirile dărăpânate din centrul orașului.

 • Cele mai mari probleme
- cele două mari investiții în infrastructură din București - Pasajul Doamna Ghica și Prelungirea Ghencea- sunt blocate de toamna trecută. Inițial pentru că au fost poprite conturile municipalității din cauza datoriilor lăsate de fosta administrație, acum din cauză că bugetul pe anul 2021 nu a fost aprobat. Cele două șantiere sunt un coșmar pentru locuitorii din zonă și o sursă de poluare. Din lipsa banilor, inițial, rimarul Nicușor Dan a vrut să dea șantierul de la Doamna Ghica către o altă instituție - Compania Națională de investiții sau Primăria Sectorului 2 ca să finalizeze lucrarea, dar asta însemna foarte mult timp pierdut. Până la urmă soluția salvatoare a fost asocierea cu Primăria Sectorului 2 și continuarea lucrării cu compania municipală care are atribuit contractul de execuție. Municipalitatea vrea să aloce din bugetul pe 2021 circa 39 milioane lei , iar Primăria Sectorului 2 - 30 milioane lei. La Prelungirea Ghencea, lucrarea va fi continuată de municipalitate, iar în bugetul pe 2021 a fost propusă alocarea a 47 milioane lei.- bulevardele și străzile aflate în administrarea Primăriei Capitalei sunt pline de gropi după sezonul rece. De obicei, asfaltarea gropilor începea în luna martie, însă acum suntem în luna mai și nu s-a făcut nimic. De ce? Lipsa banilor, dar și desființarea companiilor municipale și transferul activității către Administrația Străzilor, care se confruntă însă cu lipsa de personal, o parte dinytre angajați fiind transferați la companiile municipale. Primăria Sectorului 6 și Primăria Sectorului 3 au dat o mână de ajutor și au început să astupe gropile de pe raza administrativă însă este insuficient.

- marile parcuri din oraș și spațiile verzi sunt pline de buruieni și cu iarba netunsă, inclusiv în rondul de la Universitate. De acestea se ocupau două companii municipale, dar nu o mai fac deoarece vor fi desființate. De îngrijirea parcurilor și a spațiilor verzi trebuie să se ocupe Administrația Lacuri Parcuri și agrement, dar majoritatea angajaților de la această companie a fost trecută la companiile municipale, astfel că s-a ajuns la un blocaj.


- în câteva zile intrăm în luna mai, dar Primăria Capitalei nu a făcut niciun tratament pentru combaterea țânțarilor. În fiecare an, în luna aprilie, se făceau tratamentele larvare, iar în vară ieșeau mult mai puțini țânțari. Fără aceste tratamente, orașul va avea probleme serioase la vară. Activitatea de combatere a țânțarilor și șobolanilor era făcută de Compania Municipală Ecoigienizare are datorii de circa 12 milioane lei și se află în insolvență, iar angajații sunt în somaj tehnic începând cu data de 01.02.2021. Municipalitatea nu a organizat până acum proceduri de achiziție pentru desemnarea unui operator privat. HotNews.ro a solicitat Primăriei Capitalei încă de pe 25 martie informații referitor la acest subiect, dar nu am primit răspuns.

- mulți dintre votanții primarului Nicușor Dan așteptau ca acesta să elibereze trotuarile de mașinile parcate neregulamentar, măcar să ai 1 metru pe trotuar ca să poți trece în siguranță. Acest lucru nu s-a întâmplat, parcările Primăriei Capitalei unde tariful este 10 lei pe oră fiind în continuare goale, iar trotuarele de pe străzile din centru pline de mașini. Edilul nu a venit nici măcar cu un plan sau declarații în acest sens.


- achiziția celor 100 de tramvaie este în continuare blocată. Nicușor Dan declara la începutul anului că Primăria Capitalei va semna în curând contractul cu Astra Vagoane pentru livrarea a 100 de tramvaie noi, însă suntem la final de aprilie și problema nu a fost rezolvată.

”Ne pregătim să semnăm contractul cu Astra pentru 100 de vagoane, 100 de tramvaie, este un contract pe bani europeni, 840 de milioane de lei, deci aproape 200 de milioane de euro. Faptul că nu l-am semnat până la acest moment e o problemă care vine din fosta administraţie, dacă fosta administraţie nu ar fi insistat cu firma turcească, în mod ilegal, aşa cum a stabilit definitiv Curtea de Apel, noi am fi început să avem tramvaie în Bucureşti azi. Pentru că s-au scurs nişte ani de la momentul ofertei şi pentru că preţurile au crescut e nevoie de nişte discuții tehnice pentru ca acest contract să poată să fie onorat de către Astra Arad. Acesta este motivul pentru care nu l-am semnat până în acest moment. Astra Arad a reînnoit scrisoarea de garanţie, deci putem s-o semnăm în orice moment în care agreăm, e foarte important să semnăm pentru că sunt nişte bani europeni pe care trebuie să-i cheltuim pe toţi până în 2023”, a declarat Nicușor Dan în ianuarie 2021.


Citește aici mai mult.


- scandalul cu USR-PLUS

La ultima ședință de Consiliu General, consilierii USR-PLUS nu au votat bugetul orașului propus de Nicușor Dan, astfel că acesta nu a fost aprobat. Consilierii USR au motivat că veniturile sunt ”umflate”, acestea fiind de aproape 7 miliarde lei în condițiile în care în anii trecuți s-au încasat maxim 4,5 miliarde lei. De asemenea, l-au acuzat pe Nicușor Dan ca nu a început reforma în spitalele din administrare.

”Azi, în ședința Consiliului General, bugetul Primăriei Municipiului București pentru 2021 nu a obținut numărul de voturi necesare. Sunt total nemulțumit că începerea investițiilor și plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înțeles pentru oricine. Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de șase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP și USR PLUS și aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcția bună. Acum însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susțină bugetul, el obținând doar voturile PNL și PMP în ședința de azi. Având în vedere această situație, aștept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiții deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susținem împreună și dorințele bucureștenilor și, în același timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată”, a declarat Nicușor Dan după ședință.

Dincolo de aceste declarații, scandalul a pornit de la faptul că Nicușor Dan nu a delegat dreptul de semnătură viceprimarului Horia Tomescu (USR-PLUS) atunci când i-a fost delegată coordonarea Administrației Spitalelor, ALPAB etc.

Nici viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu nu a primit drept de semnătură când a primit coordonarea instituțiilor. Astfel, cei doi nu pot demite singuri directorii de la Administrațiile pe care le coordonează și face numiri noi, ci au nevoie de acordul primarului general.


Concluzii

Nicușor Dan a primit de la Gabriela Firea o primărie cu datorii curente de 2,5 miliarde lei, aproape jumătate din bugetul real al instituției, peste 20 de companii municipale cu datorii de 560 milioane lei și circa 19.000 de angajați, aproape toate serviciile publice delegate către aceste societăți. Desființarea companiilor a complicat și mai mult situația deoarece într-un timp atât de scurt nu se pot face achiziții publice, iar o parte dintre serviciile delegate către companii au rămas în aer - deratizare, dezinsecție, asfaltare gropi, întreținere spații verzi.

În primele șase luni noul primar a ales să se ocupe de una dintre cele mai mari probleme ale bucureștiului - termoficarea - de haosul urbanistic din oraș, de desființarea companiilor municipale, niște găuri negre în bugetul municipalității, și de ținerea primăriei pe linia de plutire din punct de vedere financiar - la modul simplist, să găsească bani ca să plătească factura la curent și salariile funcționarilor. Sunt lucruri care nu prea se văd, dar în timp vor produce o schimbare majoră în sistem.

Însă acest lucru nu a fost suficient deoarece orașul arată acum mai rău decât l-a lăsat vechea administrație - gropi, buruieni, țânțari, șantiere blocate - iar oamenii așteaptă să vadă că se mișcă ceva.

Este vital ca proiectele de investiții aflate în execuție să fie finalizate și este vital altele noi să înceapă, fiindcă în acest moment, de exemplu, Galațiul are mai multe investiții decât Bucureștiul, capitala României, ceea ce este trist pentru noi.

De asememenea, este vital ca orașul să fie bine gospodărit - străzile să fie asfaltate și marcate, spațiile verzi îngrijite, să nu ne mănânce țânțarii și șobolanii, să putem merge civilizat pe trotuare, iar asta depinde în bună măsură de gestionarea parcărilor publice.

În 6 luni noul București nu poate fi scos din pălărie, este o perioadă de reorganizare și de turnare a temeliei pe care acesta va fi construit, dar în paralel primarul trebuie să se ocupe și de buna gospodărire a orașului. Oamenii așteaptă rezultate și soluții, nu un oraș în paragină. În mod real ne putem aștepta la sschimbări serioase cam după 2 ani de mandat, dar lucrurile care țin de funcționarea normală a orașului trebuie făcute încă din prima zi de mandat.

Din punct de vedere politic, este important ca Nicușor Dan să beneficieze de usținerea coaliției PNL -USR-PLUS în Consiliuul General, deoarece fără votul Consiliului primarul nu poate face mare lucru. Este vital atât pentru PNL cât și pentru USR ca Nicușor Dan să livreze, iar cele două partide să respecte promisiunea din campania electorală, că facă ”politică altfel”. Certurile inspirate din curtea școlii nu își au locul, iar problemele trebuie rezolvate la masa negocierilor, nu cu poalele în cap și pe spinarea bucureștenilor. În caz contrar, la următoarele alegeri, PSD va reveni la Primăria Capitalei, iar oamenii își pierd și ultima speranță că poate fi mai bine, lucru care se va vedea dramatic în prezența la vot.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17933 vizualizari

 • -8 (56 voturi)    
  Deci realizările lui Nicușor (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:32)

  Lovercraft [utilizator]

  sunt că a semnat pt ceva care se va face la paștele cailor și că a suspendat și desființat.
  Cu alte cuvinte realizări zero barat, așa cum era de așteptat.

  A observat cineva că orașul s-a umplut de șobolani?
  • +8 (32 voturi)    
   kko (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:52)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

   Ca un PSD-ist adevarat , pupincurist al fostei, bati campii...
  • +9 (19 voturi)    
   rosii (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:02)

   Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

   !
  • +22 (36 voturi)    
   Erau de mult timp sobolani si nu doar in Bucuresti (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:40)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

   Dar asta pentru ca au fost votati timp de 30 de ani.
  • 0 (4 voturi)    
   mda (Vineri, 30 aprilie 2021, 21:17)

   alexandre dumas nepotul [utilizator] i-a raspuns lui Lovercraft

   cu mentiunea ca pe icoanei 2-8 NU sunt cladiri de patrimoniu, ci doar niste case vechi fara valoare de patrimoniu.
 • +11 (33 voturi)    
  multe probleme, putine solutii... (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:39)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  As remarca ca la finantarea europeana pentru termoficare (contractul semnat de ND in nov 2020), NU este in niciun caz meritul lui, proiectul a fost dezvoltat, scris, trimis la evaluare,evaluat si aprobat in perioada vechii conduceri, doar MFE (acum MIPE) a taraganat contractarea lui pentru 6 luni, cat sa treaca campania electorala si sa isi aroge "cine trebuie" meritele.
  Asta ca sa punem lucrurile la locul lor si sa recunoastem realitatea si adevarul, ca daca incepem si mistificam si mitizam realitatea in mod demagogic, nu o sa rezulte nimic superior celor dinainte, din contra.
  In rest, evident, 6 luni nu au cum sa produca rezultatele promise. Desi, desfiintarea companiilor municipale poate trebuia gandita inainte dpdv logistic, cu un calendar precis, sa nu ne prinda primavara cu orasul parca "parasit". Ma intreb ce fac totusi angajatii acestora, ca din cate stiu doar una e desfiintata (nu si cea de gradini, parcuri, inca), ci cea de "turism", parca. Pana sunt desfiintate efectiv, ce fac angajatii lor, pt ce sunt platiti?
  Trebuie gandit un calendar coordonat, in timp ce se parcurge procesul de desfiintare la fiecare, demarat licitatia pt noile servicii, ca sa fie timp si sa nu fie intreruperi.
  Aici se intrevede o alta mare slabiciune a actualului edil- probleme de planificare. Desi este matematician, te-ai astepta sa "manance pe paine" chestiile astea, se pare ca nu, este depasit si el si echipa lui.
  Sau echipa lui are alte prioritati sau nu stie sa gestioneze task-urile acestea.
  Cert e ca...la vara ne vor manca tantarii de vii si deja spatiile verzi se umplu de balarii in multe zone. Urat, pentru "Noul Bucuresti" sa se "nasca" cu asemenea imagine, macar cosmetizarea sa se fi facut cum trebuie....
  • -6 (30 voturi)    
   corect, nicushor = gandire zero (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:52)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   S-a apucat sa desfiinteze fara sa gandeasca si la cauze gropi avem: "desființarea companiilor municipale și transferul activității către Administrația Străzilor, care se confruntă însă cu lipsa de personal"
  • -3 (29 voturi)    
   sabotat (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:54)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Mai degraba e SABOTAT de cei adusi si ramasi in primarie de fosta țața, Firea.
   • -2 (6 voturi)    
    Hmmm (Sâmbătă, 1 mai 2021, 2:11)

    Sah [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

    Sabotat de...lipsa de personal! :))))))
    Credeam ca glumesti, dar tu nu...deh. ;)
    Cred ca l-au sabotat ;) pesedistii de la administratia strazilor, care nu sunt insa angajati ! :)))
  • +14 (20 voturi)    
   cred ca problema lui este micromanagementul (Vineri, 30 aprilie 2021, 14:45)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

   Mai exact, tu vorbesti de "el si echipa lui". Dar la prima vedere "echipa lui" este formata doar din el.

   Prin faptul ca refuza sa delege anumite atributii viceprimarilor, si vrea sa se ocupe el de tot, de fiecare detaliu, cred ca din pacate nu este un bun manager.

   Un manager bun stie ca doar prin delegarea atributiilor unor oameni de incredere poti ajunge la rezultate bune.

   La un oras de marimea Bucurestiului nu e timp fizic ca o singura persoana, oricat de inteligenta ar fi, sa se ocupe personal de fiecare detaliu, fara ajutor.

   Avand in vedere alternativele, l-am votat. Dar cred ca aceasta primarie s-ar putea sa fie o palarie prea mare pentru el, desi sunt sigur ca are intentii bune.
 • +10 (26 voturi)    
  PNRR e vrajeala (Vineri, 30 aprilie 2021, 11:51)

  PrivireCritica [utilizator]

  toata lumea a depus planuri, se aproba foarte putine ... vorbim in 3 luni de PNRR si cat are Bucurestiul din ele
 • +22 (32 voturi)    
  parcurile dezastru, masini abandonate cu miile (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:14)

  Gryphus [utilizator]

  1. Masini abandonate

  eu sunt curios unde duc ei masinile abandonate de pe trotuare care sunt peste 10 mii in BUC. cine le pazeste, cine le transporta etc va dura ani de zile sa le scoti din Buc

  2. Toaletarea copacilor

  sa vezi ca un primar din Romania opreste DISTRUGEREA copacilor e incredibil. Neasteptat de bine.

  Dar e nevoie si de verificarea copacilor bulevard cu bulevard pt ca sunt SUTE distrusi deja si care au murit, ei trebuie inlocuiti urgent.

  3. Herastrau si Cismigiu sunt dezastru la oras asta, lasate complet in paragina.

  4. TRAFICUL

  nu ai cum sa conduci in Bucuresti intre 4 si 7 seara, pe langa gropile din trotuare mai ai si jde mii de masini care pur si simplu blocheaza centrul orasului si polueaza

  vechituri de euro 2- 3 cumparte cu 1000 euro din Germania au umplut romania
  • -1 (21 voturi)    
   habarnist (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:51)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   cate euro 2-3 vezi tu, REAL, pe strada? Sunt masini euro 5 (CINCI) din 2008-2009. E4 din 2002 parca.
   Du-te intr-o intersectie cu wiki in labe si vezi, procentual, cate E2 si E3 sunt de fapt.

   Pai traficul cel mai nasol e cand e frigutz afara, ca trec ecoguristii de la bicla la masinutza, iar benzile "speciale" sunt goale si in rest haos.
  • +8 (22 voturi)    
   Sunt multe de facut, mai putin parcurile (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Eu sunt alergic la amarata aia de "ambrozie" (Ambrosia artemisiifolia), dar in rest ma doare fix in cot daca doreii taie iarba prin parcuri sau nu. Cand merg in parc nu vreau sa gasesc un gazon perfect, ci un spatiu verde, cat mai natural posibil.
   Lasati panselutele sa creasca singure. Important este ca "verde" sa nu fie de fapt asfalt + baruri/terase + 2 ghivece schimbate lunar, cum s-a intamplat pana cum si inca se mai intampla la sectoarele controlate de PSD.

   Nicusor Dan dezamageste, dar nu cred ca o face intentionat, ci pentru ca nu stie sa delege. Pana la urma va trebui sa inteleaga ca nu poate controla el tot si trebuie sa lucreze impreuna cu viceprimarii.
   • -2 (10 voturi)    
    Delege? (Vineri, 30 aprilie 2021, 19:04)

    Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Mai degraba pt. ca e sabotat de oamenii fostei...
    • +7 (9 voturi)    
     Cum e sabotat?? (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:25)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

     Nu-l lasa oamenii "fostei" sa il puna pe viceprimarul de la USR responsabil cu o parte din probleme, pe ala de la PNL cu alta parte?..

     E simplu - le da drept de semnatura, ies toti 3 cot la cot si recita pe rand care le sunt prioritatile si fac o conferinta de presa lunara cu ce au realizat (vs ce se vede..).
     Momentan, daca ceva nu merge bine, clar este doar vina lui ND. Nimeni altcineva nu imparte responsabilitatea cu el.
   • -3 (9 voturi)    
    Intentionat (Vineri, 30 aprilie 2021, 21:06)

    Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    nu o face, atata poate el. Nicio firma serioasa nu l-ar angaja ca manager
 • -7 (41 voturi)    
  Unde este noul București? (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:18)

  asavreau [utilizator]

  Este ,încă, sechestrat de oamenii lui Firea rămași în funcții cheie, care blochează orice schimbare.
  • +6 (10 voturi)    
   Pai este (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:00)

   pizbuin [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Tot acolo unde e si noul primar.
  • -1 (3 voturi)    
   Hmmm (Sâmbătă, 1 mai 2021, 2:16)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Care sunt ''functiile cheie'' unde sunt angajati inca ''oamenii lui Firea''?
   Exemple nu sloganuri! ;)
 • -5 (25 voturi)    
  Plugusor (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:24)

  Zubizareta [utilizator]

  Dan.. o sa arate Bucurestiul precum URSsPlus-vraiste.
 • +3 (19 voturi)    
  oare (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:33)

  codrean [utilizator]

  lipsurile si nenorocirile acumulate de multi ani puteau fi corectate in sase luni ? Cu bugetul vechi, mostenit cu datorii uriase ?
  O minte chibzuita ar spune ca nu, nu se putea. Carcotasii , cei fara expertiza profesionala in domeniu si fara nici o responsabilitate reala isi permit orice critici, oricate, ca nu-i costa nimic.
  La instalare Nicusor Dan spunea ca un singur mandat de patru ani la primarie nu-i ajunge sa puna orasul la punct. Voi chiar credeti ca se poate ?
  Referitor la "dreptul de semnatura"; sa semneze ce ? Fara stirea Primarului si a consiliului ? Sa se trezeasca apoi Primarul ales cu minunatii se procese ?
  Si cum o fi cu schimbarea 'pe loc" a managerilor de spitale ? A tuturor, buni sau rai ? A celor cu un contract in desfasurare, urmare a unui concurs, fara nici o evaluare ?
  Pe ce lume traiti ?
  • 0 (6 voturi)    
   doua mandate? (Vineri, 30 aprilie 2021, 20:51)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   " Nicusor Dan spunea ca un singur mandat de patru ani la primarie nu-i ajunge sa puna orasul la punct." Pai, lu' Firea cea injurata, i-a ajuns unul ?
 • -1 (19 voturi)    
  Da, și inclusiv de oamenii lui Iliescu, Burebista (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:35)

  Lovercraft [utilizator]

  și oamenii reptilienilor rămași în poziții cheie, de unde îl sabotează pe bietul Nicușor
 • -5 (25 voturi)    
  Elogiu maretului primar (Vineri, 30 aprilie 2021, 12:36)

  Gogucelsmecher [utilizator]

  Credeam ca epoca articolelor elogiu a trecut o data cu Ceausescu, dar articolele acestei Catiusa i-ar face invidiosi si pe cei de la Scanteia.
  Aveam impresia ca Hornew e un site obiectiv.

  Ce vad eu ca cetetean:
  - toate investitiile in Bucuresti au fost oprite de Nicusor (unde stau eu la dna.Ghica e un haos cu noul pod ridicat pe jumatate de Firea si ramas asa de 6 luni).
  - Suspendarea PUZ un an - o tampenie inutila: salariati din contructii fara locuri de munca, persoane si firme care planuiau investitii date de peste cap sau pierdute, 5 mil lei cheltuiti inutil de primarie, pentru niste probleme existente doar in capul lui Nicusor
  - intram in mai si primaria nu are buget
  - a oprit pe sest toate cursele pre-orasenesti si oamenii sarmani din Ilfov (nu vb de cei cu masini) nu mai au cum sa ajunga in Bucuresti (in schimb convoaca toata presa sa anunte ca faca plangeri penale)
  - opreste pe motive imaginare constructii autorizate legal, cu efectul ca raman in continuare 2 ruine, in loc de 2 cladiri moderne. Mergeti in centrul orasului, o cladire din 3 e in ruina, e plin de instriptii 'cade moloz'.
  - nu am avut apa calda si caldura toata iarna (curios, cu ceeasi infrastructura sub Firea nu am avut probleme)
  - desfiintarea companiilor municipale - discutabila, nu am toate informatiile, nu stiu daca e mai eficient sa faci ceva 'in house' cu companiile tale sau sa externalizezi - sunt argumente pro si contra.
  - la capitolul intiative, afara de cea laudabila de refacere a retelei de termoficare (care nu 'a inceput' Catiusa, deocamdata e doar in plan), se remarca marea prostie cu reabilitarea caii ferate care inconjoara Bucuresti - de parca daca eu vrea ajung din colentina la gara de ex, in loc sa merg prin oras, o sa ma duc la centura, fac turul bucurestiului si intru pe partea cealalta. E din categoria prostiei anterioare (preluata si de Nicsor) ca daca facem parcari la marginea orasului, lumea o sa lase masina la intrare.
 • +2 (20 voturi)    
  ND realizari?????? (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:07)

  patience [utilizator]

  -Termoficare-a semnat contractul de finanțare. Si Firea a semnat contracte de finantare.
  -suspendare PUZ-uri Sector pt 1 an. Obtinut datorita consilierilor USRPLUS, dupa lungi negocieri cu PNL, care dorea un termen de 3 luni.
  -desființarea companiilor municipale. Cate companii ? Doua. In schimb, consilierii USR PLUS au depus un proiect de hotărâre privind demararea procedurilor de dizolvare și lichidare a 16 dintre companiile municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea
  -PNRR -a depus la Ministerul Fondurilor Europene pentru a obține finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
  ND n-a facut nimic concret, « a semnat », « a depus ».
  Pana nu face curatenie in cele 2 companii care se ocupa de termoficare in Bucuresti, poate sa schimbe toate tevile, problema nu se rezolva. Nu-l vad capabil sa faca asa ceva, aceste companii trebuie sa fie mulse si de PNL.
  Pt spitalele din Bucuresti, care tin de administratia primariei generale, spitale conduse de oameni incompetenti numiti politic sau interimari, nu face niciun gest pt initierea concursurilor, prefera sa lucreze cu oamenii lui Firea decat cu cei de la USRPLUS.
 • -6 (16 voturi)    
  Daca rezolva (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:34)

  yol [utilizator]

  Termoficarea in mandatul asta, jos palaria! Era o problema veche de peste 30 ani si pe care absolut toti primarii au ignorat-o.
  Pe de alta parte, cand ai consiliulgeneral, guvernul si presidentia romaniei care te sustin, ca niciun alt primar, e normal sa fie si asteptarile pe masura.
  Oricum, in primele 6 luni, a facut cat psd-ul in 30 ani. Bine, nu ca ar fi greu sa faci mai mult decat psd, orice maimuta poate asta.
  • +2 (22 voturi)    
   primele 6 luni (Vineri, 30 aprilie 2021, 14:26)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui yol

   Ce a facut exact?
   "primarul Nicușor Dan a semnat contractul de finanțare - în baza documentației lăsate de fosta administrație"

   mda...
  • -1 (7 voturi)    
   Hmmm (Sâmbătă, 1 mai 2021, 2:37)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui yol

   Yol: ''Oricum, in primele 6 luni, a facut cat psd-ul in 30 ani.''
   Serios? :))))
   Cat timp a avut psd primar general?
   A avut un singur primar: Firea! ;)
   Oprescu a fost independent, dar cu sustinere.
   Uite primari de ''mare'' clasa:
   -Crin Halaicu-PNL
   -Victor Ciorbea-PNT-CD
   -Viorel Lis-PNT-CD
   -Traian Băsescu-PD
   -Adriean Videanu-PD
   Etc...
   Ce spui de: ''In perioada 2004 – 2007 a fost viceprimar general al Municipiului Bucuresti'', cum cine?! Ludoooovic Ooooooorbaaannnnn!!! :)))
   • +1 (7 voturi)    
    Daca vrem sa fim corecti n-ar trebui (Sâmbătă, 1 mai 2021, 10:11)

    Kecske [utilizator] i-a raspuns lui Sah

    pusi pe lista cei doi de la PD. Basescu a facut in 6 luni toate proiectele care decongestioneaza traficul in Bucuresti (pasajul Basarab, strapungerea p-ta Victoriei-Izvor, pasajele Baneasa, pasajul Vitan, cred ca si pasajul Ciurel e tot proiect de-al lui), iar Videanu le-a pus in practica. Oprescu a blocat tot ce se putea bloca si pe deasupra a mai desfiintat vreo cinci spitale, bonus. Daca e sa facem o analiza comparativa macar sa o facem corect.
   • -2 (2 voturi)    
    Iarta-ma! (Sâmbătă, 1 mai 2021, 15:05)

    yol [utilizator] i-a raspuns lui Sah

    Am vrut sa zic USL. Ai dreptate!
 • -4 (22 voturi)    
  sa imi dea (Vineri, 30 aprilie 2021, 13:49)

  andr1stE [utilizator]

  si mie replyuri tinerii frumosi si liberi, ochelaristii milineari, visatorii de masini tesla 100% electrice ce parere au de nicu sordan si usrplus in bucuresti?
  eu in constanta cu usrplus si amiralu pnlist... incep sa il regret pe fagadaul pe care il dispretuiam pentru ce n-a facut... cu astia imi vine sa fac harakiri in fata primariei...
  • +5 (19 voturi)    
   excelenta idee (Vineri, 30 aprilie 2021, 15:31)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui andr1stE

   tinerii frumosi si liberi, ochelaristii milineari, etc. nu se supara deloc daca iti faci tu harakiri in fata primariei. fiecare cat il duce capul.. :)
  • +3 (3 voturi)    
   Da, (Sâmbătă, 1 mai 2021, 1:30)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui andr1stE

   chiar te rugam!
 • +6 (20 voturi)    
  Nu va mai plangeti degeaba (Vineri, 30 aprilie 2021, 15:53)

  bigbrother [utilizator]

  Firea a promis ca face revolutie in trafic in 6 luni, dupa 4 ani si jumatate revolutia ei a fost o mare fasaiala.

  Poate nu intelegeti cat de rau stam la capitolul investitii, dezvoltare, infrastructura, mediu si lista continua pana maine cu acest oras. Sansele ca cineva sa rezolve aceste probleme in jumatate de an fara bani si cu datorii imense sunt practic zero.

  Eu sunt multumit ca a inceput cu tevile, poate intr-un final nu mai dam banii pe apa pierduta in pamant. Despre companiile municipale, inca un motiv de bucurie dar si de tristete cand aflu cati bani au spart aia iar orasul arata ca dupa razboi. Sunt zeci de motive sa ne luam cu mainile de cap despre ce au lasat ceilalti primari, asa ca orice realizare trebuie punctata si apreciata.

  Daca ar fi sa-mi doresc ceva, ar fi sa arate ca poate lucra in echipa, nu poate fi "omul orchestra" in aceasta poveste. Un bun primar stie sa-si apropie oamenii din institutie si sa jongleze cu ceilalti politicieni si consilieri a.i sa obtina ce are nevoie.
  • -2 (8 voturi)    
   Hmmm (Sâmbătă, 1 mai 2021, 2:43)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   bigbrother ''Eu sunt multumit ca a inceput cu tevile,''
   Despre ce tevi vorbesti? Stii tu ca se lucreaza pe undeva?
   Iar cum se face ca in aceasta iarna a fost ca pe vremea raposatului? Adica nu am avut nici macar o luna de caldura in casa? Caloriferul electric a fost singura solutie, dar costisitoare!
   Calorifere reci, apa rece pe apa calda, etc.
   In 3 luni, nu am avut niciodata apa fierbinte, cam 2 zile pe saptamana apa calaie spre rece cu care NU se putea face nici dus. A trebuit sa cumpar instalatii electrice de incalzire, asa ca am platit enorm la curent!
   Lasa propaganda ca realaitatea este crunta!!
 • +5 (15 voturi)    
  Bun articol !!!! (Vineri, 30 aprilie 2021, 17:05)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Eu l-am votat pe ND, si am inca sperante ca omul care ne-a lipsit.

  Dar, faptul ca nu raspunde la intrebarile trimise de jurnalisti (cea legata de tantari) nu mi se pare deloc OK, e exact ce fac toti ceilalti din administratie cand nu le convine ceva.

  Sper sa fie doar o scapare.

  Celor de la HotNews: Va rog sa mai trimiteti inca o intrebare si sa ne tineti la curent! Bun articol !
 • -1 (13 voturi)    
  Si nu numai... (Vineri, 30 aprilie 2021, 17:35)

  Azra [utilizator]

  Nu numai iarba de pe spatii verzi este netunsa.L-am vazut recent pe dl primar general, la tv si nu l-am recunoscut! Poate ii spune cineva ca cea mai apropiata frizerie de sediul PMB este pe Bd. Elisabeta, la parterul blocului "Romarta Copiilor"...Functia dansului cere si o anumita prestantza
  • +1 (7 voturi)    
   Merge si (Vineri, 30 aprilie 2021, 21:10)

   Relaxat [utilizator] i-a raspuns lui Azra

   un stilist de căței. Caniche cred ca merge cel mai bine.
 • -1 (11 voturi)    
  Logica (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:27)

  savatuf [utilizator]

  elementara spune ca daca tu dupa 5 luni nu ai buget ...ce realizari poti sa ai . Nu pe bune ce poti sa faci fara bani. Cum spunea un hatru de la USR, o primarie nu o poti conduce din debara. Care aveti masini numarati craterele din carosabil daca aveti dubii in ce priveste activitatea lui nicusor.
 • 0 (6 voturi)    
  maiusor (Vineri, 30 aprilie 2021, 18:30)

  martel55 [utilizator]

  cu inceperea lucrarilor la reteaua de te,morifcare, stiu o lucrare smenalaizata ca face aprte din proeict care a incpeut de vreo luni si nu au fost in satre s ao temrine desi sunt doar vreo 200 m...ba mai mult, s elucreaza la fel ca pe timpul fostei amdinistrartii, o zi da si 10 nu pe santier
 • -5 (15 voturi)    
  Nu doar ca nu a facut nimic ... (Vineri, 30 aprilie 2021, 19:08)

  farty [utilizator]

  ... ci la un moment dat va baga Bucurestiul in niste datorii sora cu moartea (sau cu falimentul). Toti cei care au primit autorizatie de demolare (a unor cladiri cu care nu mai au ce face fiindca sunt vechi, iar la primul cutremur vor cadea peste ei), dar si cei care au primit aprobare de construire a unor noi cladiri, anulate ulterior de catre actuala conducere a primariei, vor actiona primaria in judecata. Si, evident ca vor astiga. Si evident ca primaria va fi datoare. Si evident ca datoriile vor fi cel putin de trei ori mai mari, intrucat cei care vor actiona primaria in judecata vor cere si daune morale (asa cum este si normal).

  Mai mult, cei care au terenuri pe care nu sau construit cladiri (pentru ca nu au avut bani, sau pentru ca nu au reusit sa vanda terenul la timp), bagate ulterior la "spatii verzi" vor avea si ei castig de cauza. Alte procese, alti bani pierduti de primarie, implicit de cetateni ... alte datorii, alt faliment.

  Eu cand ziceam aici ca Nicusor Dan va fi un dezastru pentru Bucuresti, mi-am luat injuraturi ca la usa cortului. Uite ca din pacate am avut dreptate ... si apropo, PSD (si gasca lor formata din ALDE, UNPR, Sosoaca) face parte din lista mea de "asa nu". Cu toate acestea, din pacate, si Nicusor Dan e pe aceeasi lista,
 • +4 (6 voturi)    
  Bucuresti spalat de dambovita (Vineri, 30 aprilie 2021, 19:10)

  sectoristul4 [utilizator]

  banii multi starnesc poftele. trebuie inceputa schimbarea pe scara blocului
 • -1 (13 voturi)    
  6 luni?! (Vineri, 30 aprilie 2021, 22:11)

  John M. [utilizator]

  Mostenesti o mizerie de oras cu toata infrastructura varza, cu un consiliu local care te saboteaza la fiecare propunere, cu niste cronies in slujba unor penali, cu o populatie care si-a facut o datorie de a incalca reguli si vreti o capitala ca Berna?!
  Hello!...Anybody home?!...
  • 0 (12 voturi)    
   Hmmm (Sâmbătă, 1 mai 2021, 2:47)

   Sah [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Cand facea promisiuni, nu stia ce mosteneste?
   Aaaaa...sau cand minti ca sa castigi niste alegeri este ok?
   Daca nu poate face nimic, pentru ce a venit ca primar si pentru ce l-am lauda?
 • +2 (4 voturi)    
  6 luni e ok... (Sâmbătă, 1 mai 2021, 20:03)

  FortApache [utilizator]

  ....pentru a spune "greaua mostenire". Dincolo de aceste 6 luni inseamna competenta sau incompetenta mai ales in relatia cu consiliul local care ar fi trebuit sa fie exemplara.

  Bucurestenii suntem parca sortiti sa avem primari si consiliu numai pe hartie care fac cate ceva doar daca le pica si lor ceva, care se lupta pe ciolan pe fatza santajandu-se reciproc.

  Aaaa era sa uit...numai mincinosi si profitori, promit orice pentru voturi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by