Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a semnat pe 5 iunie 2018 contractul pentru achiziția celor 400 de autobuze Euro 6 cu asocierea Otokar Europe SAS – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S, câștigătoarea licitației. Valoarea contractului a fost de 458.100.826 lei fără TVA. Autobuzele au fost livrate în 2018-2019.
Conform caietului de sarcini, toate cele 400 de autobuze au o garanție de opt ani, în acest interval, manopera completă, inclusiv reviziile, intrând în sarcina furnizorului. Mai mult decât atât, în primii 4 ani, mijloacele de transport în comun vor avea o garanție extinsă, adică inclusiv în ceea privește consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manoperă de revizie tehnică, întreținere etc).
Tot primarul Gabriela Firea a semnat în 2019 și contractul pentru achiziția celor 130 de autobuze hibrid Mercedes – Benz. Valoarea contractului este de 195.268.331,70 lei, fără TVA, iar tipul de autobuz Mercedes – Benz Citaro Hybrid, fabricat în Germania. Achiziția a fost făcută cu fonduri europene. Garanția de care dispun autobuzele Mercedes-Benz Citaro Hybrid este de 8 ani şi 480.000 de km, garanție de tip Full Warranty.
Cele 400 de autobuze Otokar cumpărate în 2018 de Primăria Capitalei au înregistrat de la intrarea în circulație peste 8.000 de defecțiuni, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Fiind în perioada de garanție, acestea au fost reparate pe cheltuiala furnizorului. În comparație, cele 130 de autobuze hibrid Mercedes Citaro, care au intrat în exploatare eşalonat, începând cu luna iulie 2020, au înregistrat până acum 233 de defecţiuni.
- ”Din anul 2018 şi până în prezent, pentru cele 400 de autobuze marca Otokar cumulat s-a înregistrat un total de 8.112 sesizări pentru remedieri în termen de garanţie. Remedierile au fost rezolvate integral de Service Otokar, care a suportat costurile. Sesizările înregistrate au fost în principal pentru sisteme şi instalaţii (instalaţie electrică, instalaţie climatizare, încălzire auxiliară, sistem regenerare filtru particule/evacuare, reglaje deschidere/închidere uşi)”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.
- ”Remedierile au fost efectuate de către firma furnizoare, Mercedes Benz Trucks&Buses România SRL, cu personalul propriu, companie care a suportat şi costurile de reparaţii aferente. Dintre cazurile raportate şi remediate, menţionăm următoarele tipuri de defecţiuni: sistem info călători, sistem validare, probleme specifice la motor şi caroserie (ex: pierderi ulei, coliere slabe, aviale dezlipite, încuietoare capace), reglaje deschidere/închidere uşi. Subliniem faptul că atât autobuzele Otokar, cât şi cele Mercedes-Benz Citaro Hybrid prezintă siguranţă în funcţionare şi îndeplinesc toate standardele europene şi internaţionale”, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.
Mercedes 1,79 sesizari per masina. Qed...
As zice ponderat 5 la 1,79 in defavoarea Otokar. Tot e rau, dar nu chiar ATAT de rau.
- intr-un Otokar cu aer conditionat chiar e racoare vara, spre deosebire de un Mercedes vechi(tot cu aer conditionat).
- interiorul arata mult mai bine la Otokar fata de Mercedes-urile vechi
- sunt mult mai silentioase decat Mercedesurile vechi
- nu li se incinge motorul ca la cele vechi, care mergeau fara tabla care acoperea motorul
- elimina noxele in partea de sus, deci ajunge mai putina poluare la pietonii de pe marginea drumului
- cost mentenanta zero !. Sunt reparate gratis timp de 8 ani(includ si consumabilele !)
- pret de achizitie muuult mai mic. Pana la urma tot noi platim.
Eu as zic ca n-au fost chiar cretini cei din comisia tehnica care au comparat ofertele la acea data.
Scaunele sunt pe un "piedestal", trebuie ss te urci pe el.
Abreiajul functioneza mai brutal, autobzulul merge cu smucituri.
Ca puncte pozitive ar fi afisajul nou, functional, si AC, asa cum ai zis, la inceput a fost o supriza placuta, chiar raceau prea tare!
Ramene de vazut DURATA de functionare, in 2018 erau nou-noute, dar cum se vor comporta peste 4-5 ani?
Mai incearca o data, dar sa faci socoteala corect.
Otokarele au inceput sa fie exploatate de acum 3 ani, din 2018, in timp ce Mercedesurile doar de acum 8 luni.
Daca iti dai putina osteneala ca sa calculezi corect, o sa vezi ca un Otokar a avut in medie 4 defectiuni pe luna, iar un Mercedes 2 defectiuni.
Deci raportul e mult mai mic decat cel prezentat de tine.
Cum Nicusor nu livreaza nimic, i se pare totul scump, se uita ca un corigent in PUZurile orasului.
Nu e in stare sa termine parcarea Pantelimon facuta 90% de Firea, d Ghica la fel, prelungirea Ghencea. Ce sa mai vorbim de proiecte de la 0? Este primarul 0
Desi nu mai este la Primarie, i-a lasat o "grea mostenire" matematicianului, care de unde, de neunde, trebuie neaparat sa plateasca restul de 165 milioane lei cu TVA pentru turcismele turcoaz cumparate de Gabitza!
Tot respectul!
Nu-i tot una daca reparatia medie a durat 1 zi sau 7 zile.