Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 milioane lei cu TVA din contractul de 458 milioane lei pentru cele 400 de autobuze Otokar cumpărate de primarul Gabriela Firea în 2018 și livrate în perioada 2018-2019, potrivit unui răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Toată suma trebuia plătită la livrarea ultimului autobuz - pe 22 iunie 2019, potrivit sursei citate. În ceea ce privește cele 130 de autobuze Mercedes hibrid, până acum s-au plătit circa 198 milioane de lei și a mai rămas de plată circa 34 milioane lei, deși toate cele 130 de autobuze au fost livrate. Autobuzele au fost livrate în iulie-noiembrie 2020.

Autobuz articulat Otokar in BucurestiFoto: Hotnews

Fostul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, a semnat pe 5 iunie 2018 contractul pentru achiziția celor 400 de autobuze Euro 6 cu asocierea Otokar Europe SAS – Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi A.S, câștigătoarea licitației. Valoarea contractului a fost de 458.100.826 lei fără TVA. Autobuzele au fost livrate în 2018-2019.

Conform caietului de sarcini, toate cele 400 de autobuze au o garanție de opt ani, în acest interval, manopera completă, inclusiv reviziile, intrând în sarcina furnizorului. Mai mult decât atât, în primii 4 ani, mijloacele de transport în comun vor avea o garanție extinsă, adică inclusiv în ceea privește consumabilele de exploatare (uleiuri, filtre, manoperă de revizie tehnică, întreținere etc).

Tot primarul Gabriela Firea a semnat în 2019 și contractul pentru achiziția celor 130 de autobuze hibrid Mercedes – Benz. Valoarea contractului este de 195.268.331,70 lei, fără TVA, iar tipul de autobuz Mercedes – Benz Citaro Hybrid, fabricat în Germania. Achiziția a fost făcută cu fonduri europene. Garanția de care dispun autobuzele Mercedes-Benz Citaro Hybrid este de 8 ani şi 480.000 de km, garanție de tip Full Warranty.

Cele 400 de autobuze Otokar cumpărate în 2018 de Primăria Capitalei au înregistrat de la intrarea în circulație peste 8.000 de defecțiuni, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro. Fiind în perioada de garanție, acestea au fost reparate pe cheltuiala furnizorului. În comparație, cele 130 de autobuze hibrid Mercedes Citaro, care au intrat în exploatare eşalonat, începând cu luna iulie 2020, au înregistrat până acum 233 de defecţiuni.

  • ”Din anul 2018 şi până în prezent, pentru cele 400 de autobuze marca Otokar cumulat s-a înregistrat un total de 8.112 sesizări pentru remedieri în termen de garanţie. Remedierile au fost rezolvate integral de Service Otokar, care a suportat costurile. Sesizările înregistrate au fost în principal pentru sisteme şi instalaţii (instalaţie electrică, instalaţie climatizare, încălzire auxiliară, sistem regenerare filtru particule/evacuare, reglaje deschidere/închidere uşi)”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Referitor la cele 130 de autobuze hibrid Mercedes Citaro, care au intrat în exploatare eşalonat, începând cu luna iulie 2020, au fost înregistrate 233 de defecţiuni în garanţie, potrivit sursei citate.

  • ”Remedierile au fost efectuate de către firma furnizoare, Mercedes Benz Trucks&Buses România SRL, cu personalul propriu, companie care a suportat şi costurile de reparaţii aferente. Dintre cazurile raportate şi remediate, menţionăm următoarele tipuri de defecţiuni: sistem info călători, sistem validare, probleme specifice la motor şi caroserie (ex: pierderi ulei, coliere slabe, aviale dezlipite, încuietoare capace), reglaje deschidere/închidere uşi. Subliniem faptul că atât autobuzele Otokar, cât şi cele Mercedes-Benz Citaro Hybrid prezintă siguranţă în funcţionare şi îndeplinesc toate standardele europene şi internaţionale”, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.