Pandemia a schimbat substanțial comportamentul oamenilor, opțiunile de petrecere a timpului liber și de deplasare. În aceste condiții, în București, lipsa spațiilor verzi de lângă casă, aglomerația din marile parcuri, lipsa pistelor de biciclete, lipsa parcărilor și trotuarele pline de mașini, ineficiența transportului public și lipsa pistelor de biciclete au devenit tot mai vizibile și mai discutate. Orașul trebuie să se schimbe, iar presiunea pusă de pandemie ar putea crea această oportunitate. Ce spun specialiștii că trebuie făcut și ce promit primarii.
Unde suntem
”În timpul pandemiei oamenii au redescoperit valoarea naturii, a spațiilor verzi, foarte multă lume a început să plece din București pentru că s-au aglomerat foarte tare parcurile, au început să se caute foarte mult casele cu curte. La ora asta curtea și balcoanele care aproape dispăruseră de la bloc au revenit în trend, este un fenomen de reconfigurare a proiectelor, lumea a început să ceară asta. Dar asta vine dinspre piață, în zona privată. În zona publică ar trebui să avem și acolo niște răspunsuri și niște reglementări. În pandemie oamenii trebuie să respecte distanța de 2m, ceea ce era imposibil pe trotuarele blocate mașini. În anumite situații, ca răspuns, oamenii au reconsiderat strada care a devenit o infrastructură pentru practicarea sportului, a jocului, asta și fiindcă din nefericire s-au închis curțile școlilor și parcurile pentru o perioadă. În perioada aia, în Colentina am văzut că oamenii dădeau turul parcului și se înghesuiau pe trotuarul din jur ca să vadă natura”, a declarat pentru HotNews.ro antropologul Bogdan Iancu.
Str. Batistei - un pieton se strecoara printre o masina parcata pe trotuar si zidArhitectul Ștefan Ghenciulescu, redactor șef al revistei Zeppelin, vede în pandemie o oportunitate pentru ca orașul să-și rezolve problemele.
”Această pandemie poate fi o oportunitate și un imbold pentru autoritățile locale să rezolve aceste restanțe, fiindcă așa cum lumea își dă seama că dacă își închide tot timpul balcoanele și nu are grădini și verdeață este foarte rău, așa avem nevoie și în oraș de spațiu verde și de circulat în diferite moduri. Trebuie doar puțin curaj”, a declarat acesta pentru HotNews.ro.
Și Irina Zamfirescu, ONG-ist, este de părere că pandemia poate reprezenta o șansă pentru București să-și rezolve restanțele, iar în noul context, orașul trebuie să se transforme.
”Cred că cea mai importantă lecție a acestei pandemii este prioritizarea sănătății. Asta înseamnă creșterea calității aerului, adică reducerea transportului auto individual și creșterea calității și suprafeței spațiilor verzi, și un stil de viață sănătos, adică promovarea mersului pe jos ca alternativă de transport. Bucureștiul nu mai poate arăta la fel ca înainte de pandemie. Dacă lăsăm ca acest moment crucial din istoria noastră să treacă fără să fi învățat nimic, ratăm cea mai importantă șansă a acestui oraș de a-și reveni la viață, el și cetățenii ce-l locuiesc. Suntem în continuare în faza de telemuncă, deci Primăria Capitalei are timp și oportunitatea perfectă de a face toate acele lucrări necesare pentru ca acest oraș să-și revină. Dincolo de beneficiile pentru plămânii noștri, cred că un proiect de oraș care să implementeze principiile dezvoltării durabile ar face ca acest oraș să fie, în sfârșit, locuit, și nu doar tranzitat. Cred că este singurul lucru bun care poate ieși din toată această tragedie numită pandemia SARS-COV-2. Cred că ar fi sfâșietor să ratăm singurul lucru bun care poate ieși din ce a fost mai urât în ultimii zeci de ani”, este de părere Irina Zamfirescu.
Ce soluții sunt
Există lucruri care au nevoie de timp, dar și soluții care se pot implementa imediat, a declarat pentru HotNews.ro arhitectul Ștefan Ghenciulescu, redactor șef al revistei Zeppelin.
”Acum este necesară mai mult ca oricând îmbunătățirea spațiului public. Asta s-a și întâmplat în alte părți, au profitat de lockdown în primăvară să mai închidă străzi, să mai facă străzi pietonale. Vezi la Paris. Evident că toate lucrurile astea țin și de o strategie generală, țin de o strategie de circulație care să fie cu adevărat modernă și să nu mai fie modernitate de anii 50-60. În ultimii 50-60 de ani lumea merge peste tot în Europa și America pe pieton și transport public, transport alternativ, nu pe privilegierea mașinii. Ca atare, ar trebui să avem și noi o astfel de strategie de circulație care să privilegieze transportul în comun și pietonii și bicicliștii. Dar aici trebuie o strategie generală fiindcă, să închizi o stradă pentru mașini sau un număr de benzi trebuie să gândești și la scara orașului, nu se poate face haotic. Dacă lași mai puține mașini trebuie să lași mai mult transport public, de exemplu. Dar asta durează”, a explicat Ștefan Ghenciulescu.
Pe termen scurt acesta spune însă că se pot scoate terasele și chioșcurile ilegale sau în exces din parcuri, iar trotuarele pot fi curățate de panourile publicitare și astfel să fie mai mult loc pentru pietoni.
”Cred că în parcuri ar putea fi eliminată o mare parte din chioșcuri, terase, restaurante și alte lucruri de acest fel mai mult sau mai puțin ilegale care au înlocuit spațiul verde, nu cred că trebuie lățite aleile în parcuri ca să avem mai puțină iarbă și flori, ci trebuie îndepărtate acele lucruri care blochează circulația pietonilor și sunt mai multe decât e cazul. Tendința administrației locale atunci când are un parc este să-l umple cu de toate. Nu sunt convins, cu riscul de a fi nepopular, nici că este nevoie de atât de multe locuri de joacă în parcuri, trebuie un echilibru. Panourile acestea de afișaj cu stâlpi puse pe trotuar ar trebui să dispară toate de fapt fiindcă aduc profit câtorva oameni și în rest niciun beneficiu”, a mai explicat Ghenciulescu.
Lacul Herăstrău nu se mai vede din cauza teraselor
Chioșcuri lângă parcul de distracții din Parcul Herastrau
În ceea ce privește eliberarea trotuarelor de mașini, măsura merge mână în mână cu îmbunătățirea transportului public, amenajarea pistelor pentru biciclete și construirea unor parcări noi.
”Aș interzice parcarea pe trotuar și oamenii să analizeze încă o dată dacă au nevoie de o mașină, două, trei. Dar aș dubla această măsură cu transport public de calitate. Dacă vrem să contracarăm acest trafic super congestionat, unul dintre cele mai congestionate din lume, ar trebui investit foarte mult într-un transport public de calitate care să acopere egal tot Bucureștiul. Dar este o lupă foarte greu de dus. Cel puțin cu mașinile aflate acum pe trotuar, după părerea mea este un fenomen foarte greu de contracarat. Și din păcate la noi parcările făcute de primării pentru eliberarea trotuarelor omoară spațiile verzi. Dacă parcările nu sunt subterane sau supraterane, tot ce faci este să tai din spațiul verde, mai ales între blocuri, ca să faci parcare. Vezi situația din Sectorul 3. Ideea este de fapt să ai mai puține mașini”, este de părere Bogdan Iancu, sociolog.
Str. Eforie - Masinile blocheaza unul dintre trotuareȘtefan Ghenciulescu spune că interzicerea parcării pe trotuar ar trebui să se facă în funcție de zonă, fiind zone mai ales în centru, unde sunt parcări la câteva sute de metri, iar trotuarele pot fi eliberate imediat.
”Privind parcarea, aici trebuie să nuanțăm puțin. Trebuie înțeles că acum sunt în circulație peste 1 milion de mașini și că trebuie să ai o strategie pe termen lung. Nu poți să ceri oamenilor să nu mai meargă cu mașina dacă nu le dai alternative. Până nu faci un transport public ca lumea, care să vină foarte des și până nu poți să mergi cu bicicleta, nu se poate. Cred că în ceea ce privește toată nesimțirea asta cu mașinile parcate pe trotuare, de exemplu, trebuie să acționăm în mod diferit. Una este să fii în cartier unde nu ai unde să parchezi mașina și acolo trebuie să faci parcaje și să speri că tot mai puțini oameni își vor lua mașini dacă au alternative și cu totul altceva este în centru, când te afli la câteva sute de metri de un parcaj public și în continuare lumea parchează pe trotuar. În astfel de lucruri ar trebui să fie toleranță zero. Poate dacă ai avea o politică să scazi prețurile de la parcajele Primăriei și în același timp să fii mai sever cu măsurile luate împotriva celor care parchează ilegal, cred că s-ar putea face imediat”, a explicat Ștefan Ghenciulescu.
Eliberarea trotuarelor de mașini, dar și reducerea numărului de mașini din trafic ar genera o mulțime de oportunități.
”Dacă reduci din traficul auto mai capeți loc să lărgești trotuarele, trebuie să le lărgești ca să circule lumea cum trebuie și să nu faci slalom printre mașini și chioșcuri și panouri publicitare. Dacă lărgești trotuarele ai loc și pentru copaci și pentru bicicliști și să mergi cum trebuie. În Barcelona, cam peste tot proporția între pietoni, bicicliști și mașini ca spațiu în secțiunea străzii este în favoarea celor dintâi. La noi este invers. Acolo azi vezi că un bulevard are 4 benzi, peste un an vezi că a rămas cu două. Nu cred că fanatismul ne ajută, lucrurile pot conviețui. Nu cred în scoaterea mașinii complet din oraș, nu cred în pietonalizarea totală a majorității străzilor, eu cred într-o împăcare și o domolire. Cred că în loc să scoatem mașinile de tot de pe o anumită stradă, am lăsa doar una sau două benzi pentru ele și am completa ar fi mai bine”, a mai explicat Ghenciulescu.
În ceea ce privește spațiile verzi și aici sunt soluții pe termen lung și pe termen scurt, unele cu investiții mari, altele cu investiții minime.
”Cred că ceea ce se poate face treptat ar fi să regenerăm măcar spațiile verzi reziduale care la ora asta nu sunt folosite. Un prim pas ar fi să cartografiem aceste spații și ele să devină o resursă, iar în timp să renunțăm la mașină și să oferim mai mult spațiu pentru pietoni. Sunt spații pe care Primăria le poate identifica și dacă sunt private, Primăria să înceapă să negocieze să le cumpere. O problemă care se poate rezolva ușor este contracararea acestui fenomen care presupune înlocuirea gardurilor vii din oraș cu garduri metalice. Trebuie complet renunțat la gardurile de metal de tip coteț, apărute încă de pe vremea lui Liviu Negoiță. Trebuie umplut orașul de garduri vii care oferă oxigen și colectează praful pe care îl respirăm. O soluție este ca în zonele unde oamenii au revendicat strada, în cartierele de case sau de blocuri cu înălțime mică, să pui un regim de viteză mic astfel încât să poți să practici sportul pe stradă la modul la care se întâmpla acum 30 de ani. Dar nu numai în centru ci începând de la periferie”, a explicat antropologul Bogdan Iancu.

Ștefan Ghenciulescu spune că primul pas ar fi să nu mai dispară spațiile verzi existente, acestea fiind asaltate în fiecare zi proiecte imobiliare. Apoi, refacerea plantațiilor de aliniament și plantarea de copaci pe marginea străzilor.
”Una dintre soluții este să fie scris în lege, astfel încât chiar dacă se retrocedează un spațiu verde între blocuri de exemplu sau în parcuri, pe ele să nu ai voie să construiești și să le menții funcțiunea. Acest lucru a existat în legislație și a fost scos. Deci primul răspuns este să nu reducem și mai mult această suprafață de spațiu verde. Ca să faci altele noi, trebuie găsit unde. Cred că trebuie reluate și întărite plantațiile de aliniament pe străzi. Cred că este foarte important ca aceste culoare verzi care trec dintr-o parte în alta a orașului să existe. Avem, dreptul să existe copaci și pe stradă, nu doar în parcuri. Orice oraș normal și care are verile acestea înspăimântătoare pe care le are Bucureștiul are plantații de aliniament”, a mai explicat Ghenciulescu.
Potrivit unei analize făcute de HotNews.ro în această toamnă, Primăria Capitalei a dat aviz de defrișare în ultimii 4 ani pentru aproape 30.000 de arbori și permisiunea de toaletare pentru încă aproape 100.000 de arbori de pe aliniamentele stradale și dintre blocuri. Din experiența ultimilor 10 ani, o bună parte din arborii toaletați au sfârșit prin a se usca și a fi tăiați. Datele reflectă doar situația din acte, cuprinzând doar arborii care s-au tăiat/toaletat legal. Dan Trifu, vicepreședintele Ecocivica, spunea însă că fără aviz de defrișare se mai taie circa 10.000 de arbori pe an, doar pe de domeniul public, deci 40.000 în ultimii 4 ani. În ceea ce privește toaletările, din datele Ecocivica, s-ar usca circa 30% dintre arborii toaletați.
Citește aici materialul.
Cum văd primarii din București schimbarea
Cel puțin la nivel declarativ, primarii din București spun că au înțeles schimbările produse de pandemie și vor veni cu soluții și proiecte pe măsură.
”Pandemia cu certitudine a schimbat și schimbă obiceiurile pe care oamenii le au și inclusiv orașul trebuie să se plieze pe nevoile pe care oamenii astăzi le au. Spațiile publice amenajate în capitală sunt insuficiente. De aceea consider că aceste spații trebuie extinse. Primul și cel mai important aspect, cred că trebuie să existe mai multe parcuri dar și spații de petrecere a timpului liber și pentru sport”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, pentru HotNews.ro.
”Pandemia a schimbat foarte mult felul oamenilor de a se transporta și de a merge la locul de muncă, la școală și este foarte clar că trebuie să regândim toată strategia și în funcție de aceste lucruri. Este clar că electronicul, digitalul și online-ul au o influență foarte mare în noua situație pandemică și este foarte clar că soluțiile transport alternativ sunt unele dintre cele mai căutate pentru transportul celor care sunt precauți. Este foarte clar că acele promisiuni pe care le-am făcut în campanie, că avem nevoie de piste pentru biciclete, de trotuare mai largi vor fi cu atât mai importante. Este adevărat în același timp că pandemia a făcut foarte mulți oameni să evite mersul cu transportul în comun și să vrea să meargă mai degrabă cu mașina. Este o provocare pentru a sigura normele de distanțare socială în mijloacele de transport în comun și de asigurare a transportului alternativ și de a reuși să implementăm acele locuri de muncă mai aproape de casă, ce spuneam în campanie, pentru a merge la serviciu pe jos, ceea ce ar reduce din nevoia de transport în comun și nevoia de mașină personală. Este vorba despre o abordare urbanistică mixtă, adică să prevedem în documentațiile de urbanism și birouri în zonele rezidențiale”, este de părere primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu.
Concret, în Sectorul 4, Daniel Băluță vrea să amenajeze două noi parcuri, unul de 2,7 hectare și unul de 2,5 hectare.
”În următorii 4 ani ne-am propus să deschidem două noi parcuri. Parcul Tudor Arghezi care va fi pe bd Metalurgiei, acum lucrăm la proiectul tehnic. În momentul acesta acolo este un teren viran, urmează să plătim exproprierea. Este un parc mult așteptat de oamenii din această zonă, fiindcă din nefericire sectorul 4 această zonă nouă de dezvoltare nu a avut spații verzi. Având în vedere că și populația Sectorului 4 a crescut, avem nevoie ca de aer de acest spațiu verde nou. Discutăm de câteva zeci de mii de oameni care s-au mutat pe străzile adiacente - strada Poștalionului, Drumul Binelui, Drumul Alunișului și nu unde să meargă cu copiii. Cel mai apropiat parc de ei este foarte departe. Pe de altă parte, parcurile mari, Tineretului, Carol, Orășelul Copiilor sunt foarte aglomerate, de aceea e nevoie de un nou parc în această zonă. Celălalt parc este un proiect mai vechi pe care l-am folosit pentru următoarea linie de finanțare - green deal - și anume România Parc 2018. Ne interesează să găsim finanțare pentru el. Avem gata inclusiv autorizația de construire. Are o suprafață aproximativ 2, 5 ha, este un parc tematic. Parcul se va afla pe terenul neamenajat în acest moment lângă Palatul Copiilor, între Parcul Lumea Copiilor și parcare”, a declarat Băluță pentru HotNews.ro.
Simulare Parc Metalurgiei
Acesta are în plan și revitalizarea Parcului Natural Văcărești, împreună cu Primăria Capitalei.
Delta Vacărești- foto Helmut Ignat/ Asociația Parcul Natural Văcărești
”Am convingerea că împreună cu Primăria Municipiului București și Ministerul Mediului vom reuși să valorizăm Delta Văcărești unde se pot crea pe dig de exemplu piste pentru biciclete și alte facilități de petrecere a timpului a timpului liber”, a declarat Băluță.
În ceea ce privește spațiile de recreere, edilul vrea să amenajeze 50 de terenuri de sport pentru adolescenți și adulți.
”În Sectorul 4 există undeva la 250 de locuri de joacă amenajate pentru copii, însă am constatat că aceste parcuri se adresează doar unei anumite categorii de vârstă. Pentru copiii mai mari și adolescenți nu există și alte posibilități de a face mișcare și a se bucura de timpul liber. De aceea vom construi un număr de aproximativ 50 de terenuri de sport care vor fi plasate în cvartalele de blocuri. Proiectul pilot de pe Aleea Terasei, unde am construit un complex sportiv, a avut un succes deosebit, de aceea vom extinde acest proiect de realizare a unor terenuri de sport multifuncționale, unde copiii pot să joace baschet, fotbal și sporturi de echipă. Este o măsură care va decongestiona părculețele și vom avea pentru fiecare categorie de vârstă un loc cu adresabilitate specifică. Tot pe această linie, intenționăm să mai construim 1 patinoar și un bazin de înot pentru a reuși să diversificăm activitățile sportive”, a mai spus Băluță.
În ceea ce privește complicata problemă a eliberării trotuarelor de mașini, în Sectorul 4 s-au făcut mai mulți pași în acest sens, de multe ori însă cu prețul spațiilor verzi, iar în următorii 4 ani se va intra pe străduțele dintre blocuri.
”De 5 ani încoace am început să golim trotuarele de mașini. Așa cum am procedat pe marile bulevarde, în următoarea etapă intrăm pe spațiile din spatele blocurilor și dintre blocuri. Obiectivul este să eliberăm și acolo trotuarele, iar din studiile pe care le-am făcut reușim astfel să optimizăm aceste spații în ceea ce privește locurile de parcare. Sunt mai multe soluții pentru parcări - o optimizare a spațiilor dintre blocuri, ceea ce ne dă un câștig de 30% în ceea ce privește numărul locurilor de parcare. Pe toate studiile de regenerare pe care le facem în acest moment, fiindcă am împărțit sectorul în 3 tronsoane și împreună cu arhitecții vom veni cu propuneri ce le vom pune în dezbatere publică cetățenilor pentru ca împreună cu aceștia să validăm propunerile pe care le facem. Am identificat locuri pentru parcări etajate, pentru parcări plane, terenuri extrem de generoase pe care le putem închiria pentru a face parcări la periferia sectorului pentru cei care au două-trei mașini, rulote, pentru cei care astăzi vin cu autospecialele acasă. Undeva în primăvară vom avea aceste proiecte în dezbatere publică și după ce le validăm cu cetățenii, cu certitudine ele vor prinde și contur. Putem crea între 50.000 și 70.000 de locuri de parcare prin aceste proiecte”, a încheiat Băluță.
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, are în plan să amenajeze salba de lacuri Colentina și să facă o pistă de biciclete pe fosta linie ferată care venea la Moara lui Asan.
”Am depus și un certificat de urbanism pentru pista aceea de biciclete care pleacă din apropierea Morii lui Asan și merge până în Fabrica de Glucoză pe traseul fostei căi ferate care aducea grânele la Moara lui Asan și materiale pentru Piața Obor. Am pornit toate demersurile. O parte din teren, cea mai mare parte, este proprietatea CFR, se merge pe lângă două parcuri, Parcul Circului și Parcul Verdi unde sunt convins că vom găsi loc pentru așa ceva. Mai avem de rezolvat problema juridică pentru niște terenuri care se află în proprietate privată, dar suntem convinși că vom găsi soluțiile. Avem de asemenea în vedere salba de lacuri, pe care vrem să o transformăm într-un spațiu public, avem și piste de biciclete acolo. În momentul de față centralizăm datele pentru situația juridică a tuturor terenurilor pentru a vedea ce este de făcut mai departe. Aceste proiecte nu vor deveni chiar la anul realitate, pentru că avem de rezolvat colaborarea cu mai multe instituții, cu CFR-ul, Ministerul Transporturilor, Primăria Capitalei. Lucrurile astea iau timp, dar trebuie să ni le propunem ca să se întâmple. Eu cred că se pot realiza în acest mandat”, a declarat Radu Mihaiu pentru HotNews.ro.
Primarul spune că va începe și ridicarea mașinilor de pe trotuar, concomitent cu amenajarea unor noi locuri de parcare, însă miza este ca numărul de mașini să scadă.
”A apărut o nouă lege care permite Poliției Locale să ridice mașinile parcate neregulamentar pe trotuar. În acest moment analizăm variantele în teren pentru depozitarea acestor mașini în așa fel încât Poliția Locală să le poată depozita în siguranță. Vom mai încerca și să găsim și soluții astfel încât oamenii să nu mai poată parca pe trotuar, și în același timp vom amenaja acolo unde se poate spații pentru parcare. Dar este foarte mare nevoie să reducem dependența de mașină astfel încât să nu mai existe atâtea mașini în București și în Sectorul 2. Este clar că nu o să putem amenaja locuri de parcare pentru toate mașinile, lucrurile trebuie să meargă în paralel”, a declarat în încheiere Radu Mihaiu.
Ce se întâmplă dacă nu facem nimic
”Dacă aceste lucruri nu vor fi făcute vom avea în continuare o poluare cu particule de praf, vom avea persoanele care după suferința post covid vor avea nevoie să se oxigeneze și acest lucru nu se va întâmpla, cred că rata mortalității cauzată de poluare va crește, cel puțin pe București care este campion la poluare pe țară. E nevoie de spații publice e calitate și pentru sănătatea mintală. Oamenii au nevoie de spații publice de calitate, nu de mobilier parașutat acolo, de locuri de joacă peste care se trântește un cauciuc care miroase foarte rău vara. Am făcut o cercetare calitativă pentru strategia de dezvoltare a Sectorului 1 și astea sunt rezultatele. Trebuie făcut concurs, nu să le proiecteze firma care a câștigat licitația pe 4 ani să le execute. OK, nu trebuie făcut concurs la toate spațiile de 4-5 mp, dar la spațiile mai generoase”, este de părere antropologul Bogdan Iancu.
Acesta spune că dacă actuala administrație nu va lua măsurile necesare cât mai repede, după 2 ani de mandat calculele se vor face în termeni electorali și am putea rata această șansă.
”Pandemia poate fi o oportunitate în acest sens, cred că actuala administrație are în echipă oameni care pot să facă asta, sunt convins că acest lucru se poate face în măsura în care nu gândim totul în termeni politici, de costuri politice. Dacă își asumă să facă asta lucrurile se vor vedea în 3-4 ani. Este o oportunitate dacă este fructificată imediat, nu amânată, fiindcă trebuie început acum. Dacă se face la jumătatea mandatului, toată echipa își va face calcule politice și nu se va mai întâmpla nimic. Dar nu sunt sigur că o vom fructifica fiindcă din discuțiile pe care le văd eu pe grupurile de inițiativă civică, pare că oamenii nu sunt atât de dispuși să renunțe la mașini, iar suprafața ocupată de mașini este o suprafață pe care am putea să o declinăm pentru niște proiecte de parcuri, spații verzi, să avem spații verzi de mai bună calitate”, a încheiat Bogdan Iancu.
------------------
Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.
Parcarea pe trotuar este deja interzisa cu exceptia locurilor trasate! Doar ca politia nu isi face treaba, in special rutiera care are mai multe parghii dar sunt mult prea infatuati pentru sanctiuni din astea.
Solutia exista si este una radicala, altfel ne invartim in jurul cozii:
1. Sa nu mai exista locuri de parcare inchiriate
2. Toate locurile cu plata (cel putin 2 lei/ora)
3. Rezidentii sa poata cumpara abonamente la 100-200 lei/luna si sa poata parca pe o raza de 1 km in jurul casei.
4. Ai parcat ilegal, adica ORIUNDE IN AFARA UNUI LOC DE PARACARE, amenda 1000 lei si ridicarea masinii.
Dar nu se va face nimic, fiindca statului nu ii pasa. Nu i-a pasat niciodata.
Si cu toate ca imi doresc ordine pe trotuare si schimbarea mentalitatilor, nu vreau sa ma trezesc din nou cu un psdist primar asa ca niste compromisuri sunt constient ca vor fi necesare pentru a se rezolva macar lucrurile urgente care nu deranjeaza o parte mare din votanti (ex: caldura, sistemul de management al traficului, piste de biciclete, transport in comun modern, investitii etc).
Aproape cu zici tu:
- 2-3 lei / ora
- 24/7, dar exista si tarif de 1 zi (~ cat 8 ore) si pe luna (90-180 / luna)
- abonamente riverani: ~150 / luna
Inca nu e rezolvata complet, dar era sa se iasa cu furci si topoare impotriva noului primar USR, desi o lasase vechiul cu aplicare imediat dupa.
Se discuta de domolirea regimului : sa nu se plateasca si in w/e, noaptea, etc.
Oricum e problema mare la riverani, cati chiriasi au toate formele legale pe zona unde locuiesc?
Unii ar trebui sa plateasca impozit daca au contracte legale, altii trebuie sa schimbe toate actele firmei, trebuie sa iei gagica in spatiu ( ca e mai ieftin inchirierea unui apartamnet in zona, decat locul de parcare fara riveran)
Asta cred ca a fost una din cauzele prezentei execrabile la vot.
Știți ce scria acolo? Îmi cer toate scuzele, dar va reproduc mot-a-mot: “ma doare in cur de pietoni, sunt o vita”.
Pe vechiul telefon cred ca mai am încă poza.
Sănătate si numai de bine sa auzim
langa casa, departe de casa, in oras, inafara orasului
si aici sunt 2 probleme
1 - legal nu e ok sa il amendezi pe unu cand nu ii dai posibilitatea sa respecte legea (sigur sunt multi care-s nesimtiti de-a binelea, dar asta e alta idee)
2 - oamenii nu au cum, realistic vb. sa parcheze legal!
problemele asta sunt din cateva motive:
1 - cladiri constuite peste noapte, in zone unde spatiile vezri si de parcare sunt insuficiente si strazile sunt prea inguste (pt ca sunt zone de case, nu de blocuri)
2 - cladirile construite NU indeplinesc standardele (a se citi nu au suficiente locuri de parcare)
3 - nimeni nu s-a sinchisit de problema aglomeratiei, a parcarilor si a transportului in comun inainte sa decina o problema cat casa
sigur acum problema e si trebuie rezolvata... si e complicat pt ca implica parcari supraetajate si subterane care-s greu de construit...
dar daca s-ar opri din construit blocuri si ar mai largi strazi si ar mai face parcari si spatii verzi, poate lucrurile s-ar mai imbunatati...
si da problema cu locurile nominale de parcare e mare... vad frecvent unu parcat pe 2 locuri de parcare doa pt ca-s ale lui si... asta e ramane un loc liber. Problema e alta... nu prea poti cere abonament daca nu ai loc nominal si daca ai loc nominal unu care nu e din zona nu gaseste loc de parcare (o sa gaseasca, dar o sa primeasca bonus masina zgariata si.sau cauciucurile desumflate/taiate)
si mai e ceva... MULTE din locurile de parcare (legale si numerotate) incalca flagrant codul rutier:
- nu respecta distantele de 25 m fata de intersectie, trecerea de pietonu (il injuram pe unu frecvent ca parca pe trecere de pietoni pana cand am vazut locul gol si.... tadaaaaaa ... era legal!
astea duc la multe probleme... inclusiv faptul ca zilnic ies de pe drumul secundar cu mare atentie si un nod in gat pentru ca NU VAD NIMIC DE PARCAREA "legala" !!!
Deci daca trec prin dreptul unui automat cu bauturi racoritoare care are afisul "defect" dar are bauturi inauntru, cu conditia sa nu-l stric (mai mult), am voie sa iau cat doresc din el? In fond, e acelasi lucru: daca nu pot sa ma servesc legal, nu ai cum sa ma pedepsesti ca ma servesc ilegal...
Da, trebuie gasite solutii pentru locuri de parcare.
Dar asta nu iti da dreptul sa incalci legea si sa deranjezi pe altii doar pentru ca tu ai senzatia ca nu poti trai fara masina. Masina nu e un drept garantat.
Bun sau rau cum e, poti folosi si transportul in comun (eu in cele mai multe cazuri ma descurc cu el), doar ca e o problema mare cu sutele de mii de bossulici care au impanzit Bucurestiul de masini, pentru ca ei nu au valoare daca merg cu tramvaiul.
Si cu zecile sau sutele de mii de 40+ ani de la marginea orasului, genul mici+mustar la targul de vechituri, cu burta umflata si pielea curgand la 40+ ani (zero sport si miscare) care la fel, cred ca li se cuvine sa-si plimbe suncile doar in loganele sau cazanele lor si sa parcheze pe locul "lor" de pe trotuar din fata usii blocului.
Au ajuns sa se traseze locuri langa intersectii pentru ca e atat de incetatenit sa nu se sanctioneze parcatul ilegal incat lumea nici nu mai stie ce-i aia. Indicatoarele "Oprirea interzisa" sunt doar de decor, probabil nici nu se mai predau la scoala de soferi, iar trotuarele sunt ale soferilor dintotdeauna in ciuda faptului ca din 2016 nu mai ai voie pe trotuar nici daca lasi acel 1 metru.
Treaba politiei e sa aplice legea, nu sa o interpreteze, dar probabil ca nici ei nu mai constientizeaza partea cu opritul interzis din codul rutier (ALO, POLITIA RUTIERA, PAZIM SI NOI CODUL RUTIER??).
Da, am masina si oriunde ma duc daca caut suficient gasesc loc de parcat LEGAL. Nu inseamna ca sunt destule, dar inseamna ca in cele mai multe cazuri e loc de mai mult bun simt.
Deci vreau respectarea si aplicarea legii, daca nu poti respecta legea atunci vinde-ti masina si mergi cu autobuzul, metroul, trenul, taxiul, uber-ul, bicicleta, motocicleta, pe jos etc.
geniule! bine că nu decizi tu...
Deci?..
Daca ai o rata de reproducere (R) 5 fara masca, o reducere de 95% a riscului inseamna R = 0.25. Practic, pandemia dispare de la sine.
Una e numarul cazurilor (bolnavi inregistrati de la inceputul numaratorii) si alta e numarul cazurilor ACTIVE (numarul de bolnavi actuali).
Asadar esti specialist sa iti dai cu stangul in dreptul in propriile definitii.
Daca luam un interval intre "generatii" de 2 saptamani, timp in care majoritatea celor infectati se vindeca sau ajung in spital (sub control, nu mai prezinta un risc de raspandire), R=0.25 inseamna ca daca azi ai 80,000 de cazuri active, peste 2 saptamani ai 20,000 de cazuri active, peste 4 saptamani 5000.. 1250.. 312.. 78.. 20.
In ~3 luni, s-a rezolvat. Chiar daca admitem ca numarul cazurilor reale este de 10 ori mai mare decat cel testat, tot ramai cu 200 de cazuri dupa 3 luni.
deasemeni, largi spaţii verzi de pe trotuare au fost lăsate neîngrijite, s-au transformat în pământ arid călcat de roţi, nefiind împrejmuite, iar ulterior au fost asfaltate...
mai amintesc minunatele peluze de gazon din jurul statuilor de la universitate ce au fost distruse de primarul oprescu cu ocazia amenajării unei parcări subterane iar apoi nu au mai fost reconstituite...
de câte ori am protestat la vremea respectivă împotriva acestei barbarii la adresa spaţiilor verzi mi s-a replicat că sunt eu împotriva "modernizării" oraşului...
în faţa blocului meu era un trotuar foarte larg care iniial îngloba şi un spaţiu verde ulterior asfaltat iar până în primăvara trecută era plin ochi de maşini parcate, chiar dacă era alt rând de parcări şi la marginea trotuarului. practic nu mai exista spaţiu să se mai strecoare şi pietonii... primăvara trecută trotuarul a fost împrejmuit cu borne antiparcare şi cu lanţuri între ele, s-a amenajat şi o pistă de biciclete, trotuarul s-a golit instant - deci respectivii au găsit până la urmă alte locuri de parcare, chiar dacă nu sub nas...
Daca ar fi toate locurile fara rezervare, si platit un abonament (mai ieftin riveran, mult mai scump non-riveran), atunci s-ar folosi eficient locurile.
Asa sunt cate unii care isi tin rabla pe post de dulap pe locul de parcare de la ADP obtinu acu 10-15 ani. dau 70 de lei pe an la parcare, 100 lei ITP si 100lei RCA (si ala facut doar 1 luna la reinoirea parcarii).
Pai unde gasesti tu dulapuri la 300 de lei pe an in fata blocului ?
Pretul corect ar fi cel putin 70 de lei pe luna (nu pe an) la riveran si triplu non-riveran (daca iti aduci masina din alta parte sau vrei a doua sau a treia masina platesti).... Dar parchezi legal. Tot ce nu e legat amendat.
Suburbiile-dormitor nu sunt cu nimic mai bune decat sistematizarea comunista. Singura diferenta este ca in SUA au avut mai mult spatiu.
In practica, este chiar mai rau. Am vazut suburbii in care nici nu exista trotuar, deci nu poti lasa copilul sa se duca pe jos la scoala, chiar daca scoala este doar la 2km de casa.
a împrejmuit spaţiile verzi rămase cu dale înalte astfel încât să nu mai poată pătrunde toţi nesimţiţii cu roţile, a gazonat terasamentul de tramvai, a plantat puieţi pe marginea şoselelor, etc.
ar fi civilizat ca cel puţin primarii să fie judecaţi după cele ce fac iar nu doar cu visceralitate politică...
De ce sunt goale pistele de biciclete (Splaiul Unirii, Calea Victoriei, etc)?
Nu circula nici 1% din biciclistii eco de sezon, cu gura mare, ca a venit frigutzu'. Blocam un oras pentru un moft ce suna bine si functioneaza in alte tari din alte considerente, incepand cu clima?
Olanda, Suedia, Danemarca, Norvegia.
Acolo clima-i mult mai nefavorabila cu vant, ploi si temperaturi joase.
Adică să aibă legătură, prin tot Bucureștiul. Acum sunt tot felul de bucățele, care nu duc niciunde.
Trebuie făcute 2 feluri de trasee, pt servici, sub formă de rețea și altul pt plimbare ( care să lege parcuri, lacuri, păduri) de exemplu un traseu poate merge până la Snagov, altul să lege toate lacurile Mogoșoaia, Străulești, Grivița, Băneasa, Herăstrău, Floreasca, Tei, Plumbuita, Fundeni, Pantelimon, Cernica.
Cate mitinguri pe bicle guristi eco ai vazut tu cand e frigutz? QED
Ai abonament parchezi, nu ai abonament amenda.
Iar abonamentul sa fie cel putin cat un abonament de telefonie mobila pe luna pentru rezidenti si mult mai scump pentru non-rezidenti (daca vrei a doua masina sau vrei sa circuli cu masina din provincie in capitala, dar tu nu ai acte aici).
Nu ai parcat pe un loc amenajat, la revedere, amenda sau ridicare.
Atunci nu ar mai putea tine unii care au prins loc de parcare acum 15 ani rabla pe post de dulap. Costa doar 70 de lei pe an si faci un RCA pe 1 luna cand se reinoieste contractul...
Pretul corect ar fi undeva la 100 de lei pe luna pentru rezidenti, 250 de lei pe luna non-rezidenti (sau a doua masina). Asa ai descuraja pe cei isi pastreaza rablele in speranta ca le mai vor folosi vreodata.
Daca vrei sa o aduci acasa iti achizitionezi un abonament de non-rezident.
toti le trateaza ca proprietatea personala si sunt zone in care desi sunt locuri de parcare nu ai unde sa parchezi pt ca sunt locurile lui X sau Y...
si mai e problema masinilor care se misca de 2 ori pe luna MAXIM... si sunt O GRAMADA !!!
Dar masina aceea nu circula.
Nu gasesti spatii de stocare la maxim 250 de lei pe an nicaieri.
Pe langa asta, toti acesti oameni fac urmatoarea manevra. Isi cumpara o masina noua, rabla o parcheaza pe locurile "la liber" si pe cea noua o pun pe locul de parcare rezervat de "douajde ani". Astia imi sunt si mai antipatici, pentru ca pe langa ca tin pe nimic un loc de parcare de resedinta, impiedica si pe cei care stau tot acolo dar nu au loc de parcare sa parcheze si ei intr-o oarecare legalitate....
Si asa ajung situatiile in care fiecare o pune unde apuca.
SI NU EXISTA LOCURI DE PARCARE LA LIBER, DISPONIBILE nici macar la 15 min de mers pe jos in majoritatea cartierelor din Bucuresti. Cine zice altcumva, nu are masina sau are parcare de resedinta pe 70 de lei pe an transmisa mostenire...
Mariti suprafata spatiului verde prin exproprieri pentru utilitate publica si amenajarea de parcuri.
Eliberati parcurile de terase restaurante cluburi de noapte etc.Amenajati coridoare verzi legand parcurile intre ele cu coridoare verzi amenajate pentru pietoni si biciclisti
Amenajati si largiti spatiile verzi din jurul blocurilor.
Transport public electric si piste de biciclete in tot orasul. Dati pietonilor si biciclistilor o importanta mai mare decat masinilor. Faceti un oras prietenos cu oamenii.
Primarii stiu asta foarte bine, dar tot felul de constructii si pseudosolutii sunt tot atatea surse de bani pentru acoliti si de spaga, in final.
Spaga a evoluat si ea, nu se mai primesc bani in plic sau diverse foloase usor de dovedit.
Plata intermediarilor, sistemul brevetat in comunism "o mana spala pe alta" au facut practic descoperirea de catre DNA.
Sunt construite exclusiv pentru "investitii". Aceste constructii intra in portofoliul diverselor fonduri de pensii sau de investitii si le umfla astfel artificial rentabilitatea.
E o noua bula, care se va sparge si ea. Doar ca blocurile inutile astfel construite vor ocupa sute de ani locul, in dauna spatiilor verzi.
===
Acest fenomen este cunoscut peste tot in lume.
Evident, edilii Bucurestiului fie nu il cunosc fie se prefac ca nu il stiu.
Pentru a-l contracara ar trebui sa fie mult mai reticenti in a acorda autorizatii de constructie: limtarea numarului de etaje, obligarea la un anumit perimetru neconstruit,
O alta masura ar fi taxarea suplimentara a locuintelor nou construite dar neocupate in termen de 1 an.
===
O alta mare problema - iarasi de nimeni discutata - este ridicarea panzei freatice ca rezultat al cresterii densitatii constructiilor in Bucuresti.
Aceasta ridicare creste riscul de "lichefiere" a solului la cutremur si implicit vulnerabilitatea locuintelor.