Lucrările achitate de Primăria Capitalei pentru spitalul Gomoiu nu au fost supraevaluate, toate plățile pentru acest proiect fiind făcut legal, a transmis, vineri, PMB, care precizează că licitația pentru construirea unității medicale a început din 2010.

Inaugurare ambulatoriu GomoiuFoto: Hotnews

Primăria Capitalei a transmis, vineri, că informațiile privind presupuse plăți supraevaluate aferente lucrărilor de construire a Spitalului de copii Victor Gomoiu sunt „false, denigratoare”, scrie Mediafax.

„Licitația pentru construirea acestui spital și dotarea lui a început în anul 2010, iar contractul a fost atribuit în anul 2011, înainte ca doamna Gabriela Firea să fie primar general. La preluarea actualului mandat, în anul 2016, deși clădirea era aproape finalizată, aceasta era abandonată, lucrările începute în anul 2012 fiind sistate timp de 2 ani. În mandatul primarului general Gabriela Firea lucrările au fost repornite, s-au reconfigurat toate spațiile la solicitarea medicilor, au fost realizate toate circuitele medicale, s-au obținut avizele necesare de la toate instituțiile de profil, au fost asigurate dotările și amenajate spațiile de joacă, au fost angajați medici și unitatea a devenit unul cele mai importante centre de tratament pentru copiii din întreaga țară! De aceea, respingem ferm toate acuzațiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, având în vedere că procedura de achiziție pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului primar general”, arată Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Sursa citată precizează că la finalul anului 2016, Gabriela Firea a dispus Corpului de Control realizarea unui control la ASSMB, unul dintre principalele puncte care urmau să fie verificate fiind sistarea lucrarilor la Spitalul Gomoiu.

„Având în vedere concluziile acestui control și măsurile stabilite, primarul general a dispus conducerii ASSMB, la finalul anului 2016, contractarea unei expertize extrajudiciare, tehnice și economice. Au fost verificate toate documentele care au stat la baza plăților realizate anterior anului 2016. De asemenea, ca urmare a controlului, s-a dispus recuperarea sumei de 70.000 lei plătite către consultant în mod nejustificat”, mai arată PMB, precizând că toate lucrările executate în acest proiect au fost decontate doar „pe real, confirmate de către diriginți de șantier și personal specializat, angajat la ASSMB”.

Totodată, ca urmare a finalizării expertizei, s-a constatat ca fuseseră executate lucrări în valoare de 23 milioane lei de către constructor, fără ca acestea să fie incluse în proiect sau în contractul de lucrări.

Primăria arată că lucrările executate fără acoperire din punct de vedere contractual, care au fost recepționate de către consultant, nu au fost plătite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care municipalitatea a fost acționată în judecată de către constructor.

„Subliniem că toate neregulile descoperite în urma raportului Corpului de Control al Primarului General, Raportul Curții de Conturi și concluziile expertizei extrajudiciare au fost îndreptate conform prevederilor legale, pentru o cheltuire corectă și eficientă a fondurilor publice, în interesul cetățenilor”, arată PMB în comunicat.

Despre achiziția locuințelor pentru personalul medical din spitale, la suprapreț, PMB precizează că achiziția unor astfel de locuințe face parte din strategia municipală de sănătate, prin care Primăria Capitalei își propune ca, pe lângă construirea de noi spitale, înființarea de noi secții și dotarea la standarde occidentale, să ofere medicilor motive suplimentare de a continua să profeseze în România.

PMB dezminte și faptul că primarul general Gabriela Firea ar fi dat-o afară pe directoarea juridică a ASSMB.

„Primarul general al Capitalei nu are atribuții în recrutarea angajaților pentru instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei. Aceste atribuții, precum și cele legate de suspendarea raporturilor de serviciu revin instituției respective, fiind vorba despre organizații cu personalitate juridică. În fapt, doamna respectivă nici nu a fost , ci doar i-a încetat promovarea temporară în funcția de conducere. Dna Lavinia Coțofană a fost angajată la ASSMB, în baza unui concurs, în ianuarie 2019, în funcția de inspector 1, ulterior fiind promovată temporar pe o funcție de conducere (director juridic), în aprilie 2019. În luna octombrie, promovarea temporară a fost revocată de directorul general al ASSMB, începând cu 1.11.2019. (...) Ulterior angajării la ASSMB, conducerea administrației a aflat că doamna Lavinia Coțofană a fost exclusă din magistratura pe motive disciplinare. Codul Administrativ prevede interdicția explicită ca persoanele care au fost sancționate disciplinar cu desfacerea contractului de muncă să mai ocupe funcții de conducere”, potrivit documentului citat.

CITEȘTE ȘI:

Libertatea: Firea se laudă cu un spital construit cu supraevaluări de 2.485%

Gabriela Firea anunță că le-a făcut plângere penală jurnaliștilor de la Libertatea: „Dacă s-a făcut ceva, nu s-a făcut în mandatul meu”

Scandalul Gomoiu: Lavinia Coțofană, fostul director juridic al Administrației Spitalelor, acuză că a fost concediată când a cerut reclamarea neregulilor la DNA

Vlad Voiculescu: Gabriela Firea a transmis în ASSMB mesajul ca documente privind achizițiile făcute la spitalele din subordinea Primăriei să fie făcute pierdute

Primăria Capitalei reacționează la afirmațiile lui Vlad Voiculescu privind documente distruse sau făcute pierdute și amenință că-l dă în judecată

Vlad Voiculescu îi răspunde Gabrielei Firea: „Dar plângerea penală către DNA unde este, doamna primar?”

Fosta șefă a Departamentului juridic al ASSMB: „Au dat afară experții ASSMB care au descoperit ilegalitățile. Mi-au sigilat biroul în care se găsesc documentele din Gomoiu, mi-au ridicat laptopul”