Protocolul de asociere a Primăriei Sectorului 2 cu firma Supercom pentru a realiza un centru de sortare și valorificare a deșeurilor municipale, și prin care instituția se obligă să dea gunoiul din sector, în ultimii 20 ani, acestei firme, nu reprezintă monopol, se arată într-un drept la replică transmis de instituție către redacția HotNews.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reamintim că Primăria Sectorului 2, condusă de PSD-istul Mihai Toader, cere acordul Consiliului General al Municipiului București să se asocieze cu firma Supercom pentru a realiza un centru de sortare și valorificare a deșeurilor municipale, potrivit unui proiect aprobat la ultima ședință a Consiliului Local Sector 2. Supercom, deținută de un fost senator PSD, Ilie Ciuclea, ar urmă să construiască acest centru, în valoare de 45 milioane de euro, pe cheltuiala sa, însă Sectorul 2 se angajează să dea gunoiul municipal din Sector către acest centru pentru următorii minim 20 de ani. Practic se dorește instituirea unui nou monopol, deoarece Primăria Sectorului 2 va plăti către acest centru un cost de sortare care este în medie echivalent cu costul de depozitare la groapă, circa 130-150 lei/tonă, iar prețul va crește în următorii ani. În București sunt în acest moment 5 astfel de stații de sortare, inclusiv Primăria Sectorului 3 își face una, iar firesc ar fi atribuirea contractelor de sortare și valorificare să se facă prin licitație.

Dreptul la replică transmis de Primăria Sector 2

Având în vedere informațiile eronate și tendențioase care circulă în presă în legătură cu avizarea, spre legalitate, a proiectului de hotărâre ,,privind încheierea unui Protocol de colaborare cu SUPERCOM SA”, Primăria Sectorului 2 face următoarele precizări pentru corecta informare a opiniei publice:

- proiectul de hotărâre în referință a fost aprobat în ședința publică din data de 27.09.2019 și a fost adoptată în acest sens Hotărârea nr. 294 privind solicitarea acordului Consiliului General al Municipiului București și împuternicirea Consiliului Local al Sectorului 2 al Municipiului București pentru încheierea unui Protocol de colaborare cu S.C. SUPERCOM S.A. în vederea realizării unui proiect de interes public local în domeniul gestionării și asigurării trasabilității deșeurilor municipale;

- obiectul protocolului, așa cum rezultă în mod evident din forma cadru a acestuia, anexată Hotărârii nr. 294/2019, îl constituie realizarea din fonduri private, prin asigurarea integrală a finanțării de către S.C. SUPERCOM S.A. (cca 45 milioane euro), a unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor pentru asigurarea trasabilității deșeurilor municipale, fără nici o obligație de finanțare instituită în sarcina Sectorului 2 București.

Angajamentul Sectorului 2 București, cu atribuții expres prevăzute în domeniul asigurării sortării și a fluxului deșeurilor menajere colectate la nivelul Sectorului 2, vizează procesarea acestora în cadrul Centrului, în limita competențelor stabilite prin legi, norme, regulamente și sub condiția determinării prețului/tarifului, prin proceduri concurențiale în condițiile legii.

Această condiție este expres prevăzută și în Referatul de aprobare semnat de Primarul Sectorului 2, din care s-a citat în mod trunchiat, desprins din context.

Astfel, în actul mai sus precizat s-a prevăzut expres că vor fi exceptate de la procesare/tratare deșeurile colectate la nivelul Sectorului 2, destinate tratării în instalația/Uzina de Energie din Deșeuri planificată a fi realizată de Municipiul București.

De asemenea, atât în cuprinsul Referatului de aprobare, cât și în Protocolul cadru în discuție, este expres prevăzută condiția respectării tuturor actelor normative, regulamentelor etc. în ceea ce privește limitele de competență ale Sectoarelor, precum și determinarea prețului/tarifului prin proceduri concurențiale.

Solicitarea acordului C.G.M.B. și împuternicirea Consiliului Local Sector 2 de a dispune cu privire la încheierea Protocolului vizează tocmai stabilirea limitelor de competență ale Sectorului 2, reținând că, potrivit art. 166 alin. (4) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, ,,Consiliile locale ale sectoarelor exercită și alte atribuții stabilite prin lege sau delegate de Consiliul General al Municipiului București”.

Pentru delegarea gestiunii serviciului de salubritate pe raza sectorului 2, Primăria Sectorului 2 a demarat procedurile de licitație prin intermediul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (nr. anunț PC 1001371/30.09.2019).

Termenul final de depunere a ofertelor este 10 decembrie 2019.

În concluzie, afirmațiile articolelor din presă legate de acest subiect pleacă de la premise false și informații transmise trunchiat, cu vădită rea credință, referitoare la un așa zis “monopol pe gunoiul din sectorul 2 pe următorii 20 de ani” și fără legătură cu obiectul Hotărârii nr. 294/2019.