Asociația Metrou Ușor solicită Primăriei Municipiului București să modifice de urgență planul propus pentru pasajul „Doamna Ghica” din zona Colentina ca să prevadă un spațiu pentru linia de tramvai, dacă nu chiar construirea liniei de tramvai propriu-zise. O astfel de linie de tramvai - care lipsește complet din proiectul pasajului pe care Capitala îl va construi pe 28 de milioane de euro printr-una din firmele proprii - ar putea duce la decongestionarea unor zone precum Pipera și ar degreva de trafic multe rute pe relația Pipera-Pantelimon-Titan-Berceni.

Simulare Pasaj Doamna GhicaFoto: Hotnews

Primarul Gabriela Firea a încredințat contractul pentru proiectarea și execuția Pasajului Doamna Ghica-Colentina Trustului de Clădiri Metropolitane București, pe 16 mai anul acesta. Proiectarea ar urma să dureze 3 luni, iar execuția 12 luni, costurile fiind de circa 28 milioane de euro, a declarat Gabriela Firea. Pasajul va fi făcut peste Șoseaua Colentina și va avea două benzi pe sens.

„Cu toate acestea, proiectul actual avut în vedere de PMB pentru pasajul Doamna Ghica elimină din start posibilitatea realizării unei linii de tramvai pe/sub pasajul Doamna Ghica (astfel încât tramvaiele să poată traversa Șoseaua Colentina pe relația Bulevardul Doamna Ghica - Șoseaua Petricani/Bd.Pompeiu), acest lucru fiind regretabil din punctul de vedere al asociației și în contradicție cu ceea ce și-a asumat PMB în 2016, prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov”, transmite într-o scrisoare-protest Asociația „Metrou Ușor” intitulată „Proiectul pasajului „Doamna Ghica”, o dovadă a viziunii falimentare a Primăriei București asupra dezvoltării durabile”.

Este vorba despre o linie de tramvai ce ar lega zona Pipera de cartierul Pantelimon (cu prelungiri ulterioare către cartierele Titan și Berceni), de-a lungul inelului median din care fac parte și pasajele Nicolae Grigorescu, Baicului-Delfinului și cel de la Doamna Ghica, proiecte ce au dintotdeauna prevăzut spațiu pentru respectiva linie de tramvai.

„În plus, toate bulevardele de pe traseu (Nicolae Grigorescu, Chișinău și Doamna Ghica) au rezervat un spațiu pentru o linie de tramvai rapid, separată de trafic. Decizia de a nu mai lăsa spațiu pentru tramvai în cazul pasajului Doamna Ghica, ar „îngropa” investițiile deja realizate pentru celelalte două pasaje mai sus-amintite, ambele neamortizate încă, demonstrând proasta administrare a banilor publici la nivelul PMB și o rea-voință în ceea ce privește aplicarea unor soluții durabile pentru îmbunătățirea transportului în comun și reducerea numărului de autovehicule personale, cu efecte clare asupra traficului și a poluării”, transmite ONG-ul.

Asociația acuză PMB că nu poate fi consecventă în ceea ce privește aplicarea unor măsuri pe termen lung și că a transmis că linia de tramvai rapid Pipera-Titan-Berceni nu mai reprezintă o prioritate, deși este o legătură importantă de transport și extrem de ușor de implementat, traseul fiind asigurat în mare parte în cale proprie.

„Asociația Metrou Ușor lansează public un semnal de alarmă, exprimându-și îngrijorarea privind faptul că acest proiect nu mai prevede spațiu pentru o viitoare linie de tramvai, dacă nu chiar linia de tramvai propriu-zisă. Asociația subliniază faptul că pasajul împreună cu o linie de tramvai sunt absolut necesare în acest moment și îndeamnă PMB la prudență în ceea ce privește deciziile legate de proiectele unor investiții de o asemenea anvergură, mai ales în contextul financiar actual – faliment nedeclarat”, potrivit scrisorii.

Simulare cum va arăta pasajul

Ce transmite Asociația „Metrou Ușor”:

„Linia de tramvai propusă inițial în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și ignorată cu desăvârșire de actualul plan al pasajului „Doamna Ghica”, această linie este absolut necesară, deoarece:

1. Degrevează traficul din zona Pipera, una dintre cele mai aglomerate zone din București, cu efecte benefice pe întreaga relație Pipera – zonele de est / sud-est ale Bucureștiului (cartierele Pantelimon, Titan, respectiv Berceni);

2. Scade aglomerația pe tronsonul de metrou Pipera – Piața Victoriei, cel mai aglomerat dintre tronsoanele de metrou din București;

În viziunea membrilor asociației, această linie de tramvai conexă pasajului ar trebui să funcționeze asemenea deja existentei linii de „Metrou Ușor” 41, adică o linie de tramvai de mare capacitate, complet separată de traficul rutier, linie ce permite viteze de deplasare net superioare liniilor clasice de tramvai.

Având în vedere toate cele menționate mai sus, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, Asociația Metrou Ușor a cerut PMB niște explicații privind actualul proiect al pasajului„Doamna Ghica”, solicitând totodată și următoarele documente:

1. Studiul în baza căruia a fost luată decizia de a nu mai prevede tramvai pe noul pasaj de la Doamna Ghica.

2. Strategia actualizată a reorganizării traseelor de tramvai din Bucureşti, cu termenele de implementare şi justificarea (studiile de trafic) care a stat la baza fiecărei modificări în parte.

Trebuie menționat faptul că la momentul redactării acestui document (12 iunie 2019), asociația „Metrou Ușor” nu a primit nici un răspuns la solicitările adresate PMB. Ba mai mult, PMB sfidează atât asociațiile non-guvernamentale, cât și cetățenii, deoarece a realizat consultarea publică pe repede-înainte, fără a anunța în prealabil acest lucru, prin intermediul mass-media, obstrucționând drepturile cetățenilor la o bună-informare și la libera exprimare.

Este îngrijorătoare graba inexplicabilă de care dă dovadă PMB în ceea ce privește construcția acestui pasaj, în contextul financiar actual (faliment nedeclarat) ce este extrem de delicat, în special prin prisma unor investiții pe termen lung care presupun sume bănești importante.

Falimentul nedeclarat poate avea urmări extrem de serioase și neplăcute, în special în ceea ce privește lucrările de infrastructură aflate în desfășurare, deoarece vor apărea în mod cert întârzieri consistente ale proiectelor (inclusiv pentru pasajul Doamna Ghica), cauzate de incapacitatea PMB de a plăti constructorilor sumele cuvenite pentru lucrările realizate în avans.

În concluzie, Asociația Metrou Ușor solicită imperativ Primăriei Municipiului București modificarea urgentă a planului propus pentru pasajul „Doamna Ghica”, prin prevederea unui spațiu pentru linia de tramvai, dacă nu chiar construirea liniei de tramvai propriu-zise, măcar în zona pasajului. Cu atât mai mult cu cât investițiile în noi linii de tramvai sunt finanțabile prin fonduri europene. Acest pasaj este o reală necesitate pentru oraș, alături de linia de tramvai rapid. În cazul în care proiectul nu va fi modificat în direcția menționată/sugerată, PMB va arunca definitiv la coșul de gunoi banii publici investiți deja în ultimii ani în celelalte obiective de infrastructură din București ce au legătura cu pasajul „Doamna Ghica” – pasajul Nicolae Grigorescu și pasajul din zona Delfinului/Baicului – și va face aproape imposibilă pentru viitor repararea erorii și implementarea soluției din PMUD.”