Pe lângă prevederile legale menționate în proiectul de hotărâre adoptat de Consiliul General, în luna iulie 2018, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, care interzice debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire în zonele declarate unitare de autoritățile locale.
Acesta însă nu a fost promulgat de Preşedintele Klaus Iohannis și trimis la reexaminare. Acesta spune că legea redefineşte conceptul de "condominiu" ca reprezentând un "sistem de încălzire având la bază o singură soluţie tehnică de încălzire".
"Considerăm că o astfel de formulare restrânge dreptul consumatorilor de a-şi alege produsele şi serviciile în acord cu propria voinţă şi nevoile acestora. Textul normativ poate conduce inclusiv la ideea instituirii unei interdicţii indirecte a debranşării de la sistemul centralizat pentru utilizatorii din condominii, nesocotind regulile comerţului liber şi economiei de piaţă, prin instituirea unui monopol al sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică", se arată în solicitarea de reexaminare.
Şeful statului afirmă că legea instituie pentru autorităţile administraţiei publice locale o competenţă exclusivă în tot ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, gestionarea şi funcţionarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, precum şi în ceea ce priveşte crearea, dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea şi exploatarea bunurilor proprietate publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale care compun sistemul de utilitate publică respectiv.
El susţine că aceste norme permit interpretarea că soluţia legislativă ar impune locuitorilor din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale să utilizeze doar anumite soluţii aferente energiei termice, stabilite de autorităţile administraţiei publice locale, ceea ce ar echivala cu o restricţionare a accesului la soluţii alternative pe care utilizatorii le pot considera mai eficiente.
"Prin restricţionarea unor anumite soluţii aferente energiei termice se pot crea premisele descurajării concurenţei pe piaţa energiei termice şi a soluţiilor alternative, creându-se astfel o situaţie de poziţie dominantă a societăţilor care oferă energie termică în sistem centralizat, cu consecinţa lipsirii beneficiarilor de posibilitatea de a alege soluţia cea mai eficientă pentru nevoile lor", se menţionează în cererea de reexaminare adresată Parlamentului.
În plus, şeful statului spune că aceste prevederi creează şi premisele încălcării art. 8 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, potrivit căruia: "Sunt interzise orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale ori locale şi ale entităţilor către care acestea îşi deleagă atribuţiile, care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa".
Sau va treziti si votati un progresist la conducerea Bucurestiului in 2020?
Toate marile orase...inclusiv Parisul au incalzire centralizata, nu tevi infipt-n bloc.
Pasul doi retehnologizarea si eliminarea subventiei.
Nici eu nu inteleg de ce nu poate da drumul la caldura pe timpul noptii si incredibila lege (cine mama lui a
dat-o!) cu cele 3 nopti consecutive cu temperatura medie de sub 10 grd. C.
Se pare ca este o lege divina de nu poate fi schimbata!
Avem in Bucuresti acelasi sistem de incalzire de acum 50 de ani.
Fiindca bucurestenii sunt majoritar prosti si iubitori de saracie si pomeni si voteaza tot cu mafia PSD.
Avem monopolul prostiei, uraaa !
Unele tevi zici ca sunt arici, asa arata.
Timpul mediu de astupat o groapa dupa Radet e intre 3-5 luni.
In cazul asta nu vreau sa ma gandesc ce or sa faca cei cu ansambluri noi, pana or veni sa le traga tevile.
de ce 4? pentru ca ea nu vroia sa traverseze
ati votat pentru mai bine, aveti acum cu fortza
RIP Bucuresti
Cum insa situatia nu este asa, am toate motivele sa spun ca legea este abuziva, pt ca nu ai cum sa imi impui mie ca proprietar de apartament, casa, vila, sau ce imobil as avea cum sa imi incalzesc imobilul. Teava care trece pe la mine prin imobil ar fi, conform teoriei dreptului civil, proprietatea mea, iar in acest caz, daca am chef sa nu o las sa intre la mine in calorifere nu o las si gata.
Aaaaa, plateste RADET pierderile si eu platesc doar ce imi este livrat si imi oferiti agent termic la 60 de grade la intrarea in calorifer in fiecare noapte cand temperatura este sub 14 grade, nu sub 10 trei zile consecutiv cum e acum, atunci as merge cu RADET-ul, dar daca nu, atunci imi pun centrala si gata.
Imi incalzesc casa cand vreau eu. Vreau in seara asta caldura, sa am 24 de grade in casa, imi fac caldura.
Ce nu vede legiuitorul in inteligenta lui este faptul ca daca ai o saptamana cu 11 grade noaptea si 18 grade ziua, RADET-ul nu da caldura, iar in casa nu "sare" de 19 de grade noaptea, ceea ce mie, personal, nu imi convine.
Ma rog, sunt sigur ca daca este atacata, legea "pica".
Ai vreo idee cat e nota de plata achitata de utiizatori pentru agentul termic pierdut prin tevi?
In al doilea rand, vezi ca vb si de temperatura, contoare, etc., dar deh, astea le-ai uitat :)
In alta ordine de idei, sa mergem in directia utopiei exprimate de tine. Daca ar fi fost sa fie incazire prin intermediul unei centrale pe lemne, care ar fi fost legatura intre ce am spus mai sus si tipul centralei? Asta ca sa stie si lumea ce sinapse "merg" prin gandirea lui nahir
In concluzie, scapa cine poate.