RADET a avut în 2017 pierderi totale de căldură de 28,61%, valoarea pierderilor de energie termică și apă de adaos ridicându-se la circa 80 milioane lei, potrivit bilanțului energetic al sistemului de termoficare postat pe site-ul municipalității. Municipalitatea urmează să compenseze aceste pierderi, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General de pe 23 august. Pierderile sunt cauzate de sistemul de transport și distribuție învechit. Cu toate că acesta are nevoie urgentă de investiții, în proiectul de rectificare bugetară aflat pe ordinea de zi se taie 43 milioane lei de la investiții și se dau la subvenție. Reamintim că Primăria Capitalei subvenționează circa 50% din prețul gigacaloriei pentru toți abonații RADET, indiferent de venit. Aceasta este una dintre cele mai mari subvenții din țară.

RADETFoto: Hotnews

La nivelul anului 2017 s-au produs în sistem nu mai puțin de 7.596 incidente și avarii. Dintre cele 7596 evenimente produse, 2890 au fost avarii: 818 s-au produs în circuitul de transport apă fierbinte şi 2072 pe rețelele de distribuţie aferente punctelor şi centralelor termice.

”Pierderea tehnologică totală, efectiv realizată în anul 2017, a fost de 28,61% echivalentul a 1.459.517 Gcal, din care pierderea pe rețelele primare de transport 20,20%, echivalentul a 1.030.644 Gcal, iar pe rețelele secundare de distribuţie 11,10%, echivalentul a 428.873 Gcal. (...)Starea tehnică a sistemului de conducte, în special de transport, impune lucrări urgente și masive de modernizare. Funcționarea sistemului de transport apă fierbinte, în condițiile de vechime date, a impus reducerea presiunii de regim, dar și în aceste condiţii de funcţionare se înregistrează pierderi prin neetanșeităţi și apar un număr tot mai mare de avarii. Eforturile operatorului nu vor mai putea susține funcţionarea sistemului în condiţiile de deteriorare la care s-a ajuns, în care 790 km conductă de transport apă fierbinte este corodată şi poate ceda în orice secțiune”, se arată în document.

Pentru reducerea pierderilor, potrivit RADET sunt necesare :

  • investiții majore pentru înlocuirea conductelor vechi şi refacerea izolației cu materiale mai performante;
  • racordarea de noi clienți la sistemul de termoficare sau redimensionarea conductelor (micşorare diametre);
  • identificarea zonelor din sistem care au devenit ineficiente economic urmare debranşărilor
  • ”Precizăm de asemenea că programul de reabilitare termică a locuinţelor a accentuat scăderea consumului înregistrat la clienți, cantităţile de energie termică intrate în sistemul de termoficare vor scădea, dar pierderea de energie termică va rămâne la acelaşi ordin de mărime”, potrivit documentului.
  • Bilanțul energetic relevă și starea proastă în care se află sistemul de termoficare din București:
  • din 987,34 km conductă rețea primară de transport apă fierbinte, 68,8% are o vechime mai mare de 25 ani, 11,3% între 20 și 25 de ani,  și 9,4% vechime între 10 şi 20 de ani. Doar 10,5% are o vechime mai mică de 10 ani;
  • din 2.963,27 km conductă rețea secundară (de distribuţie a apei calde de consum şi agentului termic de încălzire),  48% are o vechime de peste 25 ani, 14% o vechime între 20 și 25 de ani, 16% o vechime între 10 și 20 de ani și doar 22%  o vechime mai mică de 10 ani.

Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai precizează documentul.

De sistemul de alimentare cu energie termică al Municipiului Bucureşti beneficiază circa 1.200.000 locuitori (aproximativ 50% din populația Bucureştiului), respectiv 562.000 apartamente aflate în 8.200 blocuri şi 600 imobile, 5.600 instituții bugetare, agenți economici şi sere.

Instalaţiile sistemului centralizat de alimentare cu energie termică aflate în exploatarea RADET, se compun din:

  • 46 centrale de cvartal şi o centrală termică de zonă;
  • rețelele termice primare - 987,34 km;
  • puncte termice și module termice - 1.012 buc.;
  • rețele termice secundare - 2.964,64 km.

Soluția Gabrielei Firea pentru RADET: transferul la o companie municipală

Deși primarul Gabriela Firea a promis în campania electorală că salvarea RADET constituie o prioritate, până acum nu s-a conturat o soluție clară. Inițial, edilul a propus contopirea RADET cu ELCEN și ștergerea datoriilor, apoi a propus cumpărarea acțiunilor de la ELCEN, apoi un transfer de afacere către Compania Municipală Energetică, iar acum dorește să o majorare de capital la Compania Municipală Energetica - 1,2 miliarde lei - pentru cumpărarea creanțelor ELCEN în vederea fuzionării cu RADET, proiectul fiind pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General din 23 august. Astfel Compania Municipală ar obține controlul asupra ELCEN.

Reamintim că RADET se află în insolvență din 2016.

Studiu de caz: Cum a reușit Oradea să modernizeze sistemul de încălzire cu bani europeni și să elimine subvenția

Pe fostul exercițiu financiar, Primăria Oradea a accesat circa 53 milioane de euro pentru înlocuirea CET-ului și reabilitarea a 17 km de rețea principală de transport din 80 km. Pe actualul exercițiu bugetar instituția a depus un proiect pentru reabilitarea altor 21 km rețea. Proiectul cuprinde și reabilitarea unor rețele secundare, reabilitarea și sistematizarea unor puncte termice și de asemenea transformarea unui cartier întreg dintr-un sistem exclusiv de termoficare standard, într-un sistem mixt, cu apă geotermală. Valoarea proiectului este de 19 milioane de euro/ 5 milioane de euro bani de la bugetul local.

Prețul gigacaloriei în Oradea este de 255 lei, dacă ești racordat la secundar, iar din primar este 220-230 lei. Subvenția este de circa 18-19%, undeva la 50 de lei. Primarul Ilie Bolojan își propune ca în jurul anului 2020 să elimine definitiv subvenția.