Peste 120 de elevi olimpici din Timis si aproximativ o suta de cadre didactice vor fi premiati de catre autoritatile judetene, o parte din sumele de bani pe care le vor primi acestia urmand sa provina de la biserici, din donatiile stranse de Rusalii, relateaza News.ro.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Timis, in premiera nationala, olimpicii din Timis vor fi premiati cu bani pentru rezultatele lor din fondurile adunate de biserici la sarbatoarea Rusaliilor, pe langa banii alocati de Consiliul Judetean Timis.

￯Mitropolia Banatului este tot mai prezenta in actiunile din judet si nu doar atat. Iata ca de aceasta data venim sa aratam ca biserica are doua maini - una percentntru cei ce plang si alta pentru cei care sunt exceptionali. Banii ce se vor aduna in biserici de Rusalii se vor adauga fondurilor alocate de Consiliul Judetean Timis si nadajduim ca banii obtinuti de la companiile din judet vor completa aceste sume. Donatorii se pot prezenta si la casieria Mitropoliei Banatului si pot dona. Cred ca e o actiune frumoasa. Preotii vor anunta colecta indreptata spre olimpici, vor exista casete speciale in biserici. E o premiera pentru biserica, o colecta pentru olimpici, de aceasta data pentru a veni in sprijinul concret al elevilor￯, a declarat preotul Zaharia Peres, consilier cultural in cadrul Mitropoliei Banatului, intr-o conferinta de presa, de marti, de la Inspectoratul Scolar Timis.

Consiliul Judetean Timis a alocat, in acest an, suma de 100.000 de lei pentru premierea elevilor olimpici si a profesorilor lor.

"An de an am avut in decembrie gala Pro Iuventute dedicata olimpicilor. Acum incercam sa schimbam formatul si sa dam o valoare mult mai mare evenimentului. Copiii cred ca asteapta o recunoastere acum, inaintea vacantei. Suma este mica inca, incercam de la anul sa fie mult mai mare. Consiliul Judetean a reusit sa atraga, prin Inspectoratul Scolar Judetean, anumite olimpiade si sa le sustina si ne mandrim ca am avut olimpiade foarte importante aici. Strategia noastra este de a sustine in continuare invatamantul prin aceasta premiere, precum si de a sustine centrele de excelenta, unde speram ca anul viitor, din punct de vedere financiar, sa aratam mult mai bine. Acum, am putut sa alocam 100.000 de lei pentru acest Maraton al Inteligentei￯, a spus Adrian Negoita, consilierul presedintelui Consiliului Judetean Timis.

Seful ISJ Timis, Aura Danielescu, a mentionat ca anul acesta elevii din Timis au reusit sa aduca in judet zeci de medalii de la olimpiadele nationale.

"De data aceasta,Timisul chiar a fost fruncea. Pentru elevii si profesorii nostri, vom organiza un eveniment care are in spate un numar foarte mare de editii, dar care isi schimba complet fata: Maratonul Inteligentei. CJ Timis si ISJ au un rol decisiv pentru a redefini acest eveniment, pentru a-l aseza pe copilul cu rezultate nemaipomenite si pe profesorul care l-a pregatit in locul pe care il merita￯, a spus Aura Danielescu.

Premierea elevilor olimpici in cadrul Maratonului Inteligentei va avea loc in 14 iunie in Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timisoara. Cei care vor sa doneze bani o pot face pana in 8 iunie. Donatiile se pot face in mai multe feluri. Oamenii vor putea dona in ziua de Rusalii in oricare dintre bisericile din judet, la casieria Mitropoliei sau direct in contul deschis de Mitropolia Banatului pentru acest eveniment.

Pe de alta parte, toti cei implicati in organizarea Maratonului Inteligentei fac apel la firmele din judet sa sprijine evenimentul.