Scandalul Cathedral Plaza: Primarul Gabriela Firea cere inlocuirea din functia de purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti a preotului Francisc Dobos

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 16 mai 2017, 16:10 Actualitate | Administratie Locala


Gabriela Firea
Foto: Facebook
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei,  cere intr-o scrisoare adresata Arhiepiscopului Ioan Robu,  inlocuirea din functia de purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti a preotului Francisc Dobos, pe care il acuza de conduita inadecvata pozitiei sale de prelat si de reprezentant oficial al Bisericii Catolice. Firea sustine ca Francisc Dobos a avut "luari de pozitie total inadecvate, atat prin comunicate oficiale cat si prin postari pe retelele de socializare".

"Nu vreau ca relatiile dintre Primaria Capitalei si Arhiepiscopia Romano-Catolica sa fie incordate din cauza faptului ca o persoana nu intelege sa se comporte in mod civilizat. Poate n-ar fi rau ca preotul Francisc Dobos sa citeasca o predica tinuta de Papa Francisc cu ceva vreme in urma, in care am gasit un citat foarte elocvent pentru situatia in care ne aflam: "Ati auzit ca s-a spus celor din vechime: Sa nu ucizi! Dar eu va spun ca oricine se manie pe fratele sau va fi condamnat la judecata. Cu aceasta Isus ne aminteste ca si cuvintele pot sa ucida! Cand se spune despre o persoana ca are limba veninoasa, ce vrea sa se spuna? Ca ucid cuvintele ei! De aceea, nu numai ca nu trebuie atentat la viata aproapelui, dar nici nu trebuie revarsat asupra lui veninul urii si lovit cu calomnia. Nici nu trebuie sa fie vorbit de rau. Ajungem la barfa: si barfa poate sa ucida, pentru ca ucide faima persoanelor! Si este atat de urat a barfi"", a declarat primarul general, potrivit unui comunicat emis de Primaria Capitalei.

In finalul scrisorii, Edilul Sef si-a exprimat speranta edificarii unei relatii bazate pe incredere si respect reciproc intre Primaria Capitalei si Arhiepiscopia Romano-Catolica.

Ce a postat Francis Dobos pe pagina de Facebook in ultiumele zile:

Intre Primaria Capitalei si Arhiepiscopia Romano-Catolica a avut in ultimele saptamani un schimb de replici acid  referitor la demolarea Cathedral Plaza, turnul construit langa biserica Sfantul Iosif  de Millennium Building Development (MBD). Reamintim ca exista o decizie de demolare a turnului inca din 2013, insa Primaria nu a demolat cladirea nici pana azi.

"Reamintim ca in cursul zilei de vineri, 12 mai 2017, Primarul General al Capitalei a trimis catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale o cerere privind eliberarea avizului privind desfiintarea imobilului "Cathedral Plaza", situat in Bucuresti, str. Gral Berthlot nr. 11-15 si str. Lutherana nr. 15 si 15A. Precizam ca acest aviz este obligatoriu pentru orice lucrari de constructii care se fac in zonele de protectie a monumentelor, asa cum este, in cazul nostru Catedrala Sf. Iosif. Subliniem inca o data ca inainte de efectuarea oricarui demers pentru demolarea acestui imobil, este obligatorie realizarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de  desfiintare a constructiei, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate", a anuntat, marti, Primaria Capitalei.

Primaria Capitalei a anuntat recent ca au fost initiate demersurile pentru desfiintarea cladirii de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalitatilor de demolare si costurilor urmand sa fie facuta o noua licitatie publica, inclusa in Programul Anual al Achizitiilor Publice pe anul 2017 al municipiului Bucuresti.

 "Pentru continuarea demersurilor in vederea atribuirii unui contract de consultanta in domeniul evaluarii impactului asupra structurii imobilului Cathedral Plaza si asupra sigurantei in exploatare, precum si pentru stabilirea modalitatilor de desfiintare a constructiei, a fost inclusa in Programul Anual al Achizitiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucuresti o noua procedura de licitatie publica. In bugetul pentru anul 2017 a fost alocata suma de 1 milion de lei", a explicat municipalitatea.

Reprezentantii primariei au precizat ca au fost initiate demersurile pentru punerea in aplicare a Sentintei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiintarea constructiei de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalitatilor de demolare si a costurilor fiind demarate, in anii precedenti, doua proceduri de achizitie publica, anulate, insa, prima pentru lipsa unor oferte conforme, iar cea de-a doua pentru ca nu s-a prezentant nici un ofertant

"Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti considera ca decizia Primariei Municipiului Bucuresti de a aloca fonduri ¬pentru stabilirea modalitatilor de desfiintare a constructiei¬ Cathedral Plaza este o procedura fara finalitate. Aceasta urmareste golirea de continut a actului de justitie, potrivit caruia Primarul Capitalei are obligatia de a dispune desfiintarea imobilului Cathedral Plaza si de a reface parcul de langa Catedrala Sf. Iosif. In conditiile in care sentinta civila nr. 2520/2012 a Tribunalului Dambovita si decizia nr. 89/2016 a Curtii de Apel Constanta nu sunt respectate, adresam public Primarului Capitalei intrebarea: Cand eliberati dispozitia de desfiintare a cladirii ilegale Cathedral Plaza? Asteptam un raspuns la intrebare, nutrind speranta ca traim intr-un stat de drept", se arata intr-un comunicat emis de ARCB saptamana trecuta.


In ianuarie 2013, dupa 7 ani de procese, de Curtea de Apel Ploiesti a decis definitiv si irevocabil demolarea cladirii Cathedral Plaza la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti.  Pe 17 septembrie 2013 un executor judecatoresc l-a somat pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, sa demoleze turnul de birouri. Sorin Oprescu a spus ca mai este nevoie de o alta hotarare judecatoreasca ca imobilul Cathedral Plaza sa fie demolat si a comandat o expertiza care sa clarifice daca in caz de demolare a Cathedral Plaza, biserica Sf. iosif, monument istoric, va fi afectata.

Acum, reprezentantii Primariei Capitalei spun ca nu gasesc pe nimeni sa faca expertiza pentru demolare.
"Primaria Municipiului Bucuresti a initiat demersurile pentru punerea in aplicare a Sentintei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiintarea constructiei de birouri Cathedral Plaza. Astfel, pentru identificarea modalitatilor de demolare si a costurilor aferente acestui proces, au fost demarate in anii precedenti doua proceduri de achizitie publica. Ambele proceduri de achizitie au fost anulate, prima pentru lipsa oricaror oferte conforme, iar la cea de-a doua procedura neprezentandu-se nici un ofertant. Pentru continuarea demersurilor in vederea atribuirii unui contract de consultanta in domeniu evaluarii impactului asupra  structurii imobilului Cathedral Plaza si  asupra sigurantei in exploatare, precum si pentru stabilirea modalitatilor de desfiintare a constructiei, a fost inclusa in Programul Anual al Achizitiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucuresti o noua procedura de licitatie publica. In bugetul pentru anul 2017 a fost alocata suma de 1 milion de lei. Noua procedura urmeaza sa fie publicata atat in SEAP (Serviciul electronic de achizitii publice) cat si in TED (Tenders Electronic Daily) versiunea on-line a ¬Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene" dedicat achizitiilor publice europene pentru maximalizarea sanselor desemnarii unui castigator", se arata intr-un comunicat emis recent de Primaria Capitalei.
Pe rolul instantelor se afala si un proces pentru intrarea in legalitate a constructiei. Urmatorul termen de judecata va fi in data de 10.05.2017.

Hotararea de demolare a cladirii de birouri Cathedral Plaza a fost pronuntata intr-un proces in care proprietarul cladirii nu a fost parte chemata in judecata si nu s-a putut apara, iar Primaria Capitalei are obligatia de a "legaliza" cladirea, sustine Millennium Building Development (MBD), proprietarul Cathedral Plaza. MBD precizeaza ca, "in cazul absurd al demolarii", costurile s-ar ridica la 70 de milioane de euro, care ar trebui suportati de municipalitate.
Va prezentam in continuare textul integral al scrisorii: trimis de Gabriela Firea catre arhiepiscopul Ioan Robu:

Inalt Preasfintia Voastra,

Doresc sa va inaintez pe aceasta cale un protest oficial fata de conduita dlui Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti, care si-a permis sa insinueze, atat prin intermediul unor comunicate de presa oficiale, cat si al unor postari in nume personal pe retelele de socializare, ca as servi, in calitate de Primar General, anumite grupuri de interese, nenominalizate, fara a aduce vreo dovada in acest sens.

Mai mult, in totala disonanta cu atitudinea pe care publicul se asteapta s-o aiba un slujitor al Bisericii, dl. Dobos si-a permis chiar sa foloseasca un limbaj trivial la adresa mea si sa colporteze informatii inexacte sau trunchiate despre mine, ceea ce este total inacceptabil.

Inca mai nutresc speranta ca aceasta conduita nu este aprobata, sau chiar incurajata de catre Inalt Preasfintia Voastra, drept care va rog sa-l inlocuiti pe dl. Dobos din pozitia de purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice si sa incredintati aceasta misiune unei persoane capabile sa poarte un dialog civilizat cu publicul in general si cu autoritatile in particular, chiar si pe teme considerate sensibile.

Imi permit sa invoc in sprijinul acestei solicitari un fragment dintr-o predica rostita de Inalt Preasfintia Voastra, in care indemnati la un comportament care ii este total strain subalternului Dvs: "Implor harul lui Dumnezeu pentru ca rugaciunea noastra comuna din aceste zile sa topeasca gheata inimilor noastre, sa ne apropie unii de altii pentru a ne simti tot mai mult frati intre noi, de vreme ce ne stim cu totii frati ai lui Isus Christos si impreuna, fii ai Tatalui ceresc".

Vreau sa reafirm, cu aceasta ocazie, ca toate actiunile pe care le intreprind in calitate de Primar General sunt guvernate de buna credinta si deplina legalitate, iar singurul grup de interese pe care il servesc este unul perfect legitim, format din toti cetatenii Bucurestiului, indiferent de confesiune.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

47107 vizualizari

 • +47 (49 voturi)    
  Bârfa ca bârfa, doamna primar,.... (Marţi, 16 mai 2017, 16:13)

  raulito [utilizator]

  ....dar CORUPȚIA?! Ea nu ucide?!
  • +7 (7 voturi)    
   Intra in legalitate pana la anul (Miercuri, 17 mai 2017, 9:29)

   madriano [utilizator] i-a raspuns lui raulito

   Are grija tovarasha Firea sa le dea autorizatie de constructie si sa ii puna in legalitate.
  • +9 (9 voturi)    
   Cum bai, te legi de viitoarea presedinta.... (Miercuri, 17 mai 2017, 9:48)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui raulito

   In tara lighioanelor P$D-iste conduse de infractorul condamnat Dragnea ea se vede indreptatita sa fie presedinta. Pai nu va uitati la Iohannis: muncitor, nu injura, nu scuipa, nu fura. Pai se poate una ca asta ??? Sa strice imaginea propusa pentru Romania de P$D ??? Afara cu neamtul, sa vina tzoapa ca ne reprezinta.
 • +54 (58 voturi)    
  tzoapa de la voluntari... (Marţi, 16 mai 2017, 16:17)

  liviu_ [utilizator]

  toti cei sunt cu ea sunt buni indiferent de ce fac
  toti cei ce o critica sunt rai (indiferent de ce fac)

  gandirea unui om cu minte putina, tupeu multi si ambitii mari!
  • +44 (46 voturi)    
   . (Marţi, 16 mai 2017, 16:45)

   theo667 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Vorbeste cuviincios despre duamna viitor presedinte al Romaniei ca de nu consortul prezidential se supara si redecoreaza sufrageria
 • +37 (41 voturi)    
  puneti si ce spune F.Dobos pe FB (Marţi, 16 mai 2017, 16:19)

  SarbaLUIGhitza [utilizator]

  Din odiseea Cathedral Plaza.
  Nu pot sa nu remarc că nașa de nuntă a primarului general este nimeni alta decât Daiana Voicu, cea care a construit "turnul corupției", Cathedral Plaza.
  O fi o pură coincidență?!
  • +4 (4 voturi)    
   Asta-i "barfa"! (Miercuri, 17 mai 2017, 11:46)

   Sunt_nimic! [utilizator] i-a raspuns lui SarbaLUIGhitza

   Aceast este mult incriminata "birfa", din cauza careia Fierea someaza pe catolici sa-l schimbe pe purtatorul de cuvant!
   Dar relatia nasa-fin este una oficiala, nu e de loc von sau barfa ...
 • +40 (42 voturi)    
  Dar de recuperarea sumelor, v-ati ocupat? (Marţi, 16 mai 2017, 16:27)

  CezarN [utilizator]

  Am inteles ca veti scoate demolarea la licitatie, insa cu ce sunt de vina bucurestenii ca sa plateasca din proprile buzunare costurile demolarii? Sa plateasca cei care au dat (cel mai probabil pe spagi) avizele de constructie ilegale.
  • +11 (11 voturi)    
   Un raționament extrem de corect!!!!!!! (Marţi, 16 mai 2017, 18:43)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Oare de ce nu se gândește nimeni că avizele alea au fost date de niște PERSOANE cu nume și prenume? Și de ce oare firma care a construit se derobează și e derobată de orice răspundere? Timp de șapte ani cât a durat procesul firma a continuat cu nerușinare și obstinență să construiască... De ce?????? Eu cred că această construcție ar fi trebuit să se oprească până se vedea rezultatul procesului în justiție... Așa că nu vreau să plătesc nici cinci bani pentru licitații, studii și alte marafeturi din astea... Poate că presa ar trebui să mai sape în această problemă și să sesizeze pe cine trebuie...
  • -15 (17 voturi)    
   Oare nu (Marţi, 16 mai 2017, 18:49)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   trebuie să plătească si biserica ceva bani pentru demolare ?
 • +44 (46 voturi)    
  Firea si Papa Francisc (Marţi, 16 mai 2017, 16:33)

  MPopa [utilizator]

  Cladirea respectiva e construita ilegal si intr-un total dispret fata de legile acestei tari. Exista o hotarare judecatoreasca definitiva pentru demolarea ei. Punerea in aplicare a hotararii este tergiversata de pe vremea lui Oprescu. Madam Firea e in relatii personale cu unii dintre proprietarii cladirii dar in loc sa clarifice conflictul de interese ea il citeaza pe Papa Francisc.
  • +8 (8 voturi)    
   Dacă n-o fi chiar (Marţi, 16 mai 2017, 18:46)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

   madam Firea printre proprietari!
 • +33 (37 voturi)    
  deci firuto (Marţi, 16 mai 2017, 16:34)

  mmmircea [utilizator]

  cand demolezi monstruozitatea ?
 • +36 (42 voturi)    
  Catolicii vs BOR (Marţi, 16 mai 2017, 16:37)

  banatul e fruncea [utilizator]

  Firea confunda biserica catolica sau chiar reformata cu lingai de la BOR. Catolicii nu au traditia capului aplecat, vezi pe Tokes, Marton Aron sau chia Papa Ioan Paul II.
  • +3 (5 voturi)    
   o indreptare (Miercuri, 17 mai 2017, 0:54)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

   Tokes este calvin, deci nu intra in enumerare.
 • +31 (35 voturi)    
  /// (Marţi, 16 mai 2017, 16:48)

  hmara [utilizator]

  Dar cine esti tu farfuzo, de ceri asa ceva?
  Nu ti-e rusine?
 • +33 (37 voturi)    
  Cat tupeu pe duduia asta (Marţi, 16 mai 2017, 16:56)

  omezu [utilizator]

  Nu ajungea ca e incompetenta si corupta, trebuia sa fie si obraznica!
 • +26 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 mai 2017, 17:03)

  [anonim]

 • +27 (31 voturi)    
  Uituka (Marţi, 16 mai 2017, 17:12)

  ber [utilizator]

  Firea vorbeste de venin. A uitat cat era de veninoasa cand lucra la Antene. A uitat cat venin a aruncat in campania electorala.
 • +31 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 16 mai 2017, 17:55)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  . (Miercuri, 17 mai 2017, 8:22)

  g01an [utilizator]

  i-auzi buey, un politician vrea sa-i spuna unui cult religios oficial cum sa se organizeze. reflexele comuniste nu mor niciodata. dar ce inseamna relatia asta canceroasa prin care statul le da bani.
 • +8 (8 voturi)    
  Tupeu de țopârlan (Miercuri, 17 mai 2017, 8:49)

  Celbland [utilizator]

  După ce și-a bătut joc de ortodocși cu iepurașii de Paște atârnați pe străzi, după ce a dat-o afară pe profesoara care a criticat-o, după ce a certat-o în public pe doamna decan a Facultății de Istorie, acum, țopârlanca îl demite și pe purtătorul de cuvânt al catolicilor.

  O vreți cumva Președinte al României ?
 • +6 (6 voturi)    
  Țoapa Sclipici se crede pe plantatia Ilfoveana ? (Miercuri, 17 mai 2017, 9:08)

  Velma Kelly [utilizator]

  Eu inteleg ca milfov are o parare buna despre ea, ce frumoasa si desteapta este, insa ar trebui sa i se dea o palma peste ceafa ca realitatea bate filmul.
 • -5 (5 voturi)    
  scandal intre toparlani (Miercuri, 17 mai 2017, 10:11)

  thebblack [utilizator]

  ce mi-e firea, ce mi-e dobos, ce mi-e papalekas.
 • +3 (3 voturi)    
  scandal regizat ptr... (Miercuri, 17 mai 2017, 11:09)

  demaGOGU [utilizator]

  ...a aduce puncte electorale madamei.

  bucurestenii adora tzatzismul, poalele ridicate'n cap si tzoparlanismul!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by