Primaria Capitalei va realiza in 2015 un studiu pentru a vedea daca este fezabil sa treaca centralele termice de cartier ale RADET pe biomasa sau biocombustibil. Consiliul General al Municipiului Bucuresti a alocat in bugetul pe anul 2014 circa 225.000 de lei pentru realizarea studiului care va spune si cat ar costa implementarea unei astfel de solutii.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres

"De acest studiu se va ocupa directia de specialitate din Primaria Capitalei care se ocupa de RADET. Pana acum nu s-a luat in calcul aceasta varianta. Eu m-am gandit ca ar putea fi o solutie. Studiul ne va spune daca este benefica pentru sistemul de termoficare si care sunt costurile de implementare. Sigur, biomasa are niste dezavantaje, in special in ceea ce priveste transportul sau depozitarea, dar pot fi folositi paleti si bricheti sau biogaz", a declarat pentru HotNews.ro Gabriel Tanase, directorul RADET.

RADET are o centrala termica de zona la Casa Presei si 46 de centrale termice de cartier care folosesc gazul natural pe post de combustibil primar.

Cele 46 de centrale de cartier au fost puse in functiune intre 1955-1982. Incepand din anul 2000 au fost reabilitate 76 % dintre acestea, iar restul de 24 % au nevoie de lucrari de reabilitare, fiind echipate cu instalatii depasite tehnic si care nu mai prezinta siguranta in exploatare, potrivit studiului de oportunitate prezentat de municipalitate.

Lungimea totala a retelei de distributie aferenta centralelor de cartier este de 193 km, din care 50 km depasesc 25 ani, 45 km au varsta intre 10 si 20 ani, iar restul au fost pusi in functiune in ultimii 10 ani.

Centrala Termica de la Casa Presei a fost modernizata.

Cele 46 de centrale termice alimenteaza cu energie termica 473 de utilizatori din care 399 blocuri si 76 de case ce cuprind 24.285 apartamente, 269 agenti economici si 18 institutii publice.