O copie in miniatura a gradinilor de la Versailles aflata in curtea unei vile de pe Soseaua Kiseleff nr.45 a fost demolata

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 26 februarie 2015, 17:19 Actualitate | Administratie Locala


Kiseleff 45 - copie a gradinilor de la Versailles
Foto: Hotnews
Copia in miniatura a gradinilor de la Versailles aflata in curtea unei vile de pe Soseaua Kiseleff nr.45 a fost demolata, proprietarul terenului, avocata Lucia Chereches, dorind sa faca astfel loc unui ansamblu de blocuri de trei etaje. Primaria Capitalei a autorizat lucrarile de demolare inca din iulie 2014. Societatea civila s-a opus acestui proiect militand in ultimii ani pentru pastrarea spatiului verde. Si primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a aratat indignat de distrugerea gradinilor, in conditiile in care acesta a atacat in instanta inca de anul trecut Planul Urbanistic de Detaliu care permite ca in locul gradinilor sa fie ridicate blocuri.


"Am luat act cu indignare de actiunea de distrugere a gradinilor-monument istoric "micul Versailles", de pe Soseaua Kiseleff nr. 45. Acest perimetru, parte a mostenirii urbanistice frumoase si valoroase a Bucurestiului, este, astazi, distrus cu buldozerul pentru a face loc unui ansamblu de blocuri, actiune intreprinsa cu complicitatea Primariei Generale a Municipiului Bucuresti si a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Ca primar al Sectorului 1 am refuzat sa eliberez avizul obligatoriu pentru inceperea constructiei. M-am opus si ma opun inlocuirii gradinilor de pe Soseaua  Kiseleff cu blocuri nu doar din convingerea ca patrimoniul urbanistic al orasului trebuie aparat cu orice pret, ci si pentru ca, prin aprobarea acestui proiect, CGMB a incalcat flagrant legea. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), adoptat in luna septembrie 2014 de consilierii generali, ignora faptul ca parcela de pe Soseaua Kiseleff se afla in zona de protectie a monumentelor istorice si reprezinta spatiu verde amenajat, Ordonanta de Urgenta nr. 114/2007 interzicand demolarea acestora sau construirea pe acestea. Pe aceste considerente, in luna decembrie 2014, am atacat in instanta Planul Urbanistic de Detaliu adoptat de CGMB si le-am cerut public consilierilor generali sa anuleze acest act ilegal. Din pacate, solicitarea mea a ramas fara raspuns, iar planul de distrugere a "micului Versailles" continua nestingherit", spune Andrei Chiliman.


Acesta spune ca este de datoria sa sa gasesca orice solutie legala pentru oprirea acestui proiect imobiliar care ar distruge o parte a patrimoniului cultural bucurestean.

"Ne vom bate in instanta pentru anularea PUD si studiem inclusiv posibilitatea intocmirii de plangeri penale celor care demoleaza "micul Versailles". Ne vom alatura oricarei actiuni si vom sprijini orice demers al societatii civile preocupate de apararea patrimoniului urbanistic bucurestean, menite sa salveze gradinile din Soseaua Kiseleff nr. 45", spune Chiliman.


Lucrarile de demolare a gradinilor se fac in baza unei autorizatii de demolare emise de Primaria Capitalei pe 27 iulie 2014.Municipalitatea a emis pe acest teren si o autorizatie de construire, pe 30 septembrie 2014, pentru lucrari de construire, consolidare si mansardare.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul spune ca cele doua autorizatii au fost emise ilegal.

"Noi am fost anuntati astazi de vecini ca se demoleaza. Primaria Capitalei a dat autorizatia de demolare pe 27 iulie 2014 si a fost emisa si autorizatia de construire pentru ansamblul rezidential pe 30 septembrie 2014. Dupa parerea mea, aceasta autorizatie a fost emisa ilegal deoarece nu are aviz de la Ministerul Culturii, ci doar de la Directia de Cultura Bucuresti. Va reamintesc ca instanta a anulat o autorizatie de construire pe acest teren fix din acelasi motiv. In plus, nu exista avizul obligatoriu de la Primaria Sectorului 1. De asemenea, aceasta autorizatie se bazeaza pe un Plan Urbanistic de Detaliu care schimba destinatia unui spatiu verde, ceea ce este interzis de lege", a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul pentru Romania Curata.

 Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe 4 septembrie 2014 Planul urbanistic de Detaliu care prevede construirea unor blocuri cu trei etaje pe Soseaua Kiseleff la nr. 45-45A. Proiectul a obtinut toate avizele necesare de la Primaria Capitalei, Ministerul Mediului, Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu aprobat, cele doua case construite in perioada interbelica se pastreaza, blocurile urmand sa fie construite in spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate gradinile. Primaria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, desi terenul pe care se vor ridica cladirile figureaza ca spatiu verde. Pe langa faptul ca este spatiu verde, terenul se afla in zona protejata Averescu si zona de protectie a mai multor cladiri monument istoric. Legea interzice construirea spatiilor verzi.

Cladirile propuse au o inaltime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% si coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 mp vor fi amenajati ca spatiu verde. Indicatorii urbanistici respecta valorile impuse de planul urbanistic care reglementeaza ce se poate construi in zona protejata Averescu. Terenul are o suprafata de circa 11.600 mp.

Proprietarul terenului este avocata Lucia Chereches si societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect - Cristina Enache.


Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, a declarat la vremea respectiva  ca autorizatia de demolare pentru bazin si anexe, emisa de Primaria Municipiului Bucuresti,  este ilegala, intrucat nu are un aviz valabil al Ministerului Culturii. "Pentru acelasi motiv, Curtea de Apel Bucuresti a anulat in mod irevocabil o autorizatie de desfiintare anterioara pentru imobilele din Sos. Kiseleff nr. 45, inclusiv pentru bazin. Decizia nr. 2598/18.06.2012 a fost pronuntata in dosarul 36904/3/2011, la cererea Asociatiei Salvati Bucurestiul. Singura institutie care poate salva in timp util bazinul de la demolare este Prefectul Municipiului Bucuresti. Asociatia Salvati Bucurestiul a solicitat acestuia atacarea in instanta a autorizatiei de desfiintare", se arata intr-un comunicat trimis de Asociatie.

Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca autorizatia de demolare este legala. "Exista aviz de la Ministerul Culturii emis in iulie 2014, in care este prevazuta demolarea constructiilor anexa, inclusiv a bazinului. De asemena, in dosar se regaseste si toata documentatia (avize, studii, proiect) ceruta prin certificatul de urbanism", se arata intr-un raspuns trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Istoric proiect

Curtea de Apel Bucuresti a anulat definitiv si irevocabil autorizatiile de demolare pentru cele doua imobile construite in perioada interbelica, pe Soseaua Kiseleff 45 A si B, in iunie 2012. Procesul a fost initiat de Asociatia Salvati Bucurestiul. Lucia Chereches, proprietara cladirilor, a obligat prin hotarare judecatoreasca primarul Sectorului 1 sa emita autorizatii de desfiintare, pe 15.02.2011 si vrea sa construiasca in locul lor un ansamblu de blocuri. Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat pentru anularea autorizatiilor pe 24.01.2012 . In paralel, proprietara, Lucia Chereches a solicitat Asociatiei Salvati Bucurestiul si membrilor fondatori daune de 600.000 de euro pe motiv ca ONG-ul a lipsit-o de dreptul de folosinta a imobilelor de pe Soseaua Kiseleff 45, obtinand in instanta suspendarea si anularea autorizatiilor de desfiintare. Procesul se afla pe rol.

Dupa anularea autorizatiei de demolare in iunie 2012, in luna octombrie a aceluiasi an, Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti a dat un nou aviz pentru demolarea celor doua cladiri.

Prin acest aviz, Directia de Cultura Bucuresti, o institutie care ar trebui sa apere patrimoniul construit din Romania, redeschide calea catre demolarea celor doua cladiri interbelice. Reamintim ca, dupa anularea autorizatiei de demolare de catre Salvati Bucurestiul, fiul proprietarei a incendiat una dintre cele doua imobile, dar pompierii au intervenit la timp si au reusit sa stinga focul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
13338 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  tara de neispraviti (Joi, 26 februarie 2015, 17:28)

  codo [utilizator]

  Cand indivizi precum avocata asta nu vor mai putea face ce le trece prin mintea incinsa de zerouri in dispretul legii si cu ajutorul autoritatilor, abia atunci se va putea spera ca ne apropiem de normalitate.
  Deocamdata avem ce meritam. Nu numai primarul bezmetic e reprezentativ pentru bucuresteni, ci si societatea civila e in coma. Proteste viguroase la fiecare anunt de maltratare a peisajului urbanistic, de daramare a monumentelor sau pur si simplu de incalcare a drepturilor elementare ale cetatenilor ar impiedica atitudinea asta de tipul "asaVreaMuschiiMei".
  Isi permit pentru ca ii lasam. Sa ne fie de bine.
 • +5 (9 voturi)    
  :( (Joi, 26 februarie 2015, 17:34)

  tirolez [utilizator]

  Rusine, sper sa fie un esec proiectul imobiliar.
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 februarie 2015, 17:49)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Versace (Joi, 26 februarie 2015, 18:43)

   cestmoi [utilizator] i-a raspuns lui

   Donatella, ca aia e mai urata ca ce se face acum in Bucuresti!
 • +3 (7 voturi)    
  Bucurdistan (Joi, 26 februarie 2015, 18:56)

  termopan [utilizator]

  Despre casa boiereasca vis-a-vis de snspa, de pe str. Vasile Alecsandri nu spune nimic dl. Chiliman.

  Acum in locul unei bijuterii arhitectonice romanesti se ridica un imobil de birouri p+8 intr-o zona de case. La mai mare domn primar. Sa putem concura cu Kabul.

  Dl. Chiliman ipocritul.
  • -1 (1 vot)    
   Pacat de neuron (Vineri, 27 februarie 2015, 10:42)

   Edi [anonim] i-a raspuns lui termopan

   Daca ti-ai fi folosit neuronul, ai sti ca:
   - Vasile Alecsandri tine de Sectorul 3
   - Chiliman e primarul sectorului 1
   - Demolarea casei de pe Alecsandri a fost avizata de Ministrul Culturii
   • 0 (0 voturi)    
    Apropos de neuron (Vineri, 27 februarie 2015, 18:27)

    termopan [utilizator] i-a raspuns lui Edi

    http://bucuresti.wikia.com/wiki/Strada_Vasile_Alecsandri

    Neuronul tau pare tare linistit. Dar divagam de la subiect.

    Dl. Chiliman se putea opune constructiei si a puz-ului p+8 intre doua case.
 • +3 (5 voturi)    
  Dati toti in juecata si obligati... (Joi, 26 februarie 2015, 21:37)

  mcris [utilizator]

  ...sa reconstruiasca gradinile.
 • +4 (6 voturi)    
  Avem ceea ce am votat (Vineri, 27 februarie 2015, 8:31)

  escrocu [utilizator]

  REZULTATE ALEGERI LOCALE BUCUREŞTI 2012 sorin oprescu a câştigat detaşat cu 56,67%. Sa nu uitam ca este al doilea mandat. Oricine poate gresi o data. Dar bucurestenii au gresit de 2 ori la rand. Natie de idioti...
 • 0 (0 voturi)    
  Consilierii (Vineri, 27 februarie 2015, 10:34)

  benicio [utilizator]

  De ce nu publicati lista cu numele consilierilor bucuresteni la fiecare articol de genul asta? Ca sa stim si noi cu cine avem de-a face...
  http://www.pmb.ro/institutii/cgmb/componenta/consilieri/consilieri.php
 • +1 (1 vot)    
  Mdaa Chiliman.. (Vineri, 27 februarie 2015, 10:49)

  droid04 [anonim]

  Hehehe Chiliman se opune pentru ca nu i-a iesit lui nimic din afacerea asta ... n-o fi vrut sa plateasca dna avocat ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by
mobile version