Organizatia Vier Pfoten ii solicita coordonatorului ASPA Razvan Bancescu dovezi clare pentru acuzatiile facute, conform carora 90% dintre cainii trimisi pentru adoptie in strainatate sunt folositi pentru experimente medicale si zoofilie privind exportul animalelor de catre ONG-uri pentru zoofilie si testari medicale. In cazul in care nu le prezinta, reprezentantii Vier Pfoten spun ca il vor da in judecata pe Bancescu.

Razvan BancescuFoto: AGERPRES

"Avand in vedere procentul urias de caini exportati pentru zoofilie mentionat de Razvan Bancescu, consideram ca acesta are obligatia de a prezenta public dovezile care sa sprijine aceste afirmatii. Solicitam totodata organelor competente - Politia si ANSVSA - sa se autosesiseze si sa preia aceste dovezi de la ASPA pentru a demara investigatii. Vier Pfoten nu a facilitat niciodata adoptiile internationale, toate campaniile sale fiind adresate la nivel national. Avand in vedere ca acuzatiile vizeaza direct si Vier Pfoten, organizatia ii solicita lui Razvan Bancescu sa justifice prin dovezi clare cele afirmate. In caz contrar, Vier Pfoten il va actiona in judecata", se arata intr-un comunicat trimis de Vier Pfoten.

Reprezentantii organizatiei sustin ca in Germania, zoofilia a fost interzisa prin lege din 2012, iar in Danemarca guvernul a pregatit un proiect legislativ pentru interzicerea acestor practici. "Din comentariile reprezentantului ASPA rezulta ca peste 18.000 de caini ar fi devenit victime ale unor astfel de retele in aceste tari. O intrebare fireasca ar fi de ce ASPA nu a informat pana acum autoritatile competente despre acest fenomen", mai spun acestia.

In plus, Vier Pfoten sustine ca testarile de laborator se realizeaza exclusiv pe animale nascute si crescute intr-un mediu strict controlat, ferit de factori exteriori, pe tot parcursul vietii. Afirmatia ca animale slabite si bolnave ar putea fi folosite in acest scop nu are, in consecinta, nicio sustinere.

Reprezentantii organizatiei cer Curtii de Conturi sa verifice modul cum ASPA a cheltuit banii publici.

"In bilantul realizarilor ASPA, Bancescu vorbeste despre capturarea a 51.200 de caini. Un simplu calcul al costurilor pentru capturare arata ca Primaria a platit in total 2.560.000 de euro (50 de euro fara TVA per caine capturat) firmelor private de hingheri, in ciuda faptului ca, potrivit legii 258/2013, Anexa 2, - operatiunile de capturare a cainilor se realizeaza numai de catre angajatii consiliilor locale. Mentionam ca in 2014, dupa suspendarea Normelor de aplicare a legii 258/2013, VIER PFOTEN a solicitat Curtii de Conturi sa cerceteze cu ce drept a folosit Primaria Generala fonduri publice pe care nu le poate justifica din punct de vedere legal. VIER PFOTEN anunta ca va face o noua plangere catre Curtea de Conturi si Parchetul General pentru verificarea modului in care ASPA a cheltuit fondurile publice", mai spun.

"Am urmarit ieri cu stupoare inregistrarea acestui spectacol ieftin oferit de Razvan Bancescu in fata presei. Nu am putut identifica nici macar o dovada concreta in declaratiile lui. Singurele sale argumente au fost o serie de fotografii socante copiate de pe Internet, fara sa demonstreze vreo legatura intre acestea si salvatorii de animale din Romania. E o tehnica binecunoscuta de a-ti demoniza adversarii pentru a acoperi probleme grave din propria curte. O simpla privire asupra maretelor realizari din bilantul ASPA releva discrepante inexplicabile intre cifrele trecute acolo si realitate. Conducerea ASPA a cheltuit sume enorme, de ordinul milioanelor de euro, pe care trebuie acum sa le justifice, inclusiv in fata DNA, unde i s-a deschis dosar penal¬, a declarat Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fara Stapan VIER PFOTEN.

Coordonatorul de proiect al ASPA, Razvan Bancescu, a declarat joi ca 90% din cainii care pleaca din Romania spre adoptie in strainatate ar fi folositi in alte scopuri decat cele declarate de ONG-uri, respectiv pentru experimente si zoofilie. Acesta a spus ca maidanezii din Romania ar ajunge in bordeluri pentru zoofili din Germania si Danemarca.

In sprijinul acestor acuzatii el a prezentat mai multe fotografii infatisand acte se zoofilie si a spus ca din imagini se vede ca sunt folositi in acest scop foarte putini caini de rasa, cele mai multe exemplare fiind "maidanezi".

"Sursa (de caini, n.r.) pentru Europa de Vest, si cel mai mult Germania si Danemarca, este reprezentata de Romania si Bulgaria. Nu pot sa spun ca Azorel, de pe strada Lacatusului nr. 5, a ajuns in Germania, la bordelul lui Franz, dar legatura este ca pleaca afara volume foarte mari de caini si numai 10 la suta ajung la adoptia reala, 90 la suta fiind folositi in alte activitati", a spus Razvan Bancescu citat de Mediafax.

Tot in privinta adoptiilor internationale, coordonatorul de proiect de la ASPA a aratat ca, in 2014, au iesit din Romania, cu pasapoarte emise de la Bucuresti, peste 20.000 de caini.

"Dintre acestea, doua-trei mii de exemplare au ajuns la adoptator, restul ajung in alte scopuri. Sunt implicate si persoane din strainatate, pentru ca problema este transfrontaliera, si persoane din viata publica din Romania, ONG-uri si alte persoane fizice", a mai spus Bancescu.

El a precizat ca, la nivelul anului 2013, prezenta cainilor pe strazi le-a adus unor organizatii nonguvernamentale din Bucuresti peste 6 milioane de euro, din care au fost fiscalizati doar 1,3 milioane de euro. La destinatie, maidanezii din Bucuresti au valorat peste 20 de milioane de euro, potrivit Bancescu.

"Nu vom tolera imixtiunea diverselor ONG-uri cu interese, mai mult decat dovedite, privind stocul permanent de caini din Bucuresti pe care l-au avut la dispozitie atatia ani pentru exporturile lor", a mai spus Razvan Bancescu.

Potrivit coordonatorului de proiect al ASPA, printre infractiunile de pe care le savarsesc organizatiile pentru protectia animalelor se numara si evaziunea fiscala si deturnarea de fonduri. El a facut referire la organizatia Vier Pfoten, spunand ca aceasta nu a raportat niciodata din punct de vedere fiscal activitatile derulate in Romania, nu a depus bilantul anual in ultimii patru ani si nu a raportat, din punct de vedere medical, nicio manopera veterinara desfasurata in Romania.

Coordonatorul de proiect al ASPA a sustinut ca Vier Pfoten "a acoperit cu buna stiinta" traficul ilegal de caini desfasurat in incinta ADP Sector 6, unde au fost gasiti caini neinregistrati, acte false, pasapoarte si carnete antedatate, fiind destructurat de ASPA in 21 martie 2014.

"In continuare, sectorul A din adapostul din Pallady este blocat prin diverse procese ale Vier Pfoten, pentru ca acolo mai au doua truse de instrumentar de sterilizare, iar noi facem sterilizarile in alta parte", a mai spus Bancescu.