Consiliul local sector 4 a revocat hotararea prin care s-a decis, la sfarsitul anului trecut, delegarea intretinerii spatiilor verzi din sector unui operator privat. Delegarea de gestiune ar fi urmat sa se faca pe 5 ani cu posibilitatea de prelungire, iar valoarea contractului era de maxim 39 milioane de euro, cat a platit in ultimii 5 ani primaria pentru intretinerea spatiilor verzi din sector. Reprezentantii Primariei sector 4 intentionau sa faca delegarea acestui serviciu fara o licitatie publica, iar HotNews.ro a scris despre acest subiect la vremea respectiva.

PanseleFoto: AGERPRES

Daniel Baluta, viceprimarul sectorului 4 a declarat pentru HotNews.ro ca dupa revocarea acestei hotarari se va face licitatie publica pe SEAP pentru concesionarea serviciului de intretinere a spatiilor verzi. "Personal am cerut lamuriri la ANRMAP daca trebuie sa facem licitatie sau nu si ei ne-au recomandat sa facem licitatie", a explicat viceprimarul sectorului 4.

Proiectul de hotarare care viza delegarea serviciului de intretinere a spatiilor verzi din sectorul 4 a fost pentru prima oara pe ordinea de zi a Consiliului Local sector 4 pe data de 24 octombrie 2013. Alesii locali au respins atunci proiectul deoarece era sedinta de indata (un tip de sedinta care e utilizata de obicei in situatii de maxima urgenta). Pe 7 noiembrie 2014, proiectul s-a intors la Consiliu, in sedinta extraordinara. Alesii locali l-au respins si de aceasta data. Viceprimarul sectorului 4, Daniel Baluta, a convocat sedinta de indata si a repus proiectul pe ordinea de zi, iar de aceasta data consilierii l-au adoptat cu HCL 168/2013, cu 14 voturi pentru din cei 26 de consilieri in functie. Mai multi consilieri locali sau opus aceste opun insa delegarii, acuzand interese ascunse si presiuni politice.

Delegarea gestiunii inseamna practic preluarea serviciului pe care pana acum il facea Primaria prin Administratia Domeniului Public de catre un operator/operatori privati si presupune intretinerea spatiilor verzi din sector, irigarea lor, plantarea si toaletarea de arbori, plantarea de flori, montarea/demontarea de banci, gardulete, cosuri de gunoi, afise stradale si intretinerea locurilor de joaca. In anumite cazuri operatorul va asigura doar manopera, in alte cazuri si manopera si furnizarea materialelor (gardulete, locuri de joaca, cosuri de gunoi).

Adrian Cormos, directorul de la Directia de Investitii din cadrul Primariei sector 4, sustinea la sfarsitul anului trecut ca nu trebuie facuta licitatie pentru delegarea acestui serviciu. "Delegam acest serviciu ca sa iesim mai ieftin. Delegarea de serviu nu se face in baza OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii ci a OUG 71/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public si privat de interes local si a normelor de aplicare. Nu va pot spune valoarea estimata a contractului fiindca nu este un contract asa cum stiti d-voastra presa, este vorba de delegare de gestiune. Delegarea se va face operatorului care va avea cel mai bun puctaj, in functie de pretul oferit pentru aceste servicii, redeventa pe care o primeste Primaria", a declarat Cormos pentru HotNews.ro. Acesta spunea ca anuntul de licitatie nu va fi publicat pe SEAP deoarece Ordonanta 34/2006 nu are prevederi referitor la delegarea gestiunii, dar se va publica in Monitorul Oficial si se vor da anunturi in ziare.